Tematskom sjednicom Saborskog odbora za zdravstvo i socijalnu politiku obilježena 10.-ta godišnjica usvajanja UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom

10 godina KPOSIPovodom 10 godina od donošenja Konvencije o pravima osoba s invaliditetom Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom u suradnji sa Saborskim odborom za zdravstvo i socijalnu politiku 13. prosinca 2016. organizirala je okrugli stol kako bi obilježili ovu godišnjicu od velike važnosti za osobe s invaliditetom u Hrvatskoj. Na okruglom stolu su uz predstavnike ministarstava i članove Saborskog odbora sudjelovali i predstavnici udruga i saveza osoba s invaliditetom, predstavnici akademske zajednice, pučka pravobraniteljica Lora Vidović i pravobraniteljica za djecu Ivana Milas.

Vlada RH je u ožujku 2015. godine vodila konstruktivni dijalog s UN-ovim Odborom za prava osoba s invaliditetom koji joj je nakon razmatranja izvješća o provedbi Konvencije u Hrvatskoj uputio određene preporuke. S obzirom da je u tijeku donošenje najznačajnijeg nacionalnog dokumenta za ostvarivanje prava osoba s invaliditetom: Nacionalne strategije izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2016. do 2020. godine na raspravi se govorilo o tome kako su preporuke Odbora implementirane uStrategiju.

Kako pitanja osoba s invaliditetom kao i svih ostalih građana RH nisu pitanja samo jednog vladinog resora, na okruglom stolu su predstavnici različitih ministarstava prezentirali mjere kojima u nacrtu Nacionalne strategije planiraju provesti preporuke UN-ovog Odbora. Jedan od zaključaka bila je preporuka da se za potrebe provođenja mjera predviđenih u Nacionalnoj strategiji osiguraju dostatna financijska sredstva i da se kadrovski osnaže ministarstva u onom dijelu u kojem su nadležna za unaprjeđenje položaja osoba s invaliditetom.

Opširnije: Tematskom sjednicom Saborskog odbora za zdravstvo i socijalnu politiku obilježena 10.-ta godišnjica usvajanja UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom

   

Izložba radova učenika s teškoćama polaznika Centara za odgoj i obrazovanje

izlozba-12-12-2Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava te obilježavanja 10 godina Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom u suradnji s Centrima za odgoj i obrazovanje – Dubrava, Slava Raškaj, Vinko Bek i Zagreb organizirala je izložbu radova učenika s teškoćama, polaznika Centara.

U uvodnom djelu Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom istaknula je važnost primjene Konvencije o pravima osoba s invaliditetom u svakodnevnom životu. Ratificiranjem Konvencije RH je prihvatila stajalište da sudjelovanje osoba s invaliditetom u društvu nije ograničeno ili onemogućeno zbog oštećenja koje osoba ima, nego zbog različitih prepreka. Ovom izložbom radova učenika s invaliditetom upravo smo željeli potaknuti njih same na promišljanja što za njih predstavlja Konvencija, kako oni vide svoja prava te da svojim vještinama i kompetencijama kroz radove i kulturno umjetnički program izraze svoje stavove i razmišljanja. Radovi su izloženi u prostorima Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Savska cesta 41/3, Zagreb.

Opširnije: Izložba radova učenika s teškoćama polaznika Centara za odgoj i obrazovanje

   

Stručni skup pod nazivom: „Dijagnoza ljudskih prava u zdravstvenom sustavu – postignuća i izazovi“

pucka-12-12U organizaciji Pučke pravobraniteljice, a povodom Međunarodnog dana ljudskih prava održan je stručni skup pod nazivom: „Dijagnoza ljudskih prava u zdravstvenom sustavu – postignuća i izazovi“ na kojem je u ime pravobraniteljice za osobe s invaliditetom prisustvovao Fabijan Kraljević, savjetnik pravobraniteljice. Stručni skup otvorila je pučka pravobraniteljica Lora Vidović koja je između ostalog istaknula da je jedno od osnovnih prava građana i pravo na pravovremenu i učinkovitu zdravstvenu zaštitu dostupnu svima bez diskriminacije, međutim u praksi je često situacija drugačija pa imamo primjer – „komunalnog redara koji općinskim autom vozi sumještane na pregled u bolnicu jer nemaju adekvatan javni prijevoz“. Ministar zdravstva Milan Kujundžić osvrnuo se na činjenicu da je sustav zdravstvene zaštite takav kakav jest na visokoj razini s obzirom na činjenicu da se po glavi stanovnika u zdravstveni sustav u našoj zemlji izdvaja 750 eura, u Sloveniji 1.500 eura, dok u Austriji i 3.000 eura. Sa ovim izdvajanjem u zdravstvenu zaštitu u RH teško će biti zadržati postojeći sustav zdravstvene zaštite na visokoj razini.  Od problema sa kojima se susreću su i poskupljenja i visoke  cijene novih lijekova. Nastojati će održati dostupnost zdravstvene zaštite na otocima te u dalmatinskoj zagori na način da će liječnici koji će tamo ordinirati dobiti dodatni poticaj. Već sada su poduzeli određene mjere kako bi se zaustavio odljev školovanog zdravstvenog kadra.

