Održana Konferencija SDMSH/EMSP pod nazivom „Pan – Europske nejednakosti u pristupu tretmanu za oboljele od MS-a – Europski Kodeks dobre prakse o MS-u

alt

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom prisustvovala je Konferenciji Saveza društava multiple skleroze Hrvatske koja je održana u partnerstvu sa European multiple sclerosis Platform, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, 26. rujna 2011. godine. Događanju su nazočili mnogobrojni stručnjaci iz područja zdravstva, predstavnici temeljnih udruga Saveza društva multiple skleroze Hrvatske i drugi predstavnici osoba s invaliditetom te međunarodni gosti.

Opširnije: Održana Konferencija SDMSH/EMSP pod nazivom „Pan – Europske nejednakosti u pristupu tretmanu za oboljele od MS-a – Europski Kodeks dobre prakse o MS-u

   

U prostorima Društva oboljelih od multiple skleroze Grada Zagreba otvorena računalna radionica


orr_patak20. rujna 2011. u prostorijama Društva multipla skleroze Grada Zagreba na adresi Trnsko 34, Zagreb, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak otvorila je računalnu radionicu namijenjenu za edukaciju osoba oboljelih od multiple skleroze. Opremanje računalne radionice omogućila je Regionalna zaklada za lokalni razvoj „ZAMAH“ u sklopu decentraliziranog modela financiranja „Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva“. Projekt je odobren Otvorenoj računalnoj radionici „Svi smo protiv“ u natječaju „Naš doprinos zajednici“. Otvaranju su nazočili predstavnici institucija, udruga osoba s invaliditetom i članovi/ice Društva oboljelih od multiple skleroze Grada Zagreba koji će na 10 postavljenih računala započeti edukaciju u svrhu stjecanja informatičkih znanja i vještina.

   

Pravobraniteljica nazočila obilježavanju 5. Međunarodnog paraolimpijskog dana i 47. godišnjice Hrvatskog paraolimpijskog odbora

atl-prv08. rujna 2011. Hrvatski paraolimpijski odbor u suradnji s Veleposlanstvom Velike Britanije organizirali su na Splitskoj rivi obilježavanje Međunarodnog paraolimpijskog dana u isto vrijeme kada se proslava obilježavala i na Trafalgar Squareu u Londonu, godinu dana uoči Paraolimpijskih igara u tom gradu. Tog istog datuma je i Hrvatski paraolipijski odbor proslavio 47 godišnjicu postojanja i djelovanja. Na Splitskoj rivi je demonstrirana sjedeća odbojka, stolni tenis za osobe s invaliditetom te druge aktivnosti u sklopu kojih će se promicati paraolipijski duh.

Opširnije: Pravobraniteljica nazočila obilježavanju 5. Međunarodnog paraolimpijskog dana i 47. godišnjice Hrvatskog paraolimpijskog odbora

   

Pristupačnost turističkih objekata osobama s invaliditetom

120-907Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom za T-portal je govorila o pristupačnosti turističkih objekata osobama s invaliditetom i što pristupačnost znači različitim kategorijama osobama s invaliditetom.

Opširnije: Pristupačnost turističkih objekata osobama s invaliditetom

   

U Rijeci održana tribina „Položaj žena s invaliditetom u Republici Hrvatskoj“

disabled5Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom organizirao je drugu u nizu tribinu s temom „Položaj žena s invaliditetom u Republici Hrvatskoj“ koja se održala 13. srpnja 2011. godine u Rijeci. Tribini su nazočili članovi udruga osoba s invaliditetom Primorsko-goranske županije, predstavnici državnih i javnih institucija, predstavnici lokalne zajednice te mediji. Pravobraniteljica je uvodno predstavila djelokrug rada a zatim se posebno osvrnula na prepoznatljivost i nužnost pružanja specifične zaštite ranjivoj skupini osoba s invaliditetom, ženama s invaliditetom. U tom smislu istaknut je značaj Konvencije o pravima osoba s invaliditetom i Akcijskog plana Vijeća Europe za promicanje prava i potpunog sudjelovanja u društvu osoba s invaliditetom te poboljšanje kvalitete življenja osoba s invaliditetom u Europi od 2006. do 2015. g.

Opširnije: U Rijeci održana tribina „Položaj žena s invaliditetom u Republici Hrvatskoj“

   

Stranica 125 od 146

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

Kada i kako se obratiti pravobraniteljici

progovorile-smo-o-tome

SOS telefon za žrtve nasilja
01 4813 999
Radno vrijeme:
srijedom od 16:00 – 18:00

ne mrznja

Aktivnosti POSI

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa 

Preporuke i upozorenja

POSI u medijima

Stručni savjet pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.