21. lipnja – Međunarodni dan ALS-a

dan ALS 01Savez društava distrofičara Hrvatske informirao je javnost o provođenju globalne kampanje povodom obilježavanja Međunarodnog dana ALS-a 21. lipnja. Kako bi se pridružili predlažemo da podijelite fotografiju kako nazdravljate za oboljele od ALS-a i neuromuskularnih bolesti uz hashtag # ALSMNDWithoutBorders. Više se nalazi u nastavku.

Opširnije: 21. lipnja – Međunarodni dan ALS-a

   

Posjet delegacije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore

Crna goraU sklopu projekta „Podrška nacionalnim institucijama u prevenciji diskriminacije“, a čiji korisnici su institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Ministarstvo pravosuđa, Ministarstvo za ljudska prava i manjinska prava, Centar za edukaciju sudaca i državnih tužitelja Crne Gore, delegacija je posjetila instituciju Pravobranitelja za osobe s invaliditetom. Na sastanku je sudjelovalo uz zamjenika Sinišu Bjekovića, 13 predstavnika iz Crne Gore te pravobraniteljica Anka Slonjšak, zamjenici i pet savjetnika iz raznih područja. Tema sastanka bila je razmjena iskustva u području zaštite, promocije i praćenja prava i interesa osoba s invaliditetom te općenito rad institucije pravobranitelja za osobe s invaliditetom.

Opširnije: Posjet delegacije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore

   

U Varaždinu i Krapini održani stručni skupovi„Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet“

skup hgkSuradnja Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i Hrvatske gospodarske komore tijekom 2016. i prve polovice 2017. godine vezano za održavanje stručnih skupova na ovu temu imala je pozitivan odjek među poslodavcima i osobama s invaliditetom, te vjerujemo da smo zajedničkim dijalogom i razmjenom iskustava uspjeli rasvijetliti izazove zapošljavanja osoba s invaliditetom kroz primjere dobre prakse i pomoći poslodavcima da osobe s invaliditetom prestanu doživljavati kao uteg svom poslovanju.Iz svih tih razloga dogovoren je nastavak suradnje i u drugoj polovici 2017. godine kako bi se ova tema približila što većem broju poslodavaca diljem Hrvatske. U lipnju ove godine održani su skupovi u Varaždinu i Krapini.
Na skupovima su predavanja održali stručnjaci iz Instituta za razvoj tržišta rada i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, savjetnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom za zapošljavanje i rad te predstavnici poslodavaca koji zapošljavaju osobe s invaliditetom.
Budući još mnogi poslodavci nisu upoznati s mogućnostima (poticaji, subvencije, zamjenske kvote, nagrade, mjere aktivne politike itd.) koje su im na raspolaganju kada zapošljavaju osobe s invaliditetom, apeliramo na poslodavce da se odazovu u što većem broju na budućim stručnim skupovima u 11 preostalih županija. Vjerujemo da će prepoznati važnost ove teme te iskoristiti priliku da saznaju više o zapošljavanju i radu osoba s invaliditetom, podijeliti iskustva i izazove na koje nailaze i dobiti odgovore na svoja pitanja.

   

Javna rasprava o prijedlogu programskih obveza Hrvatske radiotelevizije za razdoblje od 2018. do 2022. godine

Tribina HRTU okviru javne rasprave o prijedlogu programskih obveza Hrvatske radiotelevizije za razdoblje od 2018. do 2022. godine tijekom lipnja se organizira niz specijaliziranih radijskih, televizijskih i mrežnih sadržaja kojima je cilj uključiti javnost te sve korisnike javnoga medijskog servisa u raspravu o obvezama Hrvatske radiotelevizije u predstojećemu petogodišnjem razdoblju. Radi toga održana je 8. lipnja 2017. godine na Hrvatskoj radioteleviziji javna tribina na kojoj je uz mnoge druge zainteresirane sudionike sudjelovala i pravobraniteljica Anka Slonjšak.Javna tribina izravno se prenosila na Trećemu programu Hrvatskoga radija (HRT – HTV 3) i na multimedijskoj usluzi HRTi, a bit će ju moguće pogledati i u odgođenome emitiranju na Četvrtome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 4). Podrobniji se podaci povezani s prijedlogom programskih obveza Hrvatske radiotelevizije za razdoblje od 2018. do 2022. godine mogu pronaći na stranicama hrt.hr/javnarasprava.

Opširnije: Javna rasprava o prijedlogu programskih obveza Hrvatske radiotelevizije za razdoblje od 2018. do 2022. godine

   

Demonstracija kulinarskih vještina pobjednice američkog MasterChefa Christine Ha

kulinarske vjestineAmeričko veleposlanstvo u Zagrebu organiziralo je 7. lipnja 2017. prijam na kojem je Christina Ha, pobjednica američkog MasterChefa 2012., osoba s oštećenjem vida, demonstrirala svoje kulinarske vještine. Prijmu i demonstraciji hvale vrijednih vještina uz druge uzvanike prisustvovala je i pravobraniteljica Anka Slonjšak. Također, dana 8. lipnja 2017. Američko veleposlanstvo u Zagrebu i Udruga nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanje organizira druženje s pobjednicom američkog MasterChefa Christine Ha. Ona će tom prilikom održati predavanje o uspjehu svoje kulinarske karijere, s posebnim osvrtom na prepreke i izazove s kojima se svakodnevno susreće kao slijepa osoba. Krozraz govor s Christine vodit će Iva Šulentić i hrvatski chef Ivan Pažanin, a nakon predavanja posjetitelji će imati priliku za razgovor i degustaciju pogačica koje će prema vlastitom receptu Christine pripremiti s članovima i djelatnicima Udruge UNUO, osobama s invaliditetom koje su educirani kuhari pod mentorstvom predsjednika Udruge Vedrana Habela.

Opširnije: Demonstracija kulinarskih vještina pobjednice američkog MasterChefa Christine Ha

   

Stranica 3 od 132

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

ne mrznjaObavijesti

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa NOVO!

POSI u medijima

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.