2018.

Priopćenje za medije – Otvorenje područnog ureda pravobranitelja za osobe s invaliditetom u Osijeku
Područni ured institucije pravobranitelja za osobe s invaliditetom u Osijeku započeo je s radom 5. studenog 2018. godine.

Pravobraniteljica održala predavanja na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu
Na osnovu dugogodišnje suradnje Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom i ove godine je pozdravila studente 1. godine te je u sklopu kolegija Uvod u inkluzivnu edukaciju i rehabilitaciju, na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu, koji se izvodi na preddiplomskom studiju Rehabilitacija, održala izlaganje. Pravobraniteljici se u izlaganju pridružila zamjenica.

3. regionalna konferencija mreže tijela za ravnopravnost Jugoistočne Europe
U Tirani je 29. listopada 2018. godine održana treća po redu regionalna konferencija mreže tijela za ravnopravnost Jugoistočne Europe, pod nazivom „Neovisnost tijela za jednakost“. Konferenciju je organizirao povjerenik za zaštitu od diskriminacije Republike Albanije Robert Gajda.Na konferenciji je sudjelovao i zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetomkoji je u svom izlaganju istaknuo važnost neovisnosti u radu institucija pravobranitelja.

Priopćenje povodom objavljenog javnog poziva za prijavu trogodišnjih programa udruga koje pružaju usluge asistencije osobama s invaliditetom za razdoblje 2019.-2021.
Povodom objavljenog javnog Poziva za prijavu trogodišnjih programa udruga koje pružaju usluge asistencije osobama s invaliditetom u Republici Hrvatskoj za razdoblje 2019. – 2021., zaprimili smo podneske u kojima osobe s invaliditetom problematiziraju uvjete natječaja u dijelu koji se odnosi na kriterij za broj sati pružanja usluge asistencije.

Povjerenica za informiranje predstavila rezultate projekta Jačanje kapaciteta tijela javne vlasti, udruga, građana i medija za provedbu zakona o pravu na pristup informacijama
22. listopada održano je zatvaranje projekta kojim je ujedno obilježeno pet godina rada Ureda povjerenika za informiranje. Na svečanosti zatvaranja projekta „Jačanje kapaciteta tijela javne vlasti, udruga, građana i medija za provedbu zakona o pravu na pristup informacijama“, iz Ureda pravobraniteljice sudjelovala je savjetnica.

Održana završna radionica „Pomozi nam da zajedno pokrenemo promjene“
20. listopada 2018. u sklopu projekta Djeca s teškoćama kao zagovaratelji svojih prava koji provodi Centar za razvoj vrijednosti, održana je završna radionica pod nazivom: “Pomozi nam da zajedno pokrenemo promjene”. Djeca su dobila priliku porazgovarati s zamjenicom pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i predstavnicom Unicef-ovog ureda u Hrvatskoj.

Okrugli stol na temu „3-PIP-Podrška, informiranje, pravna pomoć usmjerena zaštiti starijih osoba“ – stariji i nemoćni danas – žrtve kaznenih djela – sustav podrške u Osječko-baranjskoj županiji
Dana 19. listopada, u organizaciji Udruge za podršku žrtvama i svjedocima, u Osijeku održan je okrugli stol na temu „3-PIP-Podrška, informiranje, pravna pomoć usmjerena zaštiti starijih osoba“ – stariji i nemoćni danas – žrtve kaznenih djela – sustav podrške u Osječko-baranjskoj županiji.Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na okruglom stolu sudjelovao je savjetnik pravobraniteljice.

Obavijest o povlastici za vozila u vlasništvu osoba s invaliditetom
Agencija za obalni linijski pomorski promet obavještava korisnike da je Upravno vijeće Agencije za obalni linijski pomorski promet na svojoj 35. sjednici održanoj dana 2. listopada 2018. godine, a na preporuku Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, donijelo odluku o besplatnom prijevozu za vozila (osobni automobili) registrirana na osobe s invaliditetom, roditelja, zakonskog skrbnika ili zakonskog zastupnika osobe s invaliditetom, kao i vozila tih osoba kao korisnika leasinga.

Završna prezentacija projekta ˝Healthyfoodchoices for a sustainable future˝
Dana 17. listopada u Centru za odgoj i obrazovanje ˝Slava Raškaj˝ u Zagrebu održana je završna prezentacija projekta ˝Healthyfoodchoices for a sustainable future˝. Na prezentaciji projekta iz Ured pravobraniteljice sudjelovala je savjetnica.

2. sjednica TRS za zdravlje i kvalitetu života za izradu NRS do 2030. godine
Dana 16. listopada 2018. godine u organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije održana je 2. sjednica Tematske radne skupine za zdravlje i kvalitetu života za izradu Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine. Sjednici je prisustvovao zamjenik pravobraniteljice.

Radionica o antidiskriminaciji
U Državnoj školi za javnu upravu u Zagrebu održana je 15. listopada radionica o antidiskriminaciji, ravnopravnosti spolova i primjeni Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom u europskim i investicijskim fondovima (ESI fondovima).Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom temu o pravnom okviru zaštite prava osoba s invaliditetom i primjeni Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom izlagao je zamjenik pravobraniteljice, a izlaganje je sa sudionicama radionice pratio savjetnik pravobraniteljice.

