Jarunska Duga

Izlozba juranska dugaDana 24. studenoga u Galeriji Kristofora Stankovića u Staroj gradskoj vijećnici u Zagrebu, povodom 40. godišnjice Društva distrofičara Zagreb i povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom (3. prosinca), otvorena je izložba slika „Jarunska duga na Gornjem gradu“. Svi predstavljeni radovi nastali su korištenjem različitih likovnih tehnika na likovnim kolonijama „Jarunska duga“, koja se tradicionalno svake godine u mjesecu svibnju održava na Jarunskom jezeru. Izložba će biti otvorena radnim danom od 24. studenoga do 1. prosinca 2017. godine, u vremenu od 10,00 do 20,00 sati. Iz Ureda pravobranitelja za osobe s invaliditetom, otvorenju izložbe je prisustvovao Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice.

   

Edukacije stručnih djelatnika u osnovnim školama u Zagrebu, Kutini, Varaždinu i Čakovcu

Edukacija OSU sklopu edukacije stručnih djelatnika u osnovnim školama koju je organizirala Agencija za odgoj i obrazovanje od 20. listopada do 17. studenoga, Mira Pekeč Knežević, zamjenica pravobraniteljice, održala je predavanja na temu „Važnost prilagodbe redovnog obrazovnog sustava djeci i mladima“ za preko 200 stručnih djelatnika-pedagoga, rehabilitatora i logopeda. Upoznala je sudionike skupova s Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom, osobito čl. 24 koji definira obveze RH na području odgoja i obrazovanja.Također je istaknula strateške dokumente koji jamče djeci s teškoćama pristup općem besplatnom i kvalitetnom obrazovanju bez segregacije na osnovu invaliditeta. Istaknula je mogućnosti i obvezu osiguravanja razumne prilagodbe, te upozorila da je propuštanje razumne prilagodbe oblik diskriminacije sukladno Zakonu o suzbijanju diskriminacije i Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom.

   

Inovacije u protetici i rehabilitacija osoba s amputacijama

Inovacije u proteticiDana 25. studenog 2017. Udruga Amputiranih Grada Zagreba i Zagrebačke županije (UAZ) održala je skup na temu „Inovacije u protetici i rehabilitacija osoba s amputacijama“. U ime Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u uvodnom djelu nazočnima se obratila Mira Pekeč Knežević, zamjenica pravobraniteljice te je naglasila važnost pravodobne  opskrbe odgovarajućim ortopedskim pomagalima i protezama koje odgovaraju osobnim potrebama svake osobe s amputacijom udova. Kvalitetno pomagalo prilagođeno individualnim potrebama preduvjet je uspješne kompleksne rehabilitacije osiguravajući osobi  povratak ranijim životnim i radnim aktivnostima i kvalitetan način života. Istaknula je da pravobraniteljica predlaže izmjene Pravilnika o ortopedskim i drugim pomagalima zalažući se da lista ortopedskih pomagala bude dinamična i protočna te da procedure uvođenja novih pomagala slijede najnovija tehnološka dostignuća. Također posljednjih tri godine podupire nastojanja udruge da se unaprijedi položaj osoba s amputacijama. Skupu se obratila i saborska zastupnica Lukačić Ljubica te iskazala spremnost da inicira operativne sastanke s Direkcijom HZZO-a kako bi se ubrzale zakonodavne promjene.Skup je organizirala Udruga s partnerima, a sam projekt je uvod u jedan od temeljnih ciljeva UAZ-a:Utjecaj na izmjene pravilnika o ortopedskim i drugim pomagalima, te briga za poboljšanje i adekvatnija zaštita osoba s amputacijama. Na događanju su uz članove sudjelovali stručnjaci i predstavnici institucija te su semogli upoznati s novostima iz protetike i rehabilitacije, ali i s problemimas kojima se susreću osobe s amputacijom u ostvarivanju prava na potrebna pomagala.

   

U Zagrebu održan stručni skup ˝ Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet˝

hgk-grb20. studenog 2017. u prostorijama Županijske komore Zagrebodržan je 20. po redu završni stručni skup ˝Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet˝.Prisutnim poslodavcima i predstavnicima udruga uvodno su se obratili Davorko Vidović, savjetnik za radnu politiku i zapošljavanje Hrvatske gospodarske komore i Mira Pekeč-Knežević, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. Istaknuli su svrhu održavanja ovakvih skupova i educiranja poslodavaca te koliko je važno za uspješnost poslovanja stavljati fokus na radne kompetencije i zašto je za podizanje konkurentnosti važno zapošljavati osobe s invaliditetom.Uz poslodavce, predstavnike osoba s invaliditetom, prisutne je pozdravila i saborska zastupnica Ljubica Lukačić.
U suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom i županijskim komorama, od 2015. godine održani su skupovi u svim županijama te se pokazalo da poslodavci i osobe s invaliditetom na tržištu rada imaju zajedničke interese. U raspravama s nekoliko stotina poslodavaca diljem RH, kroz njihove upite kao i od strane osoba s invaliditetom, posebice vezano uz načela razumne prilagodbe na radnom mjestu, ostvarivanje poticaja za zapošljavanje kao i drugim mogućnostima, skupovi su ispunili svoju svrhu. Tijekom rasprava koje su uslijedile po završetku izlaganja, imali smo prilike saznati o problemima, prijedlozima za rješavanje te iskustvima osoba s invaliditetom i poslodavaca. Upravo je to temeljna vrijednost ovih skupova budući da su te rasprave djelovale poticajno za poslodavce, osobe s invaliditetom, a Uredu pravobraniteljice za davanje konkretnih inicijativa i prijedloga za poboljšanje položaja osoba s invaliditetom na tržištu rada i razvijanje novih suradnji s ključnim institucijama.

   

Predstavljanje knjige „Uvod u para taekwondo“

Predstavljanje knjige18. studenoga u Zagrebu je uz obilježavanje prve obljetnice osnivanja Hrvatskog para taekwondo saveza predstavljena knjiga Uvod u para taekwondo, autorice Martine Peranović. Para sport je opći termin koji se koristi u definiciji sportova za osobe s invaliditetom i raznim tjelesnim i intelektualnim teškoćama, a ova je knjiga nastala kao rezultat promišljanja i uočavanja manjkavosti i nedostupnosti literature i stručne građe vezane uz sport osoba s invaliditetom, sa željom za svojevrsnom sistematizacijom prikupljenih znanja i informacija. Predstavljanju knjige je u ime Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom prisustvovao Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice. Tijekom predstavljanja moglo se čuti kako je ova knjiga svojim sadržajem i formom jedinstvena je na svijetu te je zbog iskazanog interesa u pripremi englesko i njemačko izdanje. Knjiga predstavlja svojevrsni priručni udžbenik koji povezuje stručne spoznaje i terapijske aspekte sporta na jedan sistematičan i stručan način razumljiv trenerskoj i terapeutskoj struci, a istovremeno građu približava i široj populaciji.

   

Stranica 11 od 152

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

Kada i kako se obratiti pravobraniteljici

progovorile-smo-o-tome

SOS telefon za žrtve nasilja
01 4813 999
Radno vrijeme:
srijedom od 16:00 – 18:00

ne mrznja

Aktivnosti POSI

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa 

Preporuke i upozorenja

POSI u medijima

Stručni savjet pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Izabrani članovi 2. saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice 

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.