Održan Radni forum za implementaciju UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom

120-901Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom nazočila je Radnom forumu održanom od 18. do 19. studenog u Bruxellesu. Forum je okupio oko 300-ak predstavnika središnjih mjesta mjesta unutar vlada za provedbu Konvencije, predstavnike nezavisnih mehanizama za promicanje, štićenje i praćenje Konvencije te predstavnike civilnog društva. Tema Foruma bila je razmjena dobrih praksi u uspostavi odgovarajućih institucionalnih okvira za provedbu čl. 33. Konvencije zemalja članica Europske Unije, ali i onih koje to još nisu.  Forum su zajednički organizirali Belgijskog Predsjedništvo Vijeća EU i Europska komisija.  Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom sudjelovala je u radu skupa kao predstavnica nezavisnog mehanizma, predstavnica Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske predstavljala je civilno društvo dok je koordinativni mehanizam predstavljala predstavnica Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Opširnije: Održan Radni forum za implementaciju UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom

   

18. studenog održani 3. Dani elektroničkih medija

untitled-138Pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske u Rovinju su od 17. – 20. studenog održani 3. Dani elektroničkih mediji koji su okupili oko 300-ak predstavnika medija iz Hrvatske. Predstavnice Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom održale su izlaganje na temu Uloga medija u unaprjeđenju kvalitete življenja osoba s invaliditetom.

Opširnije: 18. studenog održani 3. Dani elektroničkih medija

   

Od 15.-18. i 20.-23. studenog održan trening Poticanje intenzivnijeg zapošljavanja osoba s invaliditetom na tržište rada

untitled-135Treningu za savjetnike Hrvatskog zavoda za zapošljavanje nazočili su i savjetnici pravobraniteljice za osobe s invaliditetom kako bi se pobliže upoznali s radom savjetnika za zapošljavanje osoba s invaliditetom iz podružnica Zavoda širom Hrvatske i problemima na koje nailaze u svakodnevnom radu. Cilj treninga bilo je jačanje sposobnosti agenata Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na tržištu rada u promicanju i potpori zapošljavanja osoba s invaliditetom kroz kvalitetnije pružanje usluga poslodavcima.

Opširnije: Od 15.-18. i 20.-23. studenog održan trening Poticanje intenzivnijeg zapošljavanja osoba s invaliditetom na tržište rada

   

8. studenog održana rasprava o Univerzalnom periodičnom izvješću o stanju ljudskih prava

untitled-256Rasprava je održana na sjednici Radne skupine za UPR u sjedištu UN-a u Ženevi.  Univerzalno periodično izvješće (The Universal Periodic Report) je jedinstveni proces pregleda i analize ljudskih prava koji svih 192 zemalja članica ima obvezu provesti i o njemu izvijestiti svake 4 godine. Uz izvješće vlade Vijeće za ljudska prava UN-a primalo je i dodatna izvješća nezavisnih institucija i organizacija civilnog društva. U izradu zajedničkog izvješća nacionalnih institucija za ljudska prava (pravobraniteljskih ureda i Centra za ljudska prava) bio je uključen i Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Opširnije: 8. studenog održana rasprava o Univerzalnom periodičnom izvješću o stanju ljudskih prava

   

5. studenog pravobraniteljica održala sastanak sa šefom Delegacije EU u Republici Hrvatskoj Paulom Vandorenom

untitled-136Pravobraniteljica i veleposlanik Vandoren razgovarali su o stanju ljudskih prava osoba s invaliditetom u kontekstu pretpristupnih pregovora između Republike Hrvatske i Europske Unije. Veleposlanik Vandoren naglasio je prioritetnost promicanja jednakih mogućnosti za osobe s invaliditetom u procesu pristupanja Hrvatske EU.

Opširnije: 5. studenog pravobraniteljica održala sastanak sa šefom Delegacije EU u Republici Hrvatskoj Paulom Vandorenom

   

Stranica 134 od 147

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

Kada i kako se obratiti pravobraniteljici

progovorile-smo-o-tome

SOS telefon za žrtve nasilja
01 4813 999
Radno vrijeme:
srijedom od 16:00 – 18:00

ne mrznja

Aktivnosti POSI

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa 

Preporuke i upozorenja

POSI u medijima

Stručni savjet pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Izabrani članovi 2. saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice 

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.