06.06. DAN PRAVA OSOBA S DUŠEVNIM SMETNJAMA

„Ko' životinja sam tamo živjela. Tamo si morao jesti u sobi sam, nisi mogao van, što je najgore bilo , imali su jednu peć u boravku, a meni nisu dali da otvorim vrata da mi uđe toplina…“
„Uglavnom, to mi je najgore što ne smijem razgovarati na svoj vlastiti telefon koji nisu ni lipe dali za njega“
„U prošlom udomiteljstvu mi smo morali štopati koliko nam minuta treba da se istuširamo. Znači, u određenom vremenu, da ne trošimo previše vode“
„Možda hrana da se popravi, jer hrana je jako štedljiva…valjda i ta kriza i to sve, da…Sve ja to shvaćam, sve mi je jasno…prije smo mogli pojesti nešto između ručka i večere , sad više ne.“
(iskustva osoba s invaliditetom,Autori: M.Buljevac, M.Milić Babić, Z.Leutar: Publikacija Poštivanje prava osoba s invaliditetom smještenih u udomiteljskim obiteljima i obiteljskim domovima)
Povodom Dana prava osoba s duševnim smetnjama pravobraniteljica za osobe s invaliditetom želi upozoriti na kršenja prava osoba s duševnim smetnjama u tom obliku skrbi.
Rezultati istraživanja u navedenoj publikaciji o poštivanju ljudskih prava osoba s duševnim smetnjama smještenih u udomiteljskim obiteljima i obiteljskim domovima ukazali su na zabrinjavajuće kršenjenjihovih prava na zdravlje, pristup informacijama, slobodu kretanja, poštivanje dostojanstva, osobne autonomije, privatnosti, neovisno življenje i uključenost u zajednicu. Ovo posljednje pravo podrazumijeva mogućnost osobe s invaliditetom da izabere mjesto boravka, da izabere gdje, s kim i kako će živjeti, da nije obvezna živjeti bilo kojim nametnutim načinom života; da ima pristup uslugama od strane službi potpore za život u vlastitom domu i za uključenost u zajednicu, te za sprečavanje izolacije ili segregacije od zajednice.

Opširnije: 06.06. DAN PRAVA OSOBA S DUŠEVNIM SMETNJAMA

   

Tematska sjednica Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora o položaju žena s invaliditetom

tematski sastanakU Hrvatskom saboruje 31.svibnja 2017. godine održana tematska sjednica Odbora za ravnopravnost spolova o položaju žena s invaliditetom. Na sjednici su prisustvovale predstavnicežena s invaliditetom članice SOIH mreže žena s invaliditetom, Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Tena Šimonović Einwalter, zamjenica pučke pravobraniteljice, Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom te drugi uvaženi sudionici. Sjednica je održana u suradnji Odbora za ravnopravnost spolova i saborske zastupnice Ljubice Lukačić. Nakon pozdravnih govora potpredsjednice odbora i saborske zastupnice, u uvodnom dijelu su se obratile žene s invaliditetom različitih tjelesnih i osjetilnih oštećenja ukazujući na specifičnosti i izazove vezane uz pojedina oštećenja. Na početku rasprave pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak istaknula je zabrinjavajuće podatke o niskom stupnju obrazovanja žena s invaliditetom pa time i posljedica koje su očite u područjima zapošljavanja i rada. Temeljna pravažena s invaliditetom-pravo na dostojanstven život, na obrazovanje, zaposlenje, zdravstvenu skrb, reproduktivna prava i obiteljski život te kulturni život na ravnopravnoj osnovi zajamčena su i Konvencijom o pravima osoba s invaliditetom. Iako je RH prepoznala potrebu promicanja prava žena i djevojaka s invaliditetom, posebno u nacionalnim strategijama i politikama, kao i višestruku diskriminaciju kao jedan od oblika s kojim se najčešće susreću žene s invaliditetom, većina mjera se provodi kroz projektne aktivnosti udruga osoba s invaliditetom, čime je njihova provedba nesigurna. Pravobraniteljica se u svom radu kontinuirano zalaže za poboljšanje položajažena s invaliditetom u društvu, a poseban je naglasak stavljen na njihovo zapošljavanje kako bi bile neovisne. Žene s invaliditetom često nalaze u životnim situacijama kada se trebaju opravdavati za postupke koji se za žene bez invaliditeta podrazumijevaju. Društvo često na ženu s invaliditetom gleda kroz prizmu invaliditeta, a ne kroz njenu rodnu ulogu i potrebe koje iz nje proizlaze. Podrška za emocionalnom potrebom, partnerskim vezama, briga o zdravlju, realizacija na privatnom i poslovnom aspektu su prirodne potrebe, a koje su često za žene s invaliditetom teško dostupne.

