Okrugli stol "Razvoj društvenog poduzetništva u Republici Hrvatskoj"

RePlastU Zagrebu je 07. veljače održan okrugli stol pod nazivom 'Razvoj društvenog poduzetništva u Republici Hrvatskoj', kao jedna od aktivnosti inovativnog projekta RePlast 3D, kojeg provodi Udruga VISOKI JABLANI iz Rovinja, u partnerstvu s Centrom UP2DATE iz Zagreba. Projekt je u potpunosti financiran sredstvima Europske unije.Okrugli stol jeotvorila Gordana Glibo iz Centra UP2DATE, a skup su uvodno pozdravili Mihaela Jović Karešin, voditeljica projekta RePlast 3D i predsjednica Udruge VISOKI JABLANI, zatim Milka Kosanović, Direktorica odnosa s članstvom HUP-a, te na kraju izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske i državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, Katarina Ivanković Knežević. Osim navedenih, ulogu predavača na okruglom stolu su imali još i Marko Jelić, gradonačelnik grada Knina, Neven Šerić, profesor na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu, Teodor Petričević, direktor konzorcija društvenih poduzeća ACT grupa, te Ivan Božić, upravitelj u Socijalnoj zadruzi Humana Nova.Voditeljica projekta Mihaela Jović Karešin, u uvodnom izlaganju je iznijela osnovne informacije o projektu kojem je cilj izgradnja kapacitete partnerskih udruga za pokretanje društvenog poduzeća za sekundarno zbrinjavanje plastičnog otpada reciklažom plastike i proizvodnjom filamenta (punjenja) za 3D printere. Projekt se provodi u suradnji s gradom Kninom i uključio je 15-ak nezaposlenih, osoba s invaliditetom, žena i mladih. Udruga Visoki jablani radi i na edukaciji budućih društvenih poduzetnika izdavačkom djelatnosti, poticanjem inovativnog učenja i izravnom izobrazbom ciljanih skupina. Pri tome je najavila izdavanje znanstvene knjige „Marketing društvenog poduzetništva“, što smatra značajnim korakom za daljnji razvoj društvenog poduzetništva.Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na događanju je prisustvovala savjetnica Natalija Krajnović.

   

Svečanost hrvatskog paraolimpijskog sporta iproglašenje najuspješnijih sportaša za 2017. godinu

Sportasi 2017U Zagrebu je 8. veljače u organizaciji Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO-a) održana svečanost hrvatskog paraolimpijskog sporta i proglašenje najuspješnijih sportaša za 2017. godinu. Bilo je to 21. put da se izabiru i proglašavaju najbolji sportaši s invaliditetom.
Osvajačica zlatne medalje u skoku u dalj na Svjetskome prvenstvu u Londonu Mikela Ristoski i osvajač srebrnih medalja na Svjetskom i Europskom prvenstvu u taekwondo-u Ivan Mikulić proglašeni su najboljim hrvatskim sportašima s invaliditetom za 2017. godinu. Najuspješnijom ekipom u sportu osoba s invaliditetom po šesti put zaredom proglašene su stolnotenisačice Anđela Mužinić i Helena Dretar Karić koje su osvojile zlatnu medalju na Europskom prvenstvu u Sloveniji, te srebrnu medalju na Svjetskome prvenstvu u Slovačkoj. Dobitnik priznanja za najuspješnijeg stručnog djelatnika u 2017. godini je Danial Temim, dugogodišnji trener najuspješnije sportašice s invaliditetom u 2017. godini Mikele Ristoski. Uz brojne visoke dužnosnike i goste iz Hrvatske i inozemstva, iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom svečanosti je prisustvovao Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice.

