2. travnja obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu

AUTIZAMSlogan ovogodišnjeg obilježavanja bio je Autizam govori – čujete li? Pravobraniteljica je nazočila središnjem događanju koji je u organizaciji Udruge za autizam Hrvatske a pod pokroviteljstvom predsjednika Ive Josipovića održan u kazalištu Vidra. Savjetnice pravobraniteljice su povodm Svjetskog dana nazočile promociji knjige Poremećaji autističnog spektra u organizaciji Školske knjige i udruge Novi planet i otvaranju životnih zajednica za odrasle osobe s autizmom Sopnica I. i II. u organizaciji Udruge za autizam Zagreb i Centra za autizam.

Opširnije: 2. travnja obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu

   

Dana 10. ožujka 2011. predstavljena brošura „ Djeca i mladi u alternativnoj skrbi”

slikicaSOS Dječje selo Hrvatska i Forum za kvalitetno udomiteljstvo predstavili su brošuru „ Djeca i mladi u alternativnoj skrbi”. Ured pravobraniteljice za osobe s  invaliditetom dao je mišljenje o tekstu u brošuri, i pohvalio SOS Dječje selo Hrvatska i Forum za kvalitetno udomiteljstvo na uloženom naporu za prijevod i tiskanje ovog praktičnog korisnog vodiča kroz ljudska prava, institucije i osobe koje mogu biti oslonac djeci i mladima, koji zbog životnih okolnosti su odvojeni od odrastanja u biološkoj obitelji. Priručnik na razumljiv i jednostavan način kroz moguće životne dijaloge i situacije u  obliku stripa “vodi” djecu i mlade kroz njihova prava.

Opširnije: Dana 10. ožujka 2011. predstavljena brošura „ Djeca i mladi u alternativnoj skrbi”

   

Čestitka povodom Međunarodnog dana žena

untitled-260Čestitka povodom Međunarodnog dana žena

Povodom Međunarodnog dana žena kad se širom svijeta slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola,Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom želi posebno čestitati svim ženama koje se nose sa svojim invaliditetom i invaliditetom članova svojih obitelji. Izražavamo svoje divljenje na dodatnoj hrabrosti koja je ženama s invaliditetom potrebna kako bi postigle one ciljeve koje je i ženama bez invaliditeta teže ostvariti smo zato jer su žene. Ujedno koristimo Međunarodni dan žena kao prigodu da izrazimo priznanje i zahvalnost ženama koje se svesrdno zalažu za kvalitetan život svojih najbližih s invaliditetom. Svakodnevna, često i neprimjetna požrtvovnost žena, majki, baka, kćeri i sestara je nešto na što se sve osobe s invaliditetom uvijek mogu osloniti i u trenucima kad zakaže sustavna pomoć društva. Stoga osobno i u ime zaposlenika Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom čestitam svim ženama 8. ožujak, Međunarodni dan žena.

Pravobraniteljica za

osobe s invaliditetom

Anka Slonjšak

   

Pravobraniteljica se sastala s predstavnicima Hrvatskog saveza udruga osoba s mentalnom retardacijom

mail.google.com116. veljače pravobraniteljica, njezina zamjenica i savjetnice održale su sastanak s Mirjanom Jakovčev, predsjednicom Hrvatskog saveza udruga osoba s mentalnom retardacijom i članovima Glavnog odbora Saveza: gospodinom Tomislavom Velićem, gospodinom Ivicom Azenić i gospođom Darinkom Pinjuh. Na sastanku su razmijenjene informacije o radu Ureda i smjernicama rada novog vodstva Saveza, njihovih udruga članica te problemi s kojima se susreću osobe s mentalnom retardacijom.

Opširnije: Pravobraniteljica se sastala s predstavnicima Hrvatskog saveza udruga osoba s mentalnom retardacijom

   

Povelja o pristupačnosti javnih prostora

povelja09. veljače 2011. održalo se je svečano potpisivanje Povelje o pristupačnosti javnih prostora osobama s invaliditetom. Povelja je dio projekta Pravo na život u zajednici koji u Hrvatskoj provodi Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), a inicijativa potpisivanja Povelje pokrenuta je u suradnji s Ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Ovom prigodom Povelju su potpisali predstavnici 19 gradova iz šest županija, članovi Udruge gradova RH čime se ukupan broj gradova potpisnika Povelje povećao na 78 od 127 koliko ih ima u Republici Hrvatskoj. Pravobraniteljica je nazočila navedenom skupu te upoznala predstavnike gradova s važnosti područja pristupačnosti kao jednog od osnovnih preduvijeta za uključivanje osoba s invaliditetom u zajednicu.

Opširnije: Povelja o pristupačnosti javnih prostora

   

Stranica 131 od 147

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

Kada i kako se obratiti pravobraniteljici

progovorile-smo-o-tome

SOS telefon za žrtve nasilja
01 4813 999
Radno vrijeme:
srijedom od 16:00 – 18:00

ne mrznja

Aktivnosti POSI

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa 

Preporuke i upozorenja

POSI u medijima

Stručni savjet pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Izabrani članovi 2. saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice 

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.