Završna konferencija EU projekta "Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života"

Zavrsna konf ravnopravnostiU Hrvatskom saboru, 19. prosinca održana je završna konferencija projekta Ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova „Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života“. Projekt se provodio tijekom 2016. i 2017. godine uz financijsku podršku Europske unije u okviru programa REC (rights, equality, citizenship). Partneri na projektu su bili Hrvatsko narodno kazalište Split u Splitu, Udruga Riječi/prave/predstave i Spona code (MAMFORCE), a projekt su podržali Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta. Tijekom konferencije predstavljeni su projektni rezultate koji ukazuju kako stvarne ravnopravnosti žena i muškaraca neće biti dok god će privatne obaveze - kao što su briga o kućanstvu, djeci i starijim članovima i članicama obitelji - isključivo ili prvenstveno biti odgovornost žene i dok god će se smatrati da je to njezina prirodna uloga. Na kraju konferencije dodijeljene su nagrade MAMFORCE standarda Agenciji za znanost i visoko obrazovanje, Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak, Hrvatskoj elektroprivredi, Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti, Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava, Poslovnoj inteligenciji i Verso Altima. Po prvi put dodijeljene su i DADFORCE nagrade koje su zaslužili Hrvatska udruga poslodavaca, Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti i Poslovna inteligencija.
Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, konferenciji je prisustvovao Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice.

   

Izložba kiparice Sanje Fališevac „Zaustavljeni pokret“

Izlozba Sanja FalisevacU Tiflološkom muzeju u Zagrebu, 19. prosinca, otvorena je izložba „Zaustavljeni pokret“, gluhoslijepe kiparice Sanje Fališevac. Ovom osamnaestom kiparičinom izložbom obilježena je ujedno i 40. obljetnica Taktilne galerije Tiflološkog muzeja. Još od svojih stvaralačkih početaka 1979. godine, Sanja Fališevac ostala je vjerna glini kao klasičnom kiparskom materijalu, koju u apstraktnoj ili u figurativnoj formi tematski oblikuje živim pokretnim sadržajima, zaustavljenim u pokretu. Izložba se može posjetiti od 19. prosinca 2017. do 28. veljače 2018. godine, a izložena djela se pri tome samo ne gledaju, nego je potrebno zatvoriti oči, pružiti ruku, dodirnuti, osjetiti, prepoznati. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, otvorenju izložbe je prisustvovao Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice.

   

Nasilje u obitelji

udruga mladezU organizaciji Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež, održana je 19. prosinca 2017. godine javna tribina na temu Nasilje u obitelji (prepoznati, definirati i adekvatno reagirati).  Tribina je organizirana povodom stupanja na snagu novog  Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji koji stupa na snagu 01.siječnja 2018.godine., a tribini su prisustvovali razni stručnjaci koji se bave ovom problematikom. Predavači iz raznih područja pokušali su dati odgovor na pitanje „Kako kao stručnjak reagirati na sumnju u nasilje u obitelji i kako pomoći žrtvi?“. Nakon izlaganja slijedila je rasprava. Iz Ureda pravobraniteljice, tribini je prisustvovala savjetnica pravobraniteljice Andreja Makar (detaljnije na linku: http://uszm.hr/).

   

Otvorenje Choco bara u Križevcima

Centralno dolje Otvaranje Choco bara Hedona Krizevci14. prosinca u Razvojnom centru i tehnološkom parku u Križevcima svečano je otvoren Choco bar društvenog poduzeća Hedona koji proizvode čokolade, praline i kolače od čokolade. Socijalno poduzeće Hedona d.o.o. osnovala je Udruga invalida Križevci u veljači 2013. sa željom da se tu prvenstveno zapošljavaju osobe s invaliditetom. Choco bar je svečanim rezanjem vrpce otvorila predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović. Predsjednica Grabar-Kitarović tom je prigodom kazala kako će ove godine čokoladice koje će dijeliti biti proizvedene u križevačkoj čokolateriji. Predsjednik Udruge osoba s invaliditetom Križevci Petar Gatarić zahvalio je predsjednici Grabar Kitarović na ukazanoj časti te istaknuo da otvaranjem ovog Choco bara Udruga osoba s invaliditetom Križevci nastavlja svoju misiju jer će omogućiti novo zapošljavanje osoba s invaliditetom, te planiraju osnivanje prve integrativne radionice u Hrvatskoj. Posjetiteljima se pozdravnim riječima obratio i gradonačelnik Mario Rajn naglasivši da će grad i dalje biti podrška ovakvim projektima. Svečanom otvaranju prisustvovala je i saborska zastupnica Ljubica Lukačić, a ispred Ureda pravobraniteljice zamjenica Mira Pekeč-Knežević i savjetnica Natalija Krajnović.

   

Projekt „Vodič za podršku osobama s invaliditetom tijekom opasnosti, kriznih situacija i katastrofa”

Okrugli stol soih14. prosinca 2017. u Zagrebu je održan okrugli stol u organizaciji Zajednice saveza udruga osoba s invaliditetom Hrvatske. Na skupu su prezentirani načini podrške osobama s invaliditetom tijekom opasnosti, kriznih situacija i katastrofa s ciljem da se primjenom istih pokuša smanjiti rizik od katastrofa i problema. Također je istaknuto kako postoji napredak u pogledu svijesti službi koje provode aktivnosti u kriznim situacijama, ali je isto tako naglašeno kako je najveća prepreka i dalje nepristupačnost objekata u kojem borave ili žive osobe s invaliditetom. Prisutnima je ukazano i na činjenicu ne postojanja evidencije gdje borave/žive osobe s invaliditetom i o kojim je oštećenjima riječ jer spašavanje osobe s invaliditetom u kriznoj situaciji ovisi o specifičnostima pojedinog oštećenja sukladno individualnim potrebama i potrebnoj podršci. Također je održana i kratka radionica u kojoj su sudionici kroz rad u grupama, raspodijeljeni po različitim oštećenjima, kroz raspravu nastojali podignuti razinu svijesti o različitim potrebama osoba s invaliditetom. Iz Ureda pravobraniteljice sudjelovao je Marko Gotovac, savjetnik pravobraniteljice.

   

Stranica 4 od 150

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

Kada i kako se obratiti pravobraniteljici

progovorile-smo-o-tome

SOS telefon za žrtve nasilja
01 4813 999
Radno vrijeme:
srijedom od 16:00 – 18:00

ne mrznja

Aktivnosti POSI

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa 

Preporuke i upozorenja

POSI u medijima

Stručni savjet pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Izabrani članovi 2. saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice 

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.