Otvoren informativni centar za prevenciju policijske uprave zagrebačke

PolicijaNovi Informativni centar za prevenciju Policijske uprave zagrebačke otvoren je na adresi Martićeva 10 u Zagrebu 28.veljače 2017.godine. Informativni centar rezultat je suradnje hrvatske policije sa policijom SR Njemačke koja je hrvatskoj policiji darovala opremu za rad Informativnog centra u cilju što uspješnijeg suzbijanja kriminaliteta. Građani putem savjeta od educiranih policijskih službenika mogu dobiti korisne informacije o radnjama koje preventivno mogu poduzeti s ciljem zaštite od kriminaliteta. Ispred Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom otvorenju je prisustvovala savjetnica pravobraniteljice Andreja Makar. Vise o navedenom događanju možete pogledati na mrežnoj stranici: http://zagrebacka.policija.hr/MainPu.aspx?id=254915

   

Simpozij ˝Imam dijagnozu, nemam posao˝

Simpozij Imam dijagnozu nemam posaoDana 27.02.2017. godine održan je na Tribini Grada Zagreba Simpozij ''Imam dijagnozu, nemam posao''. Simpozij je organizirala udruga "Putokaz" koja se bavi podizanjem kvalitete života psihijatrijski liječenih osoba i članova njihovih obitelji u skladu s općim društvenim interesima, saznanjima te preporukama EU.
Nakon pozdravnih riječi predsjednika udruge ˝Putokaz˝ KrižeKatinića i gradonačelnika Milana Bandića, svoja su iskustva u zapošljavanju osoba s psihičkim smetnjama podijelili psihijatar KrižoKatinić, Mira Pekeč Knežević, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i Marija Halić iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. O problematici zapošljavanja osoba s psihičkim smetnjama govorili su Marija Bubaš iz Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnosti na radu, psihijatrica Slađana Štrkalj Ivezić te članovi udruge ˝Putokaz˝.
Cilj simpozija je bio olakšati i unaprijediti zapošljavanje osobama s psihičkim smetnjama na tržištu rada kroz razmjenu interdisciplinarnih iskustava i međusektorsku suradnju, te je dio rasprave bio posvećen problematici zapošljavanja osoba s određenim dijagnozama na poslovima s posebnim uvjetima rada.
Ispred Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na simpoziju su sudjelovale Mira Pekeč-Knežević, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i savjetnica Natalija Krajnović.

   

Konferencija za obilježavanje Europskog dana žrtava kaznenih djela

Konferencija Europskog danaPovodom Europskog dana žrtava kaznenih djela, 22. veljače 2017. godine, u Novinarskom domu u Zagrebu, održana je Konferencija o pravu, podrški, zaštiti i kompenzacijama žrtava kaznenih djela. Konferenciju su zajednički organizirali Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka, Bijeli krug Hrvatska iz Splita i Udruga za podršku žrtvama i svjedocima iz Vukovara. Na konferenciji su sudjelovali predstavnici Ministarstva pravosuđa, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, pravobraniteljice, sudci, odvjetnici, predstavnici akademske zajednice, te predstavnici organizacija civilnog društva i udruga za podršku žrtvama i svjedocima. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na Konferenciji je sudjelovao Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Opširnije: Konferencija za obilježavanje Europskog dana žrtava kaznenih djela

   

Stručni skup ravnatelja osnovnih i srednjih škola

Drzavni strucni skup ravnateljaNacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja organiziraoje od 20. do 22. veljače 2017.godine stručni skup ravnatelja osnovnih i srednjih škola i učeničkih domova s temom „Cjelovito vanjsko vrednovanje – poticaj unapređivanju kvalitete predtercijarnoga obrazovanja“. Uz mnoge stručnjake i uzvanike, naskupu je sudjelovala zamjenica pravobraniteljice Mira Pekeč-Knežević, 21. veljače 2017. godine, s izlaganjem „Razumna prilagodba u sustavu obrazovanja“.Nazočne je upoznala sa značenjem razumne prilagodbe, formalnim i neformalnim mogućnostima njezine primjene u općem obrazovanju kao oblikom podrške inkluzivnom obrazovanju učenika s teškoćama u razvoju. Posebno je naglasila važnost primjene načela razumne prilagodbe koja je obvezna prema Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom, te da se propuštanje razumne prilagodbesmatra diskriminacijom prema Zakonu o suzbijanju diskriminacije.

   

Okrugli stol u organizaciji kluba SANUS

sanus 020314Zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč- Knežević sudjelovala je i ove godine u radu Okruglog stola koji se već 12. godinu održava u organizaciji Kluba roditelja djece oboljele i liječene od malignih bolesti Split ”Sanus”. Stručni skup se održao u sklopu programa „Rehabilitacija i psihološka podrška djeci oboljeloj i liječenoj od malignih bolesti i njihovim obiteljima”, a povodom obilježavanja Dana djeteta oboljelog i liječenog od malignih bolesti. Na skupu su sudjelovali predsjednica saborskog odbora za zdravstvo i socijalnu zaštitu gđa. Strenja Linić, pravobraniteljica za djecu Ivana Milas-Klarić, predstavnice Ministarstava zdravstva, znanosti i obrazovanja, demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, rada i mirovinskog sustava te HZZO-a. Cilj skupa bio je ostvarivanje partnerstva udruga i relevantnih tijela i institucija kako bi se osigurala bolja kvaliteta života djece oboljele i liječene od malignih bolesti.

Opširnije: Okrugli stol u organizaciji kluba SANUS

   

Stranica 8 od 127

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

ne mrznjaObavijesti

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa

POSI u medijima

Stomatološka zaštita osoba s invaliditetom

Kosine „Slopey“

Znak pristupačnosti i „Smart kartica“ – osnovne informacije

Ostvarivanje prava djece i obitelji suočenim s malignim bolestima 

Brošura „Povjerenje i sigurnost“

Prava i povlastice s osnove invaliditeta u europskim zemljama: međusobno priznavanje i prenosivost povlastica

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.