Više: Predsjednik Hrvatskog otočkog sabora Denis Barić istaknuo je da bi bilo dobro osigurati brod ili helikopter za sve hitne slučajeve koji se pojavljuju na otoku, te kao dobar primjer ističe Preko na otoku Ugljanu koji su u suradnji sa lokalnom samoupravom osigurali brod za hitne slučajeve koji za 15 minuta stigne u zadarsku bolnicu. Ističe potrebu za teritorijalnim djelovanjem liječnika, koji ne bi bili vezani samo uz ordinaciju kao što je to sada slučaj.

Kao primjer dobre prakse Marina Kovač, koordinatorica za zdravstvene projekte u Gradu Petrinji istaknula je projekt „Petrinjska kuća zdravlja“ kao nadogradnju zdravstvenog sustava koja uključuje i senzorske narukvice pomoću kojih stariji korisnici mogu pozvati pomoć, što je izuzetno važno za starije samce. Informaciju za pomoć koju aktivira narukvica odmah dobiva dežurna služba „Petrinjske kuće zdravlja“ koja tada može osigurati brzu intervenciju.

Predstojnik Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb Stjepan Pleština ukazao je da je potrebno utvrditi tri bitne stvari: prvo na što osiguranik ima pravo preko HZZO-a (koja podrazumijeva bolju upotrebu postojećih sredstava, prilagođavanje mreže zdravstvenih ustanova), zatim što, gdje i u kojem roku će dobiti potrebnu zdravstvenu zaštitu.

Predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Ines Strenja-Linić naglasila je da postoji nedostatak zdravstvenog kadra zbog odlaska zdravstvenih djelatnika na rad u inozemstvo. Problem se može riješiti i na način da se povećaju kvote na Medicinskom fakultetu. Zdravstveni sustav ima manjak novca jer državna riznica ne uplaćuje u HZZO dovoljno novca, u čemu je naglasila da kada bi bilo više zaposlenih tada bi bilo i više uplata u zdravstveno osiguranje.

Na skupu su, između ostalih, sudjelovali i predstavnici institucija i ustanova iz sustava zdravstva te udruge koje promoviraju prava pacijenata.

   

U Splitu održan stručni skup s poslodavcima na temu Zapošljavanja i rada osoba s invaliditetom

strucni-skup-12-12Dana 06. prosinca 2016. održan je peti po redu stručni skup u organizaciji Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom te u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom i Županijskom komorom Split, na temu Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet.

U uvodnom izlaganju nazočnima se obratila Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom naglasivši da je u Registru osoba s invaliditetom na dan 28.11.2016., 511 906 osoba s invaliditetom. Što se tiče broja zaposlenih osoba, u Očevidniku zaposlenih osoba s invaliditetom su podaci za 12 738 osoba s invaliditetom koje zadovoljavaju kriterije Pravilnika o očevidniku (NN, br. 97/14) i mogu se računati poslodavcu u kvotu, dok je 7006 osoba s invaliditetom koje te kriterije ne zadovoljavaju i ne mogu se računati poslodavcu u kvotu.

U odnosu na 31.12.2015. za 900 osoba s invaliditetom više upisano je u Očevidnik.

Prema podacima HZZ sa 31.10. nezaposleno je  6.836 osoba s invaliditetom. Da osobe s invaliditetom nisu uteg nositeljima gospodarstva, već prilika poslodavcima za nove poslovne izazove povećanje konkurentnosti govore brojna pozitivna iskustva s kojima su predavači upoznali poslodavce, ali im i ponudili lako primjenjive i dostupne alate u prilagodbi gotovo svakog radnog mjesta osoba s invaliditetom te opipljivim poticajima koji poslodavcima stoje na raspolaganju i načinima kako te poticaje ostvariti. Svaka osoba uz invaliditet pa i onaj najtežeg stupnja, ima očuvane preostale  radne sposobnosti. Ispred Hrvatske gospodarske komore nazočne je pozdravio i Davorko Vidović koji je istaknuo da je zabluda da svi možemo obavljati svaki posao što nije točno kao što postoji predrasuda da osobe s invaliditetom ne mogu ništa raditi što također nije točno. Podsjetio je da u osobama s invaliditetom trebamo gledati ogroman ljudski kapital koji dobiva na važnosti u uvjetima  pomanjkanja radnika  na hrvatskom tržištu rada.

