Konferencija za obilježavanje Europskog dana žrtava kaznenih djela

Konferencija Europskog danaPovodom Europskog dana žrtava kaznenih djela, 22. veljače 2017. godine, u Novinarskom domu u Zagrebu, održana je Konferencija o pravu, podrški, zaštiti i kompenzacijama žrtava kaznenih djela. Konferenciju su zajednički organizirali Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka, Bijeli krug Hrvatska iz Splita i Udruga za podršku žrtvama i svjedocima iz Vukovara. Na konferenciji su sudjelovali predstavnici Ministarstva pravosuđa, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, pravobraniteljice, sudci, odvjetnici, predstavnici akademske zajednice, te predstavnici organizacija civilnog društva i udruga za podršku žrtvama i svjedocima. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na Konferenciji je sudjelovao Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Opširnije: Konferencija za obilježavanje Europskog dana žrtava kaznenih djela

   

Stručni skup ravnatelja osnovnih i srednjih škola

Drzavni strucni skup ravnateljaNacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja organiziraoje od 20. do 22. veljače 2017.godine stručni skup ravnatelja osnovnih i srednjih škola i učeničkih domova s temom „Cjelovito vanjsko vrednovanje – poticaj unapređivanju kvalitete predtercijarnoga obrazovanja“. Uz mnoge stručnjake i uzvanike, naskupu je sudjelovala zamjenica pravobraniteljice Mira Pekeč-Knežević, 21. veljače 2017. godine, s izlaganjem „Razumna prilagodba u sustavu obrazovanja“.Nazočne je upoznala sa značenjem razumne prilagodbe, formalnim i neformalnim mogućnostima njezine primjene u općem obrazovanju kao oblikom podrške inkluzivnom obrazovanju učenika s teškoćama u razvoju. Posebno je naglasila važnost primjene načela razumne prilagodbe koja je obvezna prema Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom, te da se propuštanje razumne prilagodbesmatra diskriminacijom prema Zakonu o suzbijanju diskriminacije.

   

Okrugli stol u organizaciji kluba SANUS

sanus 020314Zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč- Knežević sudjelovala je i ove godine u radu Okruglog stola koji se već 12. godinu održava u organizaciji Kluba roditelja djece oboljele i liječene od malignih bolesti Split ”Sanus”. Stručni skup se održao u sklopu programa „Rehabilitacija i psihološka podrška djeci oboljeloj i liječenoj od malignih bolesti i njihovim obiteljima”, a povodom obilježavanja Dana djeteta oboljelog i liječenog od malignih bolesti. Na skupu su sudjelovali predsjednica saborskog odbora za zdravstvo i socijalnu zaštitu gđa. Strenja Linić, pravobraniteljica za djecu Ivana Milas-Klarić, predstavnice Ministarstava zdravstva, znanosti i obrazovanja, demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, rada i mirovinskog sustava te HZZO-a. Cilj skupa bio je ostvarivanje partnerstva udruga i relevantnih tijela i institucija kako bi se osigurala bolja kvaliteta života djece oboljele i liječene od malignih bolesti.

Opširnije: Okrugli stol u organizaciji kluba SANUS

   

Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama 2017. - Solidarnost sa ženama s invaliditetom

solidarnost zenaPetu godinu za redom brojne ženske udruge i druge organizacije civilnog društva organizirale su kampanju Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama / One Billion Rising Revolution. U toj kampanji sudjeluju žene i muškarci u preko 200 zemalja. Središnji događaj u Zagrebu odvijao se 14. veljače 2017. godine na Trgu Europe gdje se govorilo o višestrukom nasilju nad ženama, a posebno nad ženama s invaliditetom i gdje je pokazana solidarnost u borbi da se položaj žena s invaliditetom promijeni. Kampanju su zajednički organizirali: Centar za ženske studije, SOIH - Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, CESI - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Ženska soba - centar za seksualna prava , Organizacija mladih Status M, Are you Syrious?, Bolja budućnost - Udruga žena Romkinja Hrvatske,  Roditelji u akciji - RODA, Solidarna - Zaklada za ljudska prava i solidarnost, SDFŽ GO Zagreb, Udruga za samozastupanje, uz plesnu podršku Glas Hrvatske web. Ispred Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom povodom ove hvale vrijedne kampanje, sve okupljene je pozdravio i izrazio podršku ženama i djevojčicama zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić.

   

Javna panel rasprava “Problemi osoba s invaliditetom u zračnom prijevozu”

Javni panel kzU Križevcima, u konferencijskoj dvorani Razvojnog centra i tehnološkog parka, u subotu 11. veljače 2017. godine, održana je javna panel rasprava na temu „Problemi osoba s invaliditetom u zračnom prijevozu“.
Uz nazočnost i sudjelovanje saborskih zastupnika Ljubice Lukačić i Branka Hrga (ujedno i gradonačelnika Grada Križevaca), župana Koprivničko-križevačke županije Darka Korena, koordinatorice Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske Marice Mirić, predsjednika UI Križevci Petra Gatarića te predstavnika tvrtke Ulix, kao i velikog broja zainteresiranih, izneseni su problemi i poteškoće s kojima se osobe s invaliditetom susreću prilikom putovanja zrakoplovom.
Uz teškoća vezane za transport invalidskih kolica izneseni su i primjeri problema s kojima se tijekom putovanja zrakoplovima susreću gluhe i slijepe osobe, a do kojih najčešće dolazi zbog neobučenosti osoblja zračnih luka, neprilagođenosti infrastrukture te nejasnih informacija. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na panelu je sudjelovao Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

   

Stranica 3 od 122

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

ne mrznjaObavijesti

Izjava pravobraniteljice HRT-u vezano uz zapošljavanje osoba s invaliditetom NOVO!

Odluka o obustavi oglasa za prijam u državnu službu NOVO!

Novčana potpora za podmirenje dijela troškova prijevoza za studente s invaliditetom NOVO!

Ostvarivanje prava na status njegovatelja NOVO!

Stomatološka zaštita osoba s invaliditetom NOVO!

Prioritetni prijedlozi izmjena i dopuna propisa i preporuka upućeni Vladi RH

POSI u medijima

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa

Kosine „Slopey“

Znak pristupačnosti i „Smart kartica“ – osnovne informacije

Ostvarivanje prava djece i obitelji suočenim s malignim bolestima 

Preporuke UN Odbora za prava osoba s invaliditetom upućene Vladi RH - na HRV jeziku 

Brošura „Povjerenje i sigurnost“

Prava i povlastice s osnove invaliditeta u europskim zemljama: međusobno priznavanje i prenosivost povlastica

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.