ARHIVA

14
Ruj
Prosvjed „ŠKOLA ZA SVE“

Na Europskom trgu u Zagrebu 14. rujna je održan prosvjed inicijative „Škola za sve“ koja je zatražila od Vlade Republike Hrvatske i resornog Ministarstva znanosti i obrazovanja, osiguravanje ravnopravnosti i jednakih mogućnosti za svu djecu s teškoćama…

13
Ruj
Održan sastanak s gradonačelnikom Požege i udrugama

U svrhu unaprjeđenja položaja osoba s invaliditetom na području Požeško-slavonske županije, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom inicirala je održavanje sastanaka sa predstavnicima Grada Požege te udrugama s područja cijele županije.

11
Ruj
Radionica o antidiskriminaciji u Europskim strukturnim i investicijskim fondovima

U Zagrebu je u Državnoj školi za javnu upravu 11. rujna 2019. godine održana Radionica o antidiskriminaciji, ravnopravnosti spolova i primjeni Konvencije o pravima osoba s invaliditetom u Europskim strukturnim i investicijskim fondovima (ESI fondovima).

11
Ruj
Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika

Donošenjem Pravilnika o pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim posrednicima definirani su kriteriji za odobravanje pomoćnika, te je njegovo donošenje trebalo doprinijeti podizanju kvalitete uključivog obrazovanja.

09
Ruj
Orijentacijski tjedan za brucoše s invaliditetom Udruge „ZAMISLI“

U organizaciji Udruge za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom „ZAMISLI“ u Zagrebu je u ponedjeljak, 9. rujna, započeo Orijentacijski tjedan za brucoše s invaliditetom u sklopu projekta „Od mature do studentske avanture“…

08
Ruj
Mliječna staza 2019.

U organizaciji UNICEF-a i pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i Grada Zagreba, 8. rujna u Zagrebu je održana humanitarna utrka Mliječna staza 2019.

07
Ruj
Utrka Run of Heart, Jaškovo 2019.

U organizaciji Centra za pružanje usluga u zajednici Ozalj u Jaškovu je 7. rujna 2019. godine po treći put održana tradicionalna međunarodna i humanitarna utrka Runo of Heart.

06
Ruj
Obilasci parkova i perivoja Slavonije i Baranje

Dana 6. rujna, u Perivoju kralja Petra Krešimira IV u Osijeku održano je prvo u nizu događanja u parkovima i perivojima Slavonije i Baranje u organizaciji Udruge žena oboljelih i liječenih od karcinoma jajnika ”JA KA” Osijek.

04
Ruj
U Splitu održana radionica “Izazovi zapošljavanja osoba s invaliditetom i kako ih prevladati”

Nakon održanih radionica u Zagrebu i Osijeku, u Splitu je 4. rujna 2019. godine održanaradionica “Izazovi zapošljavanja osoba s invaliditetom i kako ih prevladati”.

03
Ruj
Posjeta albanske pravobraniteljice

U okviru studijske posjete Republici Hrvatskoj, Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom 3. rujna posjetila je Erinda Ballanca, pravobraniteljica Republike Albanije sa svojim suradnicama…

29
Kol
Osnovano Povjerenstvo za ranu intervenciju u djetinjstvu

Odlukom Vlade Republike Hrvatske od 29. kolovoza 2019. godine osnovano je Povjerenstvo za ranu intervenciju u djetinjstvu.

28
Kol
Održan sastanak sa Nadbiskupijskim povjerenikom za pastoral osoba s invaliditetom

Dana 28. kolovoza 2019. godine, u prostorijama župe sv. Ćirila i Metoda u Osijeku održan je sastanak s ciljem uključivanja Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u aktivnosti koje provodi Povjerenstvo za pastoral osoba s invaliditetom…

28
Kol
Reakcija na medijske objave povodom dopisa PU OBŽ

Slijedom medijskih objava koje su uslijedile nakon dopisa Policijske uprave osječko-baranjske upućenog Ravnateljstvu Doma zdravlja Osijek, a vezano za „radikalizaciju osoba s duševnim smetnjama u Republici Hrvatskoj“

27
Kol
Sastanak i obilazak Glavnog željezničkog kolodvora u Zagrebu

Na inicijativu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u Zagrebu je 27. kolovoza na Glavnom željezničkom kolodvoru održan sastanak i obilazak kolodvora na temu pristupačnosti njegove infrastrukture i pratećih sadržaja osobama s invaliditetom.

26
Kol
Javno izlaganje Nacrta prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu

U organizaciji Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u Zagrebu je u prostorima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije 22. kolovoza održano javno izlaganje Nacrta prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu.

17
Srp
Obveza pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja tijela javnog sektora

U rujnu ove godine za javna tijela čije su mrežne stranice izrađene poslije 23. rujna 2018. stupa na snagu Zakon o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora.

12
Srp
Pravobraniteljica se sastala s novom predstavnicom UNICEFa gđom. Castillo

Dana 12. srpnja 2019. pravobraniteljica za osobe s invaliditetom održala je sastanak s predstojnicom Fonda Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF), Ureda u Hrvatskoj, Reginom Castillo i suradnicama.

10
Srp
Održan stručno savjetodavni sastanak u Uredu državne uprave u Osječko-baranjskoj županiji

Dana 10. srpnja u Uredu državne uprave u Osječko-baranjskoj županiji održan je stručno savjetodavni sastanak sa svrhom osnaživanja stručnih kompetencija te razmjene mišljenja sudionika uključenih u obrazovanje učenika s teškoćama u razvoju i postupak utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta, učenika.

04
Srp
Održana 27. tematska sjednica Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora

U Saboru je 4. srpnja 2019. godine održana 27. tematska sjednica Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora na kojoj se raspravljalo o problematici zaštite žrtava nasilja u obitelji s naglaskom na potrebu financiranja provedbe Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji…

03
Srp
Obilježavanje Dana neovisnosti SAD-a u Zagrebu

Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj obilježilo je 3. srpnja 2019. godine Dan neovisnosti.

01
Srp
Reagiranje na odluku odbacivanja prijedloga izmjena i dopuna Zakona o prijevozu u linijskom i obalnom pomorskom prometu

Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o prijevozu ulinijskom i obalnom pomorskom prometu prema kojemu bi se djeci s teškoćama u razvoju i njihovim roditeljima i osobama s invaliditetom stanovnicima otoka RH..

28
Lip
How do we tackle Ageisam and Age Discrimination against Older People

U organizaciji Equineta-Europske mreže tijela za promicanje jednakosti, održan je u Berlinu, 27. – 28.lipnja 2019. seminar na temu starenja i diskriminacije s osnova dobi.

25
Lip
Dan državnosti

25.lipnja 2019. održano je svečano primanje u prigodi Dana državnosti Republike Hrvatske. U organizaciji predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović

19
Lip
Panel rasprava „Sustav besplatne pravne pomoći – problemi i izazovi“

Dana 19. lipnja 2019. godine u Knjižari Nova u Osijeku održana je Panel rasprava „Sustav besplatne pravne pomoći – problemi i izazovi“ u organizaciji Centra za mir – Osijek i Centra za mirovne studije.

14
Lip
Održana završna konferencija projekta „Moj kvadrat u zajednici“

Dana 14. lipnja 2019. godine u prostorijama Centra za pružanje usluga u zajednici Osijek – „Ja kao i Ti“, na adresi Martina Divalta 2 u Osijeku,održana je završna konferencija u okviru projekta „Moj kvadrat u zajednici“.

12
Lip
Okrugli stol o položaju slijepih i slabovidnih osoba u RH

12. lipnja održan je u Hrvatskom saboru Okrugli stol povodom Dana Hrvatskog saveza slijepih i slabovidnih osoba koji se obilježava 16. lipnja. Tema Okruglog stola bila je položaj slijepih i slabovidnih osoba.

10
Lip
Sastanak Stručnog savjeta pravobraniteljice – zapošljavanje osoba s invaliditetom

10. lipnja u Zagrebu je održan 3. sastanak 3. saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice za osobe invaliditetom o temi zapošljavanje osoba s invaliditetom.

10
Lip
Ciklus višeosjetilnih izložbi – Otok Rava

U Tiflološkom muzeju u Zagrebu je 10. lipnja izložbom – Otok Rava započeo ciklus višeosjetilnih izložbi s četverogodišnjom temom Netaknuta priroda.

09
Lip
Druga utrka SMA CroatiaRun 2019.

Savez društava distrofičara Hrvatske i Društvo distrofičara Zagreb organizirali su u Zagrebu, 9. lipnja, humanitarnu manifestaciju pod nazivom „Druga utrka SMA CroatiaRun“.

