Zaštita i ostvarivanje biračkog prava osoba s invaliditetom

Javni skup pod nazivom Zaštita i ostvarivanje biračkog prava osoba s invaliditetom održan je 6. prosinca u Hrvatskom saboru. Pravobraniteljica je na skupu održala izlaganje na temu Aktivno biračko pravo osoba s invaliditetom u svjetlu Konvencije u pravima osoba s invaliditetom i Fakultativnog protokola uz Konvenciju. Pozdravne riječi uputili su Luka Bebić, predsjednik Hrvatskog sabora, Zrinka Vrabec Mojzeš, savjetnica Predsjednika RH za društvene djelatnosti i Stjepan Adanić, državni tajnik Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Na skupu je predstavljena analiza koju je izradila Udruga GONG: Kako do prava glas? – Glasovanje osoba s invaliditetom i preporuke za unaprjeđenje pravnog okvira.

Opširnije: Zaštita i ostvarivanje biračkog prava osoba s invaliditetom

   

Priopćenje Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom povodom 3. prosinca, Međunarodnog dana osoba s invaliditetom

120-902Ujedinjeni narodi su 1992. godine 3. prosinac proglasili Međunarodnim danom osoba s invaliditetom. Prilika je to da se usmjerimo na naše sugrađane koji žive s nekim oblikom teškoće koji im u manjoj ili većoj mjeri otežava funkcioniranje u svakodnevnom životu. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo takvih je osoba u Republici Hrvatskoj oko 510.000 ili 11 % stanovništva. Prema podacima Europske komisije, jedna od šest osoba ili oko 80 milijuna ljudi u Europskoj Uniji ima neki oblik invaliditeta u blažem ili težem obliku.  Činjenica da u svom okruženju ne vidimo toliki broj osoba s oštećenjima pokazuje da im društvo nije u dovoljnoj mjeri uklonilo prepreke da se mogu slobodno kretati među nama; društvo im nije osiguralo dovoljnu podršku da zajedno s drugom djecom i mladim ljudima mogu ići u škole nego smo ih odvojili u posebne škole; unatoč propisima nismo im prilagodili radna mjesta da bi mogli biti naše kolege na poslu, a onima koje bi za samostalan život trebali podršku tu podršku pružamo u institucijama gdje su odvojene od svojih obitelji. To su neki od razloga zbog kojih su osobe s invaliditetom i dalje nevidljivi članovi društva.

Opširnije: Priopćenje Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom povodom 3. prosinca, Međunarodnog dana osoba s invaliditetom

   

25. studenog obilježava se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

untitled-257Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak i djelatnici Ureda uključili su se u događanja kako bi pozornost usmjerili na žene s invaliditetom kao žrtve nasilja. Pravobraniteljica i njezina savjetnica Sunčica Pivčević sudjelovat će na javnoj raspravi Obiteljsko nasilje u Republici Hrvatskoj: Međunarodna iskustva i nove inicijative u Republici Hrvatskoj. Zamjenica pravobraniteljica Mira Pekeč Knežević 23. studenog nazočila je predstavljanju rezultata istraživanja Zaštita prava i pružanje podrške žrtvama/svjedocima nasilja u obitelji.

Opširnije: 25. studenog obilježava se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

   

Dana 24. studenog 2010. održana javna tribina „Kako unaprijediti opskrbu pomagalima“

untitled-134U organizaciji Koalicije udruga u zdravstvu i Hrvatske udruge tetraplegičara i paraplegičara održana je javna tribina s temom „Kako unaprijediti opskrbu pomagalima?“. Temu su predstavile dr. sc. Mensura Dražić, predsjednica Koalicije udruga u zdravstvu i Manda Knežević, predsjednica Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara. Uvodna izlaganja iznijeli su predstavnici Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, mr. Mario Bagat, dr. med. i Daria Ravlić, dr. stom., potom dr. med. Ljiljana Lulić Karapetrić, spec.obitelj.med., doc. dr. sc. Miroslav Jelić, predstojnik Kliničkog zavoda  za rehabilitaciju i ortopedska pomagala KBC Zagreb, Tihana Govorčinović, mag.pharm., predstavnica Hrvatske ljekarničke komore te Anka Slonjšak, dipl. oec., pravobraniteljica za osobe s invaliditetom. Na skupu su nazočili predstavnici saveza i udruga osoba s invaliditetom, dobavljači ortopedskih pomagala, te predstavnici institucija.

Opširnije: Dana 24. studenog 2010. održana javna tribina „Kako unaprijediti opskrbu pomagalima“

   

20. studenog održana radionica pod temom Izazovi obrazovanja i osposobljavanja mladih s teškoćama u razvoju za nastavnike srednjih škola

120-90Izlaganje o Izazovima obrazovanja i osposobljavanja mladih s teškoćama u razvoju  bilo je dio redovne edukacije za nastavnike koje je u Centru za odgoj i obrazovanje Dubrava organizirala Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. O svojim iskustvima u obrazovanju pred 50-ak nastavnika redovnih srednjih strukovnih škola širom Hrvatske govorili su i mladi iz Udruge za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom Zamisli, a primjere dobre prakse s kolegama su podijelili nastavnici srednjih strukovnih škola iz Koprivnice, Ivanić Grada i Rijeke. Iz Ureda pravobraniteljice aktivno su sudjelovale zamjenica pravobraniteljice gđa. Pekeč Knežević i savjetnice pravobraniteljice gđa. Meić i gđa. Mužina.

Opširnije: 20. studenog održana radionica pod temom Izazovi obrazovanja i osposobljavanja mladih s teškoćama u razvoju za nastavnike srednjih škola

   

Stranica 133 od 147

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

Kada i kako se obratiti pravobraniteljici

progovorile-smo-o-tome

SOS telefon za žrtve nasilja
01 4813 999
Radno vrijeme:
srijedom od 16:00 – 18:00

ne mrznja

Aktivnosti POSI

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa 

Preporuke i upozorenja

POSI u medijima

Stručni savjet pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Izabrani članovi 2. saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice 

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.