Delegacija iz Litve posjetila Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Delegacija litveDana 5. prosinca Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u okviru studijskog posjeta Republici Hrvatskoj, posjetila je delegacija Ureda pravobranitelja za jednake mogućnosti (Office of the Equal Opportunities Ombudsperson) iz Litve. Posjet je organiziran s ciljem upoznavanja s načinom praćenja provedbe UN Konvencije o pravima osoba s invaliditetom i postupanjima u slučajevima diskriminacije osoba s invaliditetom u društvu. Delegaciju je činilo šest predstavnika koji u okviru svoga posla istražuju slučajeve pritužbi o diskriminaciji.
Na sastanku je predstavljen rad Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, iskustva u sastavljanju paralelnog izvješća o provedbi Konvencije o prvima osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj, kao zapažanja o postupanjima u slučajevima utvrđivanja diskriminacije kod koje je osnova invaliditet. U Litvi također postoje problemi vezani za prikupljanje statističkih podataka i podataka iz sudske prakse kod kojih je diskriminacijska osnova invaliditet. Ured pravobranitelja za jednake mogućnosti iz Litve od 1. siječnja 2017. godine zakonskom odredbom postao nadležno tijelo za praćenje i promociju aktivnosti kojima se implementira Konvencija o pravima osoba s invaliditetom, koju je Litva ratificirala 2010. godine. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom s kolegama iz Litve su razgovarali Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice i Marko Gotovac, savjetnik pravobraniteljice.

   

PRIOPĆENJE PRAVOBRANITELJICE ZA OSOBE S INVALIDITETOM POVODOM MEĐUNARODNOG DANA OSOBA S INVALIDITETOM

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se obilježava 3. prosinca, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom upozorava na povrede prava gotovo 7 000 osoba s invaliditetom koji i dalje žive segregirani u posebnim ustanovama.
Kada prihvatimo da su djeca s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom dio našeg društva i da im je mjesto među nama – tada invaliditet neće biti razlog za segregaciju i izdvajanje u posebne ustanove i škole. Bez te ključne promjene u našoj svijesti nema aktivnog odnosa i konkretnih postupanja stvaranju pristupačnog i uključujućeg okruženja u svim društvenim područjima.

Najveći broj osoba koje su isključene iz društva, njih 3 976 su osobe s psihičkim teškoćama što ukazuje na nedostatke u području zdravstvene zaštite uz izostanak rehabilitacije i nedovoljnu podršku u zajednici. Ministarstvo zdravstva do danas nije donijelo strateški dokument kojim bi se predvidjelo rješavanje tog problema, unaprjeđenje liječenja suvremenim pristupima i razvoj potrebnih usluga dok je u Europskom socijalnom fondu za razdoblje od 2014.-2020. osigurano 86.500.000 eura za poboljšanje socijalne infrastrukture i prelazak s institucionalne skrbi na skrb u zajednici.
Upravo zbog nedostatka socijalnih usluga u domovima živi i 600 djece s teškoćama u razvoju i 2 781 osoba s intelektualnim teškoćama, tjelesnim invaliditetom, ali i gluhe i slijepe osobe. Stoga je opravdana bojazan građana da će, kada im zatreba podrška i usluga u zajednici zbog posljedica invaliditeta, biti isključeni iz društva.

Opširnije: PRIOPĆENJE PRAVOBRANITELJICE ZA OSOBE S INVALIDITETOM POVODOM MEĐUNARODNOG DANA OSOBA S INVALIDITETOM

   

Radionica: Promicanje prava osoba s invaliditetom u ESI fondovima

Radionica-promicanje-prava-OSIU organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a u suradnji s Uredom pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, 1. prosinca u prostorima Ministarstva uprave, održana je druga od ukupno tri radionice za jačanje kapaciteta koordinatora za nediskriminaciju za Operativne programe „Konkurentnost i kohezija“ i „Učinkoviti ljudski potencijali“. Ova radionica pod nazivom „Promicanje prava osoba s invaliditetom u ESI fondovima“ dio je Akcijskog plana za provedbu Nacionalnog plana za borbu protiv diskriminacije 2017.-2019, Mjere 1.2 Jačanje kapaciteta koordinatora za nediskriminaciju, čije je provođenje planirano u suradnji s uredima pravobranitelja do kraja 2017. godine.