08
Lip
Izvješće HZJZ-a o osobama s invaliditetom u Republici Hrvatskoj

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) na svojim je mrežnim stranicama objavio Izvješće o osobama s invaliditetom u Republici Hrvatskoj sa stanjem u mjesecu svibnju 2019. godine.

07
Lip
Otvoren RES park Marin u Antunovcu

Dana 07.lipnjau Antunovcu jeotvoren Rekreacijsko – edukativni – senzorički (RES) park Marin.

06
Lip
Povodom Dana prava osoba s duševnim smetnjama pravobraniteljica je sudjelovala na skupu o Procjeni poslovne sposobnosti u kontekstu prava osoba s duševnim smetnjama

Dan prava osoba s duševnim smetnjama u Hrvatskoj se obilježava 6. lipnja od 2012. godine. Povodom ovogodišnjeg dana Klinika za psihijatriju Vrapče organizirala je skup o procjeni poslovne sposobnosti u kontekstu prava osoba s invaliditetom.

01
Lip
Devetnaesti nadbiskupijski susret osoba s invaliditetom i članova njihovih obitelji

U subotu 1. lipnja, u Slavonskom Brodu, održan je Devetnaesti nadbiskupijski susret osoba s invaliditetom i članova njihovih obitelji.

31
Svibanj
Samozastupanje za život bez nasilja

Udruga za samozastupanje i Centar za pružanje usluga u zajednici Ozalj održali su dana 31. svibnja 2019. godine javnu tribinu pod nazivom Samozastupanje za život bez nasilja.

31
Svibanj
Dan Centra za autizam Osijek

Dana 31. svibnja obilježen je prvi dan Centra za autizam Osijek.

30
Svibanj
30. svibanj – Dan Hrvatskog sabora

U povodu obilježavanja Dana Hrvatskog sabora, 30. svibnja održano je u Hrvatskom saboru svečano primanje.

29
Svibanj
Konzultacije o diplomskom studiju Socijalnog rada na Pravnom fakultetu Osijek

U okviru izrade Elaborata za sveučilišni diplomski studij socijalnog rada Pravnog fakulteta Osijek, dana 29. svibnja 2019. godine održane su konzultacije o predloženim ishodima učenja i strukturi predmeta za diplomski studij socijalnog rada.

29
Svibanj
Šetnja osoba s invaliditetom Donjim gradom

Plavi telefon, prva i najstarija Linija pomoći u gradu Zagrebu i RH, uz 10-ak edukativnih i preventivnih programa i projekata, već 20 godina provodi i projekt za djecu s invaliditetom, Plavi servis

29
Svibanj
Druga utrka SMA CroatiaRun

Savez društava distrofičara Hrvatske i Društvo distrofičara Zagreb organiziraju humanitarnu manifestaciju Drugu utrku SMA CroatiaRun.

28
Svibanj
V- START- Podrška žrtvama kroz podizanje svijesti i umrežavanja

U sklopu projekta V- START- Podrška žrtvama kroz podizanje svijesti i umrežavanja u Zagrebu je 28. svibnja 2019. održana konferencija.

28
Svibanj
Radionica „Kultura, sudioništvo i socijalna integracija – do boljeg zadovoljenja kulturnih potreba”

U Puli je 28. svibnja 2019. godine započeo trodnevni edukacijski ciklus europskog projekta „MI plus“ pod nazivom „Kultura, sudioništvo i socijalna integracija – do boljeg zadovoljenja kulturnih potreba”.

28
Svibanj
Položaj osoba s invaliditetom u graduBelom Manastiru

S ciljem upoznavanja sa mjerama i aktivnostima koje provodi Grad Beli Manastir radi poboljšanja položaja osoba s invaliditetom na svom području, te s ciljem uspostavljanja suradnje u provođenju daljnjih aktivnosti…

27
Svibanj
Samostalna izložba slika Marije Glavičić Počuć

Hrvatski savez udruga invalida rada organizirao je 27.5. otvaranje 28. izložbe likovnih radova osoba s invaliditetom u svom prostoru u sklopu programa…

24
Svibanj
Likovna kolonija – 40. svibanjski susreti

U sjedištu Centra za rehabilitaciju Zagreb na Orlovcu svečano je u petak 24. svibnja otvorena likovna kolonija – 40. svibanjski susreti.

24
Svibanj
Savjetovanje studenata s invaliditetom u Studentskom domu Stjepan Radić

Dana 24. svibnja 2019. savjetnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom sastala se sa studentima s invaliditetom u Studentskom domu Stjepan Radić.

21
Svibanj
18. Festival jednakih mogućnosti

U Zagrebu je 21. svibnja 2019. godine u organizaciji Društva tjelesnih invalida otvoren 18. Festival jednakih mogućnosti (F=M).

21
Svibanj
Sastanak o željezničkom putničkom prijevozu osoba s invaliditetom

U Zagrebu je 21. svibnja održan sastanak o osobama s invaliditetom u željezničkom prijevozu. Sastanak je organiziran s predstavnicima tvrtki HŽ Putnički prijevoz d.o.o. i HŽ Infrastruktura d.o.o. kao nastavak suradnje…

21
Svibanj
Poslodavac godine za osobe s invaliditetom za 2019. godinu

21. svibnja u Zagrebu održana je svečana dodjela nagrade „Poslodavac godine za osobe s invaliditetom“ za 2018. godinu.

21
Svibanj
Sastanak Organizacijskog savjeta i Organizacijskog odbora 1. međunarodnekonferencije Osobe s invaliditetom u umjetnosti, znanosti te odgoju i obrazovanju

Dana 21. svibnja u Svečanoj dvorani Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku održan je sastanak Organizacijskog savjeta i Organizacijskog odbora 1. međunarodne konferencije Osobe s invaliditetom u umjetnosti, znanosti te odgoju i obrazovanju.

20
Svibanj
Održana Nacionalna konferencija: „Važnost umrežavanja i standardizacije u postupanju svih pružatelja podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela i prekršaja“

U organizaciji Victim Support Europe i Udruga za podršku žrtvama i svjedocima uz podršku Ministarstva pravosuđa i Europske komisije, 20. svibnja 2019. godine, u prostorijama Ministarstva pravosuđa održana je Nacionalna konferencija…

20
Svibanj
Okrugli stol: Zapošljavanje osoba s invaliditetom u ruralnim područjima

U Gospiću je 20. svibnja 2019. godine u organizaciji Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju „Pčelice“ iz Gospića i u suradnji s Udrugom Zamisli i Centrom Up2Date održan okrugli stol s temom „Zapošljavanje osoba s invaliditetom u ruralnim područjima“.

15
Svibanj
Početna konferencija projekta Društveni putokaz

Dana 15.svibnja u prostoru Obiteljskog centra – podružnice Centra za socijalnu skrb u Osijeku, na adresi Jägerova 12,održana je Početna konferencija infrastrukturnog projekta Društveni putokaz.

15
Svibanj
Konferencija „Društveno-ekonomska dobrobit zapošljavanja osoba s invaliditetom u Calzedonia Hrvatska“

U Varaždinu je 15. svibnja 2019. godine održana konferencija na kojoj su predstavljeni rezultati znanstvenog projekta „Društveno ekonomska dobrobit zapošljavanja osoba s invaliditetom u trgovačkim društvima Grupe Calzedonia u Hrvatskoj“

14
Svibanj
14. svibnja u Bruxellesu održan godišnji sastanak radne grupe za Konvenciju o pravima osobe s invaliditetom pri Europskoj mreži tijela nacionalnih institucija za ljudska prava

Uz redoviti godišnjih prikaz aktivnosti članova grupe na području zaštite prava osoba s invaliidetom, održan je i tematski seminar o inkluzivnom obrazovanju.

13
Svibanj
13. svibnja u Bruxellesu održan Radni forum o provedbi UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom u EU i zemljama članicama

Teme ovogodišnjeg radnog forumabile su sudjelovanje u političkom životu s obzirom na nadolazeće izbore za Europski parlament, mehanizmi za zaštitu prava iz Konvencije o pravima osoba s invaliditetom i međuodnos između KPOSI i drugih međunarodnih konvencija.

10
Svibanj
Radionica o antidiskriminaciji

U Državnoj školi za javnu upravu 10. svibnja 2019. godine je održana Radionica o antidiskriminaciji, ravnopravnosti spolova i primjeni Konvencije o pravima osoba s invaliditetom u europskim i investicijskim fondovima (ESI fondovima)

10
Svibanj
Međunarodni stručni skup o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom

Od 9. do 10. svibnja 2019. godine već tradicionalno u Zadru održan je 15. Međunarodni stručni skup o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom sa temom koja je ove godine glasila: „Naš pogled u budućnost“.

