Tematska sjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora o dostupnosti posebno skupih lijekova

Odbor za zdravstvoOdbor Hrvatskog sabora za zdravstvo i socijalnu politiku održao je 31. siječnja tematsku sjednicu s temom „Posebno skupi lijekovi - naše potrebe i naša realnost“. Kako bi se razgovaralo o mogućim rješenjima vezanim za posebno skupe lijekove pozivu za sjednicu su se odazvali predstavnici Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatske liječničke komore, Udruge poslodavaca u zdravstvu, Udruge za promicanje prava pacijenata, Ureda pučke pravobraniteljice, Ureda pravobraniteljice za djecu, Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, te predstavnici saveza i udruga oboljelih, na čiju je inicijativu i održana ova sjednica.

Opširnije: Tematska sjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora o dostupnosti posebno skupih lijekova

   

Znanstvena konferencija „ Osobe s duševnim smetnjama u suvremenom društvu“

KonferencijaKatedra za kazneno pravo Pravnog fakulteta U Rijeci organizirala je 31.siječnja 2018.godine znanstvenu konferenciju pod nazivom „Osobe s duševnim smetnjama u suvremenom društvu“. Tijekom Konferencije bili su prezentirani rezultati istraživanja koje se provodilo u sklopu projekta Hrvatske zaklade za znanost, a koji su objavljeni u Zborniku Pravnog fakulteta u Rijeci. U raspravi su sudjelovali razni stručnjaci koji su svaki sa svog stajališta iznijeli problematiku i viđenje položaja osoba s duševnim smetnjama. Zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč-Knežević osvrnula se na problematiku položaja osoba s duševnim smetnjama u društvu kao i saznanjima do kojih se došlo postupanjem Ureda. U izlaganju osvrnula se na odredbe Konvencije o pravima osoba s invaliditetom i tumačenju Odbora za prava osoba s invaliditetom. Ispred Ureda Konferenciji su prisustvovale i savjetnice pravobraniteljice Vesna Mužina i Andreja Makar.
Više o temama i izlagačima možete pogledati na:
http://www.pravri.uniri.hr/files/savjetovanja/dusevne.pdf

   

Osnivački sastanak 2. saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

osnivacki sastanak 2 sazivU Zagrebu je 25. siječnja održan osnivački sastanak 2. saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. Članovi 2. saziva Stručnog savjeta kao predstavnici akademske zajednice i predstavnici organizacija, saveza i udruga osoba s invaliditetom, izabrani su na Javnom pozivu pravobraniteljice koji je bio raspisan u studenome, a okončan objavom rezultata u prosincu 2017. godine. Članovi Stručnog savjeta izabrani su na vrijeme od 12 mjeseci s trajanjem izbora od 1. siječnja do 31. prosinca 2018. godine. Tijekom sastanka novo izabrani i ponovno izabrani članovi i članice, odnosno njihovi zamjenici i zamjenice, imali su se prilike upoznati s planom i programom rada za 2018. godinu, predstaviti sebe i svoje motive za prijavu i sudjelovanje u radu Stručnog savjeta, te sudjelovati u raspravi o temama koje se smatraju u ovom trenutku važnim za osobe s invaliditetom u Hrvatskoj. Tijekom rasprave bilo je riječi o ranoj intervenciji, deinstitucionalizaciji, organiziranju života i usluga u zajednici, organiziranom stanovanju, provedbi zakonskih i podzakonskih propisa, kao i važnosti razvijanja komunikacijskih modela i poboljšanju komunikacije s donositeljima odluka. Zanimljivost je kako u ovom sazivu Stručnog savjeta nisu samo članovi iz Zagreba, nego i iz Osječko baranjske, Varaždinske i Istarske županije. Svi članovi Stručnog savjeta potpisali su Sporazum o osnivanju i radu Stručnog savjeta. Izabranim članovima 2. saziva Stručnog savjeta čestitamo na izboru i svima skupa želimo puno uspjeha u radu. Iz Ureda pravobraniteljice sastanku su prisustvovali i sastanak vodili zamjenici pravobraniteljice Mira Pekeč-Knežević i Darijo Jurišić.

