Inovacije u protetici i rehabilitacija osoba s amputacijama

Inovacije u proteticiDana 25. studenog 2017. Udruga Amputiranih Grada Zagreba i Zagrebačke županije (UAZ) održala je skup na temu „Inovacije u protetici i rehabilitacija osoba s amputacijama“. U ime Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u uvodnom djelu nazočnima se obratila Mira Pekeč Knežević, zamjenica pravobraniteljice te je naglasila važnost pravodobne  opskrbe odgovarajućim ortopedskim pomagalima i protezama koje odgovaraju osobnim potrebama svake osobe s amputacijom udova. Kvalitetno pomagalo prilagođeno individualnim potrebama preduvjet je uspješne kompleksne rehabilitacije osiguravajući osobi  povratak ranijim životnim i radnim aktivnostima i kvalitetan način života. Istaknula je da pravobraniteljica predlaže izmjene Pravilnika o ortopedskim i drugim pomagalima zalažući se da lista ortopedskih pomagala bude dinamična i protočna te da procedure uvođenja novih pomagala slijede najnovija tehnološka dostignuća. Također posljednjih tri godine podupire nastojanja udruge da se unaprijedi položaj osoba s amputacijama. Skupu se obratila i saborska zastupnica Lukačić Ljubica te iskazala spremnost da inicira operativne sastanke s Direkcijom HZZO-a kako bi se ubrzale zakonodavne promjene.Skup je organizirala Udruga s partnerima, a sam projekt je uvod u jedan od temeljnih ciljeva UAZ-a:Utjecaj na izmjene pravilnika o ortopedskim i drugim pomagalima, te briga za poboljšanje i adekvatnija zaštita osoba s amputacijama. Na događanju su uz članove sudjelovali stručnjaci i predstavnici institucija te su semogli upoznati s novostima iz protetike i rehabilitacije, ali i s problemimas kojima se susreću osobe s amputacijom u ostvarivanju prava na potrebna pomagala.

   

U Zagrebu održan stručni skup ˝ Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet˝

hgk-grb20. studenog 2017. u prostorijama Županijske komore Zagrebodržan je 20. po redu završni stručni skup ˝Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet˝.Prisutnim poslodavcima i predstavnicima udruga uvodno su se obratili Davorko Vidović, savjetnik za radnu politiku i zapošljavanje Hrvatske gospodarske komore i Mira Pekeč-Knežević, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. Istaknuli su svrhu održavanja ovakvih skupova i educiranja poslodavaca te koliko je važno za uspješnost poslovanja stavljati fokus na radne kompetencije i zašto je za podizanje konkurentnosti važno zapošljavati osobe s invaliditetom.Uz poslodavce, predstavnike osoba s invaliditetom, prisutne je pozdravila i saborska zastupnica Ljubica Lukačić.
U suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom i županijskim komorama, od 2015. godine održani su skupovi u svim županijama te se pokazalo da poslodavci i osobe s invaliditetom na tržištu rada imaju zajedničke interese. U raspravama s nekoliko stotina poslodavaca diljem RH, kroz njihove upite kao i od strane osoba s invaliditetom, posebice vezano uz načela razumne prilagodbe na radnom mjestu, ostvarivanje poticaja za zapošljavanje kao i drugim mogućnostima, skupovi su ispunili svoju svrhu. Tijekom rasprava koje su uslijedile po završetku izlaganja, imali smo prilike saznati o problemima, prijedlozima za rješavanje te iskustvima osoba s invaliditetom i poslodavaca. Upravo je to temeljna vrijednost ovih skupova budući da su te rasprave djelovale poticajno za poslodavce, osobe s invaliditetom, a Uredu pravobraniteljice za davanje konkretnih inicijativa i prijedloga za poboljšanje položaja osoba s invaliditetom na tržištu rada i razvijanje novih suradnji s ključnim institucijama.