09
Svibanj
Utrka Wings for Life World Run 2019.

U Zadru je 5. svibnja održana utrka Wings for Life World Run. Zadar je tako po šesti put kao domaćin bio dio globalne utrka koja se 2019. godine trčala na 323 lokacije u 72 države, a ukupno je prijeđeno 1.203.276 kilometara.

09
Svibanj
Hrvatski sabor jednoglasno prihvatio Godišnje izvješće o radu pravobranitelja za osobe s invaliditetom za 2018. godinu

U svom obraćanju Saboru pravobraniteljica je istaknula kako se u 2018. godini obratio 1.951 građanin što je za 10 % više u odnosu na 2017. godinu

08
Svibanj
U Osijeku obilježen Svjetski dan borbe protiv karcinoma jajnika

Povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv karcinoma jajnika, 8. svibnja – ”Tirkizni dan”,Udruga žena oboljelih i liječenih od karcinoma jajnika “JA KA” Osijek organizirala jebrojne aktivnosti.

30
Tra
Invaliditet nije zapreka za rad

Danas kada promičemo vrijednost rada, važnost pravednih i povoljnih uvjeta rada te zagovaranje radničkih prava s ciljem ostvarenja što boljeg standarda, ne smijemo zaboraviti da ova prava moraju biti dostupna svima.

26
Tra
Wings for Life World Run – POSI TEAM 2019.

Bliži se dan održavanja utrke Wings for Life World Run koja se po šesti put održava u Zadru 5. svibnja 2019. godine.

25
Tra
Obilježeno 10 godina primjene Zakona o suzbijanju diskriminacije u Hrvatskoj

Povodom ove obljetnice Pučki pravobranitelj kao središnje tijelo za suzbijanje diskriminacije u Republici Hrvatskoj u suradnji s Kućom ljudskih prava organizirao je 25. travnja nacionalnu konferenciju Deset godina primjene Zakona o suzbijanju diskriminacije u Hrvatskoj.

25
Tra
Podrška pravobraniteljice za osobe s invaliditetom projektu ADOBE – pristupačna turistička odredišta i usluge u pograničnim područjima

Dana 25. travnja u Pečuhu (Mađarska), u službenim prostorijama Županije Baranja održan je radni sastanak s ciljem utvrđivanja konačnog prijedloga prijave EU projekta “ADOBE” – ACCESSIBLE TOURISM DESTINATIONS AND SERVICES IN BORDER AREAS.

24
Tra
Equinet Working Group on Equality Law

Dana 24. travnja 2019. godine u Briselu je održana radna grupa Equineta na temu jednakosti. Iz ureda Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom prisustvovala je Ana Bahunek. Predstavnici država Albanije, Finske i Slovenije izložili su…

12
Tra
Radionica za novinare i urednike na Hrvatskoj radio televiziji

12. travnja održana je radionica za novinare i urednike na HRT na inicijativu HRT Akademije.

10
Tra
We are in this together!

U okviru Erasmus+ projekta We are in this together Udruga za samozastupanje je od 08.04. do 10.04. 2019. godine u Kući ljudskih prava u Zagrebu ugostila pedesetak samozastupnika i asistenata iz Austrije…

10
Tra
Radionica o antidiskriminaciji

U Državnoj školi za javnu upravu 10. travnja 2019. godine je održana druga ovogodišnja Radionica o antidiskriminaciji, ravnopravnosti spolova i primjeni Konvencije o pravima osoba s invaliditetom u europskim i investicijskim fondovima (ESI fondovima).

09
Tra
Edukacija jačanja kapaciteta za rad s gluhoslijepim osobama

Edukacija jačanja kapaciteta za rad s gluhoslijepim osobama u organizaciji Ženske udruge „IZVOR“ i Udruge gluhoslijepih osoba grada Osijeka i Osječko-baranjske županije održana je 08. i 09. travnja 2019. godineu Osijeku.

08
Tra
Obilasci udruga osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju u gradu Osijeku

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, Svjetskog dana osoba s Down sindromom i Međunarodnog dana invalida rada, suradnici pravobraniteljice za osobe s invaliditetom prisustvovali su svečanostima i događanjima…

06
Tra
Međunarodne konferencije nagluhih “Understanding Accessibility”

Hrvatski savez gluhih u nagluhih u suradnji s Europskom Federacijom nagluhih organizator je Međunarodne konferencije nagluhih “Understanding Accessibility” koja se od 4. do 6. travnja održala u Zagrebu.

05
Tra
“Unapređenje mogućnosti ravnopravnog uključivanja osoba s invaliditetom na tržište rada“

U Centru za mlade Zagor u Zaboku, 5. travnja održan je stručni skup pod nazivom “Unapređenje mogućnosti ravnopravnog uključivanja osoba s invaliditetom na tržište rada“…

05
Tra
Predavanje na Policijskoj akademiji

Zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić održao je na Policijskoj akademiji 5. travnja predavanje polaznicima/cama Specijalističkog tečaja za maloljetničku delikvenciju…

03
Tra
Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Svake godine povodom obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu šalju se poruke iza kojih ponovo nema konkretnih poteza na uspostavi sustava skrbi za djecu i odrasle osobe s autizmom.

03
Tra
33. temeljni tečaj za službenike odjela osiguranja u kaznionicama i zatvorima

U Zagrebu je 3. travnja 2019. godine zamjenik pravobraniteljice Darijo Jurišić u Zatvoru u Zagrebu održao predavanje i radionicu polaznicima 33. temeljnog tečaja za službenike odjela osiguranja u kaznionicama i zatvorima…

02
Tra
Specijalizirana edukacija za OCD koje se bave pružanjem pomoći i podrške žrtvama i svjedocima/kinjama kaznenih djela

Od 1. do 2. travnja 2019. u Zagrebu se održava specijalizirana edukacija za organizacije civilnoga društva koje se bave pružanjem pomoći i podrške žrtvama i svjedocima/kinjama kaznenih djela.

01
Tra
Hrvatskom saboru podneseno Godišnje izvješće o radu pravobranitelja za osobe s invaliditetom za 2018. godinu

Kroz prikaz rada institucije Pravobranitelja za osobe s invaliditetom na zaštiti, praćenju i promicanju prava osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju odražava se jasna slika njihova položaja u hrvatskom društvu…

26
Ožu
Godišnja konferencija o ljudskim pravima: Pregled stanja u 2018. godini

U Novinarskom domu u Zagrebu, 26. ožujka 2019. godine u organizaciji Kuće ljudskih prava Zagreb, održana je Godišnja konferenciju o ljudskim pravima: Pregled stanja u 2018. godini.

26
Ožu
Što smo dobili ratifikacijom Istanbulske konvencije?

U organizaciji Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež, organiziran je 26. ožujka 2019.g. skup na temu: „Što se postiglo ratifikacijom Istanbulske konvencije?“.

25
Ožu
Sastanak Stručnog savjeta pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

U Uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom 25. ožujka 2019. godine održan je 2. sastanak 3. saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice.

22
Ožu
Ulaganje u jednake mogućnosti za sve: Analiza rodne ravnopravnosti u Hrvatskoj

U Europskom domu, 22.ožujka 2019.g., održano je javno predstavljanje izvještaja Svjetske banke „Investiranje u jednake mogućnosti za sve:Analiza rodne ravnopravnosti u Hrvatskoj“.

21
Ožu
Svjetski dan osoba s Down sindromom i 20 godina Udruge za sindrom Down – Zagreb

Svjetski dan osoba s Down sindromom obilježava se 21. ožujka. Navedeni datum je izabran kako bi označio jedinstvenost Downova sindroma u potrostručenju (trisomiji) 21. kromosoma.

19
Ožu
Stručni skup: „Promicanje važnosti ljudskih odnosa“

Povodom obilježavanja Svjetskog dana socijalnog rada, Hrvatska udruga socijalnih radnika organizirala je 19. ožujka 2019. stručni skup na temu: “Promicanje važnosti ljudskih odnosa“.

18
Ožu
Tjedan otvorenih vrata Udruge za sindrom Down Zagreb

U tjednu od 18. ožujka do 22. ožujka održava se obilježavanje Međunarodnog dana Down sindroma te dvadeseti rođendan Udruge sa sindrom Down Zagreb.

