Konferencija “Radnopravnost 2017. – Radno okruženje ponosno na raznolikost”

radnopravnost 201721. travnja održana je konferencija pod naslovom “Radnopravnost 2017. – Radno okruženje ponosno na raznolikost” koja je dio aktivnosti projekta “LGBTI ravnopravnost na radnom mjestu”, kojeg financira Europska unija i sufinancira Vladin ured za udruge. U prvom djelu programa nazočnima su se obratili predstavnici sindikata iz Velike Britanije Unite the Union, najvećeg sindikata u Velikoj Britaniji koji su govorili o praksi zaštite prava LGBT radnika/ca.
U drugom dijelu okruglog stola bile su predstavljene smjernice za kolektivno pregovaranje u vidu oglednog kolektivnog ugovora usmjerene na suzbijanje diskriminacije LGBTI osoba u području rada i radnih uvjeta. U Indikatoru ravnopravnosti na radnom mjestu, online evaluacijskom alatu koji mjeri prakse poticanja inkluzivnosti i raznolikosti u radnom okruženju, sudjelovalo je oko stotinu poslodavaca. Na konferenciji je nazočio Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice.

   

Indikatori dobrobiti djece

indikator djece20. travnja 2017. Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u suradnji s Uredom UNICEF-a za Hrvatsku predstavilo je dokument "Indikatori dobrobiti djece". Radi se o operativnom dokumentu koji detektira slabosti sadašnjeg sustava društvene brige o djece, ali daje smjernice i predstavlja dobro polazište za definiranje javnih politika i konkretnih mjera zaštite djece i  stvaranje  povoljnih uvjeta za zdrav rast i razvoj. Uz stručnjake iz RH te predstavnike UNICEF-a, u definiranju indikatora dobrobiti za djecu s teškoćama u razvoju sudjelovala je Mira Pekeč Knežević, zamjenica pravobraniteljice koja je nazočila predstavljanju dokumenta te se obratila uzvanicima u raspravi.

   

Promocija "Pro bono" Pravne klinike

promocija pro bonoU organizaciji Pravne klinike Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održano je predstavljanje biltena „Pro bono“. Tom prilikom prof. dr. sc. Alan Uzelac, voditelj Pravne klinike u Zagrebu, održao je predavanje pod nazivom: „Kriza sustava besplatne pravne pomoći?“ te je potaknuta rasprava na tu temu. Na događanju je nazočio Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. „Pro bono“ izdaje jedinica Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koja pruža besplatnu pravnu pomoć građanima, a s čijim kliničarima-studentima surađuje Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom u proteklih dvije godine. Više o časopisima se nalazi u digitalnoj on line verziji:
http://www.pravo.unizg.hr/izdavacka_djelatnost/casopisi_pravnog_fakulteta/pro_bono

   

Pružanje usluge tumača/prevoditelja hrvatskog znakovnog jezika za gluhe i nagluhe osobe

Savez gluhihDana 12. travnja 2017. godine Savez gluhih i nagluhih Grada Zagreba je uvodno predstavio projekt ˝Pružanje usluge tumača/prevoditelja hrvatskog znakovnog jezika za gluhe i nagluhe osobe˝. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020 i trajat će 2 godine. Obuhvaća 60  korisnika u dobi od 18-65 godina s oštećenjem sluha većim od 50% prema Fowleru kojima će3 tumača/prevoditelja hrvatskog znakovnog jezika za gluhe i nagluhe osobe pružati kontinuiranu podršku.Cilj je podrška i pomoć u prevladavanju svakodnevnih barijera i što potpunije uključivanje u društvo gluhih i nagluhih osoba, a jedna od pretpostavki za to je i kvalitetna usluga i podrška tumača/prevoditelja.Sve veća prisutnost gluhih osoba u različitim životnim aktivnostima i društvenim događanjima uz podršku tumača/prevoditelja hrvatskog znakovnog jezika pokazatelj je potrebe za zapošljavanjem i većeg broja tumača/prevoditelja. Na predstavljanju je nazočila Natalija Krajnović, savjetnica pravobraniteljice.

   

Svečanost zatvaranja Twinning projekta: Osiguravanje optimalne zdravstvene skrbi za osobe s poremećajima mentalnog zdravlja“

twinningPravobraniteljica je sudjelovala na svečanom zatvaranju Twinning projekta „Osiguravanje optimalne zdravstvene skrbi za osobe s poremećajima mentalnog zdravlja“ koji se provodio od travnja 2016.g. u suradnji sa nizozemskim partnerima Trimbos Institut. Manifestacija je održana 10.travnja 2017.g. u prostorijama Ministarstva zdravlja.
Prilikom obraćanja Pravobraniteljica je pohvalila ciljeve određene projektom koji su u skladu sa odredbama Konvencije o pravima osoba s invaliditetom. Ujedno je istaknula potrebu rane intervencije budući da je vrlo važnopristupiti liječenju već prilikom prvih simptoma, bilo u dječjoj ili odrasloj dobi. Osim mentalnog oštećenja potrebno je prepoznati i eventualno postojanje i dodatnog oštećenja (autizam, intelektualno oštećenje) koje također, treba stručni pristup i može otežavati liječenje. Stoga je već prilikom rane intervencije potrebno imati multidisciplinarni pristup kako bi se na vrijeme uočili svi razvojni problemi. Kako bi se smanjile učestale hospitalizacije, potrebno je razvijati izvaninstitucionalne oblike skrbi kako bi osobe s mentalnim oštećenjima i nakon izlaska iz bolnice imale adekvatnu podršku u svom okruženju (više:https://zdravlje.gov.hr/vijesti/svaka-osoba-treba-zivjeti-u-zajednici/2876).

   

Stranica 10 od 132

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

ne mrznjaObavijesti

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa NOVO!

POSI u medijima

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.