Obilježavanje 55. obljetnice Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

ERFNa znanstveno-učilišnom kampusu Borongaj, 15. svibnja 2017. godine, održana je Svečana sjednica Fakultetskog vijeća Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta kojom je obilježena 55. obljetnica postojanja Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, 20. godišnjica Centra za rehabilitaciju i 10 godina djelovanja na kampusu Borongaj. Pred brojnim profesorima, studentima, predstavnicima drugih fakulteta te predstavnicima različitih državnih tijela i institucija, dodijeljene su nagrade i priznanja najboljim studenticama i studentima, profesorima i vanjskim suradnicima. Svojim prekrasnim acapello izvedbama svečanost je uveličala klapa SORELO koju čine upravo studentice Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta.
Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom sjednici je prisustvovao Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

   

Međunarodni dan obitelji

Medunarodni dan obitelji Unatoč željama i potrebi, osobama s invaliditetom teško je ostvarivo pravo na roditeljstvo, dom i obitelj bez šire društvene podrške. Majčinstvo, roditeljstvo, usklađivanje obiteljskih i poslovnih obveza za žene s invaliditetom u današnjem vremenu predstavlja poseban izazov.
„Oduvijek sam željela biti majka bez obzira na invaliditet, odnosno svoju smanjenu pokretljivost i to mi je uglavnom bio najveći problem, ali uz volju, želju i snagu sve se može“
Poput svih žena i ženama s invaliditetom treba priznati pravo da odlučuju o majčinstvu, odabiru broja djece, pravo na slobodno, informirano i odgovorno odlučivanje o svim pitanjima spolnosti, reproduktivnog zdravlja i obitelji - bez prisile i nasilja. Ovo pravo je naglašeno u Komentaru čl. 6. Odbora UN ( Spolno i reproduktivno zdravlje i prava, uključujući poštovanje prema domu i obitelji (čl.23.i čl.25.)).
Povodom Međunarodnog dana obitelji koji se obilježava 15. svibnja svake godine organiziraju se razna okupljanja na kojima se ističe značaj obitelji u životu svake osobe, ali se zaboravlja da osobe s invaliditetom, poput svih drugih osoba, imaju pravo na osjećaj pripadnosti, ljubavi, sigurnosti i zajedništva. Međunarodni dokumenti obvezuju RH kao državu potpisnicu na poduzimanje mjera kojima bi se i osobama s invaliditetom omogućilo uživanje ovog temeljnog ljudskog prava na ravnopravnoj osnovi kao i osobama bez invaliditeta. Iskustva pravobraniteljice za osobe s invaliditetom ukazuju da sustavna podrška, konkretno, ženama s invaliditetom u ostvarivanju majčinstva i roditeljstva kao važnim životnim ulogama nedostaje. I ovim putem naglašavamo kako invaliditet ne smije biti zapreka ostvarivanju prava na majčinstvo odnosno roditeljstvo i obitelj kao temeljnog ljudskog prava svake osobe. Obveza je RH kao države potpisnice međunarodnih dokumenata uspostava takvih uvjeta koji će pružiti primjerenu podršku roditeljstvu u skladu s individualnim potrebama i osobnim okolnostima osobe s invaliditetom.

   

Obilježavanje 25 godina Zakona o pučkom pravobranitelju

25 godina Zakona o pučkom pravobranitelju11. svibnja pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora u organizaciji institucije Pučkog pravobranitelja svečano je otvorena dvodnevna Međunarodna konferencija pod nazivom „Zaštita ljudskih prava i jačanje demokracije u Europi – suzbijanje terorizma – sloboda govora – živjeti zajedno“. Konferencija se održava povodom 25 godina institucije Pučkog pravobranitelja u Republici Hrvatskoj. Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom i zamjenici pozvani su na konferenciju te će tom prilikom razmijeniti iskustva s drugim predstavnicima nezavisnih institucija i međunarodnih organizacija. Na konferenciju su se odazvali uz domaće i međunarodni predstavnici, te posebno izdvajamo povjerenika za ljudska prava Vijeća Europe Nils Muižnieks, direktora Agencije EU za temeljna prava (FRA) Michael O'Flaherty, donedavnu predstavnicu OESS-a za slobodu medija Dunju Mijatović, predsjedavajuću Svjetskog saveza nacionalnih institucija za ljudska prava i direktoricu Instituta za ljudska prava Njemačke Beate Rudolf, predsjednika Međunarodnog instituta ombudsmana i Ombudsmana Irske Peter Tyndall, predsjedavajuću Europske mreže tijela za jednakost i izvršna direktoricu Komisije za jednakost Sjeverne Irske Evelyn Collins, kao i predstavnike UNDP-a i OHCHR-a. Navedena konferencija je prilika da zaštitnici ljudskih prava, koji igraju ključnu ulogu u očuvanju demokracije i vladavine prava, rasprave o međusobno povezanim pitanjima te da potvrde važnost ljudskih prava na izazove s kojima se suočava moderno društvo. Više o programu možete pogledati na
http://ombudsman.hr/hr/naslovna/novost/1082-hrvatska-na-dva-dana-postaje-europsko-srediste-ljudskih-prava

   

Održana radionica za edukacijske rehabilitatore koji rade u posebnim ustanovama

skup rehabilitatoraSavjetnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom izlagala je na Županijskom stručnom vijeću edukacijskih rehabilitatora Grada Zagreba i Zagrebačke županije koje je održano 8. svibnja 2017. godine u OŠ Nad lipom. Tema predavanja bila su iskustva Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. Savjetnica pravobraniteljice prisutne je upoznala s ovlastima Pravobranitelja za osobe s invaliditetom i pozvala ih da se obraćaju s pritužbama i prijedlozima vezanim uz zaštitu prava djece s teškoćama u razvoju. Raspravljalo se o Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom i načelu razumne prilagodbe na primjerima situacija u kojima je postupala Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom vezanim uz uključivanje učenika s teškoćama u razvoju u redovne škole.

   

Wings for life

wingsOd Zadra do Primoštena održana je po četvrti put globalna sportska utrka humanitarnog karaktera "Wings for Life World Run" čiji je moto "Trčimo za one koji ne mogu". Cilj utrke bio je skupljanje sredstava za daljnja istraživanja, te popularizacija samog sporta i senzibiliziranja javnosti za probleme osoba s ozljedama leđne moždine odnosno spinalnim ozljedama. Ove godine je bio rekordan broj trkača, njih čak 8.000. Sudjelovalo je više od 50 osoba koje se kreću uz pomoć invalidskih kolica. Nastupilo je 200-injak timova, od kojih posebno ističemo tim iz Sukošana s motom „Đir za Zokija" koji su trčali za svoga prijatelja Zorana Drobnaka. Uz mnogobrojne javne osobe među sportašima ističemokošarkaškog reprezentativca i NBA košarkaša Daria Šarića, zlatne olimpijske veslače braću Martin i ValentaSinkovića. Kao i prethodnih godina na utrci je sudjelovala Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom. Na ovogodišnjoj utrci pobijedio je Robert Radojkovič sa 65 km dok je u ženskoj kategoriji pobijedila Željka sa 44 km.
Više o Wings for life pogledajte na http://www.wingsforlifeworldrun.com/hr

   

Stranica 7 od 132

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

ne mrznjaObavijesti

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa NOVO!

POSI u medijima

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.