Dana 29. lipnja održan okrugli stol Osobe s invaliditetom - Iskustva Ureda pravobranitelja za osobe s invaliditetom u Republici Austriji i Republici Hrvatskoj u provođenju UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom

001Okrugli stol čiji je gost bio savezni pravobranitelj za osobe s invaliditetom Republike Austrije dr. Erwin Buchinger organiziran je u suradnji Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i Uredom izaslanika za rad, socijalne poslove i zaštitu potrošača pri Veleposlanstvu Republike Austrije. Prezentaciji iskustava dvaju pravobranitelja na području zaštite osoba s invaliditetom u Republici Austriji i Republici Hrvatskoj nazočilo je 40-ak predstavnika saveza osoba s invaliditetom i nadležnih institucija, a među ostalim i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik, saborska zastupnica Ljubica Lukačić i državna tajnica Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Dorica Nikolić.

Opširnije: Dana 29. lipnja održan okrugli stol Osobe s invaliditetom - Iskustva Ureda pravobranitelja za osobe s invaliditetom u Republici Austriji i Republici Hrvatskoj u provođenju UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom

   

Obavijest i preporuka Ureda o ostvarivanju prava na potvrde/„Smart“ kartice

 

untitled-322Kako je došlo do poteškoća u produživanju, odnosno dobivanju novih potvrda / SMART kartica, Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom uputio je HAC-u d.o.o. dopis u kojem smo zatražili nadoknadu računa plaćene cestarine svim onim osobama kojima su produžene SMART kartice, a za vrijeme od 22.06.2010. do dana produženja su plaćali cestarinu, iako je po zakonu nisu bili dužni plaćati.

Opširnije: Obavijest i preporuka Ureda o ostvarivanju prava na potvrde/„Smart“ kartice

   

Dana 18. lipnja 2010. prihvaćeno drugo izvješće Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

untitled-251Na raspravi održanoj 11. lipnja 2010. Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom gđa. Slonjšak predložila je izvješće o radu Ureda za razdoblje od 1. siječnja – 31. prosinca 2009. godine. Izvješće je prihvaćeno na 18. sjednici, 18. lipnja 2010. (jednoglasno, 109 glasova "za").

Opširnije: Dana 18. lipnja 2010. prihvaćeno drugo izvješće Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

   

Od 17.-19. lipnja 2010. održan je Treći interdisciplinarni simpozij o ranom razvoju i komunikaciji.

0012Pod pokroviteljstvom Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, a u organizaciji Hrvatske udruge za ranu intervenciju u djetinjstvu, Hrvatskog logopedskog društva, Hrvatskog psihološkog društva, Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju, Odsjeka za logopediju Edukacijsko- rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku održan je u Puli i Motovunu Treći interdisciplinarni simpozij o ranom razvoju i komunikaciji na temu „RANA INTERVENCIJA I LOKALNA ZAJEDNICA“. Na simpoziju je prisustvovala savjetnica pravobraniteljice za stručne poslove Vesna Mužina. Jedan od ciljeva simpozija bio je istaknuti potrebu i mogućnosti zajedničkog rada svih sustava i lokalne zajednice u unapređivanju rane podrške za obitelji s malom djecom s razvojnim teškoćama ili razvojnim rizicima. Posebno je istaknuta potreba da usluge rane intervencije budu dostupne i djeci iz ruralnih područja i manjih gradova. Neprihvatljivo je da većina djece radi dijagnostike i stručne podrške dolazi u Zagreb ili druge veće gradove.

Opširnije: Od 17.-19. lipnja 2010. održan je Treći interdisciplinarni simpozij o ranom razvoju i komunikaciji.

   

Dana 11. lipnja 2010. održan je okrugli stol: „Usklađivanje i objavljivanje sudske prakse u RH“

untitled-252Savjetnik pravobraniteljice za osobe  sudjelovao je na okruglom stolu na kojem su ponuđene informacije o ciljevima, strukturi i uvođenju PHARE projekta „Usklađivanje i objavljivanje sudske prakse u RH“. Ovim projektom podržava se proces modernizacije pravosuđa i jačanja sudske prakse u hrvatskom pravnom poretku prema zahtjevima i standardima EU. Time se želi povećati dostupnost i razumijevanje sudske prakse za 50 unaprijed odabranih sudova Vrhovni sud RH, uključujući općinske, županijske i trgovačke sudove.

Opširnije: Dana 11. lipnja 2010. održan je okrugli stol: „Usklađivanje i objavljivanje sudske prakse u RH“

   

Stranica 140 od 147

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

Kada i kako se obratiti pravobraniteljici

progovorile-smo-o-tome

SOS telefon za žrtve nasilja
01 4813 999
Radno vrijeme:
srijedom od 16:00 – 18:00

ne mrznja

Aktivnosti POSI

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa 

Preporuke i upozorenja

POSI u medijima

Stručni savjet pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Izabrani članovi 2. saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice 

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.