Od 24. do 26. svibnja 2011. održava se jubilarni 10. Festival jednakih mogućnosti F=M

DSC016665Festival jednakih mogućnosti održava se tri dana na Trgu bana J.Jelačića u Zagrebu u organizaciji Društva tjelesnih invalida te pokroviteljstvom Vlade RH, Gradskog poglavarstva Grada Zagreba i Turističke zajednice grada Zagreba. Osmišljen je u cilju predstavljanja stvaralačkih mogućnosti osoba s invalidnošću, koje zajedno s estradnim i kazališnim umjetnicima nastupaju u glazbeno-scenskom i likovnom programu, te u edukacijsko-rekreacijskim i sportskim igrama. Na svečanom otvaranju građanima su se obratili predsjednik udruge g. Ožegović, pravobraniteljica za osobe  s invaliditetom gđa. Slonjšak, gradonačelnik grada Zagreba g. Bandić, dekanica Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta gđa. Blaži  te predstavnik Ministarstva kulture g. Šestak.

Opširnije: Od 24. do 26. svibnja 2011. održava se jubilarni 10. Festival jednakih mogućnosti F=M

   

Obilježeno 50. godina SUVAG-a

poliklinika_1Od 19. do 21.05. održao se VII. Međunarodni simpozij verbotonalnog sistema "Čovjek i govor – 50 godina SUVAG-a". Tim događanjem obilježena je 50. obljetnica Poliklinike SUVAG u Zagrebu i 15. godišnjica Centra za umjetnu pužnicu. Simpozij se održao u sklopu programa Dani Petra Guberine (16.-21.05.2011.), koje Poliklinika SUVAG organizira svakog svibnja u znak sjećanja na utemeljitelja ustanove. Ovaj jubilej prigoda je i obveza da se razmotri dosadašnji razvoj, postignuća i perspektive verbotonalne teorije i prakse u dijagnostici i rehabilitaciji slušanja i govora, ali i u učenju stranih jezika te istraživanjima govornog izraza u najširem značenju odnosa čovjek - govor. Na svečanom događanju koje je održano 19.05.2011. u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski uz mnogobrojne goste nazočile su i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom i zamjenica pravobraniteljice.

Opširnije: Obilježeno 50. godina SUVAG-a

   

U Bjelovaru održan okrugli stol „Socijalno uključivanje djece i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom“

03U Bjelovaru 20. svibnja 2011. održan je okrugli stol na temu „Socijalno uključivanje djece i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom“ koji provodi Udruga tjelesnih invalida Bjelovar kroz trogodišnji program koji financira Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi. Prezentirani su rezultati programa u prvoj godini provedbe. Cilj projekta je ovaj model ugraditi u sustav kako bi svako dijete s teškoćama u razvoju imalo potrebnu potporu tokom cijelog procesa obrazovanja. Na događanju je nazočila savjetnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Opširnije: U Bjelovaru održan okrugli stol „Socijalno uključivanje djece i odraslih osoba s tjelesnim invaliditetom“

   

21. svibanj - Nacionalni dan osoba oboljelih od neuromuskularnih bolesti

Heart_hippies_on_Valentines_Day13807_12Savez društva distrofičara Hrvatske povodom Nacionalnog dana osoba oboljelih od neuromuskularnih bolesti organizirao je raznovrsne aktivnosti kroz dan i u različitim gradskim središtima u RH u cilju senzibiliziranja predstavnika lokalne zajednice. Središnje događanje bila je tematska sjednica Odbora za rad i socijalno partnerstvo.  Tema sjednice je bila „Problemi osoba s mišićnom distrofijom i srodnim neuromuskularnim bolestima“. Uvodna izlaganja o temi su iznijeli Marica Mirić, predsjednica Saveza društva distrofičara Hrvatske; prof.dr.sc. Marija Šoštarko, neurologinja, Zorislav Bobuš, predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH); Davor Komar, dopredsjednik Saveza društva distrofičara Hrvatske. Na sjednici su nazočili relevantni predstavnici nadležnih institucija, stručne javnosti, te saveza i udruga s neuromuskularnim bolestima. Tematskoj sjednici je prisustvovala pravobraniteljica za osobe s invaliditetom i zamjenik pravobraniteljice.

   

Obilježen Međunarodni dan obitelji, 15.svibnja

imagesPravobraniteljica za osobe s invaliditetom povodom Međunarodnog dana obitelji upozorava: zbog nedostaka podrške obiteljima djece s teškoćama ili osoba s invaliditetom obitelji se često raspadaju ili smiještaju svog člana u institucije.

Obilježavanjem, želimo svratiti pozornost javnosti na posebnu važnost koju obitelj ima za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom. Isto tako želimo istaknuti izazov koji bolest i invaliditet jednog ili više članova stavljaju pred obitelj i potaknuti širu društvenu zajednicu, a ne samo nadležne institucije na više razumijevanja, podrške i prihvaćanja. Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom pozvala je roditelje djece s teškoćama u razvoju kako bi istaknuli prioritete koje bi trebalo poboljšati i razviti kako cijeli teret skrbi za člana s invaliditetom ne bi pao samo na obitelj, nego bi se njoj omogućilo da što aktivnije sudjeluje u životu zajednice.

Opširnije: Obilježen Međunarodni dan obitelji, 15.svibnja

   

Stranica 134 od 152

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

Kada i kako se obratiti pravobraniteljici

progovorile-smo-o-tome

SOS telefon za žrtve nasilja
01 4813 999
Radno vrijeme:
srijedom od 16:00 – 18:00

ne mrznja

Aktivnosti POSI

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa 

Preporuke i upozorenja

POSI u medijima

Stručni savjet pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Izabrani članovi 2. saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice 

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.