16
Ožu
Završna konferencija projekta AsistentOS UP.02.2.2.02.0027

Dana 16. ožujka u Zoo hotelu u Osijeku održana jeZavršna konferencija projektaAsistentOS. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.

15
Ožu
Posjet studenata Veleučilišta u Požegi Područnom uredu Pravobranitelja za osobe s invaliditetom u Osijeku

Studenti treće godine Veleučilišta u Požegi, Preddiplomski stručni studij Upravni studij, dana 15. ožujka posjetili su Područni ured institucije Pravobranitelja za osobe s invaliditetom u Osijeku.

15
Ožu
Okrugli stol: „Odvjetnici i tehnologija današnjice“

U Zagrebu, u Hrvatskoj odvjetničkoj komori, 15. ožujka u sklopu obilježavanja XXXVII. Dana hrvatskih odvjetnika, održan je okrugli stol pod nazivom „Odvjetnici i tehnologija današnjice“.

14
Ožu
Zadar – Wings for Life World Run 2019.

Po šesti put u Zadru se 5. svibnja održava utrka Wings for Life World Run. Jedan dan i očekuje se 9.000 trkačica i trkača, a svi samo s jednim ciljem – malim doprinosom učiniti svijet boljim i trčati za one koji to ne mogu.

14
Ožu
Okrugli stol „Želiš li se mijenjati za mjesto?“

U Hrvatskom saboru 14. ožujka održan je okrugli stol pod nazivom “Želiš li se mijenjati za mjesto?“ pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića…

13
Ožu
Održan Okrugli stol „Proces deinstitucionalizacije u RH i europski stup socijalnih prava“

Dana 13. ožujka održan je Okrugli stol na temu procesa deinstitucionalizacije u RH i europskog stupa socijalnih prava organiziran od strane Europske mreže za neovisno življenje (ENIL)…

12
Ožu
Okrugli stol „Put do sveučilišta“

Znanstveni zavod Hrvatskih studija u suradnji s Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom i Knjižnicom Hrvatskih studija organizirali su okrugli stol na temu „Put do sveučilišta“

11
Ožu
Održan sastanak u Ministarstvu unutarnjih poslova

Dana 11. ožujka 2019. na inicijativu Ministarstva unutarnjih poslova održan je sastanak s ministrom Davorom Božinovićem, Nikolom Milinom, glavnim ravnateljem policije i suradnicima/ama vezano uz donošenje Pravilnika…

08
Ožu
Obilježavanje Međunarodnog dana žena – 8. ožujka

U okviru Kampanje „Aktivne i uključene“ Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske u partnerstvu s Pravobraniteljem za osobe s invaliditetom organizirala je skup povodom obilježavanja 8. ožujka…

08
Ožu
Predstavljanje Medijskog kodeksa

Obilježavajući Međunarodni dan žena, 8. ožujka 2019., u Novinarskom domu održano je predstavljanje Medijskog kodeksa, vodiča za profesionalno i senzibiliziano izvještavanje o slučajevima nasilja prema ženama i slučajevima femicida.

07
Ožu
Konferencija „Zapošljavanje osoba s intelektualnim teškoćama na otvorenom tržištu rada“

Hrvatski savez udruga osoba s intelektualnim teškoćamaorganizirao je konferenciju pod nazivom „Zapošljavanje osoba s intelektualnim teškoćama na otvorenom tržištu rada“…

07
Ožu
Najava skupa: Razumna prilagodba u sustavu zdravstva

Povodom Međunarodnog dana žena 08. ožujka, a u okviru Kampanje „I dalje aktivne i uključene“…

06
Ožu
U Osijeku održan radni sastanak na temu „Nepropisno parkiranje na označenim parkirališnim mjestima za osobe s invaliditetom“

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom izdala je preporuku svim gradovima i policijskim upravama s predloženim mjerama i aktivnostima koje je potrebno provoditi kako bi se spriječilo i onemogućilo nepropisno parkiranje na mjesta označena za osobe s invaliditetom…

05
Ožu
Otvoren Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju u Osijeku

Dana 05.ožujkana adresi Vinkovačka 3 u Osijeku svečano je otvoren Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju.

01
Ožu
Informacije za umirovljenike sa beneficiranim radnim stažem

Obavještavamo umirovljenike sa beneficiranim radnim stažem o mogućnosti ostvarivanja povoljnije mirovine za sve osobe s invaliditetom koji su ostvarili beneficirani radni staž…

27
Velj
Javna prezentacija projekta „Unapređenje sustava podrške iz perspektive žrtava kaznenih djela“

U Zagrebu je 27. veljače na Pravnom fakultetu održana javna prezentacija rezultata međunarodnog projekta „Unapređenje sustava podrške iz perspektive žrtava kaznenih djela – VICATIS“

27
Velj
Ravnopravno roditeljstvo- stvarnost ili mit?

Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo organizirala je dana 27. veljače 2019. godine Okrugli stol pod nazivom Ravnopravno roditeljstvo-stvarnost ili mit?

26
Velj
Održana radionica Strategije za borbu protiv segregacije, isključivanja te sputavanja osoba

U Klinici za psihijatriju Vrapče 26. i 27. veljače održana je radionica na temu „Strategije za borbu protiv segregacije, isključivanja te sputavanja osoba“.

22
Velj
Zero Project Conference 2019

Od 20.do 22. veljače 2019.godine, u organizaciji Zero Project održana je trodnevna konferencija na kojoj su predstavnici iz 41 države svijeta predstavili ukupno 66 inovativnih praksi i 10 inovativnih politika.

22
Velj
Otvorenje Kreativnog kutka Centra „Ja kao i Ti“ u Osijeku

Dana 22. veljačena adresi Strossmayerova 1A u Osijeku otvoren je Kreativni kutak Centra za pružanje usluga u zajednici Osijek – „Ja kao i Ti“.

21
Velj
Položaj osoba s invaliditetom u gradu Slavonskom Brodu

S ciljem upoznavanja sa mjerama i aktivnostima koje provodi Grad Slavonski Brod radi poboljšanja položaja osoba s invaliditetom na svom području, te s ciljem uspostavljanja suradnje u provođenju daljnjih aktivnosti…

20
Velj
Seminar za odgojno-obrazovne djelatnike

Dana 20. veljače 2019. godine u Srednjoj Graditeljskoj i tehničkoj školi, u Zagrebu, održan je seminar za odgojno obrazovne djelatnike.

11
Velj
Konferencija za medije povodom objave podataka o prikupljenim predprijavama za ugradnju dizala

U Zagrebu je 11. veljače u „Kući Europe“ održana konferencija za medije povodom objave podataka o prikupljenim predprijavama građana za ugradnju dizala u višeetažne stambene građevine.

08
Velj
Završna konferencija projekta „VISITUS – obogaćivanje turističke ponude za slijepe i slabovidne osobe“

Dana 8. veljače 2019. godine u Dalju je održana Završna konferencija projekta „VISITUS – Obogaćivanje turističke ponude za slijepe i slabovidne osobe“ financiranog iz programa prekogranične suradnje „Interreg IPA CBC Hrvatska – Srbija 2014.-2020.“

08
Velj
Pripreme za otvorenje područnog ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u Splitu

U Zagrebu je 8. veljače 2019. godine potpisan Ugovor o dodjeli državnog prostora za otvorenje područnog ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u Splitu.

08
Velj
Završna konferenciju pilot projektaMinistarstva pravosuđa „Implementacija Zajednica UZOR u hrvatski zatvorski sustav“

U Ministarstvu pravosuđa 8. veljače je održana Završna konferenciju pilot projekta „Implementacija Zajednica UZOR (U-uspjeh, Z-zajedništvo, O-odgovornost i R-rad)u hrvatski zatvorski sustav“.

05
Velj
Konferencija o usluzi osobne asistencije

Dana 5. veljače u organizaciji Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske i Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom te u suradnji s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku održana je „Konferencija o usluzi osobne asistencije“.

31
Sij
Dan Hrvatskog paraolimpijskog odbora i proglašenje najuspješnijih u 2018. godini

: U Zagrebu je 31. siječnja svečano obilježen Dan Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO) i održano je 22. proglašenje najuspješnijih sportaša s invaliditetom. Cjelokupni događaj je u izravnom prijenosu prenosila Hrvatska radiotelevizija.

31
Sij
Edukativna radionica na temu „TURIZAM ZA SVE – Turizam pristupačan osobama s invaliditetom“

Dana 31. siječnja u prostorijama HGK – Županijske komore u Osijeku održana je edukativna radionica na temu „TURIZAM ZA SVE – Turizam pristupačan osobama s invaliditetom“.

