Dana 24.08.2010. predstavnice Ureda pravobraniteljice održale sastanak sa ravnateljem Psihijatrijske bolnice Vrapče

120x9015Na inicijativu Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom održan je sastanak s ravnateljem Psihijatrijske bolnice Vrapče prof.dr.sc. Vladom Jukićem, dr.med. te su obiđeni prostori navedene zdravstvene ustanove. Na sastanku su nazočili pravobraniteljica i njezine suradnice, te ravnatelj bolnice i pravnica.

Opširnije: Dana 24.08.2010. predstavnice Ureda pravobraniteljice održale sastanak sa ravnateljem Psihijatrijske bolnice Vrapče

   

Od 23. do 25. kolovoza 2010. savjetnica pravobraniteljice posjetila krovnu udrugu osoba s invaliditetom Danske

manja

Tijekom posjeta Kopenhagenu savjetnica Branka Meić susrela se s predstavnicima krovne danske udruge osoba s invaliditetom Danske Handicaporganisationer, posjetila je Ured pučkog pravobranitelja Danske, a nazočila je i predavanju o ulozi nevladinih organizacija osoba s invaliditetom u procesu izvještavanja o provođenju Konvencije o pravima osoba s invaliditetom.

Opširnije: Od 23. do 25. kolovoza 2010. savjetnica pravobraniteljice posjetila krovnu udrugu osoba s invaliditetom Danske

   

Dana 23. kolovoza 2010. u Danskoj, održana je međunarodna konferencija „Obveze poslovnog sektora prema osobama s invaliditetom prema međunarodnom i europskom antidiskriminacijskom zakonodavstvu“

manja1Konferenciji na kojoj se razgovaralo o pojmu invaliditeta, obvezi ne-diskriminacije, obvezi poslodavca da prilagodi uvjete rada potrebama osoba s invaliditetom i najizglednijem budućem razvoju u obvezama poslovnog sektora prema osobama s invaliditetom nazočila je savjetnica pravobraniteljice Branka Meić. Konferenciju su organizirali Dansko udruženje osoba s invaliditetom i Poslovna škola Kopenhagen.


Profesorica Theresia Degener sa sveučilišta u Bochumu, Njemačka dala je pregled povijesnog razvoja koncepta invaliditeta od humantiranog pitanja do pitanja ljudskih prava.  Prema jednom od prvih međunarodnih dokumenata na području zaštite prava osoba s invaliditom Deklaraciji o pravima osoba s invaliditetom iz 1975. godine, invaliditet je bio prirodno ograničenje ljudskih prava, a osobe s invaliditetom imale su onaj raspon ljudskih prava koliko je to bilo izvedivo, odnosno koliko im je to invaliditet dopuštao. Tek UN-ova Konvencija o pravima osoba s invaliditetom usvojena 2006. godine pitanje invaliditeta gleda kao pitanje ljudskih prava, invaliditet kao jednu od ljudskih različitosti, a odgovornost za otklanjanje invaliditeta stavlja na društvo.


O pojmovima invaliditeta u zakonodavstvu Europske unije i Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom govorio je profesor Michael Stein s Projekta za invaliditet harvardskog Pravnog fakulteta. On je u svom izlaganju istaknuo da  je invaliditet društveni koncept čija se definicija razlikuje od zemlje do zemlje pa sukladno tome nema opće definicije invaliditeta.

Opširnije: Dana 23. kolovoza 2010. u Danskoj, održana je međunarodna konferencija „Obveze poslovnog sektora prema osobama s invaliditetom prema međunarodnom i europskom antidiskriminacijskom zakonodavstvu“

   

Dana 6.kolovoza otvorena je izložba radova umjetnika koji slikaju ustima i nogama u Slunju povodom dana Grada Slunja.

vdmfkU organizaciji Grada Slunja i Izdavačke kuće umjetnika koji slikaju ustima i nogama održana je likovna kolonija umjetnika koji slikaju ustima i nogama u Slovin Unique – Rastoke, te je kasnije u Gradu Slunju otvorena izložba radova umjetnika. Izložbu je otvorio gradonačelnik Grada Slunja g.Bogović i predsjednik Međunarodne Udruge umjetnika koji slikaju ustima i nogama g. Bonamini. Na likovnoj koloniji prisustvovali su umjetnici – osobe s invaliditetom iz Republike Hrvatske, Slovenije, Srbije, Italije i Bosne i Hercegovine.

Opširnije: Dana 6.kolovoza otvorena je izložba radova umjetnika koji slikaju ustima i nogama u Slunju povodom dana Grada Slunja.

   

Dana 16.07.2010. svečano je otvoreno IPC svjetsko prvenstvo u streljaštvu za osobe s invaliditetom u Zagrebu

untitled-254Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Vlade gđe. Jadranke Kosor na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu svečano je otvoreno svjetsko prvenstvo u streljaštvu za osobe s invaliditetom. Natjecanje će trajati od 16. do 24. srpnja na strelištu Vrapčanski potok u Zagrebu. Na prvenstvu sudjeluje 247 sportaša iz 43 zemlje iz svih dijelova svijeta.

Opširnije: Dana 16.07.2010. svečano je otvoreno IPC svjetsko prvenstvo u streljaštvu za osobe s invaliditetom u Zagrebu

   

Stranica 138 od 147

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

Kada i kako se obratiti pravobraniteljici

progovorile-smo-o-tome

SOS telefon za žrtve nasilja
01 4813 999
Radno vrijeme:
srijedom od 16:00 – 18:00

ne mrznja

Aktivnosti POSI

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa 

Preporuke i upozorenja

POSI u medijima

Stručni savjet pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Izabrani članovi 2. saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice 

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.