   

Obilježen Svjetski dan multiple skleroze

MSU Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski svečano je obilježen Svjetski dan multiple skleroze. Obilježavanju je prisustvovala i Lori Schneider, prva osoba s multiplom sklerozom koja je osvojila Mont Everest i ostalih 6 vrhova svijeta, ali i predstavnici institucija te saborska zastupnica Ljubica Lukačić. Ovom prilikom predstavljeni su neslužbeni rezultati istraživanja koje je proveo Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji sa Savezom društava multiple skleroze Hrvatske, u odnosu na dostupnost novih lijekova za liječenje oboljelih. Vezano za zdravstvenu skrb, predstavnica Saveza osvrnula se na rezultate anketnog istraživanja koje je Savez proveo nad 844 svojih članova a posebno je zabrinjavajući podatak o 70 % osoba oboljelih od MS koji su nezadovoljni odnosom odnosno komunikacijom zdravstvenog osoblja prema oboljelima. Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom naglasila je važnost konvencijskog načela „razumne prilagodbe“ u komunikaciji sa osobama oboljelima od multiple skleroze, ali važnost edukacije medicinskog osoblja o specifičnostima bolesti. Važnost edukacije istaknuo je i Odbor UN-a u svojim Zaključnim zapažanjima i  primjedbama upućenim Republici Hrvatskoj.Vrlo je važno raditi na osvještavanju okoline i podizanju svijesti o bolesti i potrebama oboljelog. U tom smislu Savez društava oboljelih od multiple skleroze 31.svibnja 2017.godine, provodi kampanju podizanja svijesti o multiploj sklerozi „ Ja sam više od MS-a“ dok je na Bundeku obilježio MS Tim Hrvatska šetnjom pod motom „Hodaj za MS“. Posljedice s kojim se oboljeli od multiple skleroze suočavaju su višestruke i utječu na sva područja života samog oboljelog, ali i njegove obitelji. Imajući u vidu da je sama bolest nepredvidljiva u svom razvoju potrebno je da oboljeli ima podršku obitelji, prijatelja i okoline.

   

Druga konferencija SOIH mreže žena s invaliditetom

sos zeneOd 30. do 31. svibnja u organizaciji SOIH mreže žena s invaliditetom održava se u Zagrebu u hotelu Hollidaydruga konferencija pod nazivom Izgradnja inkluzivnih ženskih mreža za budućnost. U pozdravnom djelu sudionicima se obratila Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, dok u uvodnom djelu Gordana Jurčević, predsjednica SOIH Mreže žena s invaliditetom, koja je ujedno i vodila konferenciju te Marica Mirić, koordinatorica SOIH Mreže žena s invaliditetom koja je izložila pregled propisa vezanih za žene s invaliditetom. U drugom djelu Konferencije pod nazivom Vizija uključivanja žena s invaliditetom u mreže, preduvjeti za inkluzivnost sudjelovale su uz nazočne predstavnice žena s invaliditetom i Ženska mreža Hrvatske, CESI, Centar za ženske studije, Ženska soba i udruga roditelja u akciji, RODA. 31. svibnja govoriti će se o stanju i perspektivi SOIH Mreže žena s invaliditetom, obilježavanju 10 godina rada SOIH – SOS telefona za žene s invaliditetom žrtve nasilja te obilježavanju 20 godina EDF – Odbora za žene. U 12.30 u Hrvatskom saboru Odbor za ravnopravnost spolova će održati tematsku sjednicu pod nazivom Predstavljanje izazova žena s invaliditetom.

Opširnije: Druga konferencija SOIH mreže žena s invaliditetom

   

Predstavljena publikacija „Poštivanje prava osoba s invaliditetom smještenih u udomiteljskim obiteljima i obiteljskim domovima“

PROMOCIJA BROŠURE

U prostoru Tiflološkog muzeja pravobraniteljica za osobe s invaliditetom predstavila je publikaciju „Poštivanje prava osoba s invaliditetom smještenih u udomiteljskim obiteljima i obiteljskim domovima“, u kojoj su sadržani rezultati istraživanja koje su na ovu temu proveli prof. dr. sc. Zdravka Leutar, doc.dr.sc. Marina Milić Babić i dr.sc. Marko Buljevac sa Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Istraživanje je provedeno na inicijativu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, na što su nas potaknule pritužbe i spoznaje o mogućim kršenjima prava osoba s invaliditetom s intelektualnim i psiho-socijalnim teškoćama smještenih u udomiteljskim obiteljima i obiteljskim domovima.
Nakon uvodnog obraćanja pravobraniteljice, rezultate istraživanja predstavili su autori publikacije, a na rad su se osvrnule i recenzentice, izv.prof.dr.sc. Daniela Bratković i doc.dr.sc. Maja Laklija. Na događanju su sudjelovali saborska zastupnica i predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora dr.sc. Ines Strenja Linić, pomoćnici ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, dr.sc. Maja Vučinić Knežević i Josip Masnić sa suradnicom Ivančicom Mamek Jagić, zamjenica pučke pravobraniteljice Lidija Lukina Kezić, predstavnici osoba s invaliditetom te centara za socijalnu skrb Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Opširnije: Predstavljena publikacija „Poštivanje prava osoba s invaliditetom smještenih u udomiteljskim obiteljima i obiteljskim domovima“

   

Stranica 4 od 132

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

ne mrznjaObavijesti

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa NOVO!

POSI u medijima

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.