31
Sij
Sjednica Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskog sabora

Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskog sabora održao je 31. siječnja 2019. godine svoju 29. sjednicu.

29
Sij
Prevencija nasilničkog ponašanja i seksualnog uznemiravanja u sportu

Dana 29. siječnja 2019. održan je okrugli stol „Prevencija nasilničkog ponašanja i seksualnog uznemiravanja u sportu“. Događanje je organizirano od strane pravobraniteljica za ravnopravnost spolova i za djecu…

28
Sij
Održana edukacija studenata Zdravstvenog veleučilišta

Na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, 28. siječnja održan je stručni skup: „Načini ostvarivanja primjerenog kontakta i specifičnosti zdravstvene skrbi za osobe s invaliditetom“.

24
Sij
Pilot projekt Nacionalni okvir za probir i dijagnostiku poremećaja iz spektra autizma u djece dobi 0-7 godina u Republici Hrvatskoj

Dana 24. siječnja u Područnom uredu pravobraniteljice za djecu u Osijeku održan je sastanak predstavnika Ureda UNICEF-a za Hrvatsku i savjetnika iz područnih ureda pravobraniteljice za djecu i pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

23
Sij
Lijenost nije invalidnost, misli gdje parkiraš

Potaknuti kampanjom Split parkinga i aktivnostima Inicijative za pristupačan Split, kojima dajemo punu podršku te slijedom kontinuiranih upozorenja pravobraniteljice za osobe s invaliditetom…

21
Sij
Sastanak o željezničkom putničkom prijevozu putnika s invaliditetom

U Zagrebu je 21. siječnja održan sastanak o željezničkom putničkom prijevozu. Sastanak je organizirala pravobraniteljica za osobe s invaliditetom s predstavnicima tvrtki HŽ Putnički prijevoz d.o.o., HŽ Infrastruktura d.o.o…

21
Sij
Osnivački sastanak III. saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

U Zagrebu je u Maloj kući dječjih prava 21. siječnja održan osnivački sastanak III. saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

17
Sij
Svjetski kup u skijanju za osobe s invaliditetom, Sljeme 2019.

Hrvatski paraolimpijski odbor (HPO) organizator je dviju utrka slaloma Svjetskog kupa u skijanju za osobe s invaliditetom (Worl Para Alpine Skiing – WPSA) koje su 16. i 17. siječnja 2019. godine održane na sljemenskom Crvenom spustu.

07
Sij
Okrugli stol: Para taekwondo sport

U Zagrebu je 7. siječnja 2019. godine u organizaciji Hrvatskog para taekwando saveza (HPTS) održan okrugli stol o para taekwondo sportu i njegovim pravnim, birokratskim, sportskim i društvenim aspektima.

03
Sij
Rezultati Javnog poziva za izbor članova trećeg saziva Stručnog savjeta

Slijedom Javnog poziva za izbor članova trećeg saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice za osobe s invaliditetom koji je objavljen 13. prosinca 2018. godine, objavljujemo rezultate izbora prispjelih prijava.

28
Pro
Odluka o obustavi postupka prijma u državnu službu na određeno vrijeme

28.12.2018. – Odluka o obustavi postupka prijma u državnu službu na određeno vrijeme u Ured pravobranitelja za osobe s invaliditetom,

16
Pro
Istanbul, Međunarodna konferencija o pristupu pravosuđu osobama s invaliditetom

U organizaciji Saveza za praćenje jednakosti prava i Delegacije Europske unije za Tursku, u Istanbulu je 15. i 16. prosinca 2018. godine održana Međunarodna konferencija o pristupu pravosuđu osobama s invaliditetom.

15
Pro
Kako uključiti osobe s invaliditetom na kulturna događanja?

Dana 15. prosinca u Rijeci, održan je edukativni skup „Kako uključiti osobe s invaliditetom na kulturna događanja?“ u organizaciji Društva Rijeka 2020.

14
Pro
Edukacijski skup Znanjem do uključenosti 5 o temi „Pristupačnost kao ljudsko pravo“

Dana 14. prosinca u Kući Europe održana je jednodnevna radionica u organizaciji Zajednice saveza osoba sa invaliditetom Hrvatske, Saveza društava distrofičara Hrvatske…

14
Pro
SOI OBŽ obilježio Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, Savez organizacija invalida Osječko-baranjske županije organizirao je 14. prosinca 2018. godine svečani program u prostorijama Gradske četvrti Tvrđa u Osijeku.

14
Pro
Okrugli stol ”Strategija razvoja studija Socijalnog rada na Pravnom fakultetu Osijek za razdoblje 2019. – 2024.”.

U okviru razvoja studija Socijalnog rada na Pravnom fakultetu u Osijeku 14. prosinca 2018. godine održan je Okrugli stol «Strategija razvoja studija Socijalnog rada na Pravnom fakultetu Osijek za razdoblje 2019. – 2024.”.

14
Pro
Dodjela nagrada HUPDOP za društveno odgovorno poslovanje

Dana 14. prosinca 2018. godine u Kristalnoj dvorani hotela Westin održana je svečana dodjela nagrada Hrvatske udruge poslodavaca tvrtkama za društveno odgovorno poslovanje (HUP DOP).

12
Pro
Okrugli stol Bez slobode, ali ne i ljudskih prava – važnost suradnje u zaštiti osoba lišenih slobode

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava i 70 godina od usvajanja Opće deklaracije o ljudskim pravima, dana 12. prosinca na Pravnom fakultetu u Osijeku…

12
Pro
16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama

Povodom obilježavanja 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama dana 12. prosinca održan je okrugli stol pod nazivom “Progovorile smo o nasilju, ne čuju nas”.

12
Pro
5. sastanak II. saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice

U Uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom 12. prosinca 2018. godine održan je 5. sastanak Stručnog savjeta pravobraniteljice, kao posljednji sastanak u 2018. godini i posljednji sastanak u ovom II. sazivu.

11
Pro
Tradicionalno druženje s predsjednikom Gradske skupštine Grada Zagreba

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, 11. prosinca je održano tradicionalno druženje predstavnika organizacija i udruga osoba s invaliditetom s predstavnicima Grada Zagreba i Gradske skupštine.

10
Pro
Međunarodni dan ljudskih prava

Međunarodni dan ljudskih prava

07
Pro
7. prosinca pravobraniteljica za osobe s invaliditetom održala je radionicu za predstavnikemedijanatemumedijskogizvještavanja o osobama s invaliditetom

Kako bi obilježili Međunarodni dan osoba s invaliditetom, Međunarodni dan ljudskih prava i 70 godina donošenja Deklaracije o ljudskim pravima, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom organizirala je radionicu…

07
Pro
28. sjednica Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskog sabora

Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskog sabora, održao je dana 7. prosinca 2018., 28. sjednicu posvećenu 70-toj godišnjici usvajanja Opće deklaracije o ljudskim pravima, a uoči obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava 10. prosinca.

06
Pro
Tribina „Zajedničkom podrškom do veće dobrobiti osoba s invaliditetom“

Zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić sudjelovao je na javnoj tribini koju je u Čakovcu 6. prosinca 2018. godine organizirao Savez udruga osoba s invaliditetom Međimurske županije.

05
Pro
„7. VUFIS – Vukovarski festival igre i smijeha“ i Festival volontiranja

Udruga za osobe s intelektualnim oštećenjem „Golubica“ Vukovar u suradnji sa Hrvatskim domom Vukovar obilježila je Međunarodni dan osoba s invaliditetom i Međunarodni dan volontera projektom „7. VUFIS – Vukovarski festival igre i smijeha“…

05
Pro
Otvorenje prvog dijela budućeg Veteranskog centra Osijek

Dana 5. prosinca obilježavanju dana obrane Grada Osijeka pridružilo se Ministarstvo hrvatskih branitelja otvorenjem novih ureda Područne jedinice Osijek i Centra za psihosocijalnu pomoć Osječko-baranjske županije na lokaciji Bartola Kašića 2a u Osijeku.

05
Pro
Međunarodni dan volontera

Međunarodni dan volontera

04
Pro
U Osijeku održan sastanak o pristupačnosti turizma na području grada Osijeka i Osječko-baranjske županije

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i Dana ljudskih prava, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom inicirala je održavanje sastanka na temu pristupačnosti turizma na području grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

04
Pro
Održana edukacija djelatnika ZOSI – a

Na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, 4. prosinca održan je stručni skup: „Načini ostvarivanja primjerenog kontakta i specifičnosti zdravstvene skrbi za osobe s invaliditetom“.