   

Predstavljanje knjige „Uvod u para taekwondo“

Predstavljanje knjige18. studenoga u Zagrebu je uz obilježavanje prve obljetnice osnivanja Hrvatskog para taekwondo saveza predstavljena knjiga Uvod u para taekwondo, autorice Martine Peranović. Para sport je opći termin koji se koristi u definiciji sportova za osobe s invaliditetom i raznim tjelesnim i intelektualnim teškoćama, a ova je knjiga nastala kao rezultat promišljanja i uočavanja manjkavosti i nedostupnosti literature i stručne građe vezane uz sport osoba s invaliditetom, sa željom za svojevrsnom sistematizacijom prikupljenih znanja i informacija. Predstavljanju knjige je u ime Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom prisustvovao Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice. Tijekom predstavljanja moglo se čuti kako je ova knjiga svojim sadržajem i formom jedinstvena je na svijetu te je zbog iskazanog interesa u pripremi englesko i njemačko izdanje. Knjiga predstavlja svojevrsni priručni udžbenik koji povezuje stručne spoznaje i terapijske aspekte sporta na jedan sistematičan i stručan način razumljiv trenerskoj i terapeutskoj struci, a istovremeno građu približava i široj populaciji.

   

U Tallinnu održan seminar na temu Breaking the glass ceiling: career progress for women

tallinU organizaciji Equineta, održan je u Tallinnu, Estoniji, 13-14.studenoga 2017.godine seminar na temu Breaking the glass ceiling: career progress for women. Raspravljalo se o položaju žena na tržištu rada koji je u odnosu na muškarce daleko nepovoljniji kako s financijskog aspekta gdje su prisutne razlike u primanjima tako i u pogledu napredovanja i položaja žena na rukovodećim poslovima. Kroz održani seminar i radionice istaknuta je kontinuiranu potrebu rada na izjednačavanju položaja žena na tržištu rada i stvaranja jednakih mogućnosti napredovanja za žene i muškarce, potreba uključivanja žena u tzv. muška zanimanja kako bi svojim doprinosom i na tom području mogle doprinijeti postizanju ravnopravnosti. Na seminaru je prisustvovalo 45 sudionika, te je ispred Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom seminaru prisustvovala Andreja Makar, savjetnica pravobraniteljice.

   

Tematska sjednica: Aktivnosti i mogućnosti za jačanje kapaciteta Nacionalnog tima za prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji i nasilja nad ženama

Sabor nasiljeU organizaciji Odbora za ravnopravnost spolova dana 15. studenog 2017. održana je sjednica pod nazivom Aktivnosti i mogućnosti za jačanje kapaciteta Nacionalnog tima za prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji i nasilja nad ženama na kojoj je sudjelovala i Mira Pekeč-Knežević,zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. U uvodnom dijelu su članovi Nacionalnog tima ukazali na brojne teškoće s kojima se tim posljednjih godina susretao zbog izostanka stvarne podrške ministarstava, a to su Ministarstvo pravosuđa, Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo demografije, obitelji, mladih i socijalne politike odgovornih za postupanje u svrhu prevencije i suzbijanja nasilja nad ženama. Kao osobiti problem u radu Nacionalnog tima je praksa da se iz pojedinih ministarstva delegiraju kao članovi osobe koje se ne uključuju u rad tima niti pokazuju interes za ovo područje. Nacionalni tim ne može opstati samo na temelju entuzijazma nekolicine članova koji godinama daruju svoje vrijeme, znanje i energiju da bi zaštita od nasilja nad ženama polučila bolje rezultate. Na upit predsjednika Odbora g. Sinčića što se poduzima da se vode povezivi statistički podaci o žrtvama obiteljskog nasilja, apostrofirajući potrebu vođenja podataka o osobama s različitim vrstama invaliditeta, što je i obveza sukladno preporukama UN Odbora za prava osoba s invaliditetom, članice tima su pojasnile da će se o tome posebice voditi računa kod izrade Pravilnika nakon što Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji stupi na snagu, tj. 1.1.2018.
Zaključeno je da je Nacionalni tim za prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji i nasilja nad ženama svojim djelovanjem itekako doprinosio pozitivnim promjenama i mobiliziranju svih dionika, ali da ga treba osnažiti te od strane nadležnih ministarstava delegirati u Nacionalni tim osobe koje će aktivno i kontinuirano djelovati, biti na raspolaganju kada je to potrebno i preuzeti odgovornost za sudjelovanje.

   

Stranica 9 od 150

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

Kada i kako se obratiti pravobraniteljici

progovorile-smo-o-tome

SOS telefon za žrtve nasilja
01 4813 999
Radno vrijeme:
srijedom od 16:00 – 18:00

ne mrznja

Aktivnosti POSI

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa 

Preporuke i upozorenja

POSI u medijima

Stručni savjet pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Izabrani članovi 2. saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice 

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.