Održan sastanak s predstavnicima Hrvatske radiotelevizije

HRTDana 16.01.2017. godine u Uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom održan je sastanak na slijedeće teme:analizaprijenosa paraolimpijskih igara iz Rio de Janeira te prijenosa drugih sportskih natjecanja sportaša s invaliditetom, zastupljenost osoba s invaliditetom u svim vrstama programskih sadržaja radija i televizije, osiguravanje jednakih mogućnosti praćenja televizijskih i radijskih sadržaja osobama s invaliditetom,kvotno zapošljavanje osoba s invaliditetom na HRT-u, pristupačnost studija i ostalih prostora te ostalo.
Sastanku su iz HRT-a prisustvovali Blago Markota, v.d. glavnog ravnatelja HRT-a, Božidar Essert, pomoćnik v.d. ravnatelja Poslovne jedinice Program, Nela Gudelj, v.d. rukovoditelja Radne jedinice Upravljanje i razvoj kadrova i organizacijske kulture, Stjepan Balog, urednik sportske redakcije, a iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, pravobraniteljica Anka Slonjšak, zamjenici pravobraniteljice Mira Pekeč-Knežević i Darijo Jurišić te savjetnica Natalija Krajnović.

Opširnije: Održan sastanak s predstavnicima Hrvatske radiotelevizije

   

Pravo na znak pristupačnosti

Znak pristUred pravobraniteljice za osobe s invaliditetom gotovo svakodnevno zaprima pritužbe na povredu prava na znak pristupačnosti, njegovu zlouporabu te probleme s nepropisnim parkiranjem na označenim mjestima za osobe s invaliditetom.
Nekoliko godina neprekidno upozoravamo nadležna tijela o nužnosti izmijene Pravilnika o znaku pristupačnosti - odredbi, ali isto tako i nadležnosti (više se nalazi u Godišnjim izvješćima o radu 2013. - 2015. www.posi.hr), što je i upućeno ministarstvima zdravstva, unutarnjih poslova, te mora, prometa i infrastrukture kroz preporuke. S obzirom da je u tijeku rasprava o izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, iz čijih odredbi proizlazi i pravo na znak pristupačnosti, dana 9. siječnja 2017. godine pravobraniteljica Anka Slonjšak održala je sastanak s državnim tajnicima Tomislavom Mihotićem iz Min. mora, prometa i infrastrukture, Željkom Plazonićem iz Min. zdravstva i suradnicom, te Darijom Hrebakom iz Min. unutarnjih poslova i suradnicima.

Opširnije: Pravo na znak pristupačnosti

   

Imenovani zamjenik i zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

zamjenik i zamjenicaNa raspravi u Hrvatskom saboru koja je zaključena 14. prosinca 2016. pravobraniteljica Anka Slonjšak predložila je odluke o imenovanju zamjenika i zamjenice pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. Odluka o imenovanju Darija Jurišića za zamjenika pravobraniteljice za osobe s invaliditetomje donesena na 2. sjednici 15. prosinca 2016. -112 glasova "za", 1 "suzdržan", dok je Odluka o imenovanju Mire Pekeč Knežević za zamjenicu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom donesena također istog dana jednoglasno, 116 glasova "za".

Opširnije: Imenovani zamjenik i zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

   

Pravobraniteljica održala u Osijeku savjetovanje s poslodavcima

web-strucni skup ZK Osijek

Dana 15. prosinca 2016. Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom je u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom i Županijskom komorom Osijek održala stručni skup na temu Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet.
Tom prilikom nazočnim poslodavcima te predstavnicima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Osječko baranjskoj županiji u uvodnom djelu su se obratili Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom te Davorko Vidović, savjetnik za radnu politiku i zapošljavanje, Hrvatska gospodarska komora. izlaganja su održali Natalija Krajnović, savjetnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Antonio Matković, Institut za razvoj tržišta rada, Marijana Grgin, Hrvatski zavod za zapošljavanje Regionalni ured Zagreb te Ana-Marija Ravnjak iz tvrtke Žito d.o.o. Osijek. Poslodavcima su podijeljene upute gdje se mogu obratiti za detaljnije informacije o mogućnostima poticaja te drugih oblika prilagodbi za osobe s invaliditetom.

Opširnije: Pravobraniteljica održala u Osijeku savjetovanje s poslodavcima

   

Tematskom sjednicom Saborskog odbora za zdravstvo i socijalnu politiku obilježena 10.-ta godišnjica usvajanja UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom

10 godina KPOSIPovodom 10 godina od donošenja Konvencije o pravima osoba s invaliditetom Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom u suradnji sa Saborskim odborom za zdravstvo i socijalnu politiku 13. prosinca 2016. organizirala je okrugli stol kako bi obilježili ovu godišnjicu od velike važnosti za osobe s invaliditetom u Hrvatskoj. Na okruglom stolu su uz predstavnike ministarstava i članove Saborskog odbora sudjelovali i predstavnici udruga i saveza osoba s invaliditetom, predstavnici akademske zajednice, pučka pravobraniteljica Lora Vidović i pravobraniteljica za djecu Ivana Milas.

Vlada RH je u ožujku 2015. godine vodila konstruktivni dijalog s UN-ovim Odborom za prava osoba s invaliditetom koji joj je nakon razmatranja izvješća o provedbi Konvencije u Hrvatskoj uputio određene preporuke. S obzirom da je u tijeku donošenje najznačajnijeg nacionalnog dokumenta za ostvarivanje prava osoba s invaliditetom: Nacionalne strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2016. do 2020. godine na raspravi se govorilo o tome kako su preporuke Odbora implementirane uStrategiju.

Kako pitanja osoba s invaliditetom kao i svih ostalih građana RH nisu pitanja samo jednog vladinog resora, na okruglom stolu su predstavnici različitih ministarstava prezentirali mjere kojima u nacrtu Nacionalne strategije planiraju provesti preporuke UN-ovog Odbora. Jedan od zaključaka bila je preporuka da se za potrebe provođenja mjera predviđenih u Nacionalnoj strategiji osiguraju dostatna financijska sredstva i da se kadrovski osnaže ministarstva u onom dijelu u kojem su nadležna za unaprjeđenje položaja osoba s invaliditetom.

Opširnije: Tematskom sjednicom Saborskog odbora za zdravstvo i socijalnu politiku obilježena 10.-ta godišnjica usvajanja UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom

   

Stranica 8 od 123

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

ne mrznjaObavijesti

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa

POSI u medijima

Novčana potpora za podmirenje dijela troškova prijevoza za studente s invaliditetom

Ostvarivanje prava na status njegovatelja

Stomatološka zaštita osoba s invaliditetom

Prioritetni prijedlozi izmjena i dopuna propisa i preporuka upućeni Vladi RH

Kosine „Slopey“

Znak pristupačnosti i „Smart kartica“ – osnovne informacije

Ostvarivanje prava djece i obitelji suočenim s malignim bolestima 

Preporuke UN Odbora za prava osoba s invaliditetom upućene Vladi RH - na HRV jeziku 

Brošura „Povjerenje i sigurnost“

Prava i povlastice s osnove invaliditeta u europskim zemljama: međusobno priznavanje i prenosivost povlastica

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.