Stručni skup ravnatelja osnovnih i srednjih škola

Drzavni strucni skup ravnateljaNacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja organiziraoje od 20. do 22. veljače 2017.godine stručni skup ravnatelja osnovnih i srednjih škola i učeničkih domova s temom „Cjelovito vanjsko vrednovanje – poticaj unapređivanju kvalitete predtercijarnoga obrazovanja“. Uz mnoge stručnjake i uzvanike, naskupu je sudjelovala zamjenica pravobraniteljice Mira Pekeč-Knežević, 21. veljače 2017. godine, s izlaganjem „Razumna prilagodba u sustavu obrazovanja“.Nazočne je upoznala sa značenjem razumne prilagodbe, formalnim i neformalnim mogućnostima njezine primjene u općem obrazovanju kao oblikom podrške inkluzivnom obrazovanju učenika s teškoćama u razvoju. Posebno je naglasila važnost primjene načela razumne prilagodbe koja je obvezna prema Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom, te da se propuštanje razumne prilagodbesmatra diskriminacijom prema Zakonu o suzbijanju diskriminacije.

   

Okrugli stol u organizaciji kluba SANUS

sanus 020314Zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč- Knežević sudjelovala je i ove godine u radu Okruglog stola koji se već 12. godinu održava u organizaciji Kluba roditelja djece oboljele i liječene od malignih bolesti Split ”Sanus”. Stručni skup se održao u sklopu programa „Rehabilitacija i psihološka podrška djeci oboljeloj i liječenoj od malignih bolesti i njihovim obiteljima”, a povodom obilježavanja Dana djeteta oboljelog i liječenog od malignih bolesti. Na skupu su sudjelovali predsjednica saborskog odbora za zdravstvo i socijalnu zaštitu gđa. Strenja Linić, pravobraniteljica za djecu Ivana Milas-Klarić, predstavnice Ministarstava zdravstva, znanosti i obrazovanja, demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, rada i mirovinskog sustava te HZZO-a. Cilj skupa bio je ostvarivanje partnerstva udruga i relevantnih tijela i institucija kako bi se osigurala bolja kvaliteta života djece oboljele i liječene od malignih bolesti.

Opširnije: Okrugli stol u organizaciji kluba SANUS

   

Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama 2017. - Solidarnost sa ženama s invaliditetom

solidarnost zenaPetu godinu za redom brojne ženske udruge i druge organizacije civilnog društva organizirale su kampanju Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama / One Billion Rising Revolution. U toj kampanji sudjeluju žene i muškarci u preko 200 zemalja. Središnji događaj u Zagrebu odvijao se 14. veljače 2017. godine na Trgu Europe gdje se govorilo o višestrukom nasilju nad ženama, a posebno nad ženama s invaliditetom i gdje je pokazana solidarnost u borbi da se položaj žena s invaliditetom promijeni. Kampanju su zajednički organizirali: Centar za ženske studije, SOIH - Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, CESI - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Ženska soba - centar za seksualna prava , Organizacija mladih Status M, Are you Syrious?, Bolja budućnost - Udruga žena Romkinja Hrvatske,  Roditelji u akciji - RODA, Solidarna - Zaklada za ljudska prava i solidarnost, SDFŽ GO Zagreb, Udruga za samozastupanje, uz plesnu podršku Glas Hrvatske web. Ispred Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom povodom ove hvale vrijedne kampanje, sve okupljene je pozdravio i izrazio podršku ženama i djevojčicama zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić.

   

Javna panel rasprava “Problemi osoba s invaliditetom u zračnom prijevozu”

Javni panel kzU Križevcima, u konferencijskoj dvorani Razvojnog centra i tehnološkog parka, u subotu 11. veljače 2017. godine, održana je javna panel rasprava na temu „Problemi osoba s invaliditetom u zračnom prijevozu“.
Uz nazočnost i sudjelovanje saborskih zastupnika Ljubice Lukačić i Branka Hrga (ujedno i gradonačelnika Grada Križevaca), župana Koprivničko-križevačke županije Darka Korena, koordinatorice Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske Marice Mirić, predsjednika UI Križevci Petra Gatarića te predstavnika tvrtke Ulix, kao i velikog broja zainteresiranih, izneseni su problemi i poteškoće s kojima se osobe s invaliditetom susreću prilikom putovanja zrakoplovom.
Uz teškoća vezane za transport invalidskih kolica izneseni su i primjeri problema s kojima se tijekom putovanja zrakoplovima susreću gluhe i slijepe osobe, a do kojih najčešće dolazi zbog neobučenosti osoblja zračnih luka, neprilagođenosti infrastrukture te nejasnih informacija. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na panelu je sudjelovao Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

   

Zagrebačka banka primijenila preporuku pravobraniteljice i udruge Franak

zaba franakZahvaljujući upozorenju udruge Franak na slučaj osobe s potpunim gubitkom sluha koja je zbog otežane komunikacije i nerazumijevanja bitnih činjenica propustila rok u kojemu je bilo dopušteno zatražiti konverziju CHF kredita, podržali smo njihovu inicijativu te uputili preporuku Zagrebačkoj banci d.o.o. da gospodinu naknadno odobre konverziju kredita. Pozdravljamo odluku Zagrebačke banke što su prepoznali važnost naknadnog odobravanja konverzije u konkretnom slučaju, ali i u slučaju obitelji koja brine o odraslom djetetu s izuzetno teškim invaliditetom kada su jednako tako pokazali spremnost na nalaženje razumnih rješenja. Vjerujemo da će i druge banke slijediti primjer Zagrebačke banke u slučajevima kada osobe zbog svoga invaliditeta ili drugih opravdanih razloga imaju teškoće u razumijevanju ugovornih odnosa i pravnih posljedica istih te uložiti dodatni napor u prenošenju informacija na njima pristupačan način. Više možete pročitati na mrežnim stranicama udruge Franak:
http://udrugafranak.hr/zaba-pocela-odobravati-konverzije-i-nakon-sto-je-istekao-zakonski-rok/

   

Stranica 5 od 123

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

ne mrznjaObavijesti

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa

POSI u medijima

Novčana potpora za podmirenje dijela troškova prijevoza za studente s invaliditetom

Ostvarivanje prava na status njegovatelja

Stomatološka zaštita osoba s invaliditetom

Prioritetni prijedlozi izmjena i dopuna propisa i preporuka upućeni Vladi RH

Kosine „Slopey“

Znak pristupačnosti i „Smart kartica“ – osnovne informacije

Ostvarivanje prava djece i obitelji suočenim s malignim bolestima 

Preporuke UN Odbora za prava osoba s invaliditetom upućene Vladi RH - na HRV jeziku 

Brošura „Povjerenje i sigurnost“

Prava i povlastice s osnove invaliditeta u europskim zemljama: međusobno priznavanje i prenosivost povlastica

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.