Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama

60 godinaNa sjednici Hrvatskog sabora održanoj 31. ožujka 2017. godine jednoglasno je donesena odluka o proglašenju Nacionalnog dana osoba s intelektualnim teškoćama koji će se svake godine obilježavati 16. svibnja. Po prvi put taj dan Hrvatski savez udruga osoba s intelektualnim teškoćama je obilježio u okviru svečane proslave 60. obljetnice rada Saveza u Velikoj koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu 16. svibnja 2017. godine.Na koncertu je uz mnogobrojne umjetnike nastupio i Zbor osoba s intelektualnim teškoćama i Martina Sušec zajedno s Brodskim tamburaškim orkestrom. Predsjednica Saveza Mirjana Jakovčev pozdravila je uvažene goste i uručila  mnogobrojna priznanja. Uz ostale dobitnike, Zlatnu plaketu za dugogodišnju suradnju primila je i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak. Povodom 60 godina Saveza izdana je i monografija koja je dodijeljena svim dobitnicima priznanja. Uz pravobraniteljicu na obilježavanju su nazočili i zamjenici pravobraniteljice.

   

Projekt kosine ''Slopey'' se nastavlja

SlopeyZapočet kao pilot–projekt u Tkalčićevoj ulici 2015. godine, projekt „Slopey“ dana 16.05.2017.g. nastavljen je postavljanjem novih 25 živopisnih, prijenosnih kosina u Ilici koje će osobama s invaliditetom i svim osobama otežane pokretljivosti omogućiti ulazak u dosad nedostupne ugostiteljske objekte s jednom do dvije stepenice. Projekt je ostvaren zahvaljujući velikoj stručnosti i logistici osoblja Kaznionice u Lipovici–Popovači te kontinuiranoj podršci i savjetovanju Turističke zajednice grada Zagreba i nastavak je nastojanja da se Zagreb i druga atraktivna turistička odredišta u Hrvatskoj učine pristupačnima svim domaćim i stranim gostima. Ispred Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom nazočio je Marko Gotovac, savjetnik pravobraniteljice.

   

U Zadru i Karlovcu održani stručni skupovi„Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet“

skup HGKS obzirom na pozitivne povratne informacije sa šest stručnih skupova održanih tijekom 2016. godine i ove je godine dogovoren nastavak suradnje Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i Hrvatske gospodarske komore vezano za održavanje stručnih skupova na temu „Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet“.
Za sada je planirano do kolovoza 2017. godine održati pet skupova u pet različitih županija kako bi se ova tema približila što većem broju poslodavaca i promoviralo zapošljavanje osoba s invaliditetom na otvorenom tržištu rada i vrijednost radnog potencijala koji posjeduju. Prvi skupovi su održani 11. svibnja u Zadru i 15. svibnja u Karlovcu. Oba skupa su otvorili direktori županijskih komora, a prisutnim poslodavcima i predstavnicima udruga uvodnim su se riječima obratiliDavorko Vidović, savjetnik za radnu politiku i zapošljavanje HGK i Mira Pekeč- Knežević, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. U svojim uvodnim izlaganjima istaknuli su važnost održavanja ovakvih skupova i educiranja poslodavaca te koliko je važno za uspješnost poslovanja stavljati fokus na radne kompetencije odnosno znanja i vještine. Zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom naglasila je važnost razumne prilagodbe pri zapošljavanju i radnim procesima.
Budući još mnogi poslodavci nisu upoznati s mogućnostima (poticaji, subvencije, zamjenske kvote, nagrade, mjere aktivne politike itd.) koje su im na raspolaganju kada zapošljavaju osobe s invaliditetom, apeliramo na poslodavce da se odazovu u što većem broju. Vjerujemo da će prepoznati važnost ove teme te iskoristiti priliku da saznaju više o zapošljavanju i radu osoba s invaliditetom, podijeliti iskustva i izazove na koje nailaze i dobiti odgovore na svoja pitanja.
Idući skup će se održati 24. svibnja u Sisku. Više možete saznati na web stranici Županijske komore Sisak http://www.hgk.hr/zupanijska-komora-sisak.

