Obilježavanje Međunarodnog dana ljudskih prava

ljudskaUred za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske tradicionalno obilježava 10. prosinca, Međunarodni dan ljudskih prava, proglašen u sjećanje na dan kada je potpisana Opća deklaracija o ljudskim pravima 1948. U sklopu ovogodišnjeg popratnog programa Human Rights Film Festivala Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske organizirao je 08. prosinca u Kinu Europa tribinu pod naslovom Stanje ljudskih prava u Republici Hrvatskoj. U sklopu tribine održana su dva panela. Prvi je bio na temu Suzbijanje govora mržnje na internetu i primjena Kodeksa postupanja u slučaju nezakonitog govora mržnje na internetu u Republici Hrvatskoj, zatim ozaštiti mladih osoba i podizanju svijesti o prisutnosti govora mržnje na internetu. Kroz drugi panel, naslovljen Integracija osoba kojima je odobrena međunarodna zaštita u hrvatsko društvo, nastojalo se prikazati izazove u procesu integracije u hrvatsko društvo. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom tribini je prisustvovala savjetnica Natalija Krajnović.

   

Odbor za zdravstvo i socijalnu skrb raspravljao o Zakonu o socijalnoj skrbi

vlada socijalnoDana 6. prosinca 2017. dopunjen je dnevni red na sjednici saborskog odbora za zdravstvo i socijalnu skrb točkom: Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi, s Konačnim prijedlogom Zakona koji je upućen 1. prosinca u saborsku proceduru, a na prijedlog Vlade Republike Hrvatske. Uz saborske zastupnike članove Odbora i predstavnice predlagatelja na raspravi je sudjelovala zamjenica pravobraniteljice, Mira Pekeč Knežević koja je zatražila uvažavanje prijedloga izmjena koje je Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom uputio u e-savjetovanje tijekom listopada 2017. a koje je nadležno Ministarstvo demografije, obitelji, mladih i socijalne politike razmotrilo i primilo na znanje. Prijedlozi se nalaze ovdje.

   

Održana edukacija zdravstvenih djelatnika u Rijeci

Rijeka HZJZNa Fakultetu zdravstvenih studija u Rijeci, u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, 5. prosinca održan je stručni skup: „Kako ostvariti primjereni kontakt sa osobama s invaliditetom te specifičnosti zdravstvenih potreba i skrbi za ovu izrazito vulnerabilnu populaciju“. Na edukaciji je bilo prisutno oko 100 sudionika, djelatnika KBC Rijeka i studenata. Nakon izlaganja koje su održali predstavnici organizacija osoba s invaliditetom različitih oštećenja, u diskusiji je istaknut značaj i korist informacija koje su bile iznesene, a vezane uz pristup i skrb o osobama s invaliditetom. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u uvodnom dijelu izlagala je zamjenica Mira Pekeč Knežević.Na edukaciji je bila prezentirana brošura koju možete pogledati ovdje.

   

Promocija časopisa Phralipen

Casopis PheripenU knjižnici Božidara Ogrizovića u Zagrebu, 5. prosinca je održana promocija 2. broja časopisa Phralipen (što u prijevodu s romskog na hrvatski jezik znači „bratstvo“). Časopis je projekt istoimenog internetskog portala Saveza Roma u Republici Hrvatskoj „KALI SARA“ kojem su središnje teme vezane za manjinska pitanja i položaj romske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj. Tijekom promocije istaknuto je kako su ciljevi portala i časopisa upoznavanje javnosti s problemima Roma, njihovom bogatom kulturom i tradicijom, te očuvanje jezičnog bogatstva. Također istaknuto je kako časopis sadrži priloge na romskom, bajaškorumunjskom dijalektu, hrvatskom i engleskom jeziku.
Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom promociji je prisustvovao Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice.

   

U Hrvatskom saboru održan okrugli stol Pravo osoba s invaliditetom na život u zajednici

Pavo naZivot u zajedniciUz pokroviteljstvo predsjednika Sabora Gorana Jandrokovića pravobraniteljica za osobe s invaliditetom organizirala je okrugli stol kako bi upozorila na kršenje prava gotovo 7 000 osoba s invaliditetom koje žive segregirane u ustanovama. U središtu pozornosti na okruglom stolu bila su iskustva osoba koje su zahvaljujući dosadašnjem procesu deinstitucionlizacije ostvarile pravo na život u zajednici. Pred okupljenim predstavnicima ministarstava, medija i Savjeta pravobraniteljice za osobe s invaliditetom o svom iskustvu života u ustanovi i izlasku iz nje govorili su Ivica Duček, Tatjana Ilić, Roza Rajić i Ružica Vidaković iz Centra za pružanje usluga u zajednici Ja kao Ti iz Osijeka, Boris Prpić iz Doma Turnić iz Rijeke, Biserka Sambol iz Centra za rehabilitaciju Zagreb, Ante Badurina, djelatnik Centra za pružanje usluga u zajednici Ozalj te Nataša Kružić Stipaničić čija sestra živi u organiziranom stanovanju Centra za rehabilitaciju Stančić.

Opširnije: U Hrvatskom saboru održan okrugli stol Pravo osoba s invaliditetom na život u zajednici

   

Stranica 6 od 150

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

Kada i kako se obratiti pravobraniteljici

progovorile-smo-o-tome

SOS telefon za žrtve nasilja
01 4813 999
Radno vrijeme:
srijedom od 16:00 – 18:00

ne mrznja

Aktivnosti POSI

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa 

Preporuke i upozorenja

POSI u medijima

Stručni savjet pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Izabrani članovi 2. saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice 

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.