Od 17. do 19. rujna u Dubrovniku održana I. Nacionalna konferencija o rijetkim bolestima

thumb1Konferenciju je organizirala Hrvatska udruga bolesnika s rijetkim bolestima u suradnji s Europskom organizacijom za rijetke bolesti EURORDIS i pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske prof.dr.sc. Ive Josipovića. Događanje je okupilo predstavnike udruga bolesnika s rijetkim bolestima, same oboljele i članove njihovih obitelji, liječnike specijaliste i predstavnike državnih institucija, a u radu Konferencije u ime Ureda pravobraniteljice sudjelovala je savjetnica pravobraniteljice Branka Meić.

Opširnije: Od 17. do 19. rujna u Dubrovniku održana I. Nacionalna konferencija o rijetkim bolestima

   

Od 16. do 22. rujna obilježen se Europski tjedan mobilnost

thumb3Obilježavanju Europskog tjedna mobilnosti priključili su se savezi i udruge osoba s invaliditetom širom Hrvatske. U Zagrebu je građanima prezentiran logistički lanac mobilnosti osoba s invaliditetom u organizaciji Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, Centar za rehabilitaciju Silver educirao je o problemima mobilnosti slijepih i slabovidnih osoba, provedena je preventivno-represivna akcija PU zagrebačke Nadzor parkirališnih mjesta za osobe s invaliditetom. Na okruglom stolu o Mobilnosti osoba s teškoćama u kretanju nazočio je savjetnik pravobraniteljice Marko Gotovac.

Opširnije: Od 16. do 22. rujna obilježen se Europski tjedan mobilnost

   

Dana 8. rujna održano je svečano otvaranje Tjedna cjeloživotnog učenja

manja1Time je ujedno obilježen Međunarodni dan pismenosti, a u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih održana je i tribina o temi Ključne kompetencije kao sredstvo za borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti. Na svečanom otvorenju prisustvovali su Božidar Fuchs, ministar Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, državni tajnici navedenog ministarstva, Ivica Šutalo, privremeni ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Tihomir Maštrović, ravnatelj NSK Zagreb, Damir Kuštrak, predsjednik Vijeća za obrazovanje odraslih, Ankica Paun Jarallah, ravnateljica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te drugi predstavnici nadležnih institucija. Otvaranju je prisustvovala i pravobraniteljica Anka Slonjšak. U sklopu tribine održane su dvije panel-rasprave: Važnost ključnih kompetencija za gospodarski razvitak i zadovoljenje potreba tržišta rada i Ključne kompetencije i uključivanje osoba s intelektualnim teškoćama na kojima su nazočili suradnici pravobraniteljice.

Opširnije: Dana 8. rujna održano je svečano otvaranje Tjedna cjeloživotnog učenja

   

Dana 6. rujna pravobraniteljica održala sastanak s predstavnicama Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi

thumbNa sastanku koji je održan u Uredu pravobraniteljice razgovaralo se o aktivnostima Ministarstva na izradi nacrta Zakona o socijalnoj skrbi. Ured je između ostalog informiran da je okvir za nacrt Zakona o socijalnoj skrbi poslan na adrese 40-ak članova šire radne skupine koja se sastoji od predstavnika ministarstava i drugih državnih tijela, ali i nekoliko udruga osoba s invaliditetom. Isto smo tako obaviješteni da Ministarstvo planira javnosti prezentirati reformu sustava socijalne skrbi sredinom studenog, kao i da se nacrt Zakona o socijalnoj skrbi planira uputiti u saborsku proceduru krajem godine. Na upit kada se očekuje donošenje Master plana s konkretnim rokovima za provedbu deinstitucionalizacije, predstavnici Ministarstva su odgovorili da je Master plan u završnoj fazi izrade.

Opširnije: Dana 6. rujna pravobraniteljica održala sastanak s predstavnicama Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi

   

Dana 31. kolovoza 2010. pravobraniteljica je održala sastanak s predstavnicima udruge SOS-Dječje selo Hrvatska i Foruma za kvalitetno udomiteljstvo

120x9017Na inicijativu Udruge SOS-Dječje selo Hrvatska i Foruma za kvalitetno udomiteljstvo djece održan je sastanak u prostorijama Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na temu izdavanja brošure Vijeća europe „Children and young people in care“ na hrvatski jezik. Sastanku su nazočile pravobraniteljica Anka Slonjšak, zamjenica pravobraniteljice Mira Pekeč Knežević i savjetnica Vesna Mužina.

Opširnije: Dana 31. kolovoza 2010. pravobraniteljica je održala sastanak s predstavnicima udruge SOS-Dječje selo Hrvatska i Foruma za kvalitetno udomiteljstvo

   

Stranica 120 od 131

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

ne mrznjaObavijesti

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa

POSI u medijima

Nacionalna strategija izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2017. do 2020.

Stomatološka zaštita osoba s invaliditetom

Kosine „Slopey“

Znak pristupačnosti i „Smart kartica“ – osnovne informacije

Ostvarivanje prava djece i obitelji suočenim s malignim bolestima 

Brošura „Povjerenje i sigurnost“

Prava i povlastice s osnove invaliditeta u europskim zemljama: međusobno priznavanje i prenosivost povlastica

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.