Pravobraniteljice je sudjelovala na stručnom seminaru arhitekata u Splitu

60272829. ožujka 2012. u Splitu je održan stručni seminar koji je organizirala tvrtka Geze u suradnji s Hrvatskom komorom arhitekata. Na skupu su izlagali Ljubomir Miščević, dipl.ing.arh, prof. na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, Milan Carević dipl.ing.arh. i Hrvoje Jurković dipl. ing. iz tvrtke Geze koji je ujedno i moderirao skupom. Na inicijativu tvrtke Geze Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom je održala izlaganje s temom „Osiguranje pristupačnosti - osnovni preduvjet uključivanja osoba s invaliditetom u život“.Stručnom skupu je nazočilo više od stotinjak arhitekata iz RH i susjednih zemalja. Seminar je dio stručnog usavršavanja arhitekata o građevno-tehničkoj regulativi.

Opširnije: Pravobraniteljice je sudjelovala na stručnom seminaru arhitekata u Splitu

   

26. ožujka 2012. održan Međunarodni skup o zapošljavanju osoba s invaliditetom

soihU organizaciji Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH) održan je u Vukovaru, Međunarodni skup o zapošljavanju osoba s invaliditetom. Uz predstavnike nadležnih tijela u području zapošljavanja i rada u RH, predstavnike nacionalnih saveza osoba s invaliditetom, skupu su nazočili i međunarodni gosti - Javier Güemes, zamjenik izvršne direktorice EDF-a, Lajos Hegedus, regionalni predstavnik DPI-a, Erzsebet Szollosi, potpredsjednica EDF-a, Boris Šuštaršić, predsjednik EAMDA-e, mr. Cveto Uršič, tajnik,  Ministarstvo rada, obitelji i socijalne skrbi Republike Sovenije, Direktorat za osobe s invaliditetom te Pierre Gyselinck - EDF/DPI. Uz mnogobrojne izlagače na skupu je sudjelovao iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Boris-Jakov Geričić, zamjenik pravobraniteljice s temom „Diskriminacija osoba s invaliditetom u području zapošljavanja i rada“, iskustva Ureda.

Opširnije: 26. ožujka 2012. održan Međunarodni skup o zapošljavanju osoba s invaliditetom

   

12. ožujka 2012. predstavljena je publikacija pod nazivom "Grad Zagreb – pristupačan osobama s invaliditetom"

vodic_naslovnicaPravobraniteljica za osobe s invaliditetom prisustvovala je predstavljanju publikacije "Grad Zagreb – pristupačan osobama s invaliditetom" koju je Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom u suradnji sa Zajednicom saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH), izradio i tiskao u skladu sa Zagrebačkom strategijom izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom u razdoblju od 2011. do 2015. godine i Provedbenim planom. Uz predstavnike/ce grada Zagreba predstavljanju su nazočili predstavnici saveza i udruga osoba s invaliditetom.Od tri tisuće javnih objekata i površina u Zagrebu osobama s invaliditetom pristupačno je gotovo pola (49%), djelomično 22%, a nepristupačno im je 29%. Od 962 zdravstvena objekta njih 487 (51%) je pristupačno, 166 (17%) ih je djelomično pristupačno, a 309 (32%) nepristupačno. Od 68 bolnica s klinikama pristupačno je njih 59, djelomično pristupačno šest, a nepristupačno njih tri. Od 11 ureda za socijalnu skrb njih četiri su potpuno nepristupačna, a od 41 fakulteta 15 ih je nepristupačno. Od 79 srednjih škola nepristupačno je 46, od 119 osnovnih škola nepristupačno je 45, a od 186 vrtića nepristupačno je njih 50. Više o publikaciji na www.zagreb.hr.

   

21.ožujka obilježen je Svjetski dan sindroma Down i Nacionalni dan invalida rada

NDIR_2012Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom pridružila se obilježavanju Svjetskog dana sindroma Down na svečanosti koju je u Satiričkom kazalištu Kerempuh organizirala Udruga za sindrom Down – Zagreb u suradnji s Medijskom tvornicom. Povodom Nacionalnog dana invalida rada pravobraniteljica se uz druge uzvanike obratila nazočnima na Danu otvorenih vrata kojim je Nacionalni dan invalida rada obilježio Savez udruga invalida rada Hrvatske u prostorijama Saveza.

Opširnije: 21.ožujka obilježen je Svjetski dan sindroma Down i Nacionalni dan invalida rada

   

Održan sastanak s ministrom zdravlja prof.dr.sc. Rajkom Ostojićem

ZDRAVLJEPravobraniteljica i suradnice su održale sastanak 9. ožujka 2012. u prostorijama Ministarstva zdravlja te iznijele probleme iz područja zdravstvene zaštite osoba s invaliditetom koji su se temeljem pritužbi Uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom pokazali kao gorući: predviđeno osnivanje spinalnog centra, unaprjeđenje sustava zaštite mentalnog zdravlja, stomatološka zaštita osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju te zaštita prava pacijenata.  Pravobraniteljica je ministra ujedno upoznala s djelokrugom rada Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i problemima koje je Ured uočio u zaštiti prava osoba s invaliditetom.

Opširnije: Održan sastanak s ministrom zdravlja prof.dr.sc. Rajkom Ostojićem

   

Stranica 126 od 152

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

Kada i kako se obratiti pravobraniteljici

progovorile-smo-o-tome

SOS telefon za žrtve nasilja
01 4813 999
Radno vrijeme:
srijedom od 16:00 – 18:00

ne mrznja

Aktivnosti POSI

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa 

Preporuke i upozorenja

POSI u medijima

Stručni savjet pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Izabrani članovi 2. saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice 

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.