Obilježen 3. prosinac, Međunarodni dan osoba s invaliditetom

IMG_3161Osobe s invaliditetom i njihove udruge u Republici Hrvatskoj organizirale su brojna događanja kojima su obilježile Međunarodni dan osoba s invaliditetom s ciljem podizanja razine svijesti cjelokupnog društva o potrebama i pravima osoba s invaliditetom. Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom se povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom pridružila izaslanstvu osoba s invaliditetom u posjetu predsjedniku RH Ivi Josipoviću, nazočila je okruglom stolu o virtualnim radionicama kao rehabilitacijskim i poduzetničkim aktivnostima na putu osoba s invaliditetom prema tržištu rada i humanitarnom koncertu kojim je obilježeno 65 godina rada Ustanove za rehabilitaciju hendikepiranih osoba profesionalnom rehabilitacijom i zapošljavanjem (URIHO) kao i završnoj konferenciji projekta Partnerstvo za napredak kojom je Međunarodni dan obilježila Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH). Nakon održanog izlaganja, sudionicima skupa se kao i prethodnih godina,  obratila predsjednica Vlade RH, Jadranka Kosor, a također i zamjenik veleposlanika Britanskog veleposlanstva Chris Hodge. Zamjenica pravobraniteljice nazočila je obilježavanju u organizaciji Zaklade 'Čujem, vjerujem, vidim' kao i sastanku s  temom "Upisi u srednju školu i inkluzivno srednjoškolsko obrazovanje učenika s teškoćama u razvoju, zdravstvenim teškoćama i teškoćama u učenju" koji je održan na inicijativu pravobraniteljice za djecu. Zamjenik pravobraniteljice nazočio je tradicionalnom razgovoru i prijemu povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.

Opširnije: Obilježen 3. prosinac, Međunarodni dan osoba s invaliditetom

   

Ostvarivanje biračkog prava osoba s invaliditetom na Izborima 2011. za zastupnike u Hrvatski sabor - upute

 

izbori_odaziv1Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom u suradnji s Državnim izbornim povjerenstvom i udrugom GONG poduzela je niz radnji i održala sastanke kako bi se osobama s invaliditetom unutar postojećih zakonskih okvira omogućilo veće korištenje biračkog prava nego što je to bio slučaj na dosadašnjim izborima. Ovdje donosimo upute o načinima kako osobe s invaliditetom mogu glasovati.

Opširnije: Ostvarivanje biračkog prava osoba s invaliditetom na Izborima 2011. za zastupnike u Hrvatski sabor - upute

   

25.-og studenog obilježava se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

dosta-je-nasilja-1_thumbPovodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama 25. studenog pravobraniteljica za osobe s invaliditetom želi upozoriti na posebno težak položaj žena s invaliditetom. Žene koje se svakodnevno nose s posljedicama invaliditeta su upravo zbog svog invaliditeta bilo da se radi o teškoćama s kretanjem, oštećenju vida ili sluha, intelektualnim ili psiho-socijalnim teškoćama često podložnije nasilju, a istovremeno mu se teže suprotstavljaju.  

Opširnije: 25.-og studenog obilježava se Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

   

Održana promocija spota „Slijepi su oni s predrasudama“ i rezultati projekta „Jednake mogućnosti za žene i djevojke s oštećenjem vida“

 

CESI_webDana 31. listopada 2011. Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanjeCESI organizirao je promociju TV spota "Slijepi su oni s predrasudama" i predstavio rezultate projekta "Jednake mogućnosti za žene i djevojke s oštećenjem vida". Spot je snimljen kako bi upozorio na problem predrasuda i višestruke diskriminacije slijepih žena u RH. Naime, u posljednjih nekoliko godina postignut određen napredak u položaju osoba s invaliditetom, ali žene s invaliditetom se i dalje susreću sa društvenim predrasudama i socijalnom isključenošću. Također je provedena rodna analiza ključnih strategija i politika koje utječu na svakodnevni život žena s invaliditetom te su izrađene  preporuke za buduće politike u svrhu senzibiliziranja donosioca odluka za uvođenje rodne perspektive u politike za osobe s invaliditetom.

Opširnije: Održana promocija spota „Slijepi su oni s predrasudama“ i rezultati projekta „Jednake mogućnosti za žene i djevojke s oštećenjem vida“

   

Obilježena 40-a godišnjica postojanja i rada Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske i održan XVI. Hrvatski simpozij osoba s invaliditetom

 

SOIH_webZajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH) u petak 28. listopada 2011. godine proslavila je 40-tu godišnjicu svoga postojanja i rada. Tom prigodom dodjeljene su zlatne i srebrne plakete osobama iz javnog, političkog i civilnog društva, te priznanja i zahvalnice za suradnju u ostvarivanju strateških ciljeva za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom, odnosno za aktivno sudjelovanje u ostvarivanju strateških ciljeva za izjednačavanje mogućnosti osoba s invaliditetom.

Opširnije: Obilježena 40-a godišnjica postojanja i rada Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske i održan XVI. Hrvatski simpozij osoba s invaliditetom

   

Stranica 124 od 146

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

Kada i kako se obratiti pravobraniteljici

progovorile-smo-o-tome

SOS telefon za žrtve nasilja
01 4813 999
Radno vrijeme:
srijedom od 16:00 – 18:00

ne mrznja

Aktivnosti POSI

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa 

Preporuke i upozorenja

POSI u medijima

Stručni savjet pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.