Dana 5. lipnja pravobraniteljica u Vukovaru nazočila Desetom nadbiskupijskom susretu osoba s invaliditetom u Vukovaru

120x9014Nadbijskupijsko povjerenstvo za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Đakovačko-osječke nadbiskupije već desetu godinu zaredom okuplja osobe s invaliditetom i članove njihovih obitelji na nadbiskupijskom susretu. Nazočnost pravobraniteljice za osobe s invaliditetom posebno je razveselila više stotina okupljenih osoba s invaliditetom, članova njihovih obitelji, osoba koje skrbe o njima i volontera.

Opširnije: Dana 5. lipnja pravobraniteljica u Vukovaru nazočila Desetom nadbiskupijskom susretu osoba s invaliditetom u Vukovaru

   

Dana 04. lipnja 2010. godine Pravobraniteljica posjetila Vinkovce

120x9013U tijeku posjeta Vinkovcima pravobraniteljica sa suradnicama obišla je Centar za rehabilitaciju Mala Terezija i upoznale se s uvjetima u kojima borave osobe s invaliditetom smještene u Centru. Potom je predstavila rad i ulogu Ureda članovima Udruge osoba s invaliditetom Bubamara iz Vinkovaca i odgovarala na njihova brojna pitanja.

Opširnije: Dana 04. lipnja 2010. godine Pravobraniteljica posjetila Vinkovce

   

Dana 2. lipnja 2010. zamjenica pravobraniteljice nazočila otvaranju izložbe Dani poslije

naslovnica6

 

U organizaciji Zajednice udruga HVIDR-a Grada Zagreba, Udruge specijalne policije i HVIDR-e RH otvorena je izložba u Domu hrvatskih umjetnika na Trgu žrtava fašizma bb. Autor izložbe Damir Hoyka nastojao je stvoriti vizualni poticaj na razmišljanja o položaju ratnih vojnih invalida. Izložba je otvorena od 2. do 8. lipnja. Zajednica udruge HVIDR-a Grada Zagreba pokrenula je projekt Priviligirani, povlašteni i ponosni u sklopu kojeg je pripremljena i izložba Dani poslije.

Opširnije: Dana 2. lipnja 2010. zamjenica pravobraniteljice nazočila otvaranju izložbe Dani poslije

   

Dana 2. lipnja 2010. potpisan sporazum o stipendiranju osobe s invaliditetom na studiju primijenjenog računarstva

 

naslovnica7Tvrtka APIS IT financirat će kompletni trogodišnji studij primijenjenog računarstva (softverskog inženjerstva) osobi s invaliditetom na Visokoj školi za primijenjeno računarstvo Algebra. Nakon završetka studija tvrtka APIS IT nudi osobi radno mjesto softverskog inženjera. Na svečanosti potpisivanja govorila je predsjednica Upravnog vijeća tvrtke APIS IT Dunja Jurica, dekan Visoke škole Mislav Balković, predsjednik SOIH-a Zorislav Bobuš, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku Igor Lučić te državna tajnica Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Dorica Nikolić.

Opširnije: Dana 2. lipnja 2010. potpisan sporazum o stipendiranju osobe s invaliditetom na studiju primijenjenog računarstva

   

Od 27. do 28. svibnja 2010. godine održan je Međunarodni stručni skup pod nazivom „Profesionalna rehabilitacija osoba s invaliditetom – vrata za ponovni ulazak u svijet rada“

naslovnica3Pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, a u organizaciji OSVIT-a - Udruge ustanova i drugih pravnih osoba i građana koji provode profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Hrvatske i Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, u Zadru je održan Međunarodni skup „Profesionalna rehabilitacija osoba s invaliditetom – vrata za ponovni ulazak u svijet rada“. Ovogodišnja glavna tema je bila posvećena upravo profesionalnoj rehabilitaciji, temeljnoj i polaznoj pretpostavci osoba s invaliditetom u svijet rada kao i njihove uključenosti u zajednicu. Navedenom skupu uz izlagače iz Austrije, Belgije, Irske, Nizozemske, Njemačke i Slovenije nazočili su iz Republike Hrvatske saborske zastupnice gđa. Lukačić i gđa. Škulić, državni tajnici g. Adanić i gđa. Nikolić te predstavnici nadležnih institucija iz područja profesionalne rehabilitacije, zapošljavanja i rada, zdravstva i socijalne skrbi te mirovinskog osiguranja. Iz Ureda pravobraniteljice prisustvovali su pravobraniteljica gđa. Anka Slonjšak, zamjenica pravobraniteljice gđa. Mira Pekeč-Knežević i savjetnik pravobraniteljice za pravne poslove g. Marko Gotovac.

Opširnije: Od 27. do 28. svibnja 2010. godine održan je Međunarodni stručni skup pod nazivom „Profesionalna rehabilitacija osoba s invaliditetom – vrata za ponovni ulazak u svijet rada“

   

Stranica 141 od 147

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

Kada i kako se obratiti pravobraniteljici

progovorile-smo-o-tome

SOS telefon za žrtve nasilja
01 4813 999
Radno vrijeme:
srijedom od 16:00 – 18:00

ne mrznja

Aktivnosti POSI

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa 

Preporuke i upozorenja

POSI u medijima

Stručni savjet pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Izabrani članovi 2. saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice 

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.