Opširnije: U Zadru i Karlovcu održani stručni skupovi„Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet“

   

Obilježavanje 55. obljetnice Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

ERFNa znanstveno-učilišnom kampusu Borongaj, 15. svibnja 2017. godine, održana je Svečana sjednica Fakultetskog vijeća Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta kojom je obilježena 55. obljetnica postojanja Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, 20. godišnjica Centra za rehabilitaciju i 10 godina djelovanja na kampusu Borongaj. Pred brojnim profesorima, studentima, predstavnicima drugih fakulteta te predstavnicima različitih državnih tijela i institucija, dodijeljene su nagrade i priznanja najboljim studenticama i studentima, profesorima i vanjskim suradnicima. Svojim prekrasnim acapello izvedbama svečanost je uveličala klapa SORELO koju čine upravo studentice Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta.
Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom sjednici je prisustvovao Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

   

Međunarodni dan obitelji

Medunarodni dan obitelji Unatoč željama i potrebi, osobama s invaliditetom teško je ostvarivo pravo na roditeljstvo, dom i obitelj bez šire društvene podrške. Majčinstvo, roditeljstvo, usklađivanje obiteljskih i poslovnih obveza za žene s invaliditetom u današnjem vremenu predstavlja poseban izazov.
„Oduvijek sam željela biti majka bez obzira na invaliditet, odnosno svoju smanjenu pokretljivost i to mi je uglavnom bio najveći problem, ali uz volju, želju i snagu sve se može“
Poput svih žena i ženama s invaliditetom treba priznati pravo da odlučuju o majčinstvu, odabiru broja djece, pravo na slobodno, informirano i odgovorno odlučivanje o svim pitanjima spolnosti, reproduktivnog zdravlja i obitelji - bez prisile i nasilja. Ovo pravo je naglašeno u Komentaru čl. 6. Odbora UN ( Spolno i reproduktivno zdravlje i prava, uključujući poštovanje prema domu i obitelji (čl.23.i čl.25.)).
Povodom Međunarodnog dana obitelji koji se obilježava 15. svibnja svake godine organiziraju se razna okupljanja na kojima se ističe značaj obitelji u životu svake osobe, ali se zaboravlja da osobe s invaliditetom, poput svih drugih osoba, imaju pravo na osjećaj pripadnosti, ljubavi, sigurnosti i zajedništva. Međunarodni dokumenti obvezuju RH kao državu potpisnicu na poduzimanje mjera kojima bi se i osobama s invaliditetom omogućilo uživanje ovog temeljnog ljudskog prava na ravnopravnoj osnovi kao i osobama bez invaliditeta. Iskustva pravobraniteljice za osobe s invaliditetom ukazuju da sustavna podrška, konkretno, ženama s invaliditetom u ostvarivanju majčinstva i roditeljstva kao važnim životnim ulogama nedostaje. I ovim putem naglašavamo kako invaliditet ne smije biti zapreka ostvarivanju prava na majčinstvo odnosno roditeljstvo i obitelj kao temeljnog ljudskog prava svake osobe. Obveza je RH kao države potpisnice međunarodnih dokumenata uspostava takvih uvjeta koji će pružiti primjerenu podršku roditeljstvu u skladu s individualnim potrebama i osobnim okolnostima osobe s invaliditetom.

   

Stranica 5 od 131

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

ne mrznjaObavijesti

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa

POSI u medijima

Nacionalna strategija izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2017. do 2020.

Stomatološka zaštita osoba s invaliditetom

Kosine „Slopey“

Znak pristupačnosti i „Smart kartica“ – osnovne informacije

Ostvarivanje prava djece i obitelji suočenim s malignim bolestima 

Brošura „Povjerenje i sigurnost“

Prava i povlastice s osnove invaliditeta u europskim zemljama: međusobno priznavanje i prenosivost povlastica

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.