Javna tribina povodom obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa
Dana 15. listopada, u organizaciji Hrvatskog saveza slijepih, u Zagrebu održana je javna tribina kojom je obilježen Međunarodni dan bijelog štapa. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na javnoj tribini sudjelovali su zamjenica pravobraniteljicei savjetnik.

Obilježen Svjetski dan mentalnog zdravlja
Povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja (10. listopada) u Edukacijskom centru Klinike za psihijatriju Vrapče, u organizaciji Klinike za psihijatriju Vrapče i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, održana je prezentacija rezultata projekta Svjetske zdravstvene organizacije: „Procjena kvalitete skrbi i implementacije Konvencije o pravima osoba s invaliditetom u ustanovama za dugotrajnu skrb osoba s mentalnim teškoćama“.Voditeljica tima u drugoj fazi koja je obuhvaćala procjenu bila je savjetnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. Na skupu su izlagale zamjenica pravobraniteljica i savjetnicapravobraniteljice.

10. Festival prava djece
Dana 09. listopada 2018. godine u suradnji Udruge za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator, Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, Ureda pravobranitelja za djecu, Hrvatskog filmskog saveza i Kina Cinestar, svečano je otvoren 10. Festival prava djece. Na otvorenju je prisustvovala zamjenica pravobraniteljice.

Priopćenje pravobraniteljice uoči Tjedna mentalnog zdravlja, a povodom objave izvješća Odbora Vijeća Europe za prevenciju mučenja i nehumanog ili ponižavajućeg tretmana ili kažnjavanja o uvjetima liječenja u psihijatrijskim bolnicama u RH
Povodom Tjedna mentalnog zdravlja Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom izdala je priopćenje o tretmanu i uvjetima liječenja u psihijatrijskim bolnicama.

Održan radni vikend Hrvatskih udruga paraplegičara i tetraplegičara
5. – 7. listopada 2018. u Tuheljskim Toplicama održan jeradni vikend Hrvatskih udruga paraplegičara i tetraplegičara na temu: Pristupačnost kulturnih objekata i sadržaja. Na radnom vikendu izlaganje je održala pravobraniteljica dok je zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom tijekom drugog radnog dana bila na raspolaganju sudionicima skupa te je odgovarala na razna pitanja.

Održan seminar Europske mreže tijela za ravnopravnost i Europske mreže nacionalnih institucija za ljudska prava od 2. do 4. listopada 2018. u Rigi
Od 2. do 4. listopada 2018. savjetnica pravobraniteljice sudjelovala je u Rigi na sastanku Radne grupe za Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom Europske mreže nezavisnih tijela za ljudska prava i seminaru o suradnju s UN-ovim Odborom za prava osoba s invaliditetom, udrugama osoba s invaliditetom i osobama s invaliditetom.

Sastanak s veleposlanikom SAD-a
Zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetomzajedno s pučkom pravobraniteljicom, pravobraniteljicom za djecu i pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova, sudjelovao je 4. listopada na sastanku s veleposlanikomSjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj,W. Robertom Kohorst.

Okrugli stol o Nacrtu prijedloga Zakona o korištenju psa pomagača
U organizaciji Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku 3. listopada u Zagrebu je održan Okrugli stol o Nacrtu prijedloga Zakona o korištenju psa pomagača. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na okruglom stolu su sudjelovali zamjenik pravobraniteljicei savjetnik pravobraniteljice.

Radionica – Izazovi zapošljavanja osoba s invaliditetom i kako ih prevladati
02. listopada je u Zagrebu u prostorijama HUP-a, u organizaciji Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i Hrvatske udruge poslodavaca, održana radionica pod nazivom „Izazovi zapošljavanja osoba s invaliditetom i kako ih prevladati“.

Svečano otvaranje XI Simpozija oboljelih od multiple skleroze
Od 28. do 30. rujna 2018. godine, Savez društava multiple skleroze Hrvatske organizirao je  XI Simpozija oboljelih od multiple skleroze pod nazivom „Informacijom do zdravlja 2018.“. Svečanom otvaranju Simpozija prisustvovala  je zamjenica pravobraniteljice.

15. okrugli stol za knjižnične usluge za osobe s invaliditetom
Dana 28. rujna u Zagrebu, tradicionalno petnaesti put održan je Okrugli stol za knjižnične usluge za osobe s invaliditetom na temu: “Knjižnične usluge za osobe s intelektualnim i psihosocijalnim teškoćama”. Uz organizatore, Hrvatsko knjižničarsko društvo, na skupu su izlagali Branka Meić Salie, savjetnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, predstavnici udruga te međunarodni gosti iz Srbije.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom održala je sastanak s članovima radne skupine za praćenje zločina iz mržnje
28. rujna 2018. godine članovi radne skupine za praćenje zločina iz mržnje sastali su se na poziv pravobraniteljice u Uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Okrugli stol „Dostupnost do stana“
Povodom Svjetskog dana starijih osoba (1. listopada) u prostorijama Kuće Europe, 28. rujna 2018. godine u organizaciji Koordinacijskog odbora društava i udruga umirovljenika Hrvatske pošte i Hrvatskih telekomunikacija i eurozastupnice Biljane Borzan, održan je Okrugli stol i konferencija za medije pod nazivom „Dostupnost do stana“.Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na okruglom stolu sudjelovao je zamjenik pravobraniteljice.

