Dana 24. studenog 2010. održana javna tribina „Kako unaprijediti opskrbu pomagalima“

untitled-134U organizaciji Koalicije udruga u zdravstvu i Hrvatske udruge tetraplegičara i paraplegičara održana je javna tribina s temom „Kako unaprijediti opskrbu pomagalima?“. Temu su predstavile dr. sc. Mensura Dražić, predsjednica Koalicije udruga u zdravstvu i Manda Knežević, predsjednica Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara. Uvodna izlaganja iznijeli su predstavnici Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, mr. Mario Bagat, dr. med. i Daria Ravlić, dr. stom., potom dr. med. Ljiljana Lulić Karapetrić, spec.obitelj.med., doc. dr. sc. Miroslav Jelić, predstojnik Kliničkog zavoda  za rehabilitaciju i ortopedska pomagala KBC Zagreb, Tihana Govorčinović, mag.pharm., predstavnica Hrvatske ljekarničke komore te Anka Slonjšak, dipl. oec., pravobraniteljica za osobe s invaliditetom. Na skupu su nazočili predstavnici saveza i udruga osoba s invaliditetom, dobavljači ortopedskih pomagala, te predstavnici institucija.

Opširnije: Dana 24. studenog 2010. održana javna tribina „Kako unaprijediti opskrbu pomagalima“

   

20. studenog održana radionica pod temom Izazovi obrazovanja i osposobljavanja mladih s teškoćama u razvoju za nastavnike srednjih škola

120-90Izlaganje o Izazovima obrazovanja i osposobljavanja mladih s teškoćama u razvoju  bilo je dio redovne edukacije za nastavnike koje je u Centru za odgoj i obrazovanje Dubrava organizirala Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. O svojim iskustvima u obrazovanju pred 50-ak nastavnika redovnih srednjih strukovnih škola širom Hrvatske govorili su i mladi iz Udruge za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom Zamisli, a primjere dobre prakse s kolegama su podijelili nastavnici srednjih strukovnih škola iz Koprivnice, Ivanić Grada i Rijeke. Iz Ureda pravobraniteljice aktivno su sudjelovale zamjenica pravobraniteljice gđa. Pekeč Knežević i savjetnice pravobraniteljice gđa. Meić i gđa. Mužina.

Opširnije: 20. studenog održana radionica pod temom Izazovi obrazovanja i osposobljavanja mladih s teškoćama u razvoju za nastavnike srednjih škola

   

Održan Radni forum za implementaciju UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom

120-901Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom nazočila je Radnom forumu održanom od 18. do 19. studenog u Bruxellesu. Forum je okupio oko 300-ak predstavnika središnjih mjesta mjesta unutar vlada za provedbu Konvencije, predstavnike nezavisnih mehanizama za promicanje, štićenje i praćenje Konvencije te predstavnike civilnog društva. Tema Foruma bila je razmjena dobrih praksi u uspostavi odgovarajućih institucionalnih okvira za provedbu čl. 33. Konvencije zemalja članica Europske Unije, ali i onih koje to još nisu.  Forum su zajednički organizirali Belgijskog Predsjedništvo Vijeća EU i Europska komisija.  Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom sudjelovala je u radu skupa kao predstavnica nezavisnog mehanizma, predstavnica Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske predstavljala je civilno društvo dok je koordinativni mehanizam predstavljala predstavnica Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Opširnije: Održan Radni forum za implementaciju UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom

   

18. studenog održani 3. Dani elektroničkih medija

untitled-138Pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske u Rovinju su od 17. – 20. studenog održani 3. Dani elektroničkih mediji koji su okupili oko 300-ak predstavnika medija iz Hrvatske. Predstavnice Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom održale su izlaganje na temu Uloga medija u unaprjeđenju kvalitete življenja osoba s invaliditetom.

Opširnije: 18. studenog održani 3. Dani elektroničkih medija

   

Od 15.-18. i 20.-23. studenog održan trening Poticanje intenzivnijeg zapošljavanja osoba s invaliditetom na tržište rada

untitled-135Treningu za savjetnike Hrvatskog zavoda za zapošljavanje nazočili su i savjetnici pravobraniteljice za osobe s invaliditetom kako bi se pobliže upoznali s radom savjetnika za zapošljavanje osoba s invaliditetom iz podružnica Zavoda širom Hrvatske i problemima na koje nailaze u svakodnevnom radu. Cilj treninga bilo je jačanje sposobnosti agenata Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na tržištu rada u promicanju i potpori zapošljavanja osoba s invaliditetom kroz kvalitetnije pružanje usluga poslodavcima.

Opširnije: Od 15.-18. i 20.-23. studenog održan trening Poticanje intenzivnijeg zapošljavanja osoba s invaliditetom na tržište rada

   

Stranica 125 od 139

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

Kada i kako se obratiti pravobraniteljici

progovorile-smo-o-tome

SOS telefon za žrtve nasilja
01 4813 999
Radno vrijeme:
srijedom od 16:00 – 18:00

ne mrznja

Aktivnosti POSI

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa NOVO!

Preporuke i upozorenja

POSI u medijima

Osnovan Stručni savjet pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.