Obilježen Svjetski dan multiple skleroze

MSU Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski svečano je obilježen Svjetski dan multiple skleroze. Obilježavanju je prisustvovala i Lori Schneider, prva osoba s multiplom sklerozom koja je osvojila Mont Everest i ostalih 6 vrhova svijeta, ali i predstavnici institucija te saborska zastupnica Ljubica Lukačić. Ovom prilikom predstavljeni su neslužbeni rezultati istraživanja koje je proveo Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji sa Savezom društava multiple skleroze Hrvatske, u odnosu na dostupnost novih lijekova za liječenje oboljelih. Vezano za zdravstvenu skrb, predstavnica Saveza osvrnula se na rezultate anketnog istraživanja koje je Savez proveo nad 844 svojih članova a posebno je zabrinjavajući podatak o 70 % osoba oboljelih od MS koji su nezadovoljni odnosom odnosno komunikacijom zdravstvenog osoblja prema oboljelima. Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom naglasila je važnost konvencijskog načela „razumne prilagodbe“ u komunikaciji sa osobama oboljelima od multiple skleroze, ali važnost edukacije medicinskog osoblja o specifičnostima bolesti. Važnost edukacije istaknuo je i Odbor UN-a u svojim Zaključnim zapažanjima i  primjedbama upućenim Republici Hrvatskoj.Vrlo je važno raditi na osvještavanju okoline i podizanju svijesti o bolesti i potrebama oboljelog. U tom smislu Savez društava oboljelih od multiple skleroze 31.svibnja 2017.godine, provodi kampanju podizanja svijesti o multiploj sklerozi „ Ja sam više od MS-a“ dok je na Bundeku obilježio MS Tim Hrvatska šetnjom pod motom „Hodaj za MS“. Posljedice s kojim se oboljeli od multiple skleroze suočavaju su višestruke i utječu na sva područja života samog oboljelog, ali i njegove obitelji. Imajući u vidu da je sama bolest nepredvidljiva u svom razvoju potrebno je da oboljeli ima podršku obitelji, prijatelja i okoline.

   

Druga konferencija SOIH mreže žena s invaliditetom

sos zeneOd 30. do 31. svibnja u organizaciji SOIH mreže žena s invaliditetom održava se u Zagrebu u hotelu Hollidaydruga konferencija pod nazivom Izgradnja inkluzivnih ženskih mreža za budućnost. U pozdravnom djelu sudionicima se obratila Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, dok u uvodnom djelu Gordana Jurčević, predsjednica SOIH Mreže žena s invaliditetom, koja je ujedno i vodila konferenciju te Marica Mirić, koordinatorica SOIH Mreže žena s invaliditetom koja je izložila pregled propisa vezanih za žene s invaliditetom. U drugom djelu Konferencije pod nazivom Vizija uključivanja žena s invaliditetom u mreže, preduvjeti za inkluzivnost sudjelovale su uz nazočne predstavnice žena s invaliditetom i Ženska mreža Hrvatske, CESI, Centar za ženske studije, Ženska soba i udruga roditelja u akciji, RODA. 31. svibnja govoriti će se o stanju i perspektivi SOIH Mreže žena s invaliditetom, obilježavanju 10 godina rada SOIH – SOS telefona za žene s invaliditetom žrtve nasilja te obilježavanju 20 godina EDF – Odbora za žene. U 12.30 u Hrvatskom saboru Odbor za ravnopravnost spolova će održati tematsku sjednicu pod nazivom Predstavljanje izazova žena s invaliditetom.

Opširnije: Druga konferencija SOIH mreže žena s invaliditetom

   

Predstavljena publikacija „Poštivanje prava osoba s invaliditetom smještenih u udomiteljskim obiteljima i obiteljskim domovima“

PROMOCIJA BROŠURE

U prostoru Tiflološkog muzeja pravobraniteljica za osobe s invaliditetom predstavila je publikaciju „Poštivanje prava osoba s invaliditetom smještenih u udomiteljskim obiteljima i obiteljskim domovima“, u kojoj su sadržani rezultati istraživanja koje su na ovu temu proveli prof. dr. sc. Zdravka Leutar, doc.dr.sc. Marina Milić Babić i dr.sc. Marko Buljevac sa Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Istraživanje je provedeno na inicijativu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, na što su nas potaknule pritužbe i spoznaje o mogućim kršenjima prava osoba s invaliditetom s intelektualnim i psiho-socijalnim teškoćama smještenih u udomiteljskim obiteljima i obiteljskim domovima.
Nakon uvodnog obraćanja pravobraniteljice, rezultate istraživanja predstavili su autori publikacije, a na rad su se osvrnule i recenzentice, izv.prof.dr.sc. Daniela Bratković i doc.dr.sc. Maja Laklija. Na događanju su sudjelovali saborska zastupnica i predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora dr.sc. Ines Strenja Linić, pomoćnici ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, dr.sc. Maja Vučinić Knežević i Josip Masnić sa suradnicom Ivančicom Mamek Jagić, zamjenica pučke pravobraniteljice Lidija Lukina Kezić, predstavnici osoba s invaliditetom te centara za socijalnu skrb Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Opširnije: Predstavljena publikacija „Poštivanje prava osoba s invaliditetom smještenih u udomiteljskim obiteljima i obiteljskim domovima“

