25. travnja pravobraniteljica je primila delegaciju udruga osoba s invaliditetom iz Turske

DSC02511Ured za Tehničku pomoć organizacijama civilnog društva (TACSO) iz Turske organizirao je studijski posjet udruga osoba s invaliditetom Hrvatskoj.

Opširnije: 25. travnja pravobraniteljica je primila delegaciju udruga osoba s invaliditetom iz Turske

   
   

Predstavljena Zbirka priručnika „Studenti s invaliditetom“

imagesCAXE1RX5Dana 23. travnja 2012. na Edukacijsko rehabilitacijskom fakultetu u Zagrebu kao jedna od aktivnosti koje se provode u sklopu Tempus projekta „  Education for Equal Opportunities at Croatian Universities – EduQuality“, Sveučilište u Zagrebu predstavljeno je 8 edukacijskih priručnika pod nazivima: Opće smjernice, prostorna pristupačnost, pristup informacijama i uslugama, izvođenje nastave i ishodi učenja, mentorstvo i konzultacije, međunarodna mobilnost studenata, slobodno vrijeme i psihosocijalne potrebe studenata. Uz mnogobrojne nazočne stručnjake u području visokoškolskog obrazovanja, predstavljanju je nazočila zamjenica pravobraniteljice Mira Pekeč Knežević.

Opširnije: Predstavljena Zbirka priručnika „Studenti s invaliditetom“

   

Održan je okrugli stol u Hrvatskom saboru „Ocjena prvih 112 dana nove vlasti iz perspektive civilnog društva okupljenog oko Platforme 112“

platforma_112U Hrvatskom saboru dana 20. travnja 2012 održan je Okrugli stol na kojem su predstavnici Platforme 112 koja okuplja šezdeset organizacija civilnog društva aktivnih u područjima zaštite ljudskih prava, demokratizacije, izgradnje mira, suzbijanja korupcije i zaštite javnih resursa raspravili sa saborskim zastupnicima, predstavnicima Delegacije Europske unije u RH, pučkim pravobraniteljem, pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom, predstavnicom pravobraniteljice za djecu i predstavnicima sindikata ocjenu rada nove vlasti u odnosu na zahtjeve Platforme 112.

Opširnije: Održan je okrugli stol u Hrvatskom saboru „Ocjena prvih 112 dana nove vlasti iz perspektive civilnog društva okupljenog oko Platforme 112“

   

Predstavnice Ureda prisustvovale na 9. kongresu „Kvaliteta i standardi usluga edukacijskih rehabilitatora“

literaturaU Varaždinu je održan od 12. do 14. travnja 2012. 9. kongres s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom „Kvaliteta i standardi usluga edukacijskih rehabilitatora“. Cilj je bio konstruktivna razmjena ideja i iskustava vezanih uz kvalitetu i standard usluga edukacijskih rehabilitatora, koji pružaju pomoć u obitelji i u zajednici, osobama s invaliditetom, od najranije dječje do odrasle dobi, rekla je Vesna Đurek, predsjednica Hrvatske komore edukacijskih rehabilitatora i Saveza defektologa Hrvatske.Zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom  Mira Pekeč-Knežević i savjetnica Vesna Mužina sudjelovale su na Kongresu Saveza defektologa Hrvatske. Skupu su također nazočili mnogobrojni stručnjaci na području odgoja i obrazovanja. Rezultat kongresa bio je zbornik radova.

Opširnije: Predstavnice Ureda prisustvovale na 9. kongresu „Kvaliteta i standardi usluga edukacijskih rehabilitatora“

   

Stranica 124 od 152

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

Kada i kako se obratiti pravobraniteljici

progovorile-smo-o-tome

SOS telefon za žrtve nasilja
01 4813 999
Radno vrijeme:
srijedom od 16:00 – 18:00

ne mrznja

Aktivnosti POSI

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa 

Preporuke i upozorenja

POSI u medijima

Stručni savjet pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Izabrani članovi 2. saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice 

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.