Predstavljena publikacija Analiza stanja prava djece i žena u Hrvatskoj

prava_djece8. svibnja 2012. u Maloj vijećnici Hrvatskog sabora u organizaciji Hrvatskog ureda Fonda Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF) predstavljena je publikacija Analiza stanja prava djece i žena u Hrvatskoj. Publikacija je sveobuhvatni analitički dokument koji donosi presjek i nove uvide u dostupne i postojeće podatke o pravima djece i žena. Njegova temeljna svrha je pomoći pri izradi novih politika i propisa. Uz mnogobrojne sudionike, predstavljanju je prisustvovala i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.

Opširnije: Predstavljena publikacija Analiza stanja prava djece i žena u Hrvatskoj

   

Pravobraniteljica posjetila SOS Dječje selo Lekenik povodom 20 godina njegova postojanja

header_image_20_016. svibnja 2012. Udruga SOS Dječje selo Hrvatska obilježilo je 20 godina postojanja. Tom prigodom okupili su svu djecu  smještenu u  Dječjim selima u Lekeniku i Ladimirevcima te SOS zajednicama mladih u Zagrebu, Velikoj Gorici i Osijeku kao i one koji su već izašli iz sustava socijalne skrbi. Povodom obilježavanja ove obljetnice održano je mnoštvo kreativnih radionica kao i humanitarna kampanja. Uz pravobraniteljicu za osobe s invaliditetom te druge uzvanike, SOS Dječje selo Hrvatska posjetio je i Helmut Kutin, predsjednik SOS Kinderdorf Internationala, koji je 1993. godine bio na otvaranju prvog Sela u Hrvatskoj. Od 16 kuća niti jedna nije prilagođena osobama koje se kreću uz pomoć invalidskih kolica tako da u selu nisu smještena djeca s teškoćama u razvoju.

   

Pravobraniteljica nazočila otvaranju Prvenstva Hrvatske u atletici za osobe s invaliditetom

imagesCAT210ZT5. svibnja 2012. je u  Zagrebu u Sportskom parku Mladost započelo 15. Otvoreno prvenstvo Hrvatske u atletici za osobe s invaliditetom - CROATIA OPEN 2012. Natjecanja su se održavala 5. i 6. svibnja. Na prvenstvu je nastupilo 336 sportaša iz 26 zemalja po čemu je ovo bilo dosad najveće Otvoreno prvenstvo Hrvatske u atletici za osobe s invaliditetom. Najmnogobrojnija delgacija bila je reprezentacija Kine s 51 osobom. Hrvatski paraolimpijski odbor i Paraolimpijski odbor Narodne Republike Kine su 04.05.2012 u Hotelu Antunović potpisali ugovor o međusobnoj suradnji, a uz predstavnike oba Paraolimpijska odbora nazočan je bio i Veleposlanik NR Kine u RH, g. Shen Zhifei.

   

Priopćenje pravobraniteljice za osobe s invaliditetom povodom drastičnog smanjenja proračuna za projekte udruga osoba s invaliditetom

untitled11

Pravobraniteljici za osobe s invaliditetom pritužio se veći broj udruga osoba s invaliditetom koje provode trogodišnje projekte u sklopu kojih se pružaju socijalne usluge neophodne osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju. Navode kako su im bez prethodne najave i konzultacija za 60 do 70 % umanjeni proračuni za projekte ugovorene s tadašnjim Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi 2010. godine što je dovelo u pitanje daljnje pružanje usluga.

Opširnije: Priopćenje pravobraniteljice za osobe s invaliditetom povodom drastičnog smanjenja proračuna za projekte udruga osoba s invaliditetom

   

Održana XI. Državna smotra radova učenika s teškoćama u razvoju

P7240074Dana 26. i 27. travnja 2012. pod pokroviteljstvom Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, a u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Turističko-ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar, Grada Bjelovara, Bjelovarsko bilogorske županije i Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te uz podršku mnogobrojnih sponzora održano je dvodnevno događanje u sklopu  XI. po redu Državne smotre radova učenika s teškoćama u razvoju. Na smotri je nazočilo preko 120 sudionika-učenika i mentora iz 24 srednje strukovne škole u RH. Ovo je do sada najbrojnija državna smotra što govori o potrebi i interesu predstavljanja vještina i sposobnosti učenika s teškoćama u razvoju. Prvi dan događanja organizirana su dva okrugla stola - za stručne djelatnike i predstavnike institucija s temom „Educirani-integrirani“. Na događanjima prvog dana aktivno su sudjelovale zamjenica pravobraniteljice Mira Pekeč Knežević i savjetnica Vesna Mužina, dok je pravobraniteljica Anka Slonjšak drugi dan otvorila XI. Državnu smotru te obišla sve izlagače i uputila im podršku. 

Opširnije: Održana XI. Državna smotra radova učenika s teškoćama u razvoju

   

Stranica 123 od 152

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

Kada i kako se obratiti pravobraniteljici

progovorile-smo-o-tome

SOS telefon za žrtve nasilja
01 4813 999
Radno vrijeme:
srijedom od 16:00 – 18:00

ne mrznja

Aktivnosti POSI

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa 

Preporuke i upozorenja

POSI u medijima

Stručni savjet pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Izabrani članovi 2. saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice 

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.