Proglašeni najbolji sportaši s invaliditetom u 2016. godini

Proglaseni najbolji sportasiDana 09. veljače 2017. godine održana je svečanost proglašenja najuspješnijih sportaša i sportašica s invaliditetom Hrvatskog paraolimpijskog odbora. Sportašima s invaliditetom podršku su pružili predstavnici državnih institucija te drugi uzvanici. U kategoriji mladih s invaliditetom dobitnici priznanja su: skijaši Eva Goluža i Lovro Dokić, atletičar Dominik Počekal, te plivač Matej Petrlić.Dobitnici priznanja za najuspješnijeg sportaša u neparaolimpijskim sportovima i najuspješnija sportašica u neparaolimpijskim sportovima su sportski ribolovac Željko Kljajić, a kod sportašica nagrada je pripala kuglačici Petri Deši. Dobitnica priznanja za najuspješnijeg stručnog djelatnika ove godine je glavna trenerica ženske stolnoteniske reprezentacije Mirela Šikoronja Ivančin.
I ove godine, najuspješnija ekipa sportaša s invaliditetom je ženska stolnoteniska ekipa, u sastavu članica stolnoteniskog kluba NEC, Anđele Mužinić i Helene Dretar Karić. Najuspješniji sportaš i sportašica s invaliditetom su Zoran Talić i Mikela Ristoski. Na navedenom događanju nazočila je Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom te svim dobitnicima nagrada čestita i želi puno sreće i uspjeha.

   

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom na sastanku s gradonačelnikom Grada Zagreba Milanom Bandićem

ZG grbPravobraniteljica za osobe s invaliditetom, Anka Slonjšak, sastala se danas, 7. veljače 2017. godine, u Gradskoj upravi s gradonačelnikom Grada Zagreba, Milanom Bandićem i njegovim suradnicima. Na sastanku se razgovaralo o aktualnim i važnim temama za osobe s invaliditetom. Pravobraniteljica je upoznala gradonačelnika i njegove suradnike s poteškoćama kod osiguravanja pristupačnosti stambenih zgrada dogradnjom panoramskih dizala i rampi. Razgovaralo se i o problemima vezanim za izdavanje znaka pristupačnosti, načinima osiguravanja pristupačnosti željezničkih stanica na području Grada Zagreba, očuvanju rampi za savladavanje visinskih razlika u pothodnicima, te dostupnosti autotaksi prijevoza osobama s invaliditetom, posebice problemima vezanim za primanje i autotaksi prijevoz pasa vodiča i rehabilitatora slijepih i slabovidnih osoba, kao i dostupnosti autotaksi prijevoza osoba u invalidskim kolicima. Zaključeno je da se radi osiguravanja pristupačnosti stambenih objekata osobama s invaliditetom i osobama smanjenje pokretljivosti u roku od tri mjeseca izradi analiza kako bi se vidjelo koliko na području grada Zagreba postoji stambenih zgrada bez dizala. Također, dogovoreno je kako će se ići na prijedlog izmjene Generalnog urbanističkog plana u dijelu koji se odnosi na dogradnju dizala. Sastanku su iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom prisustvovali Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i Marko Gotovac, savjetnik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

   

Umjetna pužnica i ostali koštano-provodni implanti

Umjetna puznicaNa inicijativu Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom održan je sastanak sa predstavnicima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, predstavnicom Ministarstva zdravstva i Udrugom korisnika i roditelja djece s kohlearnim implantom-COCHLEA. Sastanak je bio održan s ciljem predstavljanja glavnih problema korisnika i roditelja djece s kohlearnim implantatom (umjetnom pužnicom) kao i iznošenje problematike koštano-provodnih implantata i potrebe da navedeni implanti budu primjereni potrebama njihovih korisnika s obzirom a na dob i druge specifičnosti. Dogovoreno je da će Udruga sve usmeno izložene probleme zajedno sa prijedlozima dostaviti Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje radi zajedničkog iznalaženja rješenja. Na sastanku su ispred Ureda sudjelovale zamjenica pravobraniteljice Mira Pekeč-Knežević te savjetnice Natalija Krajnović i Andreja Makar.

   

Sastanak s predstavnikom Grada Zagreba

Sastanak s predstavnikom Grada ZagrebaO temama važnim osobama s invaliditetom iz područja mobilnosti i pristupačnosti, a u nadležnosti Grada Zagreba, 1. veljače 2017. godine je u Uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom održan sastanak s Alanom Orduljem, zamjenikom pročelnika Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Grada Zagreba. Na sastanku se razgovaralo o načinu ostvarivanja prava na znak pristupačnosti, problemima vezanim za primjenu Pravilnika o znaku pristupačnosti i nužnim izmjenama tog podzakonskog propisa, osiguravanju pristupačnosti željezničkih postaja u prigradskom željezničkom prometu, te pristupačnosti pothodnika na području grada Zagrebu, kao i postavljanju taktilnih staza i zvučne signalizacije na semaforima za olakšavanje kretanja slijepih i slabovidnih osoba. Sastanku su prisustvovali pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak, zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić i savjetnik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Marko Gotovac.

   

Održan sastanak s ministrom zdravstva

sastanak s ministrom zdravstvaDana 1. veljače 2017. godine u Uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom održan je sastanak s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem i njegovim suradnicama, pomoćnicama ministra Ružicom Palić Kramarić i Delfom Radić-Krišto te Dunjom Skoko-Poljak, načelnicom Sektora za javno zdravstvo. Tijekom sastanka razgovaralo se o osiguravanju stomatološke zaštite osoba s invaliditetom, autizmu i njegovom stručnom praćenju, spinalnom centru, problemima vezanim uz osiguravanje pristupačnosti i opremljenosti zdravstvenih ustanova, nejednakoj rasprostranjenosti mreže zdravstvenih usluga na području Republike Hrvatske, podzakonskim aktima vezanim za medicinsku rehabilitaciju te ortopedskim i drugim pomagalima.
Sastanku su prisustvovali pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak, zamjenici pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč-Knežević i Darijo Jurišić te savjetnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Andreja Makar.

   

Stranica 6 od 123

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

ne mrznjaObavijesti

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa

POSI u medijima

Novčana potpora za podmirenje dijela troškova prijevoza za studente s invaliditetom

Ostvarivanje prava na status njegovatelja

Stomatološka zaštita osoba s invaliditetom

Prioritetni prijedlozi izmjena i dopuna propisa i preporuka upućeni Vladi RH

Kosine „Slopey“

Znak pristupačnosti i „Smart kartica“ – osnovne informacije

Ostvarivanje prava djece i obitelji suočenim s malignim bolestima 

Preporuke UN Odbora za prava osoba s invaliditetom upućene Vladi RH - na HRV jeziku 

Brošura „Povjerenje i sigurnost“

Prava i povlastice s osnove invaliditeta u europskim zemljama: međusobno priznavanje i prenosivost povlastica

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.