5. studenog pravobraniteljica održala sastanak sa šefom Delegacije EU u Republici Hrvatskoj Paulom Vandorenom

untitled-136Pravobraniteljica i veleposlanik Vandoren razgovarali su o stanju ljudskih prava osoba s invaliditetom u kontekstu pretpristupnih pregovora između Republike Hrvatske i Europske Unije. Veleposlanik Vandoren naglasio je prioritetnost promicanja jednakih mogućnosti za osobe s invaliditetom u procesu pristupanja Hrvatske EU.

Opširnije: 5. studenog pravobraniteljica održala sastanak sa šefom Delegacije EU u Republici Hrvatskoj Paulom Vandorenom

   

a 28. listopada predstavljen je projekt Uši širom otvorene – Jačanje kompetencija učenika s oštećenim sluhom i drugim oštećenjima

untitled-43Ovim projektom unutar programa Europske unije IV komponente pretpristupnog fonda IPA nastoji se istovremeno ukloniti predrasude prema osobama s oštećenjem sluha i drugim oštećenjima i povećati njihovu zapošljivost putem stručnog usavršavanja te razvijanja i primjene novih modela poduke i rada u ugostiteljskom sektoru. Nositelj projekta je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa. Projekt izvodi Centar za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj u partnerstvu s Pučkim otvorenim učilištem Zagreb, Gradom Zagrebom i Turističko-ugostiteljskom i prehrambenom školom Bjelovar te uz suradničku pomoć Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Predstavljanju projekta uz predstavnike institucija iz Ureda pravobraniteljice nazočila je Branka Meić, savjetnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Opširnije: a 28. listopada predstavljen je projekt Uši širom otvorene – Jačanje kompetencija učenika s oštećenim sluhom i drugim oštećenjima

   

Dana 28.listopada održana tribina „Moj invaliditet nije moj identitet“

untitled-44U organizaciji Udruge za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom Zamisli provodi se javna kampanja o važnosti kvalitetnog obrazovanja za studente s invaliditetom u sklopu koje je na Filozofskom fakultetu održana tribina pod nazivom: „Moj invaliditet nije moj primarni identitet“. Cilj tribine, kao i kampanje, je unaprijediti odnose između profesora i studenata s invaliditetom te isticati važnost kvalitetnog obrazovanja za studente s invaliditetom. Uvodnu riječ na tribini su imali Svjetlana Marijon, predsjednica Udruge Zamisli, dr. sc. Damir Boras, dekan Filozofskog fakulteta, Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, dr. sc. Neven Budak, dr.sc. Robert Holjevac, profesor na institutu za Hrvatsku povijest te Iva Hiršl, predstavnica Udruge Zamisli.

Opširnije: Dana 28.listopada održana tribina „Moj invaliditet nije moj identitet“

   

Dana 21. listopada pravobraniteljica nazočila edukacijskoj večeri u hotelu Sheraton

untitled-133Večera je organizirana pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma, a osnovni cilj bilo je predstavljanje mogućnosti edukacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom u ugostiteljskoj i kulinarskoj struci. Na večeri je prikazan rad gluhih i slijepih osoba, način ispravnog posluživanja osoba s invaliditetom i projekt Gastro kamion. Projekt je rezultat uspješne suradnje Udruge nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja (UNUO) i njezinog predsjednika Vedrana Habela s Centrom Slava Raškaj, Udrugom gluhih i nagluhih grada Zagreba te udrugom Zamisli.

Opširnije: Dana 21. listopada pravobraniteljica nazočila edukacijskoj večeri u hotelu Sheraton

   

Dana 5. listopada otvorena je izložba na temu Siromaštvo i socijalna isključenost

untitled-132Izložbu službenih publikacija i teorijskih radova o siromaštvu i socijalnoj isključenosti u Nacionalnoj i sveučilišnoj knižnici u Zagrebu otvorio je Ante Zvonimir Golem, državni tajnik Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi povodom obilježavanja 2010. Europske godine borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti. Kako siromaštvo naročito teško pogađa osobe s invaliditetom i zajedno s drugim čimbenicima vezanim uz invaliditet dovodi do njihove socijalne isključenosti, važno je da se u europskoj godini koja je posvećena podizanju svijesti o tim pitanjima i pokretanju inicijativa za borbu protiv takvog stanja posebna pozornost usmjeri na situaciju osoba s invaliditetom.

Opširnije: Dana 5. listopada otvorena je izložba na temu Siromaštvo i socijalna isključenost

   

Stranica 140 od 152

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

Kada i kako se obratiti pravobraniteljici

progovorile-smo-o-tome

SOS telefon za žrtve nasilja
01 4813 999
Radno vrijeme:
srijedom od 16:00 – 18:00

ne mrznja

Aktivnosti POSI

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa 

Preporuke i upozorenja

POSI u medijima

Stručni savjet pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Izabrani članovi 2. saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice 

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.