Predstavljanje programa poludnevnog boravka i psihosocijalne podrške za osobe s intelektualnim oštećenjem

poludnevni boravakGradsko društvo Crvenog križa Zagreb od 1. siječnja ove godine licencirani je pružatelj usluge poludnevnog boravka i psihosocijalne podrške za osobe s intelektualnim oštećenjem.
Dana 20. lipnja 2017. održano je predstavljanje njihovog dosadašnjeg rada pod nazivom „Pola nam je godine tek“.Osim predstavljanja Programa i rada, korisnici, volonteri, roditelji/skrbnici i suradnici iz drugih organizacija izveli su glazbeni igrokaz „Crveni križ jučer, danas, sutra“.
Na događanju su se nazočnima obratili ravnatelj Petar Penava, dogradonačelnica grada Zagreba Olivera Jurković Majić te pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak.
Više o djelatnostima Crvenog križa grada Zagreba možete pogledati na http://ckzg.hr/.

   

21. lipnja – Međunarodni dan ALS-a

dan ALS 01Savez društava distrofičara Hrvatske informirao je javnost o provođenju globalne kampanje povodom obilježavanja Međunarodnog dana ALS-a 21. lipnja. Kako bi se pridružili predlažemo da podijelite fotografiju kako nazdravljate za oboljele od ALS-a i neuromuskularnih bolesti uz hashtag # ALSMNDWithoutBorders. Više se nalazi u nastavku.

Opširnije: 21. lipnja – Međunarodni dan ALS-a

   

Posjet delegacije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore

Crna goraU sklopu projekta „Podrška nacionalnim institucijama u prevenciji diskriminacije“, a čiji korisnici su institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Ministarstvo pravosuđa, Ministarstvo za ljudska prava i manjinska prava, Centar za edukaciju sudaca i državnih tužitelja Crne Gore, delegacija je posjetila instituciju Pravobranitelja za osobe s invaliditetom. Na sastanku je sudjelovalo uz zamjenika Sinišu Bjekovića, 13 predstavnika iz Crne Gore te pravobraniteljica Anka Slonjšak, zamjenici i pet savjetnika iz raznih područja. Tema sastanka bila je razmjena iskustva u području zaštite, promocije i praćenja prava i interesa osoba s invaliditetom te općenito rad institucije pravobranitelja za osobe s invaliditetom.

Opširnije: Posjet delegacije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore

   

U Varaždinu i Krapini održani stručni skupovi„Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet“

skup hgkSuradnja Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i Hrvatske gospodarske komore tijekom 2016. i prve polovice 2017. godine vezano za održavanje stručnih skupova na ovu temu imala je pozitivan odjek među poslodavcima i osobama s invaliditetom, te vjerujemo da smo zajedničkim dijalogom i razmjenom iskustava uspjeli rasvijetliti izazove zapošljavanja osoba s invaliditetom kroz primjere dobre prakse i pomoći poslodavcima da osobe s invaliditetom prestanu doživljavati kao uteg svom poslovanju.Iz svih tih razloga dogovoren je nastavak suradnje i u drugoj polovici 2017. godine kako bi se ova tema približila što većem broju poslodavaca diljem Hrvatske. U lipnju ove godine održani su skupovi u Varaždinu i Krapini.
Na skupovima su predavanja održali stručnjaci iz Instituta za razvoj tržišta rada i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, savjetnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom za zapošljavanje i rad te predstavnici poslodavaca koji zapošljavaju osobe s invaliditetom.
Budući još mnogi poslodavci nisu upoznati s mogućnostima (poticaji, subvencije, zamjenske kvote, nagrade, mjere aktivne politike itd.) koje su im na raspolaganju kada zapošljavaju osobe s invaliditetom, apeliramo na poslodavce da se odazovu u što većem broju na budućim stručnim skupovima u 11 preostalih županija. Vjerujemo da će prepoznati važnost ove teme te iskoristiti priliku da saznaju više o zapošljavanju i radu osoba s invaliditetom, podijeliti iskustva i izazove na koje nailaze i dobiti odgovore na svoja pitanja.

   

Javna rasprava o prijedlogu programskih obveza Hrvatske radiotelevizije za razdoblje od 2018. do 2022. godine

Tribina HRTU okviru javne rasprave o prijedlogu programskih obveza Hrvatske radiotelevizije za razdoblje od 2018. do 2022. godine tijekom lipnja se organizira niz specijaliziranih radijskih, televizijskih i mrežnih sadržaja kojima je cilj uključiti javnost te sve korisnike javnoga medijskog servisa u raspravu o obvezama Hrvatske radiotelevizije u predstojećemu petogodišnjem razdoblju. Radi toga održana je 8. lipnja 2017. godine na Hrvatskoj radioteleviziji javna tribina na kojoj je uz mnoge druge zainteresirane sudionike sudjelovala i pravobraniteljica Anka Slonjšak.Javna tribina izravno se prenosila na Trećemu programu Hrvatskoga radija (HRT – HTV 3) i na multimedijskoj usluzi HRTi, a bit će ju moguće pogledati i u odgođenome emitiranju na Četvrtome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 4). Podrobniji se podaci povezani s prijedlogom programskih obveza Hrvatske radiotelevizije za razdoblje od 2018. do 2022. godine mogu pronaći na stranicama hrt.hr/javnarasprava.

Opširnije: Javna rasprava o prijedlogu programskih obveza Hrvatske radiotelevizije za razdoblje od 2018. do 2022. godine

   

Stranica 2 od 131

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

ne mrznjaObavijesti

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa

POSI u medijima

Nacionalna strategija izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2017. do 2020.

Stomatološka zaštita osoba s invaliditetom

Kosine „Slopey“

Znak pristupačnosti i „Smart kartica“ – osnovne informacije

Ostvarivanje prava djece i obitelji suočenim s malignim bolestima 

Brošura „Povjerenje i sigurnost“

Prava i povlastice s osnove invaliditeta u europskim zemljama: međusobno priznavanje i prenosivost povlastica

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.