Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom predstavljen kao primjer dobre prakse predstavnicima pravobraniteljskih ureda u Središnjoj Aziji

Bratislava

16. i 17. veljače 2012. u Bratislavi je u organizaciji Regionalnog centra Ureda Ujedinjenih naroda za razvoj održan okrugli stol na temu Promicanje i zaštite prava osoba s invaliditetom. Okruglom stolu nazočili su predstavnici pravobraniteljskih ureda i drugih institucija za zaštitu ljudskih prava iz Kazahstana, Kirgistana, Turkmenistana, Tadžikistana i Uzbekistana. Savjetnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Branka Meić održala je prezentaciju pod nazivom Uspjesi i izazovi zaštite i promicanja prava osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj. Regionalni centar UNDP-a već je drugi puta pozvao Ured pravobraniteljice da predstavi svoje djelovanje kao pozitivan primjer specijalizirane institucije koja u skladu s Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom radi na njezinom promicanju, praćenju i zaštiti.

Opširnije: Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom predstavljen kao primjer dobre prakse predstavnicima pravobraniteljskih ureda u Središnjoj Aziji

   

13. veljače 2012. održan je Okrugli stol „Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja“

imagesCAT3RMPV

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom prisustvovala je Okruglom Stolu „Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja“, koji je održan u prostorijama Centra za ljudska prava u organizaciji Koalicije udruga u zdravstvu i Udruge za zaštitu i promicanje mentalnog zdravlja „Svitanje“, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja RH. Uvodna izlaganja održali su Mirjana Zečirević, rukovoditeljica Odjela pripreme za zapošljavanje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Danica Kramarić iz Uprave za medicinske poslove Ministarstva zdravlja RH, Maja Vajagić, viša inspektorica za medicinske poslove Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Maja Silobrčić Radić, voditeljica odjela za mentalno zdravlje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, Anka Slonjšak. Skup je pozdravio i zamjenik ministra zdravlja, mr.sc. Marijan Cesarik. Tribinu je moderirala prof.dr.sc. Slađana Štrkalj Ivezić.

Opširnije: 13. veljače 2012. održan je Okrugli stol „Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja“

   

Proglašeni najuspješniji sportaši s invaliditetom u 2011. godini

HPOHrvatski paraolimpijski odbor proglasio je atletičarku Mariju Iveković Meštrović i biciklista Marija Alilovića najboljim hrvatskim sportašima s invaliditetom u 2011. godini. Reprezentacija u streljaštvu u sastavu Mladen Jurada, Miroslav Tesla i Vitomir Gavranović ponijela je priznanje najuspješnije momčadi dok su Stanko Jerković i Ruža Markešić proglašeni najboljim sportašima u neparaolimpijskim sportovima. Uz mnogobrojne uzvanike svečanost je prisustvovala i pravobraniteljica Anka Slonjšak. Sportašima s invaliditetom uputila je čestitku te naglasila kako svojim sportskim uspjesima na najbolji mogući način svjedoče o mogućnostima i sposobnostima osoba s invaliditetom.

Opširnije: Proglašeni najuspješniji sportaši s invaliditetom u 2011. godini

   

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom sa suradnicama održala sastanak u Ministarstvu socijalne politike i mladih

UntitledNa inicijativu Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom održan je zajednički sastanak s pomoćnicom ministrice socijalne zaštite i mladih, Ivom Prpić i njezinim suradnicama, Zvjezdanom Bogdanović i Zvjezdanom Janjičar. Cilj sastanka bio je ukazati na najvažnija otvorena pitanja vezana uz unaprjeđivanje prava osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju. Sastanku su također nazočile i zamjenica pravobraniteljice Mira Pekeč Knežević i savjetnice Vesna Mužina i Sunčica Pivčević.

Opširnije: Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom sa suradnicama održala sastanak u Ministarstvu socijalne politike i mladih

   

Twinning projekt „Uspostava cjelovitog sustava za zaštitu od diskriminacije“

imagesCAFOE7GZDana 24. siječnja 2012.g. svečano je otvoren twinning projekt IPA 2009 „Uspostava cjelovitog sustava za zaštitu od diskriminacije“ u organizaciji Pučkog pravobranitelja, Ureda za ljudska prava Vlade RH i Delegacije EU u RH. Projekt će se provoditi u 2012. i dijelom u 2013. godini. Europska unija financijski potpomaže projektu. Cilj projekta je uspostaviti učinkovit i djelotvoran sustav za borbu protiv diskriminacije. Svrha mu je podizanje razine zaštite od diskriminacije u Republici Hrvatskoj. Projekt bi trebao ojačati kapacitete dviju korisničkih institucija – Ureda pučkog pravobranitelja kao središnjeg tijela nadležnog za suzbijanje diskriminacije i Ureda za ljudska prava kao državnog tijela koje je aktivno uključeno u borbu protiv diskriminacije. Svečanom otvaranju prisustvovala je i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, Anka Slonjšak. Sljedeći dan, 25. siječnja uz financijsku potporu Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) održao se okrugli stol na tu temu.  Svrha okruglog stola bila je okupiti dionike  iz čl.15 Zakona o suzbijanju diskriminacije i predstaviti potencijalni model suradnje organizacije civilnog društva s pučkim pravobraniteljem u području suzbijanja diskriminacije.

Opširnije: Twinning projekt „Uspostava cjelovitog sustava za zaštitu od diskriminacije“

   

Stranica 123 od 147

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

Kada i kako se obratiti pravobraniteljici

progovorile-smo-o-tome

SOS telefon za žrtve nasilja
01 4813 999
Radno vrijeme:
srijedom od 16:00 – 18:00

ne mrznja

Aktivnosti POSI

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa 

Preporuke i upozorenja

POSI u medijima

Stručni savjet pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Izabrani članovi 2. saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice 

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.