Dana 3. listopada 2010. Kineski državni umjetnički ansambl osoba s invaliditetom održao je nastup u Hrvatskom narodnom kazalištu

untitled-131Pred prepunom dvoranom Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu održan je  dojmljiv glazbeno-scenski nastup Kineskog državnog umjetničkog ansambla osoba s invaliditetom koji su s publikom podijelili svoj san o ljepoti ljudske različitosti i svojim mogućnostima. Ansambl čine plesači i plesačice oštećena sluha te glazbenici oštećena vida i umjetnica s tjelesnim invaliditetom. Kineski veleposlanik Shen Zhifei je među posjetiteljima pozdravio i predsjednika Hrvatskog sabora Luku Bebića, ministra kulture Božu Biškupića te bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića. Na poziv Kineskog veleposlanika prekrasnoj izvedbi nazočili su pravobraniteljica, zamjenica pravobraniteljice te savjetnice.

Opširnije: Dana 3. listopada 2010. Kineski državni umjetnički ansambl osoba s invaliditetom održao je nastup u Hrvatskom narodnom kazalištu

   

Novosti u ostvarivanju prava na osobnu invalidninu

mail.google.comOdlukom Ustavnog suda RH od 29. rujna 2010. godine ukinut je dio članka 55. Zakona o socijalnoj skrbi (»Narodne novine« broj 73/97., 27/01., 59/01., 82/01.,103/03., 44/06. i 79/07.) u dijelu koji glasi: »ako je takvo oštećenje ili bolest nastala prije navršene 18. godine života. Sukladno ovoj odluci osobe s težim invaliditetom mogu ostvariti pravo na osobnu invalidninu neovisno o tome kada je nastao teži invaliditet. Zahtjev za ukidanjem dijela Članka 57. Zakona o socijalnoj skrbi koji onemogućuje istovremeno primanje osobne invalidnine i doplatka za tuđu njegu i pomoć nije usvojen. Za prikaz cjelovite odluke i obrazloženje odluke Ustavnog suda kliknite ovdje.

Opširnije: Novosti u ostvarivanju prava na osobnu invalidninu

   

Dana 22.rujna diljem Hrvatske obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

thumb2Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama održano je niz događanja- tematska sjednica Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora, radionica za djelatnike u pravosuđu, obilježavanju na štandu Mreže žena s invaliditetom pri Zajednici saveza osoba s invaliditetom Hrvatske koje su na zagrebačkom Cvjetnom trgu kao i u mnogim hrvatskim gradovima dijeleći letke senzibilizirale javnost o sprječavanju nasilja nad ženama s invaliditetom kao i polaganje cvijeća izaslanstva Vlade RH na zagrebačkom Općinskom sudu u spomen na tri žene koje su na tome sudu ubijene 1999. godine. Obilježavanju Nacionalnog dana prisustvovali su zamjenici i savjetnica pravobraniteljice.

Opširnije: Dana 22.rujna diljem Hrvatske obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

   

Od 17. do 19. rujna u Dubrovniku održana I. Nacionalna konferencija o rijetkim bolestima

thumb1Konferenciju je organizirala Hrvatska udruga bolesnika s rijetkim bolestima u suradnji s Europskom organizacijom za rijetke bolesti EURORDIS i pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske prof.dr.sc. Ive Josipovića. Događanje je okupilo predstavnike udruga bolesnika s rijetkim bolestima, same oboljele i članove njihovih obitelji, liječnike specijaliste i predstavnike državnih institucija, a u radu Konferencije u ime Ureda pravobraniteljice sudjelovala je savjetnica pravobraniteljice Branka Meić.

Opširnije: Od 17. do 19. rujna u Dubrovniku održana I. Nacionalna konferencija o rijetkim bolestima

   

Od 16. do 22. rujna obilježen se Europski tjedan mobilnost

thumb3Obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti priključili su se savezi i udruge osoba s invaliditetom širom Hrvatske. U Zagrebu je građanima prezentiran logistički lanac mobilnosti osoba s invaliditetom u organizaciji Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, Centar za rehabilitaciju Silver educirao je o problemima mobilnosti slijepih i slabovidnih osoba, provedena je preventivno-represivna akcija PU zagrebačke Nadzor parkirališnih mjesta za osobe s invaliditetom. Na okruglom stolu o Mobilnosti osoba s teškoćama u kretanju nazočio je savjetnik pravobraniteljice Marko Gotovac.

Opširnije: Od 16. do 22. rujna obilježen se Europski tjedan mobilnost

   

Stranica 141 od 152

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

Kada i kako se obratiti pravobraniteljici

progovorile-smo-o-tome

SOS telefon za žrtve nasilja
01 4813 999
Radno vrijeme:
srijedom od 16:00 – 18:00

ne mrznja

Aktivnosti POSI

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa 

Preporuke i upozorenja

POSI u medijima

Stručni savjet pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Izabrani članovi 2. saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice 

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.