Povodom 8 godina od otvaranja Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom pravobraniteljica održala okrugli stol s predstavnicima saveza osoba s invaliditetom

ž 119. studenog 2008. službeno je u zgradi Zagrepčanke otvoren Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. Nakon što je 1. srpnja 2008. stupila na dužnost prve pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak tražila je prostor koji bi bio pristupačan osobama s invaliditetom smanjene pokretljivosti. Te i druge aktivnosti oko formiranja nove državne institucije završene su u studenom kada je Ured službeno otvoren. 8 godišnjica Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom poklopila se i s početkom drugog osmogodišnjeg mandata Anke Slonjšak koja i sama dolazi iz pokreta osoba s invaliditetom pa joj je suradnja s udrugama i savezima osoba s invaliditetom od izuzetno velike važnosti u obavljanju dužnosti pravobraniteljice.

Na skupu koji je održan tim povodom okupilo se preko 30 predstavnika saveza osoba s invaliditetom. Razgovaralo se o mogućnostima daljnjeg unaprjeđenja dosadašnje uspješne suradnje posebice kroz osnivanje savjetodavnog tijela pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Opširnije: Povodom 8 godina od otvaranja Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom pravobraniteljica održala okrugli stol s predstavnicima saveza osoba s invaliditetom

   

Suzbijanje nasilja u partnerskim vezama

vezebezvezeOdbor za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora u suradnji s Centrom za edukaciju, savjetovanje i istraživanje CESI, organizirao je 22. studenog 2016. godine tematsku sjednicu pod nazivom Suzbijanje nasilja u partnerskim vezama. Tematska sjednica održana je Saboru povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Na sjednici je Nataša Bjelčić (CESI) predstavila preliminarne rezultate istraživanja u okviru projekta: Podizanjem svijesti o rodnoj ravnopravnosti protiv nasilja u partnerskim vezama. Istraživanje se provodilo u razdoblju od prosinca 2015. godine - travnja 2016. godine u 12 srednjih škola na području Republike Hrvatske, te je obuhvatilo 250 učenika u dobi od 15 - 17 godine. Istraživanje je pokazalo kako dio učenika nije osviješten o rodnoj ravnopravnosti te dio učenika nema osviješteno da prisutnost nasilja nije prihvatljiva u niti jednoj situaciji. U raspravi je istaknuta potreba nužne ratifikacije Istanbulske konvencije. Sjednici je ispred Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom prisustvovala Andreja Makar, savjetnica pravobraniteljice.

   

„Poznajem i poštujem dječja prava“

picture3 20 11 2016Pravobraniteljica za djecu u suradnji sa učenicima Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci predstavila je u Maloj kući dječjih prava izložbu pod nazivom:“Poznajem i poštujem dječja prava“. Na izložbi su predstavljeni radovi učenika koji su na svoj način i vlastitim odabirom tema i likovnih tehnika ispričali priču o Konvenciji o pravima djeteta.

Izložba je organizirana povodom Međunarodnog dana prava djeteta. Cilj suradnje je bio približiti djeci i mladima značenje načela Konvencije, predstaviti im ulogu pravobraniteljice za djecu kao i rad njezine mreže mladih savjetnika te izraditi kalendar za 2017. godinu. Ispred Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom otvorenju izložbe prisustvovala je savjetnica pravobraniteljice Andreja Makar.  

   

Zapošljavanje i rad osoba sa sindromom Down

20161118 162008U organizaciji Hrvatske zajednice za Down sindrom (HZDS) dana 18.11.2016. godine u Zagrebu je održana Edukativna tribina Zapošljavanje i rad osoba sa sindromom Down – izazovi i primjeri dobre prakse. Nakon uvodnog izlaganja predsjednice Udruge Dinke Vuković, koja je prisutnima pojasnila što je to Down sindrom i koje su poteškoće s kojima se te osobe susreću, ali i kako ih uspješno prevladavaju, posebno u području zapošljavanja, izlaganje su održale gošće iz inozemstva. Ispred Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na tribini je sudjelovala Natalija Krajnović, savjetnica pravobraniteljice.

Opširnije: Zapošljavanje i rad osoba sa sindromom Down

   

Savjetnica pravobraniteljice sudjelovala na 16.-om neformalnom seminaru o ljudskim pravima osoba s invaliditetom Azijsko-europske zaklade

image-0-02-05-a982ec96592fa40134da8ca9e302142bc50760f46690a20b702135a4ac57d1c1-VSeminar je organizirala Zaklada ASEF u suradnji s francuskim Ministarstvom vanjskih poslova, švedskim Institutom Raoul Wallenberg i filipinskim Ministarstvom vanjskih poslova. Sudjelovali su predstavnici ministarstava, civilnog sektora, nezavisnih institucija i odvjetnika koji se bave ljudskim pravima iz preko 40 zemalja iz Europe i Azije.  Uz savjetnicu pravobraniteljice Branku Meić Salie Hrvatsku je predstavljala odvjetnica Ines Bojić. Rad na konferenciji odvijao se u četiri radne grupe: sudjelovanje u političkom i kulturnom životu, socijalna i ekonomska inkluzija, pravni status, pravosuđe i pravni lijekovi te nacionalna implementacija i međunarodna suradnja. Na temelju diskusija u radnim grupama donijet će se preporuke koje će se poslati relevantnim institucijama u zemljama ASEM-a.

Opširnije: Savjetnica pravobraniteljice sudjelovala na 16.-om neformalnom seminaru o ljudskim pravima osoba s invaliditetom Azijsko-europske zaklade

   

Stranica 10 od 122

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

ne mrznjaObavijesti

Izjava pravobraniteljice HRT-u vezano uz zapošljavanje osoba s invaliditetom NOVO!

Odluka o obustavi oglasa za prijam u državnu službu NOVO!

Novčana potpora za podmirenje dijela troškova prijevoza za studente s invaliditetom NOVO!

Ostvarivanje prava na status njegovatelja NOVO!

Stomatološka zaštita osoba s invaliditetom NOVO!

Prioritetni prijedlozi izmjena i dopuna propisa i preporuka upućeni Vladi RH

POSI u medijima

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa

Kosine „Slopey“

Znak pristupačnosti i „Smart kartica“ – osnovne informacije

Ostvarivanje prava djece i obitelji suočenim s malignim bolestima 

Preporuke UN Odbora za prava osoba s invaliditetom upućene Vladi RH - na HRV jeziku 

Brošura „Povjerenje i sigurnost“

Prava i povlastice s osnove invaliditeta u europskim zemljama: međusobno priznavanje i prenosivost povlastica

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.