U Rijeci održana tribina „Položaj žena s invaliditetom u Republici Hrvatskoj“

disabled5Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom organizirao je drugu u nizu tribinu s temom „Položaj žena s invaliditetom u Republici Hrvatskoj“ koja se održala 13. srpnja 2011. godine u Rijeci. Tribini su nazočili članovi udruga osoba s invaliditetom Primorsko-goranske županije, predstavnici državnih i javnih institucija, predstavnici lokalne zajednice te mediji. Pravobraniteljica je uvodno predstavila djelokrug rada a zatim se posebno osvrnula na prepoznatljivost i nužnost pružanja specifične zaštite ranjivoj skupini osoba s invaliditetom, ženama s invaliditetom. U tom smislu istaknut je značaj Konvencije o pravima osoba s invaliditetom i Akcijskog plana Vijeća Europe za promicanje prava i potpunog sudjelovanja u društvu osoba s invaliditetom te poboljšanje kvalitete življenja osoba s invaliditetom u Europi od 2006. do 2015. g.

Opširnije: U Rijeci održana tribina „Položaj žena s invaliditetom u Republici Hrvatskoj“

   

Održana 3. konferencija „Potporom do ŠKOLE ZA SVE“

P1180760Dana 7. srpnja u Hypo Centru u Zagrebu održana je treća po redu konferencija „Potporom do ŠKOLE ZA SVE“ koju je organizirala Hrvatska udruga za stručnu pomoć djeci s posebnim potrebama 'IDEM'. Cilj i svrha projekta je ostvarenje inkluzivnog društva kroz povećanje edukacijske uključenosti učenika s teškoćama u srednjoškolsko obrazovanje. Projekt  se provodio u školskoj godini 2010./11. a uključio je stručnjake iz posebnih odgojno-obrazovnih ustanova (edukacijsko-rehabilitacijske stručnjake, psihologe i socijalne radnike), te stručne suradnike i profesore srednjih škola iz 5 hrvatskih gradova – Zadra, Šibenika, Osijeka, Vukovara i Zagreba. Projekt je financiran iz IV. komponente IPA programa - pred pristupnog fonda  Europske unije za Hrvatsku - (IPA  for the Human Resources Development Component in Croatia 2007-2009). Uz predstavnike Delegacije Europske Unije, Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, nadležnih ministarstava, pravobraniteljstva za djecu, profesore strukovnih škola konferenciji je prisustvovala i Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.

Opširnije: Održana 3. konferencija „Potporom do ŠKOLE ZA SVE“

   

U Zagrebu održana edukativna tribina o ortopedskim pomagalima

 

rsz_slika105906. srpnja održana je edukativna tribina na temu ortopedskih pomagala u organizaciji Zajednice Saveza osoba s invaliditetom Hrvatske i Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba. Cilj tribine je bio da se osobama s invaliditetom omogući cjelovit pristup informacijama o pravima i mogućnostima ostvarivanja prava na ortopedska pomagala. Kako bi osobe s invaliditetom ostvarile svoje ciljeve važno je osuvremeniti propise iz sustava zdravstva i socijalne skrbi kroz nužne izmjene i dopune. Na tribini su uz organizatore nazočili predstavnici/e Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba, Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Kliničkog zavoda za rehabilitaciju i ortopedska pomagala KBC Zagreb, Saveza i udruga osoba s invaliditetom i medija. Skupu su nazočile i pravobraniteljica Anka Slonjšak i savjetnica pravobraniteljice Sunčica Pivčević.

Opširnije: U Zagrebu održana edukativna tribina o ortopedskim pomagalima

   

Izvješće o radu Ureda

120x9032Na raspravi održanoj 30. lipnja 2011. Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom gđa. Slonjšak predložila je izvješće o radu Ureda za razdoblje od 1. siječnja – 31. prosinca 2010. godine. Izvješće je prihvaćeno na 23. sjednici, 01. srpnja 2011. (96 glasova "za", 1 "suzdržan").

Opširnije: Izvješće o radu Ureda

   

Obilježena 65. godišnjica rada Hrvatskog saveza slijepih

brajicaDana 16. lipnja „Danima otvorenih vrata“ obilježena je 65. godišnjica rada  Hrvatskog saveza slijepih. Pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića i Vlade Republike Hrvatske, Hrvatski savez slijepih obilježio je 65. godišnjicu svoga rada nizom događanja. Sve je započelo svečanom akademijom u Kazalištu Vidra, zatim otvaranjem izložbe "Fotospektiva" u Tifološkom muzeju gdje je bilo izloženo 170 fotografija koje prikazuju povijest i rad Hrvatskog saveza slijepih, organizirane su radionice i prezentacije koje omogućuju upoznavanje života slijepih osoba i načina na koje oni „vide“ svijet oko sebe – kroz simulaciju sljepoće i kretanja uz pomoć bijelog štapa, korištenje tifloloških pomagala i pisanja brajice dok je dan završen proslavom Party u mraku u kafiću Kazališta Vidra. Događanjima su nazočili predstavnici udruga slijepih i slabovidnih iz područja cijele Hrvatske, predstavnici nadležnih institucija, predstavnici drugih udruga osoba s invaliditetom i zainteresirano građanstvo. Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak prisustvovala je svečanoj akademiji u Kazalištu Vidra.

Opširnije: Obilježena 65. godišnjica rada Hrvatskog saveza slijepih

   

Stranica 127 od 147

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

Kada i kako se obratiti pravobraniteljici

progovorile-smo-o-tome

SOS telefon za žrtve nasilja
01 4813 999
Radno vrijeme:
srijedom od 16:00 – 18:00

ne mrznja

Aktivnosti POSI

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa 

Preporuke i upozorenja

POSI u medijima

Stručni savjet pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Izabrani članovi 2. saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice 

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.