Opširnije: Svečanost hrvatskog paraolimpijskog sporta iproglašenje najuspješnijih sportaša za 2017. godinu

   

Posjeta predstavnika ureda ukrajinske pravobraniteljice

ukrajinski posjetU okviru studijske posjete Republici Hrvatskoj u suradnji s Uredom pučke pravobraniteljice, predstavnici ukrajinske pravobraniteljicei predstavnica litvanskog pravobranitelja posjetili su 6. veljače Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. Studijski posjet Hrvatskoj organiziran je u okviru EU twinning projekta „Implementacija najboljih europskih praksi u području zaštite ljudskih prava u cilju jačanja institucionalnih kapaciteta ureda ukrajinske pravobraniteljice“. Nositelj ovog projekta je litvanski pravobranitelj u suradnji s partnerima iz Litve, Austrije i Ukrajine, čiji će predstavnici boraviti u Hrvatskoj od 5. do 9. veljače.Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom susretu su organizirali zamjenici pravobraniteljice Mira Pekeč-Knežević i Darijo Jurišić, te savjetnice pravobraniteljice Natalija Krajnović i Andreja Makar.

Opširnije: Posjeta predstavnika ureda ukrajinske pravobraniteljice

   

Održan sastanak sa predstavnicima Saveza društava multiple skleroze Hrvatska

MS

U Uredu pravobraniteljice za osobe sinvaliditetom održan je 06. veljače 2018. godine sastanak sa predstavnicima Saveza društava multiple skleroze Hrvatska. U Savezu često zaprimaju pritužbe oboljelih od multiple skleroze i članova njihovih obitelji vezano za kriterije oko ostvarivanja prava, ali i nepravilnosti u radu tijela vještačenja i centara za socijalnu skrb. U prvom djelu sastanka raspravljalo se o izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi, a koje se odnose na pravo na osobnu invalidninu i pravo na status roditelja njegovatelja/status njegovatelja. U drugom djelu sastanka Pravobraniteljica je podržala Kampanju saveza pod nazivom:“Je li liječenje MS-a i dalje lutrija“ te je dogovorena daljnja zajednička suradnja u cilju otklanjanja diskriminatornih kriterija u liječenju multiple skleroze.
Ispred Ureda pravobraniteljice sastanku su prisustvovale zamjenica pravobraniteljice Mira Pekeč-Knežević te savjetnice Vesna Mužina i Andreja Makar.

Opširnije: Održan sastanak sa predstavnicima Saveza društava multiple skleroze Hrvatska

   

Sjednica Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskog sabora

Odbor za zdravstvoDana 1. veljače održana je 17. sjednica Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskog sabora. Na sjednici je razmatrano izvješće ministra unutarnjih poslova o obavljanju policijskih poslova u 2015. i 2016. godini, Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji u dijelu koji se odnosi na odredbe kojima se uređuje osnivanje i rad Povjerenstva za rad po pritužbama, te radni program ovog Odbora za razmatranje stajališta za 2018. godinu.
Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, sjednici je prisustvovao i u raspravi sudjelovao, Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice. Referirajući se na izvješća o obavljanju policijskih poslova u 2015. i 2016. godini, ukazano je na problem kako je primjerice tijekom 2016. godine evidentirano ukupno 35 kaznenih djela iz mržnje, od kojih niti jedan slučaj na temelju invaliditeta. S obzirom da se u radu i postupanju Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom susrećemo sa slučajevima različitih oblika nasilja prema osobama s invaliditetom (višekratnih verbalnih napada, grubog postupanja s elementima zlostavljanja i sl.), zasigurno ovakvi podaci nisu i objektivno realni i potpuni. Slijedom navedenog tijekom rasprave, zamjenik pravobraniteljice predložio je Ministarstvu unutarnjih poslova da bi se pozornost trebalo posveti prepoznavanju i kvalifikaciji takvih kaznenih djela počinjenih iz mržnje, a na temelju invaliditeta, kako bi se preveniralo moguće počinjenje takvih kaznenih dijela, a u slučaju da dođe do kaznenog djela, počinitelje na odgovarajući način kaznilo.

   

Stranica 2 od 150

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

Kada i kako se obratiti pravobraniteljici

progovorile-smo-o-tome

SOS telefon za žrtve nasilja
01 4813 999
Radno vrijeme:
srijedom od 16:00 – 18:00

ne mrznja

Aktivnosti POSI

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa 

Preporuke i upozorenja

POSI u medijima

Stručni savjet pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Izabrani članovi 2. saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice 

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.