Teološki četvrtak na temu Pastoral i invaliditet

Teoloski cetvrtakDana 30. ožujka u organizaciji Kršćanske sadašnjosti u Nadbiskupijskome pastoralnom institutu u Zagrebu održana je tribina s temom „Pastoral i invaliditet".
Cilj tribine bio je potaknuti promišljanja društva, što činimo da sama teologija i liturgija budu dostupne osobama s invaliditetom, što se može učiniti bolje na području vjere, crkve, teologije... Moderator tribine bio je don Anton Šuljić, dok su predavači bili prof. Sead Ivan Muhamedagić, osoba s oštećenjem vida, izv. prof. dr. Ljubica Pribanić, izv. prof. dr. Ines Joković Oreb, prof. dr. Zrinjka Stančić s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. Ljilja Ivanković iz udruge Arka, prof. dr. Josip Šimunović s Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom. Više možete pronaći na: http://www.ika.hr/index.php?prikaz=vijest&ID=188728 i https://youtu.be/FfIvAZaa7Cs

   

21. ožujka obilježava se Svjetski dan sindroma Down i Nacionalni dan invalida rada

slika za web sy downDanas kada obilježavamo Svjetski dan sindroma Down i Nacionalni dan invalida rada želimo naglasiti da još uvijek ne koristimo u dovoljnoj mjeri radni i drugi potencijal osoba s invaliditetom. Živimo u doba velikih tehničkih dostignuća, informatičke povezanosti te naprednih asistivnih tehnologija koje otvaraju nove mogućnosti zapošljavanja, rada te dugotrajnog zadržavanja u procesu rada. Međutim, ne smijemo zaboraviti na naše građane koji imaju prirođena ili stečena oštećenja odnosno invaliditet, a koji bez naše podrške ostaju izolirani i isključeni iz društva općenito. Ne smijemo zaboraviti da osobe sa sindromom Down i invalidi rada imaju radni kapacitet koji unatoč invaliditetu moramo znati prepoznati. Stoga je obveza svih nas da pronalazimo nova područja i nove načine kako bismo njihove sposobnosti otkrili i iskoristili.
Vesele nas trendovi porasta broja djece sa sindromom Down koja se školuju u redovnim školama i koja stječu zanimanja koja su danas tražena na tržištu rada. Brojni primjeri njihovih uspjeha u poslovima koje obavljaju trebali bi biti poticaj poslodavcima. Međutim, smatramo da njihovo zapošljavanje ne bi trebalo biti zapreka za daljnje ostvarivanje onih naknada i usluga koje ostvaruju po osnovi svoga invaliditeta jer na taj način potičemo njihovu veću zapošljivost.
Jednako tako vjerujemo da će osobe s invaliditetom, koji je posljedica ozljede ili zdravstvenog stanja, uslijed kojeg više ne mogu obavljati poslove koje su ranije obavljali, kroz poboljšanje zakonskog uređenja profesionalne rehabilitacije i osiguravanje potrebne podrške i prilagodbe moći ostvariti svoje pravo na rad i korištenje preostalih radnih sposobnosti.

   

Edukacija podizanja svijesti o invaliditetu za policijske djelatnike

grb akademijeDana 17. ožujka 2017. održano je javno predstavljanje projekta „Edukacija podizanja svijesti o invaliditetu za policijske djelatnike“. Projekt će provoditiCentar za obrazovanje odraslih Validus u partnerstvu s Policijskom akademijom, a s ciljem educiranja i senzibiliziranja budućeg i djelatnog policijskog kadra o rastućoj prisutnosti i sudjelovanju osoba s intelektualnim i/ili psihosocijalnim teškoćama u zajednici kao ravnopravnih građana Republike Hrvatske. U skladu s time će se provoditi edukacije kako bi budući policijski djelatnici razvili svoje komunikacijske vještine u svakodnevnoj interakciji s osobama s invaliditetom. Predviđeno trajanje projekta je dvije godine na kraju čega ćemo dobiti primjenjivi model za repliciranje i suradnju i s drugim potencijalnim i zainteresiranim partnerima iz javnog sektora.
Prezentacija je bila namijenjena polaznicima srednje policijske škole i akademije te postojećim policijskim službenicima radi podizanja razine svijesti, educiranja i senzibiliziranja.
Ispred Ureda pravobraniteljice sudjelovao je Marko Gotovac, savjetnik pravobraniteljice.

