10. godina Doma Duga-Zagreb

dom dugaDana 15. studenog 2017. obilježeno je 10 godina djelovanja skloništa za žrtve obiteljskog nasilja, kao jedne od djelatnosti Doma Duga-Zagreb. Tom je prigodom u ime Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom sudjelovala Mira Pekeč Knežević, zamjenica pravobraniteljice.Pod moderiranjem gđe. Maje Vučić, posebne izaslanice UNICEF-a za roditelje i bebe, na obilježavanju se govorilo o temi „Obitelj je (ne)sigurno mjesto!“- uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama (25.11.). Održana je prezentacija Evaluacijske studije „Imamo 1Okruglo“ u kojoj su izneseninajzanimljiviji statistički podaci kao i izjave žrtava, počinitelja nasilja, zaposlenika ustanove te svih suradnika u poslu kroz proteklih 10 godina, a izvodila ju je predstavnica Instituta za društvena istraživanja. Također je dan osvrt ravnateljice Doma „Duga-Zagreb“ na proteklih 10 godina uz informiranje skupa o aktivnostima Doma.

   

10. Rodina Konferencija na temu „Majčinstvo i žene s invaliditetom“

RodaDana 10. studenoga 2017. po prvi puta u Hrvatskoj održana je Konferencija s međunarodnim sudjelovanjem o pružanju zdravstvene skrbi ženama s tjelesnim i senzornim invaliditetom. Organizatori su bili Udruga Roditelji u akciji – Roda i prePorod u suradnji s Pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom. Na skupu je održana edukacija o reproduktivnom zdravlju žena s invaliditetom zdravstvenim djelatnicima i drugim pružateljima podrške ženama s invaliditetom u reproduktivnoj dobi. Govorilo se o konkretnim stručnim znanjima iz područja skrbi za reproduktivno zdravlje žena i za pružanje sveobuhvatne podrške ženama s različitim oblicima tjelesnog i senzornog invaliditeta u roditeljstvu:specifičnosti trudnoće, poroda i podrške tijekom babinja majkama s tjelesnim invaliditetom posebice majkama s spinalnim ozljedama, zatim o prilagođenoj podršci u dojenju za majke sa senzornim oštećenjem (gluhoća i sljepoća) te utjecaju dojenja na različite oblike tjelesnog invaliditeta i obrnuto. Također su prezentirani rezultati istraživanja Majčinstvo i žene s invaliditetom i preporuke koje će unaprijediti zdravstvenu skrb i podršku usmjerenu ženama s invaliditetom. Gosti iz Velike Britanije i Švedske izložili su primjere dobre prakse u pružanju podrške ženama s tjelesnim i senzornim invaliditetom. Na konferenciji su nazoćile savjetnica pravobraniteljice Andreja Makar i zamjenica pravobraniteljice Mira Pekeč Knežević koja je ujedno održala i uvodni govor.

   

U Bjelovaru i Koprivnici održani stručni skupovi ˝ Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet˝

strucni skup BjelovarU srijedu, 8. studenog 2017. u Bjelovaru i Koprivnici održani su stručni skupovi ˝ Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet˝ čime je nastavljena uspješna suradnja Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i Hrvatske gospodarske komore te županijskih komora. Kroz ovu suradnju se nastojalo zajedničkim dijalogom i razmjenom iskustava rasvijetliti izazove zapošljavanja osoba s invaliditetom kroz primjere dobre prakse i pomoći poslodavcima da osobe s invaliditetom prestanu doživljavati kao uteg svom poslovanju.Posebno je istaknuta obveza osiguranja razumne prilagodbe kao preduvjeta stvarnoj ravnopravnosti osoba s invaliditetom u području rada, ali i sve mjere koje omogućavaju poslodavcima da tu obvezu ostvare na dobrobit svog poslovanja i društva.
Idući skup ˝Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet˝ održat će se u Županijskoj komori Zagreb 20. studenog 2017. godine. Više o tome pročitajte na https://www.hgk.hr/komora-zagreb.

   

Delegacija iz Makedonije posjetila Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

delegacija Makedonija

Od 6. do 10.11. u Hrvatskoj boravi delegacija iz Makedonije kako bi se upoznali s procesom deinstitucionalizacije i osiguravanja usluga u zajednici. Delegaciju čini 6 predstavnica tri institucije u kojima su smještene osobe s intelektualnim teškoćama, 2 predstavnika Ministarstva rada i socijalnu politike te predstavnice UNDP-a i UNICEF-a.
Studijski posjet Hrvatskoj započeli su sastankom sa zamjenicima i savjetnicom pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Opširnije: Delegacija iz Makedonije posjetila Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

   

U Vukovaru održan stručni skup ˝ Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet˝

strucni skup VukovarU četvrtak, 2. studenog 2017. u prostorijama Gradske knjižnice Vukovarodržan je stručni skup ˝Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet˝. Skup u Vukovaru je 17. po redu skup koji već drugu godinu za redom organizira Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom i županijskim komorama.
Prisutnim poslodavcima uvodnim su se riječima obratili Davorko Vidović, savjetnik za radnu politiku i zapošljavanje HGK i Mira Pekeč- Knežević, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. U svojim uvodnim izlaganjima istaknuli su važnost educiranja poslodavaca s ciljem upoznavanja s mogućnostimakoje su im na raspolaganju pri zapošljavanju i radu osoba s invaliditetom. Predavači na skupu govorili su zašto je važno radi podizanja konkurentnosti zapošljavati osobe s invaliditetom, zatim o poticajima koje isplaćuje Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, uslugama centara za profesionalnu rehabilitaciju te o aktivnostima koje provodi Hrvatski zavod za zapošljavanjei iskustvima pri zapošljavanju osoba s invaliditetom. Predstavljena je i internet stranica www.zaposliosi.hr, projekt pokrenut s ciljem približavanja poslodavcima teme zapošljavanja osoba s invaliditetom i poticanja na aktivan pristup u njihovom zapošljavanju. Zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom naglasila je važnost razumne prilagodbe pri zapošljavanju i radnim procesima.Idući skupovi ˝Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet˝ održat će se u Bjelovaru i Koprivnici08. studenog 2017. godine.
Više na https://www.hgk.hr/zupanijska-komora-bjelovar/strucni-skup-zaposljavanje-i-rad-osoba-s-invaliditetom-prilika-a-ne-namet-u-bjelovaru-najava i https://www.hgk.hr/zupanijska-komora-koprivnica.

   

Stranica 10 od 150

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

Kada i kako se obratiti pravobraniteljici

progovorile-smo-o-tome

SOS telefon za žrtve nasilja
01 4813 999
Radno vrijeme:
srijedom od 16:00 – 18:00

ne mrznja

Aktivnosti POSI

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa 

Preporuke i upozorenja

POSI u medijima

Stručni savjet pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Izabrani članovi 2. saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice 

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.