Regionalni direktor UNICEF-a od 7. do 9. srpnja boravio u Hrvatskoj

untitled-255Povodom posjete regionalnog direktora UNICEF-a za Srednju i Istočnu Europu Stevena Allena Hrvatskoj, Ured UNICEF-a u Hrvatskoj organizirao je primanje za predstavnike institucija, udrugama i stručnjacima koji se bave zaštitom djece. Primanju je nazočila savjetnica pravobraniteljice.

Opširnije: Regionalni direktor UNICEF-a od 7. do 9. srpnja boravio u Hrvatskoj

   

Dana 5.srpnja 2010.godine Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom je posjetila grad Knin

 

untitled-323Na incijativu predstavnika Udruge invalida „Sv. Bartolomej“ iz Knina organiziran je cjelodnevni posjet započet obilaskom grada Knina, sastankom s gradonačelnicom grada Knina gđom Rimac te održavanjem sastanka sa članovima Udruge te obilaskom prostorija Udruge i dnevnog centra. Navedenim aktivnostima prisustvovale su pravobraniteljica gđa. Slonjšak i zamjenica gđa. Pekeč Knežević.

Opširnije: Dana 5.srpnja 2010.godine Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom je posjetila grad Knin

   

Dana 30. lipnja 2010. godine pravobraniteljica je održala sastanak sa predstavnicima Udruge za samozastupanje.

 

0011Na sastanku održanom u Uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom su nazočili predstavnici  udruge Senada Halilčević i Fadil Špuren Braco uz asistentice te pravobraniteljica gđa.Slonjšak i njezina zamjenica gđa. Pekeč-Knežević.

 

Predstavljen je rad Udruge za samozastupanje, problematika u svakodnevnom životu i inicijative samozastupnika u cilju upoznavanja javnosti s problemima u ostvarivanju prava osoba  s  intelektualnim teškoćama.

Opširnije: Dana 30. lipnja 2010. godine pravobraniteljica je održala sastanak sa predstavnicima Udruge za samozastupanje.

   

Dana 29. lipnja održan okrugli stol Osobe s invaliditetom - Iskustva Ureda pravobranitelja za osobe s invaliditetom u Republici Austriji i Republici Hrvatskoj u provođenju UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom

001Okrugli stol čiji je gost bio savezni pravobranitelj za osobe s invaliditetom Republike Austrije dr. Erwin Buchinger organiziran je u suradnji Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i Uredom izaslanika za rad, socijalne poslove i zaštitu potrošača pri Veleposlanstvu Republike Austrije. Prezentaciji iskustava dvaju pravobranitelja na području zaštite osoba s invaliditetom u Republici Austriji i Republici Hrvatskoj nazočilo je 40-ak predstavnika saveza osoba s invaliditetom i nadležnih institucija, a među ostalim i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik, saborska zastupnica Ljubica Lukačić i državna tajnica Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Dorica Nikolić.

Opširnije: Dana 29. lipnja održan okrugli stol Osobe s invaliditetom - Iskustva Ureda pravobranitelja za osobe s invaliditetom u Republici Austriji i Republici Hrvatskoj u provođenju UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom

   

Obavijest i preporuka Ureda o ostvarivanju prava na potvrde/„Smart“ kartice

 

untitled-322Kako je došlo do poteškoća u produživanju, odnosno dobivanju novih potvrda / SMART kartica, Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom uputio je HAC-u d.o.o. dopis u kojem smo zatražili nadoknadu računa plaćene cestarine svim onim osobama kojima su produžene SMART kartice, a za vrijeme od 22.06.2010. do dana produženja su plaćali cestarinu, iako je po zakonu nisu bili dužni plaćati.

Opširnije: Obavijest i preporuka Ureda o ostvarivanju prava na potvrde/„Smart“ kartice

   

Stranica 123 od 131

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

ne mrznjaObavijesti

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa

POSI u medijima

Nacionalna strategija izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2017. do 2020.

Stomatološka zaštita osoba s invaliditetom

Kosine „Slopey“

Znak pristupačnosti i „Smart kartica“ – osnovne informacije

Ostvarivanje prava djece i obitelji suočenim s malignim bolestima 

Brošura „Povjerenje i sigurnost“

Prava i povlastice s osnove invaliditeta u europskim zemljama: međusobno priznavanje i prenosivost povlastica

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.