Više: Natalija Krajnović, savjetnica pravobraniteljice u svom izlaganju govorila je o poticajima, nagradama i utvrđivanju kvote za zapošljavanje osoba s invaliditetom te je predstavila proces i metode profesionalne rehabilitacije kao i usluge Centra za profesionalnu rehabilitaciju Zagreb.

O aktivnostima koje provodi HZZ te iskustvima  pri zapošljavanju osoba s invaliditetom, ali i važnosti osiguravanja stručne potpore poslodavcima govorila je stručna savjetnica regionalnog ureda Split Aleksandra Hajdić. Dajana Šunjić iz Maestro Projekta d.o.o. predstavila je pozitivna iskustva u zapošljavanja osoba s invaliditetom te istaknula izrazito zadovoljstvo mogućnošću rada s osobama s invaliditetom.

Na kraju predavanja o projektu Instituta za razvoj tržišta rada te alatima kojima se potiče zapošljavanje osoba s invaliditetom i povećava konkurentnost poslodavaca govorila je pravobraniteljica Anka Slonjšak posebno istaknuvši mrežnu stranicu www.zaposliosi.hr.

Tijekom rasprave ravnatelj ustanove DES Split, s kojim je pravobraniteljica imala dan ranije sastanak, istaknuo je izazove s kojima se susreće ustanova posebno vezano uz neusklađenost pojedinih zakona koji reguliraju prava iz zapošljavanja i rada, dok je predstavnica tvrtke Galeb iz Omiša koja zapošljava sedam osoba s invaliditetom istaknula problem nedostatka adekvatnog stručnog kadra na zavodu za zapošljavanje. Poslodavcima su podijeljene upute gdje se mogu obratiti za detaljnije informacije o mogućnostima poticaja te drugih oblika prilagodbi za osobe s invaliditetom.

 

   

Obilazak Doma za odrasle osobe Trogir

trogir-12-12Savjetnice pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Andreja Makar i Sunčica Pivčević Grbavac posjetile su 06. prosinca 2016. godine Dom za odrasle osobe u Trogiru. Tom prilikom savjetnice su razgovarale o procesu deinstitucionalizacije budući da Dom u sklopu svoje djelatnosti ima dvije stambene zajednice, u svakoj stambenoj zajednici po četvero korisnika. U samom Domu je smješteno ukupno  80 korisnika od kojeg broja je 14 korisnika, također, spremno za život u stambenoj zajednici. Međutim, kao problematično, djelatnici Doma napominju financiranje prostora u okviru kojeg bi bilo organizirano samostalno stanovanje. Korisnici koji su smješteni u Domu imaju na raspolaganju radnu terapiju, sudjeluju u radionicama i bave se aktivnostima oko održavanja Doma, u skladu sa svojim željama i mogućnostima, sudjeluju na raznim događanjima. U odnosu na obilazak Doma prije četiri godine, vidljivi su pozitivni pomaci.

   

Stranica 7 od 122

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

ne mrznjaObavijesti

Izjava pravobraniteljice HRT-u vezano uz zapošljavanje osoba s invaliditetom NOVO!

Odluka o obustavi oglasa za prijam u državnu službu NOVO!

Novčana potpora za podmirenje dijela troškova prijevoza za studente s invaliditetom NOVO!

Ostvarivanje prava na status njegovatelja NOVO!

Stomatološka zaštita osoba s invaliditetom NOVO!

Prioritetni prijedlozi izmjena i dopuna propisa i preporuka upućeni Vladi RH

POSI u medijima

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa

Kosine „Slopey“

Znak pristupačnosti i „Smart kartica“ – osnovne informacije

Ostvarivanje prava djece i obitelji suočenim s malignim bolestima 

Preporuke UN Odbora za prava osoba s invaliditetom upućene Vladi RH - na HRV jeziku 

Brošura „Povjerenje i sigurnost“

Prava i povlastice s osnove invaliditeta u europskim zemljama: međusobno priznavanje i prenosivost povlastica

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.