Dana 11. lipnja 2010. održan je okrugli stol: „Usklađivanje i objavljivanje sudske prakse u RH“

untitled-252Savjetnik pravobraniteljice za osobe  sudjelovao je na okruglom stolu na kojem su ponuđene informacije o ciljevima, strukturi i uvođenju PHARE projekta „Usklađivanje i objavljivanje sudske prakse u RH“. Ovim projektom podržava se proces modernizacije pravosuđa i jačanja sudske prakse u hrvatskom pravnom poretku prema zahtjevima i standardima EU. Time se želi povećati dostupnost i razumijevanje sudske prakse za 50 unaprijed odabranih sudova Vrhovni sud RH, uključujući općinske, županijske i trgovačke sudove.

Opširnije: Dana 11. lipnja 2010. održan je okrugli stol: „Usklađivanje i objavljivanje sudske prakse u RH“

   

Dana 5. lipnja pravobraniteljica u Vukovaru nazočila Desetom nadbiskupijskom susretu osoba s invaliditetom u Vukovaru

120x9014Nadbijskupijsko povjerenstvo za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Đakovačko-osječke nadbiskupije već desetu godinu zaredom okuplja osobe s invaliditetom i članove njihovih obitelji na nadbiskupijskom susretu. Nazočnost pravobraniteljice za osobe s invaliditetom posebno je razveselila više stotina okupljenih osoba s invaliditetom, članova njihovih obitelji, osoba koje skrbe o njima i volontera.

Opširnije: Dana 5. lipnja pravobraniteljica u Vukovaru nazočila Desetom nadbiskupijskom susretu osoba s invaliditetom u Vukovaru

   

Dana 04. lipnja 2010. godine Pravobraniteljica posjetila Vinkovce

120x9013U tijeku posjeta Vinkovcima pravobraniteljica sa suradnicama obišla je Centar za rehabilitaciju Mala Terezija i upoznale se s uvjetima u kojima borave osobe s invaliditetom smještene u Centru. Potom je predstavila rad i ulogu Ureda članovima Udruge osoba s invaliditetom Bubamara iz Vinkovaca i odgovarala na njihova brojna pitanja.

Opširnije: Dana 04. lipnja 2010. godine Pravobraniteljica posjetila Vinkovce

   

Dana 2. lipnja 2010. zamjenica pravobraniteljice nazočila otvaranju izložbe Dani poslije

naslovnica6

 

U organizaciji Zajednice udruga HVIDR-a Grada Zagreba, Udruge specijalne policije i HVIDR-e RH otvorena je izložba u Domu hrvatskih umjetnika na Trgu žrtava fašizma bb. Autor izložbe Damir Hoyka nastojao je stvoriti vizualni poticaj na razmišljanja o položaju ratnih vojnih invalida. Izložba je otvorena od 2. do 8. lipnja. Zajednica udruge HVIDR-a Grada Zagreba pokrenula je projekt Priviligirani, povlašteni i ponosni u sklopu kojeg je pripremljena i izložba Dani poslije.

Opširnije: Dana 2. lipnja 2010. zamjenica pravobraniteljice nazočila otvaranju izložbe Dani poslije

   

Dana 2. lipnja 2010. potpisan sporazum o stipendiranju osobe s invaliditetom na studiju primijenjenog računarstva

 

naslovnica7Tvrtka APIS IT financirat će kompletni trogodišnji studij primijenjenog računarstva (softverskog inženjerstva) osobi s invaliditetom na Visokoj školi za primijenjeno računarstvo Algebra. Nakon završetka studija tvrtka APIS IT nudi osobi radno mjesto softverskog inženjera. Na svečanosti potpisivanja govorila je predsjednica Upravnog vijeća tvrtke APIS IT Dunja Jurica, dekan Visoke škole Mislav Balković, predsjednik SOIH-a Zorislav Bobuš, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku Igor Lučić te državna tajnica Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Dorica Nikolić.

Opširnije: Dana 2. lipnja 2010. potpisan sporazum o stipendiranju osobe s invaliditetom na studiju primijenjenog računarstva

   

Stranica 124 od 130

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

ne mrznjaObavijesti

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa

POSI u medijima

Nacionalna strategija izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2017. do 2020.

Stomatološka zaštita osoba s invaliditetom

Kosine „Slopey“

Znak pristupačnosti i „Smart kartica“ – osnovne informacije

Ostvarivanje prava djece i obitelji suočenim s malignim bolestima 

Brošura „Povjerenje i sigurnost“

Prava i povlastice s osnove invaliditeta u europskim zemljama: međusobno priznavanje i prenosivost povlastica

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.