U Varaždinu i Krapini održani stručni skupovi„Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet“

skup hgkSuradnja Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i Hrvatske gospodarske komore tijekom 2016. i prve polovice 2017. godine vezano za održavanje stručnih skupova na ovu temu imala je pozitivan odjek među poslodavcima i osobama s invaliditetom, te vjerujemo da smo zajedničkim dijalogom i razmjenom iskustava uspjeli rasvijetliti izazove zapošljavanja osoba s invaliditetom kroz primjere dobre prakse i pomoći poslodavcima da osobe s invaliditetom prestanu doživljavati kao uteg svom poslovanju.Iz svih tih razloga dogovoren je nastavak suradnje i u drugoj polovici 2017. godine kako bi se ova tema približila što većem broju poslodavaca diljem Hrvatske. U lipnju ove godine održani su skupovi u Varaždinu i Krapini.
Na skupovima su predavanja održali stručnjaci iz Instituta za razvoj tržišta rada i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, savjetnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom za zapošljavanje i rad te predstavnici poslodavaca koji zapošljavaju osobe s invaliditetom.
Budući još mnogi poslodavci nisu upoznati s mogućnostima (poticaji, subvencije, zamjenske kvote, nagrade, mjere aktivne politike itd.) koje su im na raspolaganju kada zapošljavaju osobe s invaliditetom, apeliramo na poslodavce da se odazovu u što većem broju na budućim stručnim skupovima u 11 preostalih županija. Vjerujemo da će prepoznati važnost ove teme te iskoristiti priliku da saznaju više o zapošljavanju i radu osoba s invaliditetom, podijeliti iskustva i izazove na koje nailaze i dobiti odgovore na svoja pitanja.

   

Javna rasprava o prijedlogu programskih obveza Hrvatske radiotelevizije za razdoblje od 2018. do 2022. godine

Tribina HRTU okviru javne rasprave o prijedlogu programskih obveza Hrvatske radiotelevizije za razdoblje od 2018. do 2022. godine tijekom lipnja se organizira niz specijaliziranih radijskih, televizijskih i mrežnih sadržaja kojima je cilj uključiti javnost te sve korisnike javnoga medijskog servisa u raspravu o obvezama Hrvatske radiotelevizije u predstojećemu petogodišnjem razdoblju. Radi toga održana je 8. lipnja 2017. godine na Hrvatskoj radioteleviziji javna tribina na kojoj je uz mnoge druge zainteresirane sudionike sudjelovala i pravobraniteljica Anka Slonjšak.Javna tribina izravno se prenosila na Trećemu programu Hrvatskoga radija (HRT – HTV 3) i na multimedijskoj usluzi HRTi, a bit će ju moguće pogledati i u odgođenome emitiranju na Četvrtome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 4). Podrobniji se podaci povezani s prijedlogom programskih obveza Hrvatske radiotelevizije za razdoblje od 2018. do 2022. godine mogu pronaći na stranicama hrt.hr/javnarasprava.

Opširnije: Javna rasprava o prijedlogu programskih obveza Hrvatske radiotelevizije za razdoblje od 2018. do 2022. godine

   

Demonstracija kulinarskih vještina pobjednice američkog MasterChefa Christine Ha

kulinarske vjestineAmeričko veleposlanstvo u Zagrebu organiziralo je 7. lipnja 2017. prijam na kojem je Christina Ha, pobjednica američkog MasterChefa 2012., osoba s oštećenjem vida, demonstrirala svoje kulinarske vještine. Prijmu i demonstraciji hvale vrijednih vještina uz druge uzvanike prisustvovala je i pravobraniteljica Anka Slonjšak. Također, dana 8. lipnja 2017. Američko veleposlanstvo u Zagrebu i Udruga nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanje organizira druženje s pobjednicom američkog MasterChefa Christine Ha. Ona će tom prilikom održati predavanje o uspjehu svoje kulinarske karijere, s posebnim osvrtom na prepreke i izazove s kojima se svakodnevno susreće kao slijepa osoba. Krozraz govor s Christine vodit će Iva Šulentić i hrvatski chef Ivan Pažanin, a nakon predavanja posjetitelji će imati priliku za razgovor i degustaciju pogačica koje će prema vlastitom receptu Christine pripremiti s članovima i djelatnicima Udruge UNUO, osobama s invaliditetom koje su educirani kuhari pod mentorstvom predsjednika Udruge Vedrana Habela.

