25. siječnja 2010. godine Pravobraniteljica i savjetnica sudjelovale na tradicionalnoj sjednici – susretu djece i voditelja Dječjih foruma iz gradova i općina Republike Hrvatske

dj._forumU organizaciji Odbora za obitelj, mladež i šport u prostorijama Hrvatskog sabora održana je sjednica susret djece i voditelja Dječjih foruma iz gradova i općina RH i saborskih zastupnika. Između 70 dječjih foruma izabrano je 19 koje je sudjelovalo u toj raspravi. Na sjednici su bili nazočni pravobraniteljica  za djecu, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, saborski zastupnici, predstavnici ministarstava te predstavnici DND-a Hrvatske.

 

Na raspravi su iznesena stajališta, mišljenja i pitanja vezana uz ostvarivanje prava djece i mladih kako na lokalnoj tako i na državnoj razini.

Nakon što je predsjednica Odbora gđa. Opačić održala uvodni govor predstavili su nam se forumaši koji su iznijeli 19 tema:

01. Banova Jaruga „Riječi koje dopiru u naše uši, mozgove i srca“

02. Čakovec „Hitno trebamo novu školu“

03. Vrgorac „Pravo na zdravu prehranu u školi“

04. Kuršanec-Čakovec „Potreba za produženim boravkom u školi“

05. Osijek „Pravo djeteta na odmor, zabavu i igru“

06. Opatija „Pravo na Djeda Mraza“

07. Virje „Djeca s posebnim potrebama“

08. Ogulin „Potreba asistenta u nastavi za invalidnu djecu“

09. Slatina „Djeca u udomiteljskim obiteljima“

10. Zagreb-Remete „Skinheadsi-nasilje iz mržnje“

11. Đakovo „Imamo pravo na život bez nasilja“

12. Dugo Selo „Pasivno pušenje djece u obitelji“

13. Nova Gradiška „Problemi zubi kod djece“

14. Kutina „Dijete u zdravoj zajednici“

15. Vinkovci „Za preuređenje pješačke zone u gradu“

16. Zabok „Sigurnost djece u prometu“

17. Slavonski Brod „Recept za sretno djetinjstvo“

18. Lovran „Međunarodni projekti na temu: Moj prijatelj“

19. Varaždin „Pokrenuli smo izradu spota „Što su dječja prava““

 

Nakon što su djeca iznijela svoja stajališta i pitanja, Irma Dragičević iz Varaždina otpjevala je pjesmu „Što su dječja prava“.

 

IZ VEČERNJEG LISTA 25. SIJEČNJA 2010.

“Šuti i slušaj! - toga nam je puna glava jer i mi imamo svoja prava!” Ovim riječima je 57 djece iz 19 dječjih foruma iz cijele Hrvatske na jučerašnjem susretu u Saboru upozorilo zastupnike i sve odrasle kako im oni moraju biti na prvom mjestu. Svaki forum je predstavilo po dvoje djece koja su izložila jednu, vlastitu odabranu temu. Govorilo se tako o problemima školaraca u prometu, djeci s posebnim potrebama koja imaju pravo na jednake uvjete odrastanja kao i druga, alkoholu i mladima te i o još mnogim drugim.

– Odrasli, slušajte nas! Koliko dugo će djeca još morati biti pasivni pušači? Koliko dima od cigareta smo udahnuli od svoga rođenja do sada i što će biti s nama ako se naši roditelji razbole? – pitala je saborske zastupnike Katarina Galić iz Dugog Sela zamolivši medije da češće pišu o problemima pušača.

Njezini kolege iz Zaboka zamolili su saborske zastupnike da donesu stroge zakone kako bi se djeca u prometu što bolje zaštitila.

– Želimo sigurno otići od kuće u školu i vratiti se živi i zdravi. Trebamo imati sigurne pješačke prijelaze i zaštitu u prometu, a vozači moraju biti oprezni, a ne živčani, što je čest slučaj – poručili su školarci iz Zaboka.

Dječji su forumi dobrovoljna aktivnost za djecu od devet do 15 godina, a cilj im je upoznavanje i ostvarivanje dječjih prava, širenje ideje mira u svijetu te međusobna suradnja i razumijevanje.

 

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

Kada i kako se obratiti pravobraniteljici

ne mrznja