Savjetnica pravobraniteljice sudjelovala na međunarodnoj godišnjoj konferenciji organizacije Mental Health Europe

MHEsquareOd 14. do 16. lipnja 2012. godine u Splitu je u suorganizaciji udruge Sto koluri održana međunarodna konferencija pod nazivom Od pojedinca do društvene odgovornosti -Socijalne determinante mentalnog zdravlja. Konferencija je okupila 200-injak članova organizacije Mental Health Europe iz više europskih zemalja koji su prezentirali iskustva svojih zemalja i ustanova i organizacija u kojima rade na području zaštite osoba s teškoćama mentalnog zdravlja. Savjetnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na konferenciji je održala izlaganje o ulozi medija u promjeni stava prema osobama s psiho-socijalnim invaliditetom iz perspektive Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Opširnije: Savjetnica pravobraniteljice sudjelovala na međunarodnoj godišnjoj konferenciji organizacije Mental Health Europe

   

Održan Okrugli stol s načelnikom odjela za analizu pri Švedskoj agenciji za koordinaciju politika invaliditeta Handisam

Picture1Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Švedske u Zagrebu organizirala je razmjenu iskustva sa stručnjakom iz Kraljevine Švedske, načelnikom odjela za analizu pri Švedskoj agenciji za koordinaciju politika invaliditeta Handisam gospodinom Arvidom Lindenom. Okrugli stol održan je 22. svibnja 2012. godine u prostorijama Tribina Grada Zagreba, a nazočilo mu je četrdesetak predstavnika saveza i udruga osoba s invaliditetom, institucija koje rade u interesu osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju (Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje) kao i predstavnice Ministarstva socijalne politike i mladih, Ministarstva zdravlja i Grada Zagreba.

Opširnije: Održan Okrugli stol s načelnikom odjela za analizu pri Švedskoj agenciji za koordinaciju politika invaliditeta Handisam

   

Hrvatski sabor prihvatio Izvješće o radu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom za 2011. godinu

header_left30. svibnja 2012. godine zastupnici u Hrvatskom saboru raspravljali su o Izvješću o radu koji je podnijela pravobraniteljica za osobe s invaliditetom. Prethodno su o Izvješću raspravljali saborski odbori za zdravstvo i socijalnu skrb, odbor za rad i socijalno partnerstvo, odbor za obitelj, mladež i sport, odbor za ravnopravnost spolova te odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina kao i Vlada RH. Rasprava je zaključena 30. svibnja 2012. godine, a Izvješće je prihvaćeno na 4. sjednici Sabora 1. lipnja 2012. (jednoglasno, 125 glasova "za").

Opširnije: Hrvatski sabor prihvatio Izvješće o radu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom za 2011. godinu

   

Priopćenje pravobraniteljice za osobe s invaliditetom povodom smanjenja prava gluhim sportašima

hsg

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom priopćila je kako Prijedlogom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o športu, u odnosu na trenutno važeći Zakon o športu, gluhi sportaši su jedina kategorija sportaša čija su se prava smanjila. U odnosu na dosadašnje zakonsko rješenje, u novom prijedlogu su izostavljene olimpijske igre gluhih kao natjecanje na kojem bi se za ostvarena odličja ostvarivale trajne novčane naknade kako se to predviđa za osvajače olimpijskih i paraolimpijskih igara. 

Opširnije: Priopćenje pravobraniteljice za osobe s invaliditetom povodom smanjenja prava gluhim sportašima

   

Otvoren 11. Festival jednakih mogućnosti F=M

f-m

Festival jednakih mogućnosti (F=M) je tradicionalna međunarodna manifestacija urbane kulture čiji program izvode osobe s invaliditetom, zajedno s drugim glazbeno-scenskim i likovnim umjetnicima. Cjelodnevni program traje od utorka 22. svibnja  do četvrtka 24. svibnja 2012. na Trgu bana J.Jelačića u Zagrebu.

Opširnije: Otvoren 11. Festival jednakih mogućnosti F=M

   

Stranica 121 od 152

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

Kada i kako se obratiti pravobraniteljici

progovorile-smo-o-tome

SOS telefon za žrtve nasilja
01 4813 999
Radno vrijeme:
srijedom od 16:00 – 18:00

ne mrznja

Aktivnosti POSI

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa 

Preporuke i upozorenja

POSI u medijima

Stručni savjet pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Izabrani članovi 2. saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice 

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.