Opširnije: Demonstracija kulinarskih vještina pobjednice američkog MasterChefa Christine Ha

   

06.06. DAN PRAVA OSOBA S DUŠEVNIM SMETNJAMA

„Ko' životinja sam tamo živjela. Tamo si morao jesti u sobi sam, nisi mogao van, što je najgore bilo , imali su jednu peć u boravku, a meni nisu dali da otvorim vrata da mi uđe toplina…“
„Uglavnom, to mi je najgore što ne smijem razgovarati na svoj vlastiti telefon koji nisu ni lipe dali za njega“
„U prošlom udomiteljstvu mi smo morali štopati koliko nam minuta treba da se istuširamo. Znači, u određenom vremenu, da ne trošimo previše vode“
„Možda hrana da se popravi, jer hrana je jako štedljiva…valjda i ta kriza i to sve, da…Sve ja to shvaćam, sve mi je jasno…prije smo mogli pojesti nešto između ručka i večere , sad više ne.“
(iskustva osoba s invaliditetom,Autori: M.Buljevac, M.Milić Babić, Z.Leutar: Publikacija Poštivanje prava osoba s invaliditetom smještenih u udomiteljskim obiteljima i obiteljskim domovima)
Povodom Dana prava osoba s duševnim smetnjama pravobraniteljica za osobe s invaliditetom želi upozoriti na kršenja prava osoba s duševnim smetnjama u tom obliku skrbi.
Rezultati istraživanja u navedenoj publikaciji o poštivanju ljudskih prava osoba s duševnim smetnjama smještenih u udomiteljskim obiteljima i obiteljskim domovima ukazali su na zabrinjavajuće kršenjenjihovih prava na zdravlje, pristup informacijama, slobodu kretanja, poštivanje dostojanstva, osobne autonomije, privatnosti, neovisno življenje i uključenost u zajednicu. Ovo posljednje pravo podrazumijeva mogućnost osobe s invaliditetom da izabere mjesto boravka, da izabere gdje, s kim i kako će živjeti, da nije obvezna živjeti bilo kojim nametnutim načinom života; da ima pristup uslugama od strane službi potpore za život u vlastitom domu i za uključenost u zajednicu, te za sprečavanje izolacije ili segregacije od zajednice.

Opširnije: 06.06. DAN PRAVA OSOBA S DUŠEVNIM SMETNJAMA

   

Tematska sjednica Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora o položaju žena s invaliditetom

tematski sastanakU Hrvatskom saboruje 31.svibnja 2017. godine održana tematska sjednica Odbora za ravnopravnost spolova o položaju žena s invaliditetom. Na sjednici su prisustvovale predstavnicežena s invaliditetom članice SOIH mreže žena s invaliditetom, Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Tena Šimonović Einwalter, zamjenica pučke pravobraniteljice, Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom te drugi uvaženi sudionici. Sjednica je održana u suradnji Odbora za ravnopravnost spolova i saborske zastupnice Ljubice Lukačić. Nakon pozdravnih govora potpredsjednice odbora i saborske zastupnice, u uvodnom dijelu su se obratile žene s invaliditetom različitih tjelesnih i osjetilnih oštećenja ukazujući na specifičnosti i izazove vezane uz pojedina oštećenja. Na početku rasprave pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak istaknula je zabrinjavajuće podatke o niskom stupnju obrazovanja žena s invaliditetom pa time i posljedica koje su očite u područjima zapošljavanja i rada. Temeljna pravažena s invaliditetom-pravo na dostojanstven život, na obrazovanje, zaposlenje, zdravstvenu skrb, reproduktivna prava i obiteljski život te kulturni život na ravnopravnoj osnovi zajamčena su i Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom. Iako je RH prepoznala potrebu promicanja prava žena i djevojaka s invaliditetom, posebno u nacionalnim strategijama i politikama, kao i višestruku diskriminaciju kao jedan od oblika s kojim se najčešće susreću žene s invaliditetom, većina mjera se provodi kroz projektne aktivnosti udruga osoba s invaliditetom, čime je njihova provedba nesigurna. Pravobraniteljica se u svom radu kontinuirano zalaže za poboljšanje položajažena s invaliditetom u društvu, a poseban je naglasak stavljen na njihovo zapošljavanje kako bi bile neovisne. Žene s invaliditetom često nalaze u životnim situacijama kada se trebaju opravdavati za postupke koji se za žene bez invaliditeta podrazumijevaju. Društvo često na ženu s invaliditetom gleda kroz prizmu invaliditeta, a ne kroz njenu rodnu ulogu i potrebe koje iz nje proizlaze. Podrška za emocionalnom potrebom, partnerskim vezama, briga o zdravlju, realizacija na privatnom i poslovnom aspektu su prirodne potrebe, a koje su često za žene s invaliditetom teško dostupne.

   

Stranica 10 od 139

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

Kada i kako se obratiti pravobraniteljici

progovorile-smo-o-tome

SOS telefon za žrtve nasilja
01 4813 999
Radno vrijeme:
srijedom od 16:00 – 18:00

ne mrznja

Aktivnosti POSI

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa NOVO!

Preporuke i upozorenja

POSI u medijima

Osnovan Stručni savjet pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.