   

Održan stručni skup o zapošljavanju i radu u Sisku

hgk-3U suradnji sa Županijskom komorom Sisak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom i dalje nastavlja održavanje stručnih skupova na temu Zapošljavanje i rad osoba s invaliditetom – prilika, a ne namet. S obzirom na to da je zakonodavac propisao obavezu kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom kako bi potaknuo njihovo zapošljavanje, na skupu se raspravljalo o izazovima i mogućnostima u zapošljavanju i radu osoba s invaliditetom iz pozicije poslodavaca i osoba s invaliditetom, zatim o tome zašto je važno zapošljavati osobe s invaliditetom radi podizanja konkurentnosti, o problemima pri zapošljavanju i radu osoba s invaliditetom i kako ih prevladati, koji poticaji su osigurani i kako ih ostvariti, koje su mogućnosti za radnike kod kojih dođe do smanjenja radnih sposobnosti te kako ispuniti kvotu, dobiti novčanu nagradu i što su to zamjenske kvote. Osim predstavnica pravobraniteljstva za osobe s invaliditetom Mire Pekeč Knežević, zamjenice i Natalije Krajnović, savjetnice, te predstavnika HGK Davorka Vidovića, izlaganja su održali stručnjaci iz područja radnog prava, Instituta za razvoj tržišta rada, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje te Financijske agencije, od kojih je preko trideset poslodavaca dobilo odgovore na konkretna pitanja. Sisačko- moslavačka županija deveta je u nizu županija u kojima se održava ovakav stručni skup, a do kraja ove i početka iduće godine organizirat će se i u preostalih jedanaest i u gradu Zagrebu.

   

Završna konferencija projekta "Održimo neovisnost" Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba DODIR

konferencija DODIRHrvatski savez gluhoslijepih osoba DODIR održao je 25. svibnja 2017. godine u Zagrebu završnu konferenciju projekta "Održimo neovisnost" pod nazivom "Otvorimo crveno-bijela vrata". "Održimo neovisnost" je projekt kojeg je DODIR, uz podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, provodio od 2014. do 2017. godine. Završnu konferenciju vodile su gluhoslijepe osobe, korisnici programa projekta, koji su predstavljajući sebe predstavljali svoja iskustva, a sve kako bi približili probleme s kojima se svakodnevno susreću. Tijekom konferencije predstavljena su specifična postignuća koja su ostvarena projektom na način da su gluhoslijepe osobe postale aktivni sudionici programa za podizanje kvalitete edukacije. Aktivno zagovarenje, doprinos društvu, jednake mogućnosti, dostojanstvena starost, kvalitetni prevoditelji, pravo na obrazovanje, pristup informacijama, konkretne su potrebe i želje gluoslijepih osoba. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom konferenciji je prisustvovao Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice.

   

Stranica 3 od 131

Veličina fonta

Karta

Pravobraniteljica za 
osobe s invaliditetom


Savska cesta 41/3
10 000 Zagreb, Hrvatska
tel. : 01 6102 170
fax : 01 6177 901
e-mail: ured@posi.hr

ne mrznjaObavijesti

Preporuke i prijedlozi izmjena propisa

POSI u medijima

Nacionalna strategija izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom od 2017. do 2020.

Stomatološka zaštita osoba s invaliditetom

Kosine „Slopey“

Znak pristupačnosti i „Smart kartica“ – osnovne informacije

Ostvarivanje prava djece i obitelji suočenim s malignim bolestima 

Brošura „Povjerenje i sigurnost“

Prava i povlastice s osnove invaliditeta u europskim zemljama: međusobno priznavanje i prenosivost povlastica

 

Hrvatska se treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi SVA djeca u Hrvatskoj  dobila kvalitetnije obrazovanje. Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljivo, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu, koja su u stvari njegove žrtve.

Učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja. Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića,  dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije.