Pravobraniteljica na 1.konferenciji samozastupnika

 DSC01211_SmallU Zagrebu je održana 1. konferencija hrvatskih samozastupnika pod nazivom Ja i ti – mi smo jednaki, Živjeti kao i svi drugi ljudi. Samozastupnicima iz Splita, Vinkovaca, Zagreba, Ploča, Bjelovara, Čakovca, Osijeka, Rijeke, Slavonskog Broda, Šibenika i Rovinja obratila se i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom. Konferenciju je organizirala Udruga za samozastupanje iz Zagreba. Samozastupnicima se obratio izaslanik predsjednika Ive Josipovića, predstavnica Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi i Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Po završetku skupa samozastupnici su zajednički pročitali svoju izjavu koja je ujedno i zaključak cijele Konferencije.

Opširnije: Pravobraniteljica na 1.konferenciji samozastupnika

   

Pravobraniteljica održala predavanje na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu

erf2U svrhu podizanja razine svijesti o pravima osoba s invaliditetom i promicanja Konvencije o pravima osoba s invaliditetom 15. ožujka 2011. pravobraniteljica i njezina savjetnica predstavile su djelokrug rada Ureda i govorile o socijalnom modelu invaliditeta prema Konvenciji pred stotinjak budućih stručnjaka edukacijsko-rehabilitacijskog profila, studenata Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Opširnije: Pravobraniteljica održala predavanje na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu

   

2. travnja obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu

AUTIZAMSlogan ovogodišnjeg obilježavanja bio je Autizam govori – čujete li? Pravobraniteljica je nazočila središnjem događanju koji je u organizaciji Udruge za autizam Hrvatske a pod pokroviteljstvom predsjednika Ive Josipovića održan u kazalištu Vidra. Savjetnice pravobraniteljice su povodm Svjetskog dana nazočile promociji knjige Poremećaji autističnog spektra u organizaciji Školske knjige i udruge Novi planet i otvaranju životnih zajednica za odrasle osobe s autizmom Sopnica I. i II. u organizaciji Udruge za autizam Zagreb i Centra za autizam.

Opširnije: 2. travnja obilježen Svjetski dan svjesnosti o autizmu

   

Dana 10. ožujka 2011. predstavljena brošura „ Djeca i mladi u alternativnoj skrbi”

slikicaSOS Dječje selo Hrvatska i Forum za kvalitetno udomiteljstvo predstavili su brošuru „ Djeca i mladi u alternativnoj skrbi”. Ured pravobraniteljice za osobe s  invaliditetom dao je mišljenje o tekstu u brošuri, i pohvalio SOS Dječje selo Hrvatska i Forum za kvalitetno udomiteljstvo na uloženom naporu za prijevod i tiskanje ovog praktičnog korisnog vodiča kroz ljudska prava, institucije i osobe koje mogu biti oslonac djeci i mladima, koji zbog životnih okolnosti su odvojeni od odrastanja u biološkoj obitelji. Priručnik na razumljiv i jednostavan način kroz moguće životne dijaloge i situacije u  obliku stripa “vodi” djecu i mlade kroz njihova prava.

Opširnije: Dana 10. ožujka 2011. predstavljena brošura „ Djeca i mladi u alternativnoj skrbi”

   

Čestitka povodom Međunarodnog dana žena

untitled-260Čestitka povodom Međunarodnog dana žena

Povodom Međunarodnog dana žena kad se širom svijeta slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola,Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom želi posebno čestitati svim ženama koje se nose sa svojim invaliditetom i invaliditetom članova svojih obitelji. Izražavamo svoje divljenje na dodatnoj hrabrosti koja je ženama s invaliditetom potrebna kako bi postigle one ciljeve koje je i ženama bez invaliditeta teže ostvariti smo zato jer su žene. Ujedno koristimo Međunarodni dan žena kao prigodu da izrazimo priznanje i zahvalnost ženama koje se svesrdno zalažu za kvalitetan život svojih najbližih s invaliditetom. Svakodnevna, često i neprimjetna požrtvovnost žena, majki, baka, kćeri i sestara je nešto na što se sve osobe s invaliditetom uvijek mogu osloniti i u trenucima kad zakaže sustavna pomoć društva. Stoga osobno i u ime zaposlenika Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom čestitam svim ženama 8. ožujak, Međunarodni dan žena.

Pravobraniteljica za

osobe s invaliditetom

Anka Slonjšak

   

Stranica 122 od 139

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

Kada i kako se obratiti pravobraniteljici

progovorile-smo-o-tome

SOS telefon za žrtve nasilja
01 4813 999
Radno vrijeme:
srijedom od 16:00 – 18:00

ne mrznja

Aktivnosti POSI

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa NOVO!

Preporuke i upozorenja

POSI u medijima

Osnovan Stručni savjet pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.