II. Konferencija tijela za ravnopravnost Jugoistočne Europe

Konferencija Jugoistocna EuropaU Hrvatskom saboru je 30. listopada održana II. Konferencija regionalnih tijela za ravnopravnost Jugoistočne Europe pod nazivom „Izazovi prikupljanja statistike po diskriminacijskim osnovama“. Konferenciju je organizirao Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova kao nastavak višegodišnje partnerske suradnje institucija za ravnopravnost u cilju poboljšanja i statusa svih onih koji su po bilo kojoj osnovi izloženi diskriminaciji. Na Konferenciji su sudjelovali predstavnici tijela za ravnopravnost Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Srbije i Albanije. Tijekom konferencije istaknuta je važnost unaprjeđenja prikupljanja podataka po diskriminacijskim osnovama i statističke obrade dobivenih podataka koji bi bili usporedivi na nacionalnoj i regionalnoj razini, a samim time i postali temelj izrade i provedbe učinkovitijih politika usmjerenih na zaštitu od diskriminacije ili njezinu prevenciju po bilo kojoj osnovi. U ime Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na Konferenciji je sudjelovao i održao izlaganje na temu „Statistički podaci - diskriminacijska osnova invaliditet“, Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice.

   

Stručni skup ˝Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet˝ u Rijeci

strucni skup ZK Rijeka25. listopada u prostorijama Centra za rehabilitaciju Rijeka na Kozali održan je 16. po redu stručni skup Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet, u organizaciji Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom i Županijskom komorom Rijeka.Neka od pitanja na koja smo željeli dati odgovor poslodavcima na skupu su: Koji su izazovi i mogućnosti u zapošljavanju i radu osoba s invaliditetom iz pozicije poslodavaca i osoba s invaliditetom? Zašto je za podizanje konkurentnosti važno zapošljavati osobe sinvaliditetom? Koji su problemi pri zapošljavanju i radu osoba s invaliditetom i kako ih prevladati? Kakvi poticaji su osigurani i kako ih ostvariti? Kakve su mogućnosti za radnike kod kojih dođe do smanjenja radnih sposobnosti? Kako ispuniti kvotu, dobiti novčanu nagradu i što su to zamjenske kvote?

Opširnije: Stručni skup ˝Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet˝ u Rijeci

   

Konferencija „Integracija djece i mladih sa sindromom Down u obrazovni sustav“

Konferencija Sy DownHrvatska zajednica za sindrom Down povodom 10 godina integracije djece i mladih sa sindromom Down u obrazovni sustav Republike Hrvatske organizirala je jednodnevnu konferenciju „Integracija djece i mladih sa sindromom Down u obrazovni sustav“ dana 25.10.2017. u Zagrebu. Ispred Ureda pravobraniteljice skupu je nazočila Vesna Mužina, savjetnica pravobraniteljice. Na Konferenciji se u uvodu nazočnima obratila predsjednica Hrvatske zajednice za sindrom Down Dinka Vuković, a važne i poticajne poruke nazočnima su uputili državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Hrvoje Šlezak, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević, te predsjednik Vlade Andrej Plenković.
Na skupu su izlagali predstavnici institucija (Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencije za odgoj i obrazovanje, Ureda za obrazovanje Grada Zagreba), međunarodni i domaći stručnjaci, predstavnici udruga, a posebnu pozornost prisutnih privukla su izlaganja nastavnika i roditelja djece i mladih sa SyDown, koji su govorili o svojim iskustvima tijekom njihova obrazovanja.
Izuzetno informativno i edukativno bilo je izlaganje međunarodne gošćeGillian Bird koja je govoreći o pristupima i strategijama prilagodbe učenicima s Down sindromom prenijela najznačajniju poruku, a to je da kvalitetna i fleksibilna prilagodba nastavnog plana osigurava djeci s Down sindromom postizanje najvećeg napretka u učenju zajedno s vršnjacima.

   

Okrugli stol „Inkluzivno obrazovanje - škola za sve“

Dodir Okrugli stol24. listopada u Zagrebu je održan, u organizaciji Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba DODIR, Okrugli stol pod nazivom „Inkluzivno obrazovanje za sve“. Organizatori su ovim skupom željeli pridonijeti osiguravanju izjednačavanju mogućnosti i pristup kvalitetnijim obrazovanjem za gluhoslijepu, gluhu i nagluhu djecu, kao i otvoriti javnu raspravu o tim temama. Sudionici okruglog stola bili su Sanja Tarczay i Ana Jakopović (Savez Dodir), Mark Wheatley (Europen Union of the Deaf), Vladimira Velički (Učiteljski fakultet), Lidija Kralj (Ministarstvo znanosti i obrazovanja)  i Igor Kusin (Filozofski fakultet). Tijekom svojih izlaganja sudionici su istaknuli kako je hrvatski znakovni jezik zapravo strani jezik kojeg treba učiti i naučiti. Istaknuto je kako gluhe osobe možemo smatrati manjinom, jer imaju svoju kulturu i jezik, koja se često ne prenosi s roditelja na djecu, jer najčešće čujući roditelji imaju gluhu djecu. Više puta je naglašena važnost prevoditelja, da dijete prati tijekom cijelog života, tijekom trajanja cjelokupnog školovanja i u školi i izvan škole, te da ti prevoditelji moraju biti profesionalci stručno osposobljeni za prevođenje. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, okruglom stolu je prisustvovao Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice.

   

Izazov invaliditeta u obitelji

udruga ZAMISLI23. listopada 2017. u Zagrebu, održan je okrugli stol u sklopu projekta „Izazov invaliditeta u obitelji“. Udruga Zamisli provodi navedeni projekt uz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a u partnerstvu s Udrugom PUŽ. Projekt je usmjeren na podršku i osnaživanje roditelja djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom te roditelja s invaliditetom. Istodobno, projekt želi osvijestiti širu društvenu zajednicu kao i same stručnjake na važnost pružanja podrške i osnaživanje roditelja djece s teškoćama u razvoju i roditelja s invaliditetom kao izrazito ranjivih obiteljskih skupina. Uz same roditelje i osobe s invaliditetom te predstavnike institucija i ustanova, kao gost komentator sudjelovala je zamjenica pravobraniteljice Mira Pekeč Knežević koja se osvrnula na sadašnje stanje i ukazala na nužne aktivnosti u svrhu unaprjeđenja davanja podrške i osnaživanja obitelji i osoba s invaliditetom.

   

Stranica 7 od 146

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

Kada i kako se obratiti pravobraniteljici

progovorile-smo-o-tome

SOS telefon za žrtve nasilja
01 4813 999
Radno vrijeme:
srijedom od 16:00 – 18:00

ne mrznja

Aktivnosti POSI

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa 

Preporuke i upozorenja

POSI u medijima

Stručni savjet pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.