Čestitka Ureda povodom 5. svibnja, Nacionalnog dana osoba s cerebralnom paralizom

120x906Svim osobama s cerebralnom i dječjom paralizom, njihovim obiteljima i svima koji rade u interesu i u korist osoba  s cerebralnom i dječjom paralizom čestitamo Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom u ime zaposlenika Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Opširnije: Čestitka Ureda povodom 5. svibnja, Nacionalnog dana osoba s cerebralnom paralizom

   

Od 3. do 10 svibnja 2010. godine obilježen je Europski tjedan

 

120x9010TijekomEuropskog tjedna, koji je ove godine održan od 3. do 10. svibnja, Delegacija Europske unije u Republici Hrvatskoj organizirala je i sudjelovala u brojnim aktivnostima kojima je obilježen Dan Europe, 9. svibnja, kako u Zagrebu tako i diljem Hrvatske. Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom nazočila je proslavi Dana Europe koji je završio svečanim prijemom i baletnom predstavom „Dama s kamelijama“ koju je Delegacija EU organizirala 10. svibnja u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Opširnije: Od 3. do 10 svibnja 2010. godine obilježen je Europski tjedan

   

Dana 28. travnja 2010. godine održana je predstava „Biti drukčiji“ u TNT-Teatar na Trešnjevci

120x908Pravobraniteljica za osobe s  invaliditetom i njezin savjetnik prisustvovali su predstavi „Biti drukčiji“  koja se  organizirala u suradnji s  Udrugom Kultura Nova,  Centrom za Kulturu Trešnjevka i Udrugom za promicanje istih mogućnosti UPIM.  Predstava je obrazovnog i edukativnog karaktera jer svojom tematikom razvija toleranciju kod mladih i podiže razinu svijesti mladih osoba o problemu invaliditeta.

Opširnije: Dana 28. travnja 2010. godine održana je predstava „Biti drukčiji“ u TNT-Teatar na Trešnjevci

   

19.-20. travnja 2010. godine održana Međunarodna konferencija „Što je invaliditet? UN-ova Konvencija o pravima osoba s invaliditetom i Međunarodna klasifikacija funkcioniranja, invaliditeta i zdravlja „

120x907Stručnjaci iz područja javnog zdravstva koji se bave zaštitom osoba s invaliditetom iz cijelog svijeta 19. i 20. travnja u Rimu su raspravljali o korištenju Međunarodne klasifikacije funkcioniranja, invaliditeta i zdravlja u primjeni socijalnog pristupa invaliditetu sukladno Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom. Na skupu je prisustvovala savjetnica pravobraniteljice gđa. Branka Meić.

Opširnije: 19.-20. travnja 2010. godine održana Međunarodna konferencija „Što je invaliditet? UN-ova Konvencija o pravima osoba s invaliditetom i Međunarodna klasifikacija funkcioniranja, invaliditeta i zdravlja „

   

09. 04. 2010. održan je okrugli stol sa temom: „Učinimo parkirališna mjesta dostupnima za osobe s invaliditetom“

120x905Pod pokroviteljstvom Ministarstva unutarnjih poslova u organizaciji Udruge za promicanje istih mogućnosti održan je okrugli stol sa temom: „Učinimo parkirališna mjesta dostupnima za osobe s invaliditetom“ u sklopu kampanje upozoravanja na nedostupnost parkirališnih mjesta za osobe s invaliditetom. Cilj skupa bio je osvještavanje problema nedostupnosti parkirališnih mjesta za osobe s invaliditetom u Hrvatskoj i potrebi mijenjanja zakonskih okvira. Na skupu su kao predavači sudjelovali: predstavnik Europske komisije, predavači iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi te Policijske uprave Zagrebačke i Hrvatskog autokluba.

Opširnije: 09. 04. 2010. održan je okrugli stol sa temom: „Učinimo parkirališna mjesta dostupnima za osobe s invaliditetom“

   

Stranica 135 od 139

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

Kada i kako se obratiti pravobraniteljici

progovorile-smo-o-tome

SOS telefon za žrtve nasilja
01 4813 999
Radno vrijeme:
srijedom od 16:00 – 18:00

ne mrznja

Aktivnosti POSI

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa NOVO!

Preporuke i upozorenja

POSI u medijima

Osnovan Stručni savjet pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.