Zagrebačka banka primijenila preporuku pravobraniteljice i udruge Franak

zaba franakZahvaljujući upozorenju udruge Franak na slučaj osobe s potpunim gubitkom sluha koja je zbog otežane komunikacije i nerazumijevanja bitnih činjenica propustila rok u kojemu je bilo dopušteno zatražiti konverziju CHF kredita, podržali smo njihovu inicijativu te uputili preporuku Zagrebačkoj banci d.o.o. da gospodinu naknadno odobre konverziju kredita. Pozdravljamo odluku Zagrebačke banke što su prepoznali važnost naknadnog odobravanja konverzije u konkretnom slučaju, ali i u slučaju obitelji koja brine o odraslom djetetu s izuzetno teškim invaliditetom kada su jednako tako pokazali spremnost na nalaženje razumnih rješenja. Vjerujemo da će i druge banke slijediti primjer Zagrebačke banke u slučajevima kada osobe zbog svoga invaliditeta ili drugih opravdanih razloga imaju teškoće u razumijevanju ugovornih odnosa i pravnih posljedica istih te uložiti dodatni napor u prenošenju informacija na njima pristupačan način. Više možete pročitati na mrežnim stranicama udruge Franak:
http://udrugafranak.hr/zaba-pocela-odobravati-konverzije-i-nakon-sto-je-istekao-zakonski-rok/

   

Proglašeni najbolji sportaši s invaliditetom u 2016. godini

Proglaseni najbolji sportasiDana 09. veljače 2017. godine održana je svečanost proglašenja najuspješnijih sportaša i sportašica s invaliditetom Hrvatskog paraolimpijskog odbora. Sportašima s invaliditetom podršku su pružili predstavnici državnih institucija te drugi uzvanici. U kategoriji mladih s invaliditetom dobitnici priznanja su: skijaši Eva Goluža i Lovro Dokić, atletičar Dominik Počekal, te plivač Matej Petrlić.Dobitnici priznanja za najuspješnijeg sportaša u neparaolimpijskim sportovima i najuspješnija sportašica u neparaolimpijskim sportovima su sportski ribolovac Željko Kljajić, a kod sportašica nagrada je pripala kuglačici Petri Deši. Dobitnica priznanja za najuspješnijeg stručnog djelatnika ove godine je glavna trenerica ženske stolnoteniske reprezentacije Mirela Šikoronja Ivančin.
I ove godine, najuspješnija ekipa sportaša s invaliditetom je ženska stolnoteniska ekipa, u sastavu članica stolnoteniskog kluba NEC, Anđele Mužinić i Helene Dretar Karić. Najuspješniji sportaš i sportašica s invaliditetom su Zoran Talić i Mikela Ristoski. Na navedenom događanju nazočila je Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom te svim dobitnicima nagrada čestita i želi puno sreće i uspjeha.

   

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom na sastanku s gradonačelnikom Grada Zagreba Milanom Bandićem

ZG grbPravobraniteljica za osobe s invaliditetom, Anka Slonjšak, sastala se danas, 7. veljače 2017. godine, u Gradskoj upravi s gradonačelnikom Grada Zagreba, Milanom Bandićem i njegovim suradnicima. Na sastanku se razgovaralo o aktualnim i važnim temama za osobe s invaliditetom. Pravobraniteljica je upoznala gradonačelnika i njegove suradnike s poteškoćama kod osiguravanja pristupačnosti stambenih zgrada dogradnjom panoramskih dizala i rampi. Razgovaralo se i o problemima vezanim za izdavanje znaka pristupačnosti, načinima osiguravanja pristupačnosti željezničkih stanica na području Grada Zagreba, očuvanju rampi za savladavanje visinskih razlika u pothodnicima, te dostupnosti autotaksi prijevoza osobama s invaliditetom, posebice problemima vezanim za primanje i autotaksi prijevoz pasa vodiča i rehabilitatora slijepih i slabovidnih osoba, kao i dostupnosti autotaksi prijevoza osoba u invalidskim kolicima. Zaključeno je da se radi osiguravanja pristupačnosti stambenih objekata osobama s invaliditetom i osobama smanjenje pokretljivosti u roku od tri mjeseca izradi analiza kako bi se vidjelo koliko na području grada Zagreba postoji stambenih zgrada bez dizala. Također, dogovoreno je kako će se ići na prijedlog izmjene Generalnog urbanističkog plana u dijelu koji se odnosi na dogradnju dizala. Sastanku su iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom prisustvovali Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i Marko Gotovac, savjetnik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

   

Umjetna pužnica i ostali koštano-provodni implanti

Umjetna puznicaNa inicijativu Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom održan je sastanak sa predstavnicima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, predstavnicom Ministarstva zdravstva i Udrugom korisnika i roditelja djece s kohlearnim implantom-COCHLEA. Sastanak je bio održan s ciljem predstavljanja glavnih problema korisnika i roditelja djece s kohlearnim implantatom (umjetnom pužnicom) kao i iznošenje problematike koštano-provodnih implantata i potrebe da navedeni implanti budu primjereni potrebama njihovih korisnika s obzirom a na dob i druge specifičnosti. Dogovoreno je da će Udruga sve usmeno izložene probleme zajedno sa prijedlozima dostaviti Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje radi zajedničkog iznalaženja rješenja. Na sastanku su ispred Ureda sudjelovale zamjenica pravobraniteljice Mira Pekeč-Knežević te savjetnice Natalija Krajnović i Andreja Makar.

   

Sastanak s predstavnikom Grada Zagreba

Sastanak s predstavnikom Grada ZagrebaO temama važnim osobama s invaliditetom iz područja mobilnosti i pristupačnosti, a u nadležnosti Grada Zagreba, 1. veljače 2017. godine je u Uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom održan sastanak s Alanom Orduljem, zamjenikom pročelnika Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Grada Zagreba. Na sastanku se razgovaralo o načinu ostvarivanja prava na znak pristupačnosti, problemima vezanim za primjenu Pravilnika o znaku pristupačnosti i nužnim izmjenama tog podzakonskog propisa, osiguravanju pristupačnosti željezničkih postaja u prigradskom željezničkom prometu, te pristupačnosti pothodnika na području grada Zagrebu, kao i postavljanju taktilnih staza i zvučne signalizacije na semaforima za olakšavanje kretanja slijepih i slabovidnih osoba. Sastanku su prisustvovali pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak, zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić i savjetnik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Marko Gotovac.

   

Stranica 4 od 122

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

ne mrznjaObavijesti

Izjava pravobraniteljice HRT-u vezano uz zapošljavanje osoba s invaliditetom NOVO!

Odluka o obustavi oglasa za prijam u državnu službu NOVO!

Novčana potpora za podmirenje dijela troškova prijevoza za studente s invaliditetom NOVO!

Ostvarivanje prava na status njegovatelja NOVO!

Stomatološka zaštita osoba s invaliditetom NOVO!

Prioritetni prijedlozi izmjena i dopuna propisa i preporuka upućeni Vladi RH

POSI u medijima

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa

Kosine „Slopey“

Znak pristupačnosti i „Smart kartica“ – osnovne informacije

Ostvarivanje prava djece i obitelji suočenim s malignim bolestima 

Preporuke UN Odbora za prava osoba s invaliditetom upućene Vladi RH - na HRV jeziku 

Brošura „Povjerenje i sigurnost“

Prava i povlastice s osnove invaliditeta u europskim zemljama: međusobno priznavanje i prenosivost povlastica

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.