Obilježen Međunarodni tjedan Helen Keller-tjedan svjesnosti o gluhosljepoći

Hellen_Keller_11

Pravobraniteljica i njezina savjetnica sudjelovale su u Šetnji Helen Keller kojom je 27. lipnja u Zagrebu Hrvatska udruga gluhoslijepih osoba Dodir obilježila Međunarodni tjedan Helen Keller-tjedan svjesnosti o gluhosljepoći.

Opširnije: Obilježen Međunarodni tjedan Helen Keller-tjedan svjesnosti o gluhosljepoći

   

21. godišnja konferencija European Access Network-a

eanPravobraniteljica je 27. lipnja sudjelovala na otvaranju 21. godišnje konferencije European Access Network-a pod nazivom Pristup visokom obrazovanju – privilegija ili nužnost? koja se održala u Zagrebu od 27. do 29. lipnja 2012. godine. European Access Network je mreža međunarodnih institucija i organizacija u području visokog obrazovanja čije je djelovanje usmjereno na poboljšavanje uvjeta za pristup i proširivanje sudjelovanja podzastupljenih skupina u visokom obrazovanju pri čemu su studenti s invaliditetom također jedna od podzastupljenih skupina. Naglasak ovogodišnje konferencije stavljen je na raspravu o pristupačnosti, kvaliteti, jednakosti i različitosti te međudjelovanju i osiguravanju ovih načela u visokom obrazovanju.

   

Panel-diskusija Profesionalno usmjeravanje i obrazovanje učenika s teškoćama u razvoju za strukovna zanimanja

ASOO_logo_webaoo27. lipnja pravobraniteljica je kao panelistica sudjelovala na diskusiji pod nazivom Profesionalno usmjeravanje i obrazovanje učenika s teškoćama u razvoju za strukovna zanimanja. Panel diskusiju organizirali su Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i Zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i Školom narodnog zdravlja Andrija Štampar Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ciljevi panel diskusije bili su prijenos informacija, iskustava, planova aktivnosti i prijedloga iz sustava koji su odgovorni za kvalitetu provođenja profesionalnog usmjeravanja i obrazovanja učenika s teškoćama u razvoju za strukovna zanimanja, ali i problema s kojima se susreću učenici s teškoćama u razvoju, njihovi roditelji, škole, institucije i svi drugi subjekti te donošenje zajedničkih preporuka za njihovo prevladavanje. Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom u diskusiji je iznijela primjere i prijedloge na temelju rada Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.  

Opširnije: Panel-diskusija Profesionalno usmjeravanje i obrazovanje učenika s teškoćama u razvoju za strukovna zanimanja

   

Okrugli stol “Jačanje kapaciteta institucije Pučkog pravobranitelja”

Invaliditet_jednakost_ilustracija_1-254x134Program Ujedinjenih naroda za razvoj organizirao je 27. lipnja, u hotelu International, Zagreb okrugli stol povodom obilježavanja završetka projekta "Jačanje kapaciteta institucije Pučkog pravobranitelja". Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP Hrvatska) započeo je 2010. godine dvogodišnju provedbu projekta "Jačanje kapaciteta institucije Pučkog pravobranitelja" kao logističku potporu instituciji. U sklopu projekta provedene su brojne aktivnosti kojima je bio cilj ne samo ojačati unutarnje kapacitete Ureda pučkog pravobranitelja, već i povećati vidljivost i dostupnost institucije građanima Republike Hrvatske, te osnažiti suradnju s posebnim pravobraniteljicama i socijalnim partnerima na suzbijanju diskriminacije.  

Opširnije: Okrugli stol “Jačanje kapaciteta institucije Pučkog pravobranitelja”

   

„Zajedno od vrtića – uključivanje djece s teškoćama u razvoju u predškolske ustanove“

unicef18. i 19. lipnja 2012. u organizaciji Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Pravobraniteljice za djecu i Agencije za odgoj i obrazovanje održan je skup „Zajedno od vrtića – uključivanje djece s teškoćama u razvoju u predškolske ustanove“. Cilj skupa bio je da se kroz otvorenu diskusiju i razmjenu različitih iskustava i znanja dobije potpuniji uvid u Konvenciju o pravima djeteta i Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom kao temeljima inkluzivnog obrazovanja i prepoznavanja prepreka za uključivanje djece s teškoćama u razvoju u predškolski odgoj i naobrazbu. Skup je ujedno omogućio razmjenu iskustava i dobre prakse u stvaranju uvjeta za inkluzivno obrazovanje djece s teškoćama u razvoju u ranom djetinjstvu, načine unapređivanja suradnje različitih dionika – umrežavanje i partnerstvo, te definiranje daljnjih koraka u uklanjanju prepreka za uključivanje djece s teškoćama u predškolske ustanove i izgradnji najboljeg mogućeg obrazovanja za sve.

Opširnije: „Zajedno od vrtića – uključivanje djece s teškoćama u razvoju u predškolske ustanove“

   

Stranica 120 od 152

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

Kada i kako se obratiti pravobraniteljici

progovorile-smo-o-tome

SOS telefon za žrtve nasilja
01 4813 999
Radno vrijeme:
srijedom od 16:00 – 18:00

ne mrznja

Aktivnosti POSI

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa 

Preporuke i upozorenja

POSI u medijima

Stručni savjet pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Izabrani članovi 2. saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice 

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.