Dana 28. travnja 2010. godine održana je predstava „Biti drukčiji“ u TNT-Teatar na Trešnjevci

120x908Pravobraniteljica za osobe s  invaliditetom i njezin savjetnik prisustvovali su predstavi „Biti drukčiji“  koja se  organizirala u suradnji s  Udrugom Kultura Nova,  Centrom za Kulturu Trešnjevka i Udrugom za promicanje istih mogućnosti UPIM.  Predstava je obrazovnog i edukativnog karaktera jer svojom tematikom razvija toleranciju kod mladih i podiže razinu svijesti mladih osoba o problemu invaliditeta.

Opširnije: Dana 28. travnja 2010. godine održana je predstava „Biti drukčiji“ u TNT-Teatar na Trešnjevci

   

19.-20. travnja 2010. godine održana Međunarodna konferencija „Što je invaliditet? UN-ova Konvencija o pravima osoba s invaliditetom i Međunarodna klasifikacija funkcioniranja, invaliditeta i zdravlja „

120x907Stručnjaci iz područja javnog zdravstva koji se bave zaštitom osoba s invaliditetom iz cijelog svijeta 19. i 20. travnja u Rimu su raspravljali o korištenju Međunarodne klasifikacije funkcioniranja, invaliditeta i zdravlja u primjeni socijalnog pristupa invaliditetu sukladno Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom. Na skupu je prisustvovala savjetnica pravobraniteljice gđa. Branka Meić.

Opširnije: 19.-20. travnja 2010. godine održana Međunarodna konferencija „Što je invaliditet? UN-ova Konvencija o pravima osoba s invaliditetom i Međunarodna klasifikacija funkcioniranja, invaliditeta i zdravlja „

   

09. 04. 2010. održan je okrugli stol sa temom: „Učinimo parkirališna mjesta dostupnima za osobe s invaliditetom“

120x905Pod pokroviteljstvom Ministarstva unutarnjih poslova u organizaciji Udruge za promicanje istih mogućnosti održan je okrugli stol sa temom: „Učinimo parkirališna mjesta dostupnima za osobe s invaliditetom“ u sklopu kampanje upozoravanja na nedostupnost parkirališnih mjesta za osobe s invaliditetom. Cilj skupa bio je osvještavanje problema nedostupnosti parkirališnih mjesta za osobe s invaliditetom u Hrvatskoj i potrebi mijenjanja zakonskih okvira. Na skupu su kao predavači sudjelovali: predstavnik Europske komisije, predavači iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi te Policijske uprave Zagrebačke i Hrvatskog autokluba.

Opširnije: 09. 04. 2010. održan je okrugli stol sa temom: „Učinimo parkirališna mjesta dostupnima za osobe s invaliditetom“

   

8. travnja 2010. godine pravobraniteljica se sastala s pravobraniteljem za osobe s invaliditetom austrijske pokrajine Burgenland (Gradišće)

120x904Sastanak s gospodinom Hansom-Juergenom Grossom, pravobraniteljem za osobe s invaliditetom austrijske pokrajine Burgenland (Gradišće) održan je u sklopu njegovog dvodnevnog posjeta Hrvatskoj tijekom kojeg je obišao pogone ustanove URIHO u kojima rade osobe s invaliditetom. Pravobraniteljica je s austrijskim gostom izmijenila detalje o raznim područjima zaštite prava osoba s invaliditetom u dvije države i načinima na koji su zakonski regulirana određena prava.

Opširnije: 8. travnja 2010. godine pravobraniteljica se sastala s pravobraniteljem za osobe s invaliditetom austrijske pokrajine Burgenland (Gradišće)

   

2. travnja 2010. godine svečano dodjeljeni ugovori predstavnicima udruga koje provode projekt osiguravanja usluga osobnog asistenta

120x903Već petu godinu za redom Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti provodi projekt kojim se za 329 osoba s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta osiguravaju osobni asistenti kao potpora neovisnom življenju u zajednici. Predsjednica Vlade Republike Hrvatske gđa. Jadranka Kosor uručila je ugovore predstavnicima 62 udruge iz 19 županija.

Opširnije: 2. travnja 2010. godine svečano dodjeljeni ugovori predstavnicima udruga koje provode projekt osiguravanja usluga osobnog asistenta

   

Stranica 127 od 130

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

ne mrznjaObavijesti

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa

POSI u medijima

Nacionalna strategija izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2017. do 2020.

Stomatološka zaštita osoba s invaliditetom

Kosine „Slopey“

Znak pristupačnosti i „Smart kartica“ – osnovne informacije

Ostvarivanje prava djece i obitelji suočenim s malignim bolestima 

Brošura „Povjerenje i sigurnost“

Prava i povlastice s osnove invaliditeta u europskim zemljama: međusobno priznavanje i prenosivost povlastica

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.