   

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom bila je domaćin seminara Europske mreže tijela za jednakost Equinetpod nazivom Uloga tijela za jednakost u suzbijanju diskriminacije osoba s intelektualnim teškoćama

EquinetDvodnevni skup održan u Zagrebu 9. i 10. ožujka okupio je 40 predstavnika tijela za jednakost iz 22 europske zemlje. 8. ožujka održan je i sastanak članica Equineta koje se u svom radu ili specijaliziraju za prava osoba s invaliditetom kao što su Pravobranitelj za osobe s invaliditetom Hrvatske i Komisija za prava osoba s invaliditetom s Malte, tijela koja u svom radu stavljaju poseban naglasak na prava osoba s invaliditetom kroz uspostavu posebnih odjela (Belgija) ili timova koji uz ostale osnove rade i na pitanjima osoba s invaliditetom (Nizozemska, Velika Britanija, Latvija). Skup su otvorile predsjednica Izvršnog odbora Equineta Evelyn Collins i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak, kao domaćin. Senada Halilčević, potpredsjednica organizacije Inkluzija Europa i Europske platforme samozastupnika EPSA u uvodnom je izlaganju istaknula glavne izazove s kojima se susreću osobe s invaliditetom u kršenju prava na poslovnu sposobnost, život u zajednici, obrazovanje, rad i zapošljavanjem, a posebno je istaknula gotovo svakodnevna iskustva nasilja i zlostavljanja kojima su izložene osobe s intelektualnim teškoćama. Oliver Lewis izvršni direktor Centra za osobe s mentalnim invaliditetom MDAC i profesor na Sveučilištu Leeds govorio je o tome kako koristiti UN-ovu Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom u pružanju pravne pomoći osobama s intelektualnim teškoćama i korištenju strateškog parničenja. Savjetnica pravobraniteljice Branka Meić Salie održala je izlaganje o doprinosu Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u zagovaranju za reformu skrbništva i uvođenje odlučivanja uz podršku kao i ostvarivanje biračkog prava. Marta Stickings iz Agencije za temeljna prava EU-a (FRA) govorila je o projektima Agencije o pravima osoba s invaliditetom među kojima je izrada indikatora za praćenje provedbe čl. 19 KPOSI. Drugi dan seminara predsjednica organizacije Inkluzija Europa MaureenPiggot govorila je o položaju žena s invaliditetom posebice zaštiti od nasilja, osiguranju seksualnih, reproduktivnih i roditeljskih prava. Biljana Janjić iz organizacije Disability Rights International govorila je o pristupu obrazovanju djece s intelektualnim teškoćama.

Opširnije: Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom bila je domaćin seminara Europske mreže tijela za jednakost Equinetpod nazivom Uloga tijela za jednakost u suzbijanju diskriminacije osoba s intelektualnim teškoćama

   

U Zagrebu održana Međunarodna konferencija o mentalnom zdravlju u zajednici pod nazivom „Clientinthe centre“

Client in the centreU Zagrebu 9. i 10. ožujka održana je Međunarodna konferencija o mentalnom zdravlju u zajednici pod nazivom „Clientinthe centre“, u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, nizozemskog Trimbos instituta, Hrvatskog društva za kliničku psihijatriju Hrvatskog liječničkog zbora i Hrvatskog psihijatrijskog društva, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović i Hrvatskog sabora te pokroviteljstvom Grada Zagreba i Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske. Konferencija je organizirana u okviru Twinning projekta „Osiguranje optimalne zdravstvene skrbi za osobe s problemima mentalnog zdravlja“.Konferencija je pružila priliku za razmjenu iskustava s drugim državama o razvoju zaštite mentalnog zdravlja u zajednici - o tome kako  i prema kojim principima organizirati ovakvu skrb te o izazovima s kojima su se suočile zemlje koje su je implementirale, kao i o rezultatima koje je ovaj oblik skrbi donio u poboljšanju položaja osoba sa problemima mentalnog zdravlja. Konferencija je stavila fokus na ulogu pojedinca u vlastitom oporavku, ali i važan doprinos zajednice koja je dužna stvoriti mrežu psihosocijalne skrbi u koju se trebaju uključiti osim stručnjaka po obrazovanju s područja zaštite mentalnog zdravlja  i stručnjaci po iskustvu, kao i članovi obitelji i prijatelja same osobe. Ispred Ureda pravobraniteljice na skupu su sudjelovale Sunčica Pivčević Grbavac i Andreja Makar, savjetnice pravobraniteljice.

   

Stranica 10 od 131

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

ne mrznjaObavijesti

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa

POSI u medijima

Nacionalna strategija izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2017. do 2020.

Stomatološka zaštita osoba s invaliditetom

Kosine „Slopey“

Znak pristupačnosti i „Smart kartica“ – osnovne informacije

Ostvarivanje prava djece i obitelji suočenim s malignim bolestima 

Brošura „Povjerenje i sigurnost“

Prava i povlastice s osnove invaliditeta u europskim zemljama: međusobno priznavanje i prenosivost povlastica

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.