Tribina „Socijalno poduzetništvo“, Udruga invalida rada Zagreb

UIRZPovodom 51. obljetnice Udruge invalida rada Zagreb i 10. obljetnice rada i djelovanja u prostorijama u Novoj cesti, 27. rujna 2017. godine u Zagrebu, pod pokroviteljstvom Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, održana je tribina „Socijalno poduzetništvo“. Na početku tribine, koju je je moderirala gđa. Ana Tomašković, gđa. Nada Vorkapić, dopredsjednica UIR Zagreb, predstavila je Povijest i budućnost UIR Zagreb. Tijekom tribine prezentiran je projekt „Chocolateria Cris“ (g. Petar Gatarić, Udruga osoba s invaliditetom Križevci), problematika poslodavci i zapošljavanje osoba s invaliditetom (Milica Jovanović, pravna savjetnica, HUP), te iskustva zapošljavanja u zaštitnim radionicama (g. Josip Držaić, ravnatelj URIHO-a). Nakon tribine održana je svečana dodjela nagrada, priznanja i zahvalnica. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom tribini je prisustvovao Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice.

   

Odbor za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo raspravljao o Izvješću o radu za 2016. godinu

mirovinski sustav i socijalno partnerstvoDana 22. rujna 2017. saborski odbor za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo na 20. sjednici kao drugoj točci dnevnog reda raspravljalo se o Izvješću o radu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom za 2016. godinu, koje je predsjedniku Hrvatskoga sabora dostavila pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, aktom od 31. ožujka 2017. Tom prilikom pravobraniteljica je u uvodnom izlaganju, osim statističkih podataka posebno se osvrnula na područja vještačenja osoba s invaliditetom, zapošljavanje, osposobljavanje i rehabilitaciju te mirovinsko osiguranje.

   

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

dan borbe protiv nasilja nad zenamaNacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama i ove se godine obilježava 22. rujna u znak sjećanja na smrtno stradavanje i teško ranjavanje žena na Općinskom sudu u Zagrebu 22. rujna 1999. godine. Iako je RH od nemilog događaja učinila značajne korake u prevenciji nasilja i sankcioniranju počinitelja, potrebno je kontinuirano suzbijati nasilje, sankcionirati počinitelje te izmijeniti zakonodavstvo i uskladiti ga s međunarodnim dokumentima. Ženama s invaliditetom kao žrtvama nasilja potrebno je pružiti razne oblike podrške, vodeći se Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom i preporukama Odbora za prava osoba s invaliditetom, stalno naglašavajući nultu toleranciju za nasilje nad ženama kao i potrebu osvješćivanja i senzibiliziranja javnosti vezano za problem nasilja uopće. U organizaciji Zajednice saveza za osobe s invaliditetom Hrvatske - SOIH i Mreže žena s invaliditetom, u petak 22. rujna biti će postavljen štand na Cvjetnom trgu u Zagrebu. Dijeljenjem letaka u vremenskom periodu od 11,00 do 13,00 sati podsjetit će se sugrađane kako je 22. rujan - Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama i potaknuti ih na sprječavanje nasilja.

Opširnije: Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

   

Okrugli stol projekta ParkirOS

Projekt ParkirOSU organizaciji Udruge paraplegičara i tetraplegičara Osječko-baranjske županije (UPIT), u Osijeku je 20. rujna 2017. godine, u sklopu projekta ParkirOS, održan Okrugli stol s temom zlouporabe parkirnih mjesta i znaka pristupačnosti. Projektom ParkirOS, koji je financiran sredstvima Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, Udruga paraplegičara i tetraplegičara Osječko-baranjske županije želi aktualizirati problematiku zloporaba parkirnih mjesta označenih znakom pristupačnosti, probuditi svijest i savjest građana, te građane senzibilizirati u odnosu na potrebe osoba s invaliditetom. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na Okruglom stolu je sudjelovao Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice. Projekt se nastavlja u subotu 23. rujna s performancom u Županijskoj ulici u Osijeku, gdje će se u vremenu 08,00 - 13,00 sati kolica za kretanje osoba s invaliditetom (njih 40-tak) simbolično postavljati na parkirališnim mjestima.

Opširnije: Okrugli stol projekta ParkirOS

   

Šibensko kninska županija, po mjeri čovjeka – da ili ne?

Skz po mjeri covjekaU organizaciji udruge osoba s invaliditetom „Sv. Bartolomej“ iz Knina, a uz podršku Šibensko–kninske županije i grada Šibenika, u Šibeniku je dana 20. rujna 2017.g. održan okrugli stol pod nazivom „Šibensko kninska županija, po mjeri čovjeka – da ili ne?“. Na okruglom stolu tema je bila pristupačnost građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti. U diskusiji se, osim razgovora o nepravilnostima i nezakonitim radnjama od strane struke, istaknulo kako postoji napredak u pogledu izdavanja građevinskih dozvola za projekte koji su u potpunosti u skladu s Pravilnikom o osiguranju pristupačnosti osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti, no kako i dalje postoje projekti koji ne udovoljavaju Pravilniku, a ipak dobiju građevinsku i na kraju uporabnu dozvolu. Uz predstavnike županije, gradova Šibenika i Knina, institucija, udruga i osoba s invaliditetom, ispred Ureda pravobraniteljice sudjelovao je Marko Gotovac, savjetnik pravobraniteljice. Tom prilikom istaknuo je iskustva ureda, primjere dobre prakse te dao preporuke. Kao jedan od zaključaka okruglog stola je potreba za izmjenom Zakona o gradnji gdje bi se dale ovlasti i osobama s invaliditetom kao svojevrsnih kontrolora prilikom izdavanja građevinske dozvole.

   

Stranica 4 od 139

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

Kada i kako se obratiti pravobraniteljici

progovorile-smo-o-tome

SOS telefon za žrtve nasilja
01 4813 999
Radno vrijeme:
srijedom od 16:00 – 18:00

ne mrznja

Aktivnosti POSI

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa NOVO!

Preporuke i upozorenja

POSI u medijima

Osnovan Stručni savjet pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.