03
Pro
Priručnik s preporukama za razumnu prilagodbu radnog mjesta

3. prosinca 2018. godine u dvorani tvrtke Ericsson Nikola Tesla predstavljeni su Priručnik s preporukamaza razumnu prilagodbu radnog mjesta Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom i aplikacija EVA – Ericsson Nikola Tesla VoiceAssistant.

03
Pro
Činimo li dovoljno da bi se osobe s invaliditetom osjećale kao ravnopravni članovi društva?

Obaveze države prema osobama s invaliditetom traže da se poštuje njihovo pravo da žive kao ravnopravni građani. Za to im treba osigurati uvjete kako bi se mogli uključivati u vrtiće i škole, studirati bez obzira iz kojeg dijela Hrvatske dolazili.

03
Pro
Radionica o antidiskriminaciji u europskim i investicijskim fondovima (ESI fondovima)

U Državnoj školi za javnu upravu održana je 3. prosinca četvrta i posljednja ovogodišnja Radionica o antidiskriminaciji, ravnopravnosti spolova i primjeni Konvencije o pravima osoba s invaliditetom u europskim i investicijskim fondovima (ESI fondovima).

03
Pro
Konferencija: Pametni gradovi 2018.

Poslovni dnevnik i Večernji list organizirali su u prostoru Zračne luke „Franjo Tuđman“ 30. studenoga 2018. godine konferenciju pod nazivom ”Pametni gradovi”.

03
Pro
Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Međunarodni dan osoba s invaliditetom

30
Stu
Govor mržnje u Hrvatskoj-kako naprijed?

U organizaciji Pučke pravobraniteljice održan je 30. studenoga okrugli stol na temu:„Govor mržnje u Hrvatskoj-kako naprijed?“.

29
Stu
Održan stručni skup Osobe s invaliditetom u digitalnom društvu

Dana 29. studenog u organizaciji Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) i Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER) drugu godinu za redom održan je stručni skup Osobe s invaliditetom u digitalnom društvu.

29
Stu
OGLAS za prijam u državnu službu na određeno vrijeme – mjesto rada Zagreb

OGLAS za prijam u državnu službu na određeno vrijeme, u Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Služba za opće poslove za radno mjesto: – administrativni tajnik/ca pravobranitelja za osobe s invaliditetom – …

29
Stu
Posjet učenika Centra za odgoj i obrazovanje ”Ivan Štark” Osijek Područnom uredu Pravobranitelja za osobe s invaliditetom u Osijeku

Učenici sedmog i osmog razreda Centra za odgoj i obrazovanje ”Ivan Štark” Osijek, kao dio nastave u sklopu predmeta Građanski odgoj, dana 29. studenoga posjetili su Područni ured institucije Pravobranitelja za osobe s invaliditetom u Osijeku.

29
Stu
POZIV NA TESTIRANJE

Pozivamo kandidate/kinje koji su podnijeli pravodobne i potpune prijave te ispunjavaju formalne uvjete iz oglasa za prijam u državnu službu u Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, na određeno vrijeme, za rad…

28
Stu
Jadranska konferencija „Prava gluhih i nagluhih osoba u pojedinim zemljama – što se promijenilo od 2016. godine“

U organizaciji Hrvatskog saveza gluhih i nagluhih u Zagrebu je 28. studenog održana Jadranska konferencija na temu „Prava gluhih i nagluhih osoba u pojedinim zemljama – što se promijenilo od 2016. godine“.

28
Stu
Održana radionica na Pravnom fakultetu u Osijeku

Dana 28. studenog zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč Knežević na inicijativu prof. Mire Lulić sa Katedre kolegija za ljudska prava Pravnog fakulteta u Osijeku…

28
Stu
Prijedlog Zakona o udomiteljstvu, mišljenje pravobraniteljice

S obzirom na aktualnu raspravu o Prijedlogu Zakona o udomiteljstvu, upoznajemo vas s mišljenjem pravobraniteljice za osobe s invaliditetom o onom dijelu Zakona koji se odnosi na udomiteljstvo odraslih osoba s invaliditetom.

27
Stu
Obilježavanje 10 godina rada Centra za rehabilitaciju Silver

Povodom obilježavanja 10. godišnjice rada Centra za rehabilitaciju Silver, uz podršku Grada Zagreba, Centar Silver zajedno s Akademijom za razvojnu rehabilitaciju…

27
Stu
Radionica: Izazovi zapošljavanja osoba s invaliditetom i kako ih prevladati

Nakon održane radionice u Zagrebu, a na traženje članova HUP-a, HUP Regionalni ured Osijek organizirao je,u suradnji s Uredom pravobraniteljice za osobe s invaliditetom…

26
Stu
Održan sastanak u Ministarstvu znanosti i obrazovanja na temu inkluzivnog obrazovanja

26.11.2018. pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšaki njezine suradnice održale su u Ministarstvu znanosti i obrazovanja sastanak s pomoćnicom ministrice obrazovanja Lidijom Kralj…

25
Stu
Međunarodni dan borbe protiv nasilja na ženama

Međunarodni dan borbe protiv nasilja na ženama

24
Stu
OdržanoPrvo para taekwondo prvenstvo Hrvatske i Međunarodni prijateljski kup u para taekwondou

24. studenog 2018. savjetnica pravobraniteljice Branka Meić Salie sudjelovala je na otvaranju Prvog para taekwando prvenstva čime je ujedno obilježena druga obljetnica…

23
Stu
Obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Dana 23. studenog u prostorima Vlade RH potpisan je Sporazum o suradnji u području sprečavanja i borbe protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

23
Stu
Svečano obilježeno 60 godina rada i postojanja udruga za osobe s intelektualnim teškoćama u Zagrebu i Osijeku

Dana 20. i 23. studenoga, u Zagrebu i Osijeku održane su svečanosti kojima je 60 godina rada i postojanja Udruge za podršku osobama s intelektualnim teškoćama…

23
Stu
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

U organizaciji Povjerenstva za ravnopravnost spolova Primorsko-goranske županije održana je 23. studenog, 33. tematska sjednica Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova…

23
Stu
Predstavljanje Protokola o postupanju u slučaju seksualnog nasilja Vlade Republike Hrvatske i Opće preporuke broj 35

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 23. studenoga, u Zagrebu je u organizaciji Ureda za ravnopravnost spolova…

20
Stu
Otpor prema napuštanju prisilnih postupanja u psihijatrijskim ustanovama

UN-ov Odbor za prava osoba s invaliditetom je 2015. Republici Hrvatskoj uputio hitne preporuke da zaustavi nedobrovoljna postupanja…

20
Stu
3. radionica o antidiskriminaciji u europskim i investicijskim fondovima (ESI fondovima)

U Državnoj školi za javnu upravu održana je 20. studenoga 3. radionica o antidiskriminaciji, ravnopravnosti spolova i primjeni Konvencije o pravima osoba s invaliditetom…

20
Stu
Šesta sjednica Odbora za praćenje provedbe Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014.-2020.

U Zagrebu je 20. studenoga 2018. godine održana šesta sjednica Odbora za praćenje provedbe Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014. -2020.

20
Stu
Izložba Poznajem i poštujem dječja prava – razmišljam, govorim, sudjelujem

Povodom obilježavanja 15. obljetnice postojanja i rada institucije Pravobranitelja za djecu, 20. studenoga na Međunarodni dan prava djeteta…

20
Stu
Svjetski dan djece

Svjetski dan djece

19
Stu
Održan trodnevni seminar na temu govora mržnje-NOT ON OUR WATCH!

Od 19. do 21. studenog, u organizaciji Europske mreže tijela za jednakost (Equinet), u Rimu je održan seminar na temu govora mržnje.

17
Stu
U Osijeku održan Okrugli stol na temu „Osobe s invaliditetom u prometu“

U sklopu Konferencije ”Automatizacija u prometu 2018.” organizirane od strane Koreme, Hrvatskog društva za komunikacije, računarstvo, elektroniku, mjerenja i automatiku…

16
Stu
Primjena potpomognute komunikacije kao metode rane intervencije za najmlađu djecu

Dana 16. studenog održana je stručna konferencija na temu „Primjena potpomognute komunikacije kao metode rane intervencije za najmlađu djecu“ kojom je obilježen završetak programa…

16
Stu
Konferencija pravobranitelja za osobe s invaliditetom Europske unije

U Beču je 15. i 16. studenoga na inicijativu austrijskog pravobranitelja za osobe s invaliditetom kao dio aktivnosti austrijskog predsjedavanja Vijećem Europske unije…

14
Stu
13. i 14. studenog 2018. u Zagrebu je održan 23. simpozij osoba s invaliditetom u organizaciji Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske

Na simpoziju je ujedno obilježeno 10 godina od stupanja na snagu UN-ove Konvencije o pravima osoba s invaliditetom.

