U Požegi i Slavonskom Brodu održani stručni skupovi „Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet“

HGKDana 27. rujna 2017. godine održani su stručni skupovi ˝Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet˝ u Požegi i Slavonskom Brodu. Prisutnim poslodavcima i predstavnicima udruga uvodnim su se riječima obratiliDavorko Vidović, savjetnik za radnu politiku i zapošljavanje Hrvatske gospodarske komore i Mira Pekeč- Knežević, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. U svojim uvodnim izlaganjima istaknuli su važnost održavanja ovakvih skupova i educiranja poslodavaca, koliko je važno za uspješnost poslovanja stavljati fokus na radne kompetencije i zašto je za podizanje konkurentnosti važno zapošljavati osobe s invaliditetom. Zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom naglasila je važnost razumne prilagodbe pri zapošljavanju i radnim procesima.
Budući još mnogi poslodavci nisu upoznati s mogućnostima (poticaji, subvencije, zamjenske kvote, nagrade, mjere aktivne politike itd.) koje su im na raspolaganju kada zapošljavaju osobe s invaliditetom, apeliramo na poslodavce da se odazovu u što većem broju. Vjerujemo da će prepoznati važnost ove teme te iskoristiti priliku da saznaju više o zapošljavanju i radu osoba s invaliditetom, podijeliti iskustva i izazove na koje nailaze i dobiti odgovore na svoja pitanja.
Idući skup će se održati 05. listopada 2017. godine u Otočcu. Više možete saznati na web stranici Županijske komore Otočac https://www.hgk.hr/zupanijska-komora-otocac/poziv-na-strucni-skup-zaposljavanje-i-rad-osoba-s-invaliditetom-prilika-a-ne-namet-najava-1.

 

Opširnije: U Požegi i Slavonskom Brodu održani stručni skupovi „Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet“

   

Tribina „Socijalno poduzetništvo“, Udruga invalida rada Zagreb

UIRZPovodom 51. obljetnice Udruge invalida rada Zagreb i 10. obljetnice rada i djelovanja u prostorijama u Novoj cesti, 27. rujna 2017. godine u Zagrebu, pod pokroviteljstvom Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, održana je tribina „Socijalno poduzetništvo“. Na početku tribine, koju je je moderirala gđa. Ana Tomašković, gđa. Nada Vorkapić, dopredsjednica UIR Zagreb, predstavila je Povijest i budućnost UIR Zagreb. Tijekom tribine prezentiran je projekt „Chocolateria Cris“ (g. Petar Gatarić, Udruga osoba s invaliditetom Križevci), problematika poslodavci i zapošljavanje osoba s invaliditetom (Milica Jovanović, pravna savjetnica, HUP), te iskustva zapošljavanja u zaštitnim radionicama (g. Josip Držaić, ravnatelj URIHO-a). Nakon tribine održana je svečana dodjela nagrada, priznanja i zahvalnica. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom tribini je prisustvovao Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice.

   

Odbor za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo raspravljao o Izvješću o radu za 2016. godinu

mirovinski sustav i socijalno partnerstvoDana 22. rujna 2017. saborski odbor za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo na 20. sjednici kao drugoj točci dnevnog reda raspravljalo se o Izvješću o radu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom za 2016. godinu, koje je predsjedniku Hrvatskoga sabora dostavila pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, aktom od 31. ožujka 2017. Tom prilikom pravobraniteljica je u uvodnom izlaganju, osim statističkih podataka posebno se osvrnula na područja vještačenja osoba s invaliditetom, zapošljavanje, osposobljavanje i rehabilitaciju te mirovinsko osiguranje.

   

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

dan borbe protiv nasilja nad zenamaNacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama i ove se godine obilježava 22. rujna u znak sjećanja na smrtno stradavanje i teško ranjavanje žena na Općinskom sudu u Zagrebu 22. rujna 1999. godine. Iako je RH od nemilog događaja učinila značajne korake u prevenciji nasilja i sankcioniranju počinitelja, potrebno je kontinuirano suzbijati nasilje, sankcionirati počinitelje te izmijeniti zakonodavstvo i uskladiti ga s međunarodnim dokumentima. Ženama s invaliditetom kao žrtvama nasilja potrebno je pružiti razne oblike podrške, vodeći se Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom i preporukama Odbora za prava osoba s invaliditetom, stalno naglašavajući nultu toleranciju za nasilje nad ženama kao i potrebu osvješćivanja i senzibiliziranja javnosti vezano za problem nasilja uopće. U organizaciji Zajednice saveza za osobe s invaliditetom Hrvatske - SOIH i Mreže žena s invaliditetom, u petak 22. rujna biti će postavljen štand na Cvjetnom trgu u Zagrebu. Dijeljenjem letaka u vremenskom periodu od 11,00 do 13,00 sati podsjetit će se sugrađane kako je 22. rujan - Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama i potaknuti ih na sprječavanje nasilja.

Opširnije: Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

   

Okrugli stol projekta ParkirOS

Projekt ParkirOSU organizaciji Udruge paraplegičara i tetraplegičara Osječko-baranjske županije (UPIT), u Osijeku je 20. rujna 2017. godine, u sklopu projekta ParkirOS, održan Okrugli stol s temom zlouporabe parkirnih mjesta i znaka pristupačnosti. Projektom ParkirOS, koji je financiran sredstvima Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, Udruga paraplegičara i tetraplegičara Osječko-baranjske županije želi aktualizirati problematiku zloporaba parkirnih mjesta označenih znakom pristupačnosti, probuditi svijest i savjest građana, te građane senzibilizirati u odnosu na potrebe osoba s invaliditetom. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na Okruglom stolu je sudjelovao Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice. Projekt se nastavlja u subotu 23. rujna s performancom u Županijskoj ulici u Osijeku, gdje će se u vremenu 08,00 - 13,00 sati kolica za kretanje osoba s invaliditetom (njih 40-tak) simbolično postavljati na parkirališnim mjestima.

Opširnije: Okrugli stol projekta ParkirOS

   

Stranica 11 od 146

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

Kada i kako se obratiti pravobraniteljici

progovorile-smo-o-tome

SOS telefon za žrtve nasilja
01 4813 999
Radno vrijeme:
srijedom od 16:00 – 18:00

ne mrznja

Aktivnosti POSI

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa 

Preporuke i upozorenja

POSI u medijima

Stručni savjet pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.