Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama 2017. - Solidarnost sa ženama s invaliditetom

solidarnost zenaPetu godinu za redom brojne ženske udruge i druge organizacije civilnog društva organizirale su kampanju Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama / One Billion Rising Revolution. U toj kampanji sudjeluju žene i muškarci u preko 200 zemalja. Središnji događaj u Zagrebu odvijao se 14. veljače 2017. godine na Trgu Europe gdje se govorilo o višestrukom nasilju nad ženama, a posebno nad ženama s invaliditetom i gdje je pokazana solidarnost u borbi da se položaj žena s invaliditetom promijeni. Kampanju su zajednički organizirali: Centar za ženske studije, SOIH - Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, CESI - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Ženska soba - centar za seksualna prava , Organizacija mladih Status M, Are you Syrious?, Bolja budućnost - Udruga žena Romkinja Hrvatske,  Roditelji u akciji - RODA, Solidarna - Zaklada za ljudska prava i solidarnost, SDFŽ GO Zagreb, Udruga za samozastupanje, uz plesnu podršku Glas Hrvatske web. Ispred Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom povodom ove hvale vrijedne kampanje, sve okupljene je pozdravio i izrazio podršku ženama i djevojčicama zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić.

   

Javna panel rasprava “Problemi osoba s invaliditetom u zračnom prijevozu”

Javni panel kzU Križevcima, u konferencijskoj dvorani Razvojnog centra i tehnološkog parka, u subotu 11. veljače 2017. godine, održana je javna panel rasprava na temu „Problemi osoba s invaliditetom u zračnom prijevozu“.
Uz nazočnost i sudjelovanje saborskih zastupnika Ljubice Lukačić i Branka Hrga (ujedno i gradonačelnika Grada Križevaca), župana Koprivničko-križevačke županije Darka Korena, koordinatorice Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske Marice Mirić, predsjednika UI Križevci Petra Gatarića te predstavnika tvrtke Ulix, kao i velikog broja zainteresiranih, izneseni su problemi i poteškoće s kojima se osobe s invaliditetom susreću prilikom putovanja zrakoplovom.
Uz teškoća vezane za transport invalidskih kolica izneseni su i primjeri problema s kojima se tijekom putovanja zrakoplovima susreću gluhe i slijepe osobe, a do kojih najčešće dolazi zbog neobučenosti osoblja zračnih luka, neprilagođenosti infrastrukture te nejasnih informacija. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na panelu je sudjelovao Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

   

Zagrebačka banka primijenila preporuku pravobraniteljice i udruge Franak

zaba franakZahvaljujući upozorenju udruge Franak na slučaj osobe s potpunim gubitkom sluha koja je zbog otežane komunikacije i nerazumijevanja bitnih činjenica propustila rok u kojemu je bilo dopušteno zatražiti konverziju CHF kredita, podržali smo njihovu inicijativu te uputili preporuku Zagrebačkoj banci d.o.o. da gospodinu naknadno odobre konverziju kredita. Pozdravljamo odluku Zagrebačke banke što su prepoznali važnost naknadnog odobravanja konverzije u konkretnom slučaju, ali i u slučaju obitelji koja brine o odraslom djetetu s izuzetno teškim invaliditetom kada su jednako tako pokazali spremnost na nalaženje razumnih rješenja. Vjerujemo da će i druge banke slijediti primjer Zagrebačke banke u slučajevima kada osobe zbog svoga invaliditeta ili drugih opravdanih razloga imaju teškoće u razumijevanju ugovornih odnosa i pravnih posljedica istih te uložiti dodatni napor u prenošenju informacija na njima pristupačan način. Više možete pročitati na mrežnim stranicama udruge Franak:
http://udrugafranak.hr/zaba-pocela-odobravati-konverzije-i-nakon-sto-je-istekao-zakonski-rok/

   

Proglašeni najbolji sportaši s invaliditetom u 2016. godini

Proglaseni najbolji sportasiDana 09. veljače 2017. godine održana je svečanost proglašenja najuspješnijih sportaša i sportašica s invaliditetom Hrvatskog paraolimpijskog odbora. Sportašima s invaliditetom podršku su pružili predstavnici državnih institucija te drugi uzvanici. U kategoriji mladih s invaliditetom dobitnici priznanja su: skijaši Eva Goluža i Lovro Dokić, atletičar Dominik Počekal, te plivač Matej Petrlić.Dobitnici priznanja za najuspješnijeg sportaša u neparaolimpijskim sportovima i najuspješnija sportašica u neparaolimpijskim sportovima su sportski ribolovac Željko Kljajić, a kod sportašica nagrada je pripala kuglačici Petri Deši. Dobitnica priznanja za najuspješnijeg stručnog djelatnika ove godine je glavna trenerica ženske stolnoteniske reprezentacije Mirela Šikoronja Ivančin.
I ove godine, najuspješnija ekipa sportaša s invaliditetom je ženska stolnoteniska ekipa, u sastavu članica stolnoteniskog kluba NEC, Anđele Mužinić i Helene Dretar Karić. Najuspješniji sportaš i sportašica s invaliditetom su Zoran Talić i Mikela Ristoski. Na navedenom događanju nazočila je Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom te svim dobitnicima nagrada čestita i želi puno sreće i uspjeha.

   

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom na sastanku s gradonačelnikom Grada Zagreba Milanom Bandićem

ZG grbPravobraniteljica za osobe s invaliditetom, Anka Slonjšak, sastala se danas, 7. veljače 2017. godine, u Gradskoj upravi s gradonačelnikom Grada Zagreba, Milanom Bandićem i njegovim suradnicima. Na sastanku se razgovaralo o aktualnim i važnim temama za osobe s invaliditetom. Pravobraniteljica je upoznala gradonačelnika i njegove suradnike s poteškoćama kod osiguravanja pristupačnosti stambenih zgrada dogradnjom panoramskih dizala i rampi. Razgovaralo se i o problemima vezanim za izdavanje znaka pristupačnosti, načinima osiguravanja pristupačnosti željezničkih stanica na području Grada Zagreba, očuvanju rampi za savladavanje visinskih razlika u pothodnicima, te dostupnosti autotaksi prijevoza osobama s invaliditetom, posebice problemima vezanim za primanje i autotaksi prijevoz pasa vodiča i rehabilitatora slijepih i slabovidnih osoba, kao i dostupnosti autotaksi prijevoza osoba u invalidskim kolicima. Zaključeno je da se radi osiguravanja pristupačnosti stambenih objekata osobama s invaliditetom i osobama smanjenje pokretljivosti u roku od tri mjeseca izradi analiza kako bi se vidjelo koliko na području grada Zagreba postoji stambenih zgrada bez dizala. Također, dogovoreno je kako će se ići na prijedlog izmjene Generalnog urbanističkog plana u dijelu koji se odnosi na dogradnju dizala. Sastanku su iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom prisustvovali Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i Marko Gotovac, savjetnik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

   

Stranica 9 od 127

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

ne mrznjaObavijesti

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa

POSI u medijima

Stomatološka zaštita osoba s invaliditetom

Kosine „Slopey“

Znak pristupačnosti i „Smart kartica“ – osnovne informacije

Ostvarivanje prava djece i obitelji suočenim s malignim bolestima 

Brošura „Povjerenje i sigurnost“

Prava i povlastice s osnove invaliditeta u europskim zemljama: međusobno priznavanje i prenosivost povlastica

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.