14
Stu
Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom posjetile predstavnice institucije Ombudsmanaza ljudska prava Bosne i Hercegovine

14. studenog 2018. godine zamjenica i savjetnice pravobraniteljice za osobe s invaliditetom sastale su se s Amrom Kazić, savjetnicom Ombudsmana…

14
Stu
Projekt interaktivne karte „Make inVALID people VALID“

U sklopu projekta „Make inVALID people VALID“ studenti geografije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu izradili su interaktivnu kartu koja prikazuje infrastrukturu i pomagala u javnom prostoru…

14
Stu
Svjetski dan šećerne bolesti

Svjetski dan šećerne bolesti

05
Stu
Otvoren Područni ured Pravobranitelja za osobe s invaliditetom u Osijeku, ulica Hrvatske Republike 5

Područni ured institucije pravobranitelja za osobe s invaliditetom u Osijeku započinje s radom 5. studenog 2018. godine.

05
Stu
Priopćenje za medije – Otvorenje područnog ureda pravobranitelja za osobe s invaliditetom u Osijeku

Područni ured institucije pravobranitelja za osobe s invaliditetom u Osijeku započinje s radom 5. studenog 2018. godine.

30
Lis
Pravobraniteljica održala predavanja na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu

Na osnovu dugogodišnje suradnje Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom i ove godine je pozdravila studente 1. godine te je u sklopu kolegija Uvod u inkluzivnu edukaciju i rehabilitaciju, na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu…

29
Lis
3. regionalna konferencija mreže tijela za ravnopravnost Jugoistočne Europe

U Tirani je 29. listopada 2018. godine održana treća po redu regionalna konferencija mreže tijela za ravnopravnost Jugoistočne Europe, pod nazivom „Neovisnost tijela za jednakost“.

25
Lis
Priopćenje povodom objavljenog javnog poziva za prijavu trogodišnjih programa udruga koje pružaju usluge asistencije osobama s invaliditetom za radoblje 2019.-2021.

Povodom objavljenog javnog Poziva za prijavu trogodišnjih programa udruga koje pružaju usluge asistencije osobama s invaliditetom u Republici Hrvatskoj za razdoblje 2019. – 2021., zaprimili smo podneske u kojima osobe s invaliditetom …

23
Lis
Povjerenica za informiranje predstavila rezultate projekta Jačanje kapaciteta tijela javne vlasti, udruga, građana i medija za provedbu zakona o pravu na pristup informacijama

23. listopada održano je zatvaranje projekta kojim je ujedno obilježeno pet godina rada Ureda povjerenika za informiranje.

22
Lis
Međunarodni dan pažnje posvećene mucanju i govornim manama

Međunarodni dan pažnje posvećene mucanju i govornim manama

20
Lis
Održana završna radionica „Pomozi nam da zajedno pokrenemo promjene“

20. listopada 2018. u sklopu projekta Djeca s teškoćama kao zagovaratelji svojih prava koji provodi Centar za razvoj vrijednosti, održana je završna radionica pod nazivom: “Pomozi nam da zajedno pokrenemo promjene”.

20
Lis
Međunarodni dan djece

Međunarodni dan djece

19
Lis
Okrugli stol na temu „3-PIP-Podrška, informiranje, pravna pomoć usmjerena zaštiti starijih osoba“ – stariji i nemoćni danas – žrtve kaznenih djela – sustav podrške u Osječko-baranjskoj županiji

: Agencija za obalni linijski pomorski promet obavještava korisnike da je Upravno vijeće Agencije za obalni linijski pomorski promet na svojoj 35. sjednici održanoj…

19
Lis
Obavijest o povlastici za vozila u vlasništvu osoba s invaliditetom

: Agencija za obalni linijski pomorski promet obavještava korisnike da je Upravno vijeće Agencije za obalni linijski pomorski promet na svojoj 35. sjednici održanoj…

17
Lis
Završna prezentacija projekta ˝Healthyfoodchoices for a sustainable future˝

Dana 17. listopada u Centru za odgoj i obrazovanje ˝Slava Raškaj˝ u Zagrebu održana je završna prezentacija projekta ˝Healthyfoodchoices for a sustainable future˝.

15
Lis
Radionica o antidiskriminaciji

U Državnoj školi za javnu upravu u Zagrebu održana je 15. listopada radionica o antidiskriminaciji, ravnopravnosti spolova i primjeni Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom u europskim i investicijskim fondovima (ESI fondovima).

15
Lis
Javna tribina povodom obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa

Dana 15. listopada, u organizaciji Hrvatskog saveza slijepih, u zgradi Saveza (u prostoru Tiflološkog muzeja) u Zagrebu održana je javna tribina kojom je obilježen Međunarodni dan bijelog štapa.

15
Lis
Međunarodni dan bijelog štapa (Svjetski dan slijepih)

Međunarodni dan bijelog štapa (Svjetski dan slijepih)

10
Lis
Obilježen Svjetski dan mentalnog zdravlja

Povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja (10. listopada) u Edukacijskom centru Klinike za psihijatriju Vrapče, u organizaciji Klinike za psihijatriju Vrapče i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, održana je prezentacija rezultata projekta …

10
Lis
Svjetski dan mentalnog zdravlja

Svjetski dan mentalnog zdravlja

09
Lis
10. Festival prava djece

Dana 09. listopada 2018. godine u suradnji Udruge za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator, Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, Ureda pravobranitelja za djecu, Hrvatskog filmskog saveza i Kina Cinestar, svečano je otvoren 10. Festival prava djece.

08
Lis
Dan neovisnosti Republike Hrvatske

Dan neovisnosti Republike Hrvatske

07
Lis
Priopćenje pravobraniteljice uoči Tjedna mentalnog zdravlja, a povodom objave izvješća Odbora Vijeća Europe za prevenciju mučenja i nehumanog ili ponižavajućeg tretmana ili kažnjavanja o uvjetima liječenja u psihijatrijskim bolnicama u RH

Uvjeti liječenja u psihijatrijskim bolnicama opisani u izvješću Odbora VE, nažalost, podudarni su zaključnimzapažanjima i preporukama upućenim RH 2015. godine UN Odbora za prava osoba s invaliditetom koji prati primjenu Konvencije o pravima osoba s invaliditetom, kada je…

07
Lis
Održan radni vikend Hrvatskih udruga paraplegičara i tetraplegičara

5. – 7. listopada 2018. u Tuheljskim Toplicama održan jeradni vikend Hrvatskih udruga paraplegičara i tetraplegičara na temu:Pristupačnost kulturnih objekata i sadržaja.

04
Lis
Održan seminar Europske mreže tijela za ravnopravnost i Europske mreže nacionalnih institucija za ljudska prava od 2. do 4. listopada 2018. u Rigi

Od 2. do 4. listopada 2018. savjetnica pravobraniteljice Branka Meić Salie sudjelovala je u Rigi na sastanku Radne grupe za Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom Europske mreže nezavisnih tijela za ljudska prava i seminaru o suradnju s UN-ovim Odborom za prava osoba s invaliditetom…

04
Lis
Sastanak s veleposlanikom SAD-a

Zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić zajedno s pučkom pravobraniteljicom Lorom Vidović, pravobraniteljicom za djecu Helencom Pirnat Dragičević i pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova Višnjom Ljubičić, sudjelovao je 4. listopada na…

03
Lis
Okrugli stol o Nacrtu prijedloga Zakona o korištenju psa pomagača

U organizaciji Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku 3. listopada u Zagrebu je održan Okrugli stol o Nacrtu prijedloga Zakona o korištenju psa pomagača.

02
Lis
Radionica – Izazovi zapošljavanja osoba s invaliditetom i kako ih prevladati

02. listopada, se u Zagrebu u prostorijama HUP-a, Radnička cesta 52/1, u organizaciji Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i Hrvatske udruge poslodavaca, održava radionica pod nazivom „Izazovi zapošljavanja osoba s invaliditetom i kako ih prevladati“.

01
Lis
Međunarodni dan starijih osoba

Međunarodni dan starijih osoba

01
Lis
Prvi tjedan u listopadu dječji tjedan

Prvi tjedan u listopadu dječji tjedan

01
Lis
Početak mjeseca borbe protiv raka dojke

Početak mjeseca borbe protiv raka dojke

30
Ruj
XI. hrvatski simpozij oboljelih od multiple skleroze

Od 28. do 30. rujna u Varaždinskim Toplicama u organizaciji Saveza društava multiple skleroze Hrvatske održan je XI. hrvatski simpozij oboljelih od multiple skleroze pod nazivom „Informacijom do zdravlja 2018.“.