   

Svjetski kup u skijanju za osobe s invaliditetom, Sljeme 2018.

Ski kup sljemeNa Sljemenu se 8 i 9. siječnja održava Svjetski kup u skijanju za osobe s invaliditetom (World Para Alpine Skiing - WPSA). Crveni spust ugostiti će tako najbolje skijašice i skijaše s invaliditetom s četiri kontinenta. Prvog dana natjecanja u kategorijama slijepih i slabovidnih, te stojećih i sjedećih skijašica i skijaša, nastupilo je njih 69 iz 17 zemalja. U konkurenciji sjedećih skijaša, hrvatski paraolimpijac Dino Sokolović zauzeo je drugo mjesto u slalomu. Odličan nastup imao je i naš drugi predstavnik Damir Mizdrak, s vodičem Lukom Debeljakom, u konkurenciji slijepih i slabovidnih skijaša, koji je u prvoj vožnji zauzeo deseto mjesto, ali je nažalost zbog propuštanja vrata morao odustati u drugoj vožnji. Fascinantno je gledati kako se na tako zahtjevnoj stazi Crvenog spusta, istoj onoj na kojoj su prošlog tjedna vozile utrke Snježne kraljice, sada spuštaju sportaši s invaliditetom, bilo zajedno sa svojim vodičem poput slijepih i slabovidnih ili uz pomoć specijaliziranih pomagala. Organizatori su velike napore uložili i u održavanje staze koja je ipak prvog dana natjecanja odoljela ovim netipično visokim temperaturama. Nakon Sljemena, paraskijašice i skijaši svoja natjecanja nastavljaju u Kranjskoj Gori, gdje će se 11. i 12. siječnja voziti dva veleslaloma. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom slalomske utrke na Sljemenu pratio je Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice.

   

Dr. Zorislav Bobuš, predsjednik Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske primio nagradu za životno djelo

dolje lijevoDana 20. prosinca 2017. Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku dodijelilo je državne nagrade za humanitarni rad u 2017. godini kao priznanja za iznimna postignuća i doprinos razvoju humanitarnog djelovanja koje Republika Hrvatska dodjeljuje svake godine. Ove godine je nagrada za životno djelo dodijeljena dr. Zorislavu Bobušu, predsjedniku Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske. Ova je nagrada kruna predanogi ustrajnog zalaganja dr.Bobuša kroz četiri protekla desetljeća na ostvarivanju prava osoba s invaliditetom, a posebno na njihovoj uključenosti u hrvatsko društvo. Jedan je od začetnikaideje neovisnog življenja osoba s invaliditetom i nositelj brojnih aktivnosti i procedura koje su prethodile potpisivanju Konvencije o pravima osoba s invaliditetom i donošenja Zakona o pravobranitelju za osobe s invaliditetom. Bogato profesionalno i životno iskustvo posvetio je izgradnji i jačanju uloge udruga osoba s invaliditetom, pridonoseći boljoj vidljivosti osoba s invaliditetom, uvođenjem nove paradigme invaliditeta i brojnih inovativnih projekata. Vjera u snagu i potencijal osoba s invaliditetom je nit vodilja cjelokupnog djelovanja dr.Bobuša u cilju ostvarivanja jednakih prava osoba s invaliditetom u svim područjima života. Nagrada za životno djelo dr.Bobušu je ujedno priznanje svim osobama s invaliditetom i poticaj na snažnije  djelovanje u  participaciju u ostvarivanju vizije Republike Hrvatske kao  društva jednakih mogućnosti. Iskreno čestitamo dr.Bobušu na ovom vrijednom priznanju.

   

Stranica 3 od 150

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

Kada i kako se obratiti pravobraniteljici

progovorile-smo-o-tome

SOS telefon za žrtve nasilja
01 4813 999
Radno vrijeme:
srijedom od 16:00 – 18:00

ne mrznja

Aktivnosti POSI

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa 

Preporuke i upozorenja

POSI u medijima

Stručni savjet pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

Izabrani članovi 2. saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice 

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.