Okrugli stol „Diskriminacija osoba s invaliditetom na tržištu rada“

okrugli stol HSUIRDana 29. studenoga 2017. godine u prostoru Hrvatskog saveza udruga invalida rada u Zagrebu održan je okrugli stol „Diskriminacija osoba s invaliditetom na tržištu rada“. Predavači na okruglom stolu bili su Marijana Senjak iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Milica Jovanović iz Hrvatske udruge poslodavaca, Jasenka Sučec iz Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom te zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč-Knežević i savjetnica pravobraniteljice Natalija Krajnović. Cilj okruglog stola je bio predstaviti razmjere diskriminacije osoba s invaliditetom na tržištu rada u Republici Hrvatskoj i važnost razumne prilagodbe kao ključnog sredstva za suzbijanje diskriminacije. Tijekom rasprave razgovaralo se i o drugim važnim temama kao što su kvotni sustav zapošljavanja i zamjenske kvote, usluge centara za profesionalnu rehabilitaciju,poticajima kojima se omogućuje provedba razumne prilagodbe, mjerama aktivne politike i drugo.

   

Okrugli stol: "Osobe s invaliditetom u digitalnom društvu"

Okrugli stol FERNa Fakultetu elektrotehnike i računalstva u Zagrebu, 29. studenoga, u organizaciji Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) i Fakultetu elektrotehnike i računalstva Sveučilišta u Zagrebu, održan je okrugli stol: "Osobe s invaliditetom u digitalnom društvu". Cilj skupa bila je rasprava o položaju osoba s invaliditetom kao korisnika elektroničkih komunikacijskih usluga i izradi smjernica za daljnja poboljšanja. U ime Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, na skupu je održao uvodnu riječ i sudjelovao, Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice.

Opširnije: Okrugli stol: "Osobe s invaliditetom u digitalnom društvu"

   

Međunarodni filmski festival UHVATI FILM u Tiflološkom muzeju

Uhvati filmPovodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom 27. studenoga u Tiflološkom muzeju u Zagrebu održana je projekcija kratkih filmova s filmskog festivala UHVATI FILM. Festival, u organizaciji udruge Spirit iz Rijeke, već niz godina kroz svoje projekte senzibilizira javnost za probleme osoba s invaliditetom. UHVATI FILM tematski je međunarodni festival za filmove koji obrađuju temu invaliditeta ili su njihovi autori osobe s invaliditetom. Festival donosi izbor dokumentarnih i art filmova, većinom kratkih i efektnih, koji bez patetike i na originalan način obrađuju zadanu temu. Filmovi su to koji otvaraju granice, ruše predrasude, motiviraju i educiraju. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, projekciji je prisustvovao Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice.

   

Jarunska Duga

Izlozba juranska dugaDana 24. studenoga u Galeriji Kristofora Stankovića u Staroj gradskoj vijećnici u Zagrebu, povodom 40. godišnjice Društva distrofičara Zagreb i povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom (3. prosinca), otvorena je izložba slika „Jarunska duga na Gornjem gradu“. Svi predstavljeni radovi nastali su korištenjem različitih likovnih tehnika na likovnim kolonijama „Jarunska duga“, koja se tradicionalno svake godine u mjesecu svibnju održava na Jarunskom jezeru. Izložba će biti otvorena radnim danom od 24. studenoga do 1. prosinca 2017. godine, u vremenu od 10,00 do 20,00 sati. Iz Ureda pravobranitelja za osobe s invaliditetom, otvorenju izložbe je prisustvovao Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice.

   

Edukacije stručnih djelatnika u osnovnim školama u Zagrebu, Kutini, Varaždinu i Čakovcu

Edukacija OSU sklopu edukacije stručnih djelatnika u osnovnim školama koju je organizirala Agencija za odgoj i obrazovanje od 20. listopada do 17. studenoga, Mira Pekeč Knežević, zamjenica pravobraniteljice, održala je predavanja na temu „Važnost prilagodbe redovnog obrazovnog sustava djeci i mladima“ za preko 200 stručnih djelatnika-pedagoga, rehabilitatora i logopeda. Upoznala je sudionike skupova s Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom, osobito čl. 24 koji definira obveze RH na području odgoja i obrazovanja.Također je istaknula strateške dokumente koji jamče djeci s teškoćama pristup općem besplatnom i kvalitetnom obrazovanju bez segregacije na osnovu invaliditeta. Istaknula je mogućnosti i obvezu osiguravanja razumne prilagodbe, te upozorila da je propuštanje razumne prilagodbe oblik diskriminacije sukladno Zakonu o suzbijanju diskriminacije i Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom.

   

Stranica 8 od 150

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

Kada i kako se obratiti pravobraniteljici

progovorile-smo-o-tome

SOS telefon za žrtve nasilja
01 4813 999
Radno vrijeme:
srijedom od 16:00 – 18:00

ne mrznja

Aktivnosti POSI

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa 

Preporuke i upozorenja

POSI u medijima

Stručni savjet pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Izabrani članovi 2. saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice 

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.