28
Ruj
15. okrugli stol za knjižnične usluge za osobe s invaliditetom

Dana 28. rujna u Zagrebu, tradicionalno petnaesti put održan je Okrugli stol za knjižnične usluge za osobe s invaliditetom na temu: “Knjižnične usluge za osobe s intelektualnim i psihosocijalnim teškoćama”.

28
Ruj
Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom održala je sastanak s članovima radne skupine za praćenje zločina iz mržnje

28. rujna 2018. godine članovi radne skupine za praćenje zločina iz mržnje sastali su se na poziv pravobraniteljice u Uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

28
Ruj
Okrugli stol „Dostupnost do stana“

Povodom Svjetskog dana starijih osoba (1. listopada) u prostorijama Kuće Europe, 28. rujna 2018. godine u organizaciji Koordinacijskog odbora društava i udruga umirovljenika Hrvatske pošte i Hrvatskih telekomunikacija i eurozastupnice Biljane Borzan, održan je Okrugli stol i konferencija za medije pod nazivom „Dostupnost do stana“.

28
Ruj
Održan redoviti sastanak pravobraniteljskih institucija

Dana 28. rujna na inicijativu pučke pravobraniteljice Lore Vidović, održan je sastanak pravobraniteljica – pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Anke Slonjšak, pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić i pravobraniteljice za djecu Helence Pirnat Dragičević.

27
Ruj
Nacionalni dan multiple skleroze i Međunarodni dan gluhih osoba

Nacionalni dan multiple skleroze i Međunarodni dan gluhih osoba

22
Ruj
5.Nacionalna konferencija i simpozij o rijetkim bolestima

U suradnji Hrvatskog društva za rijetke bolesti pri Hrvatskom liječničkom zboru i Hrvatskog saveza za rijetke bolesti održana je 21. i 22.rujna 2018.godine u Hotelu Panorama u Zagrebu, 5.Nacionalna konferencija i simpozij o rijetkim bolestima s međunarodnim sudjelovanjem.

22
Ruj
Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

21
Ruj
Svjetski dan Alzheimerove bolesti

Svjetski dan Alzheimerove bolesti

21
Ruj
Međunarodni dan mira

Međunarodni dan mira

20
Ruj
Panel rasprava povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku organiziralo je dana 20. rujna 2018. godine, panel diskusiju „Unapređenje zaštite žrtava i međuresorne suradnje iz perspektive Ureda Pravobranitelja“.

20
Ruj
Posjet Centru za odgoj i obrazovanje Velika Gorica

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšakje tijekom posjeta gradu Velikoj Gorici 20. rujna obišla Centar za odgoj i obrazovanje Velika Gorica, koji se nalazi na dvije lokacije: Zagrebačka 90

20
Ruj
Tribina o važnosti donošenja Velikogoričke strategije za osobe s invaliditetom 2019. – 2023.

U Pučkom učilištu Velika Gorica 20. rujna održana je tribina i sastanci radnih skupina za izradu Velikogoričke strategije za osobe s invaliditetom za razdoblje 2019.-2023.

19
Ruj
Igre mobilnosti u Zagrebu

okviru Europskog tjedna mobilnosti 19. rujna su na zagrebačkom Cvjetnom trgu održane Igre mobilnosti pod sloganom “Preko upoznavanja do boljeg razumijevanja” …

19
Ruj
Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

ove godine, kao i proteklih 19 godina obilježavamo Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, kada je 1999. počinjen zločin…

16
Ruj
Europski tjedan mobilnosti 16.09. – 22.09.

Europski tjedan mobilnosti 16.09. – 22.09.

15
Ruj
Run of Heart, Jaškovo 2018.

Drugo izdanje inkluzivnog međunarodnog sportskog događaja Run of Heart održano je 15. rujna u Jaškovu (nedaleko Ozlja).

14
Ruj
U Zagrebu održan peerreview (istorazinski pregled) na temu Socijalno uključivanje, zdravstvo i izjednačavanje mogućnosti za mlade s invaliditetom

Dvodnevna međunarodna radionica u organizaciji Europske komisije održana je 13. i 14. rujna u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Predstavnici ministarstava iz Nizozemske, Finske, Slovenije, Malte, Cipra i Europske komisije razmjenjivali …

14
Ruj
Program GIZ-a za razmjenu stručnjaka

Od 3. do 14. rujna u Uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, u okviru programa razmjene stručnjaka Deutsche Gesellschaftfür Internationale Zusammenarbeit (GIZ)…

14
Ruj
4. sastanak Stručnog savjeta pravobraniteljice

U Uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom 14. rujna održan je 4. sastanak Stručnog savjeta pravobraniteljice s temom pristupačnost građevinama.

14
Ruj
Savjetnica pravobraniteljice posjetila Komisiju za zaštitu od diskriminacije Republike Makedonije

Organizacija Deutsche Gesellschaftfür Internationale Zusammenarbeit (GIZ) provodi projekt razmjene zaposlenika koji rade u institucijama koje se bave zaštitom temeljnih ljudskih prava na području regije…

09
Ruj
UNICEF utrka – Mliječna staza 2018. Zagreb

U Zagrebu su 9. rujna u organizaciji UNICEF-a održane humanitarne utrke Mliječna staza. Utrke su dio kampanje “Svako dijete treba obitelj” …

08
Ruj
SMA CroatiaRun – Atletska utrka za oboljele od spinalne mišićne atrofije

U organizaciji Saveza društava distrofičara Hrvatske (SDDH) i Društva distrofičara Zagreb (DDZ) u Zagrebu je na prostoru športskog centra Jarun 8. rujna održana prva atletska utrka „SMA CroatiaRun“.

07
Ruj
18. susret osoba s invaliditetom „Križevci 2018“

U organizaciji Saveza društava distrofičara Hrvatske (SDDH) i Društva distrofičara Zagreb (DDZ) u Zagrebu je na prostoru športskog centra Jarun 8. rujna održana prva atletska utrka „SMA CroatiaRun“.

05
Ruj
U Slavonskom Brodu 5. rujna obilježen je četvrti rođendan radija zajednice 92 FM +

Prvi hrvatski radio zajednice započeo je s radom 5. rujna 2014. godine. Radio je osnovalo Društvo multiple skleroze Brodsko-posavske županije.

04
Ruj
Predstavljanje nacrta projekta „Spinalni centar Junona“

Dana 4. rujna 2018. godine u Uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom održan je sastanaku svrhu predstavljanja nacrta projekta budućeg Rehabilitacijskog centra „Junona“ kao Nacionalnog rehabilitacijskog centra za osobe s bolestima i povredama kralježnične moždine u Varaždinskim toplicama.

04
Ruj
Svjetski dan cerebralne paralize

Svjetski dan cerebralne paralize

30
Kol
Posjet delegacije Narodnog pravobranitelja Republike Makedonije

U službenoj posjeti Uredu pravobranitelja za osobe s invaliditetom, 30. i 31. kolovoza boravili su predstavnici Narodnog pravobranitelja Republike Makedonije. Makedonsku delegaciju predvodila je gospođa Vaska Bajramovska-Mustafa, zamjenica narodnog pravobranitelja Republike Makedonije.

27
Kol
Konferencija o predstavljanju mogućnosti zapošljavanja slijepih i slabovidnih osoba Udruge slijepih Zagreb

U organizaciji tvrtke Apriori World na tiskovnoj konferenciji 27. kolovoza u Zagrebu predstavljene su mogućnosti zapošljavanja slijepih i slabovidnih osoba Udruge slijepih Zagreb u sklopu provedbe Direktive o pristupačnosti internetskih stranica i mobilnih aplikacija tijela javnog sektora …

12
Kol
Međunarodni dan mladeži

Međunarodni dan mladeži

05
Kol
Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

19
Srp
Pravobraniteljica održala sastanak sa savjetnicom predsjednice RH za društvene djelatnosti i mlade i predstojnicom Ureda UNICEF-a Hrvatska

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom i njezine suradnice sastale su se 19. srpnja sa savjetnicom predsjednice Republike Hrvatske za društvene djelatnosti i mlade Renatom Margaretić Urić, predstavnicom Ureda UNICEF-a Hrvatska Valentinom Otmačić i programskom savjetnicom UNICEF-a Melani Marković.

06
Srp
Antidiskriminacija, ravnopravnost spolova i primjena Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom u ESI fondovima

Zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić održao je 6. srpnja u Ministarstvu u