Održan sastanak s ministricom kulture

Ministarstvo kulture 30 1Dana 30. siječnja 2017. godine u Uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom održan je radni sastanak s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek i Hrvojem Žuljem, glavnim tajnikom Ministarstva kulture. Tijekom sastanka razgovaralo se o sudjelovanju osoba s invaliditetom i udruga osoba s invaliditetom u kulturnim događanjima, osiguravanju pristupačnosti kulturnih ustanova i objekata - posebice postupanjima konzervatora prilikom donošenja rješenja o građevinskim zahvatima, mogućnostima financiranja projekata iz fondova Europske unije, kao i drugim temama vezanim za sudjelovanje osoba s invaliditetom u području kulture. Sastanku su prisustvovali pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak, zamjenici pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč-Knežević i Darijo Jurišić te savjetnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Natalija Krajnović.

   

Održan sastanak s Pravosudnom akademijom

sastanak pravosudne akademijeDana 25. siječnja 2017. godine u Uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom održan je sastanak s ravnateljicom Pravosudne akademije Andreom Posavec Franić i Dijanom Mandić, načelnicom Odjela za stručno usavršavanje vježbenika, savjetnika u pravosudnim tijelima i pravosudnih dužnosnika. Tijekom sastanka razgovaralo se o budućoj suradnji i sudjelovanju Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u edukacijama pravosudnih dužnosnika i savjetnika u pravosudnim tijelima s temama iz područja prava osoba s invaliditetom kao što su npr. lišavanje poslovne sposobnosti, provjere osnovanosti smještaja u psihijatrijske ustanove te sudjelovanje osoba s invaliditetom u sudskim postupcima. Sastanku su prisustvovali pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak, zamjenici pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč-Knežević i Darijo Jurišić i savjetnica Sunčica Pivčević Grbavac.

   

Otvoreni novi prostori COO „Goljak“

COO goljakDana 23. siječnja 2017. Centar za odgoj i obrazovanje "Goljak" dobio je od Grada Zagreba novi prostor na adresi Banjavčićeva ulica 12 u Zagrebu. Prostor je veličine oko 800 četvornih metara, suvremeno opremljen za provedbu programa odgoja, obrazovanja i rehabilitacije djece i mladeži s motoričkim poremećajima i kroničnim bolestima. Programe će pohađati 33 djece i mladeži, koji su u najtežem zdravstvenom stanju, a dosad su nastavni program pohađali na lokaciji u Koreničkoj ulici. Prostor sadrži sedam suvremeno opremljenih učionica, logopedski, tiflopedagoški i motoričko-senzorički kabinet, te dvoranu za kineziterapiju i medicinsku terapiju. Uz Milana Bandića, gradonačelnika i njegove suradnike te ostale uzvanike, otvorenju je nazočila Anka Slonjšak pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.

   

Održan sastanak pravobraniteljskih institucija

pevo institucijaDana 20. siječnja 2017. na temelju Sporazuma o međuinstitucionalnoj suradnji održan je sastanak na kojem su nazočile Lora Vidović, pučka pravobraniteljica, Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Ivana Milas Klarić, pravobraniteljica za djecu, Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom te suradnici/e.
Na sastanku se, sukladno Sporazumu diskutiralo o radu na pritužbama građana, planiranju obilazaka i pregleda mjesta, izvještavanjima te drugim pitanjima vezano uz zaštitu i promicanje ljudskih prava te suzbijanja diskriminacije i promicanja jednakosti.

   

13. sastanak Mreže suradnje vladinih institucija i nevladinih organizacija protiv seksualnog nasilja

Zenska sobaŽenska soba-Centar za seksualna prava u suradnji sa Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom organizirao je dvodnevni sastanak, na temu „Seksualno nasilje i žene s invaliditetom.“ Cilj sastanka bio je otvoriti diskusiju o specifičnim problemima i poteškoćama žena s invaliditetom vezano uz iskustva različitih oblika nasilja, s naglaskom na seksualno nasilje. Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, Anka Slonjšak, izložila je iskustva Ureda i osvrnula se na pritužbe koje je Ured zaprimio kao i zakonodavni okvir koji se bavi problematikom nasilja. Između ostalog je naglasila kako je UN Odbor za prava osoba s invaliditetom vezano uz članak 6. Konvencije „Žene s invaliditetom“, a koji se odnosi i na članak 16. Konvencije, izdao Generalni komentar broj 3 (2016.), u kojem navodi kako su od svih vrsta invaliditeta u pojačanom riziku žene koje imaju intelektualna oštećenja, slijepe i gluho slijepe žene imajući u vidu da su zbog naravi invaliditeta izoliranije u prijemu informacija. Kroz dvodnevnu radionicu raspravljalo se i o primjerima iz prakse Ženske sobe, a izlaganja na temu imali su i izlagačice Štefica Roginić, SOIH - Sos telefon za žene s invaliditetom žrtve nasilja, Daniela Bratković, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, te Goran Arbanas, Klinika za psihijatriju Vrapče.

   

Stranica 7 od 123

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

ne mrznjaObavijesti

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa

POSI u medijima

Novčana potpora za podmirenje dijela troškova prijevoza za studente s invaliditetom

Ostvarivanje prava na status njegovatelja

Stomatološka zaštita osoba s invaliditetom

Prioritetni prijedlozi izmjena i dopuna propisa i preporuka upućeni Vladi RH

Kosine „Slopey“

Znak pristupačnosti i „Smart kartica“ – osnovne informacije

Ostvarivanje prava djece i obitelji suočenim s malignim bolestima 

Preporuke UN Odbora za prava osoba s invaliditetom upućene Vladi RH - na HRV jeziku 

Brošura „Povjerenje i sigurnost“

Prava i povlastice s osnove invaliditeta u europskim zemljama: međusobno priznavanje i prenosivost povlastica

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.