Održan trening „Specifičnosti u direktnom radu sa ženama s invaliditetom koje su žrtve nasilja“ i 10. sastanak Mreže suradnje vladinih institucija i nevladinih organizacija protiv seksualnog nasilja u organizaciji Ženske soba – Centra za seksualna prava

savjetovalisteNa poziv Ženske sobe – Centra za seksualna prava pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, Anka Slonjšak  i njezina zamjenica, Mira Pekeč – Knežević sudjelovale su kao izlagačice na treningu „Specifičnosti  u direktnom radu sa ženama s invaliditetom koje su žrtve nasilja“ i 10.  – om sastanku Mreže suradnje vladinih institucija i nevladinih organizacija protiv seksualnog nasilja, a koja događanja su organizirana u Hotelu Terme Jezerčica, 17. i 18. svibnja 2012. godine.

Trening je bio namijenjen predstavnicima organizacija civilnog društva koje rade direktno sa ženama žrtvama nasilja u skloništima i savjetovalištima širom Hrvatske, dok je cilj sastanka objedinjavanje nastojanja u pravcu prevencije i suzbijanja seksualnog nasilja, kao i razvoja efikasnijeg tretmana/podrške žrtvama seksualnog nasilja. Ovogodišnji rad bio je usmjeren na temu Seksualno nasilje i žene s invaliditetom

Opširnije: Održan trening „Specifičnosti u direktnom radu sa ženama s invaliditetom koje su žrtve nasilja“ i 10. sastanak Mreže suradnje vladinih institucija i nevladinih organizacija protiv seksualnog nasilja u organizaciji Ženske soba – Centra za seksualna prava

   

Održan 2. Državni susret MATP-a u Kraljevici

100_3287

Dana 18. svibnja 2012. u organizaciji Centra za rehabilitaciju Fortica Kraljevica iz Primorsko goranske županije organizirani su 2. Državni susreti MATP-a u Kraljevici. Na susretima su sudjelovala djeca s teškoćama u razvoju i odrasle osobe s invaliditetom koji su prezentirali svoje mogućnosti i sposobnosti, njih oko 150. Ove godine su također sudjelovali i gosti iz Slovenije i Bosne i Hercegovine. MATP natjecanje (Motor Activity Training Program) je namijenjeno djeci i odraslima koji se zbog ograničenja u razvoju vještina i funkcionalne sposobnosti ne mogu zadovoljiti precizna, univerzalna pravila Specijalne olimpijade. 

Opširnije: Održan 2. Državni susret MATP-a u Kraljevici

   

Pravobraniteljica nazočila obilježavanju Majčinog dana u organizaciji Udruge slijepih Međimurske županije

imagesCAU3DPRCU organizaciji Udruge slijepih Međimurske županije iz Čakovca u hotelu Park 19. i 20. svibnja 2012. obilježen je Majčin dan. Obilježavanju su uz predstavnice županijskih udruga slijepih i Mreže slijepih žena Hrvatske prisustvovale Marija Mustač, povjerenica za žene Hrvatskog saveza slijepih, kao moderator skupa, te gosti predavači Renata Kutnjak Kiš, dr.med i prof.psihologije Berta Bacinger Klobučarić. Skupu je također nazočila i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak koja je održala izlaganje na temu „Prava slijepih žena kao majki“. Cjelokupni program obuhvatio je i mimohod slijepih žena, odlazak na gradske bazene, obilazak perivoja  «Zrinskih» i mnoge druge aktivnosti. 

Opširnije: Pravobraniteljica nazočila obilježavanju Majčinog dana u organizaciji Udruge slijepih Međimurske županije

   

Pravobraniteljica je sudjelovala na Regionalnom okruglom stolu u Beogradu

okrugli_sto_11052012_6Povodom obilježavanja dvogodišnjice rada institucije Poverenika za zaštitu ravnopravnosti Republike Srbije, dana 11.svibnja 2012. u Beogradu održan je okrugli stol o teretu dokazivanja u diskriminacijskim postupcima. Uz dr.Nevenu Petrušić, poverenicu za zaštitu ravnopravnosti u Republici Srbiji i njezine suradnike, događanju su prisustvovali predstavnici institucija iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom nazočile su pravobraniteljica Anka Slonjšak i zamjenica Mira Pekeć Knežević.

Opširnije: Pravobraniteljica je sudjelovala na Regionalnom okruglom stolu u Beogradu

   

U Zadru održan 8. Međunarodni skup u području zapošljavanja i rada

index_1Pod pokroviteljstvom ministra rada i mirovinskog sustava RH, Miranda Mrsića i ministra rada, socijalne skrbi i zaštite potrošača Republike Austrije, Rudolfa Hundstorfera dana 10. i 11. svibnja 2012. u organizaciji udruge Osvit i Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom u Zadru je održan 8. Međunarodni stručni skup na temu „Zahtjevi i potrebe tržišta rada kao izazov za osobe s invaliditetom“. Uz mnogobrojne sudionike i međunarodne goste, skupu je nazočio iz Ureda savjetnik pravobraniteljice Fabijan Kraljević. 

Opširnije: U Zadru održan 8. Međunarodni skup u području zapošljavanja i rada

   

Stranica 122 od 152

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

Kada i kako se obratiti pravobraniteljici

progovorile-smo-o-tome

SOS telefon za žrtve nasilja
01 4813 999
Radno vrijeme:
srijedom od 16:00 – 18:00

ne mrznja

Aktivnosti POSI

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa 

Preporuke i upozorenja

POSI u medijima

Stručni savjet pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Izabrani članovi 2. saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice 

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.