Pravobraniteljica predstavila Zbornik radova Lišavanje poslovne sposobnosti i skrbništvo-raskorak između prakse i Konvencije o pravima osoba s invaliditetom

DSC0248716. travnja 2012. u Zagrebu predstavljen je Zbornik radova s dvodnevnog stručnog skupa koji je pravobraniteljica za osobe s invaliditetom organizirala 4. i 5. listopada 2010. godine u Šibeniku. Radovi u Zborniku rezultat su zalaganja za unaprjeđenje prakse i poticanja promjena na području poslovne sposobnosti i skrbništva te sadrže zaključna razmatranja proizašla iz istoimenog skupa. Okupljene stručnjake centara za socijalnu skrb s područja Grada Zagreba, specijalne psihijatrijske bolnice Sveti Ivan, predstavnike udruga osoba s invaliditetom, Ministarstva socijalne politike i mladih i autore objavljenih članaka pozdravio je i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

Opširnije: Pravobraniteljica predstavila Zbornik radova Lišavanje poslovne sposobnosti i skrbništvo-raskorak između prakse i Konvencije o pravima osoba s invaliditetom

   

Pravobraniteljica održala predavanja studentima novinarstva na Fakultetu političkih znanosti

DSC02493Pravobraniteljica i njezina savjetnica 16. travnja u sklopu kolegija Mediji i različitosti studente su upoznale s djelokrugom rada Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, zaokretom u shvaćanju invaliditeta koji je unijela Konvencija o pravima osoba s invaliditetom i ulogom medija u podizanju razine svijesti o osobama s invaliditetom u hrvatskom društvu na temelju dosadašnjeg rada Ureda.

Opširnije: Pravobraniteljica održala predavanja studentima novinarstva na Fakultetu političkih znanosti

   

Pravobraniteljica podnijela Hrvatskom Saboru Izvješće o radu za 2011. godinu

Naslovna_za_Izvjee_2011Sukladno čl. 17 st. 1 Zakona o pravobranitelju za osobe s invaliditetom (NN, br. 107/07) pravobraniteljica za osobe s invaliditetom dostavila je 31. ožujka 2012. Hrvatskom Saboru tekst Izvješća o radu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom za 2011. godinu. U Izvješću je prikazan rad Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na zaštiti, praćenju i promicanju prava i interesa osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj u 2011. godini. U razdoblju za koje se Izvještaj podnosi Ured je imao 1446 postupanja u svrhu zaštite, praćenja i promicanja prava osoba s invaliditetom. Tekst Izvješća možete naći na internetskim stranicama Ureda POSI.

Opširnije: Pravobraniteljica podnijela Hrvatskom Saboru Izvješće o radu za 2011. godinu

   

Sportaši sa invaliditetom i sportaši bez invaliditeta moraju biti izjednačeni u svojim pravima

 

imagesCAT210ZTIznenađena sam izjavama predstavnika Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa koje su prenijeli mediji, a u kojima se najavljuje umanjivanje dosegnute razine jednakog vrednovanja uspjeha sportaša s invaliditetom. Dosad su bili izjednačeni kriteriji za trajne i jednokratne nagrade za medalje sportaša paraolimpijaca i sportaša olimpijaca, a najavljenim izmjenama propisa država bi različitim, manjim iznosom nagrađivala paraolimpijska odličja za razliku od onih olimpijskih.

Opširnije: Sportaši sa invaliditetom i sportaši bez invaliditeta moraju biti izjednačeni u svojim pravima

   

Priopćenje Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom povodom Svjetskog dana autizma – upozorenje na kršenje prava djece i odraslih s autizmom

Pozivnica_120309Kao rezultat niza propusta u politici skrbi o osobama s autizmom kroz odluke koje su ne samo stručno nego i pravno dvojbene, možemo reći da se danas u Republici Hrvatskoj teško krše prava djece i osoba s autizmom.

Skrb za osobe s autizmom u RH trenutno se odvija u okviru Centra za autizam Zagreb, ustanove u sustavu odgoja i obrazovanja, koja skrbi o populaciji djece i odraslih osoba s autizmom, ali i osoba s intelektualnim teškoćama i drugim teškoćama u razvoju. Zbog činjenice da ustanova pripada sustavu odgoja i obrazovanja, otežana je organizacija i primjena  različitih, a nužnih oblika i programa rada kao što su dijagnostika, psihosocijalna rehabilitacija te socijalna i zdravstvena skrb za djecu i odrasle s autizmom. 

Opširnije: Priopćenje Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom povodom Svjetskog dana autizma – upozorenje na kršenje prava djece i odraslih s autizmom

   

Stranica 125 od 152

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

Kada i kako se obratiti pravobraniteljici

progovorile-smo-o-tome

SOS telefon za žrtve nasilja
01 4813 999
Radno vrijeme:
srijedom od 16:00 – 18:00

ne mrznja

Aktivnosti POSI

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa 

Preporuke i upozorenja

POSI u medijima

Stručni savjet pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Izabrani članovi 2. saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice 

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.