Nesmetano kretanje osoba s invaliditetom u gradu Zagrebu

bandinjo-pravo-inv-03-17Na inicijativu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Anke Slonjšak, a nastavno na ranije sastanke održane s gradonačelnikom Grada Zagreba, Milanom Bandićem i njegovim suradnicima, u prostorima Gradske uprave Grada Zagreba održan je danas, 6. ožujka 2017. godine, novi sastanak. Na sastanku su sudjelovali i Marica Mirić iz Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH) te Mira Katalenić iz Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet. Tijekom sastanka dogovoreno je daljnje unapređenje pristupačnosti autotaksi prijevoza osobama s invaliditetom i to na način da se Gradskoj skupštini Grada Zagreba u proceduru uputi prijedlog izmjene važeće Odluke o autotaksi prijevozu kojom će se odrediti obveza autotaksi vozača da prevezu putnika i psa pomagača (psa vodiča slijepe ili slabovidne osobe, terapijskog i rehabilitacijskog psa) osobe s invaliditetom. Također, najavljeno je kako će se informacije o svim uslugama prijevoza osoba s invaliditetom, radi turista, ali i radi svih drugih osoba s invaliditetom, oglašavati i putem informativnih točaka Turističke zajednice Grada Zagreba (info pultova, mrežnih stranica i sl.). Nadalje, u cilju upoznavanja sa specifičnostima prijevoza osoba s invaliditetom, dogovoren je početak edukacija autotaksi vozača koje će Grad Zagreb pripremiti i organizirati u suradnji sa Zajednicom saveza osoba s invaliditetom Hrvatske i Uredom pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. Održavanje prve takve edukacija očekuje se tijekom mjeseca travnja. Vezano za prijevoz osoba s invaliditetom specijaliziranim kombi vozilima ZET-a, dogovoreno je uvođenje dežurstva takvih kombi vozila. Cilj je da već krajem ožujka 24 sata na raspolaganju budu dva takva vozila, a nakon analize njihovog korištenja u prvih mjesec dana postoji mogućnost i povećavanja toga broja.

Opširnije: Nesmetano kretanje osoba s invaliditetom u gradu Zagrebu

   

Obilježavanje 45 godina SOIH-a, 20 godina EDF-a te 10 godina Konvencije o pravima osoba s invaliditetom

45 godina SOIH-aDana 28. veljače 2017. godine u Zagrebu je obilježena 45. godišnjica djelovanja Zajednice osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH), 10. godina od potpisivanja i ratificiranja Konvencije o pravima osoba s invaliditetom u RH te 20. godišnjica djelovanja European Disability Foruma (EDF). Uz mnoge predstavnike saveza i udruga osoba s invaliditetom te ostale uzvanike, nazočnima su se pozdravnim govorima obratili predsjednik SOIH-a dr. Zorislav Bobuš, zamjenica gradonačelnika Vesna Kusin, državna tajnica Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Marija Pletikosa, saborska zastupnica Ljubica Lukačić te pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak. Tom prigodom pravobraniteljica je pohvalila aktivnosti i napore koje SOIH poduzima u svrhu poboljšanja položaja osoba s invaliditetom u RH naglasivši potrebu za izmjenom i usklađivanjem zakonodavstva s Konvencijom kako bi se ujednačila provedba i ostvarivanje prava osobama s invaliditetom neovisno da li žive na otoku, u brdima, ili u gradovima. Konvencija je dokument čijem ostvarenju svi težimo, a da bi bila ''živa'' potreban je doprinos svih osoba s invaliditetom, ali i suradnja svih tijela od lokalne do državne razine.