Opširnije: Radionica: Promicanje prava osoba s invaliditetom u ESI fondovima

   

Prijam predsjednika Vlade g. Plenkovića i osoba s invaliditetom

Dan OSI VladaPovodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se obilježava 3. prosinca, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković održao je sastanak s predstavnicima Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, pravobraniteljicom Ankom Slonjšak, saborskom zastupnicom Ljubica Lukačić, te drugim predstavnicima saveza osoba s invaliditetom. Uz predsjednika Vlade bili su i članovi Vlade, ministrica Nada Murganić, ministar Milan Kujundžić, ministar Marko Pavić, te državni tajnici drugih ministarstava. Cilj sastanka bilo je unaprjeđenje položaja osoba s invaliditetom u društvu te daljnje smjernice za suradnju. Pravobraniteljica je tom prilikom istaknula kako su preporuke i prijedlozi koji se upućuju tijelima na svim razinama odraz stvarnih životnih i često iznimno velikih problema osoba s invaliditetom i roditelja djece s teškoćama u razvoju i trebaju biti polazište za pozitivne promjene. Prošlo je godinu dana od kada smo nakon prijema u Vladi definirali i dostavili prioritete za 2017. godinu u izmjenama i dopunama u zakonodavstvu. Koliko je zapravo učinjeno potkrepljuju podaci gdje su nas prilikom rasprava i odgovora i dalje u nekim tijelima pokušali uvjeriti da nas razumiju, ali nema resursa, nisu spremni jer nemaju kadrova ili nema uvjeta. Stoga smo mišljenja da navedeno ne smije biti izgovor za nečinjenje ili odgodu. Osobe s invaliditetom i roditelji djece s teškoćama u razvoju umorni su od obećanja i nemaju vremena niti strpljenja čekati kada će u potpunosti moći ostvariti svoja temeljna prava. Svi oni imaju pravo na konkretne odluke. Ako se Hrvatska opredijelila za sudjelovanje osoba s invaliditetom, za obrazovanje i uključenost, ne smijemo i ne možemo pristati na opravdanja da to iziskuje veća sredstva i da to košta i da država nema novca, jer svako ekonomsko osamostaljivanje osoba s invaliditetom je dobitak za društvenu zajednicu. Najviše košta pasivnost i nezadovoljstvo pojedinca i obitelji.

   

Prva povijesna rukometna utakmica osoba u invalidskim kolicima

Prva rukometna utakmicaU dvorani „Kutija šibica“ u Zagrebu, pred velikim brojem gledatelja, odigrana je povijesna, prva rukometna utakmica osoba u invalidskim kolicima (Wheelchair handball) između reprezentacija Hrvatske i Italije. Događaj je organizirao Zagrebački rukometni savez u suradnji s Hrvatskim rukometnim savezom, a pod pokroviteljstvom predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića. Uz samu utakmicu priređen je i program koji su uveličali uvaženi gosti iz političkog, javnog, kulturnog i sportskog života Grada Zagreba i Republike Hrvatske. Među uzvanicima iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom bili su nazočni pravobraniteljica Anka Slonjšak ujedno i kao nekadašnja rukometašica te Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice. Utakmice rukometa osoba u invalidskim kolicima igraju se na uobičajenom rukometnom terenu, 2 x 20 minuta s  golom koji je širok tri metra, a visok 1,60 cm.  Na terenu igra pet igrača plus golman. Premijerna utakmica hrvatske rukometne reprezentacije osoba u invalidskim kolicima završila je pobjedom Hrvatske rezultatom 21:7.

   

Stranica 7 od 150

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

Kada i kako se obratiti pravobraniteljici

progovorile-smo-o-tome

SOS telefon za žrtve nasilja
01 4813 999
Radno vrijeme:
srijedom od 16:00 – 18:00

ne mrznja

Aktivnosti POSI

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa 

Preporuke i upozorenja

POSI u medijima

Stručni savjet pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Izabrani članovi 2. saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice 

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.