   

Otvoren informativni centar za prevenciju policijske uprave zagrebačke

PolicijaNovi Informativni centar za prevenciju Policijske uprave zagrebačke otvoren je na adresi Martićeva 10 u Zagrebu 28.veljače 2017.godine. Informativni centar rezultat je suradnje hrvatske policije sa policijom SR Njemačke koja je hrvatskoj policiji darovala opremu za rad Informativnog centra u cilju što uspješnijeg suzbijanja kriminaliteta. Građani putem savjeta od educiranih policijskih službenika mogu dobiti korisne informacije o radnjama koje preventivno mogu poduzeti s ciljem zaštite od kriminaliteta. Ispred Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom otvorenju je prisustvovala savjetnica pravobraniteljice Andreja Makar. Vise o navedenom događanju možete pogledati na mrežnoj stranici: http://zagrebacka.policija.hr/MainPu.aspx?id=254915

   

Simpozij ˝Imam dijagnozu, nemam posao˝

Simpozij Imam dijagnozu nemam posaoDana 27.02.2017. godine održan je na Tribini Grada Zagreba Simpozij ''Imam dijagnozu, nemam posao''. Simpozij je organizirala udruga "Putokaz" koja se bavi podizanjem kvalitete života psihijatrijski liječenih osoba i članova njihovih obitelji u skladu s općim društvenim interesima, saznanjima te preporukama EU.
Nakon pozdravnih riječi predsjednika udruge ˝Putokaz˝ KrižeKatinića i gradonačelnika Milana Bandića, svoja su iskustva u zapošljavanju osoba s psihičkim smetnjama podijelili psihijatar KrižoKatinić, Mira Pekeč Knežević, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i Marija Halić iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. O problematici zapošljavanja osoba s psihičkim smetnjama govorili su Marija Bubaš iz Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnosti na radu, psihijatrica Slađana Štrkalj Ivezić te članovi udruge ˝Putokaz˝.
Cilj simpozija je bio olakšati i unaprijediti zapošljavanje osobama s psihičkim smetnjama na tržištu rada kroz razmjenu interdisciplinarnih iskustava i međusektorsku suradnju, te je dio rasprave bio posvećen problematici zapošljavanja osoba s određenim dijagnozama na poslovima s posebnim uvjetima rada.
Ispred Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na simpoziju su sudjelovale Mira Pekeč-Knežević, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i savjetnica Natalija Krajnović.

   

Konferencija za obilježavanje Europskog dana žrtava kaznenih djela

Konferencija Europskog danaPovodom Europskog dana žrtava kaznenih djela, 22. veljače 2017. godine, u Novinarskom domu u Zagrebu, održana je Konferencija o pravu, podrški, zaštiti i kompenzacijama žrtava kaznenih djela. Konferenciju su zajednički organizirali Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka, Bijeli krug Hrvatska iz Splita i Udruga za podršku žrtvama i svjedocima iz Vukovara. Na konferenciji su sudjelovali predstavnici Ministarstva pravosuđa, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, pravobraniteljice, sudci, odvjetnici, predstavnici akademske zajednice, te predstavnici organizacija civilnog društva i udruga za podršku žrtvama i svjedocima. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na Konferenciji je sudjelovao Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Opširnije: Konferencija za obilježavanje Europskog dana žrtava kaznenih djela

   

Stranica 4 od 123

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

ne mrznjaObavijesti

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa

POSI u medijima

Novčana potpora za podmirenje dijela troškova prijevoza za studente s invaliditetom

Ostvarivanje prava na status njegovatelja

Stomatološka zaštita osoba s invaliditetom

Prioritetni prijedlozi izmjena i dopuna propisa i preporuka upućeni Vladi RH

Kosine „Slopey“

Znak pristupačnosti i „Smart kartica“ – osnovne informacije

Ostvarivanje prava djece i obitelji suočenim s malignim bolestima 

Preporuke UN Odbora za prava osoba s invaliditetom upućene Vladi RH - na HRV jeziku 

Brošura „Povjerenje i sigurnost“

Prava i povlastice s osnove invaliditeta u europskim zemljama: međusobno priznavanje i prenosivost povlastica

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.