Održan redoviti sastanak pravobraniteljskih institucija
Dana 28. rujna na inicijativu pučke pravobraniteljice Lore Vidović, održan je sastanak pravobraniteljica – pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Anke Slonjšak, pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić i pravobraniteljice za djecu Helence Pirnat Dragičević.

5. Nacionalna konferencija i simpozij o rijetkim bolestima s međunarodnim sudjelovanjem
Hrvatski savez za rijetke bolesti u suradnji s Hrvatskim društvom za rijetke bolesti pri Hrvatskom liječničkom zboru, organizirao je 21. i 22. rujna 2018. godine, 5. Nacionalnu konferenciju i simpozij o rijetkim bolestima s međunarodnim sudjelovanjem. Konferenciji je prisustvovala savjetnica pravobraniteljice.

Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama
Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku organiziralo je dana 20. rujna 2018. godine, panel diskusiju „Unapređenje zaštite žrtava i međuresorne suradnje iz perspektive Ureda Pravobranitelja“. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na panel raspravi sudjelovala je zamjenica pravobraniteljice.

Posjet gradu Velikoj Gorici
Dana 20. rujna 2018. godine pravobraniteljica je posjetila grad Veliku Goricu. Tom prilikom je na inicijativu Povjerenstva za osobe s invaliditetom grada Velike Gorice održala uvodno izlaganje na tribini u svrhu donošenja nove lokalne strategije za osobe s invaliditetom. Također je posjetila i upoznala se s radom COO Velika Gorica.

Tjedan mobilnosti
U sklopu Tjedna mobilnosti koje se održalo od 16. do 26. rujna, dana 19. rujna 2018. godine predstavnici Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom sudjelovali su na igrama pod nazivom „Preko upoznavanja do boljeg razumijevanja“ koje je organiziralo Društvo tjelesnih invalida iz Zagreba.

Tematska sjednica saborskog odbora za ravnopravnost spolova
Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 19. rujna 2018. godine u organizaciji saborskog odbora za ravnopravnost spolova, a u partnerstvu s pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom održana je tematska sjednica pod nazivom: „Suzbijanje nasilja nad ženama s invaliditetom“.

RunofHeart
Dana 15. rujna 2018. godine u organizaciji Centra za pružanje usluga u zajednici Ozalj održana je utrka „RunofHeart“ na kojoj je sudjelovao zamjenik pravobraniteljice.

4. sastanak Stručnog savjeta pravobraniteljice
U Uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom 14. rujna održan je 4. sastanak Stručnog savjeta pravobraniteljice s temom pristupačnost građevinama.

Konferencija za studente s invaliditetom
Dana 13. i 14. rujna 2018. godine u organizaciji Udruge „Zamisli“ održana je međunarodna konferencija za studente s invaliditetom. Sudjelovala je savjetnica pravobraniteljice.

Mliječna staza
Ured UNICEF-a za Hrvatsku organizirao je 09. rujna 2018. godine obiteljsko događanje Mliječna staza u sklopu kojeg su održane utrke. Iz Ureda pravobraniteljice na utrkama su sudjelovali zamjenici pravobraniteljice.

SMACroatiaRun
Savez društava distrofičara Hrvatske u suradnji s Društvom distrofičara Zagreb organizirali su atletsku utrku „SMACroatiaRun“ dana 8. rujna 2018. godine. Na utrci su sudjelovali zamjenici pravobraniteljice.

18. susret osoba s invaliditetom Hrvatske „Križevci 2018“
Dana 07. rujna 2018. godine u organizaciji Udruge osoba s invaliditetom UIK održan je 18. susret osoba s invaliditetom Hrvatske pod nazivom „Križevci 2018“. Na susretu je sudjelovao zamjenik pravobraniteljice.

Konferencija za medije – predstavljanje projekta izgradnje Spinalnog centra u Varaždinskim toplicama
Dana 5. rujna 2018. godine povodom Međunarodnog dana osoba sa spinalnim ozljedama na inicijativu Hrvatskih udruga paraplegičara i tetraplegičara održano je u Varaždinskim toplicama savjetovanje i konferencija za medije. Nazočila je zamjenica pravobraniteljice.

Sastanak radi izgradnje Spinalnog centra u Varaždinskim toplicama
Dana 4. rujna 2018. godine na inicijativu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom održan je sastanak s projektantima, ravnateljem SB Varaždinske toplice g. Kovačićem i ministrom zdravstva g. Kujundžićem.

Studijski posjet delegacije Ombudsmana iz Makedonije
30. i 31. kolovoza 2018. organiziran je studijski posjet institucije Ombudsmana iz Makedonije instituciji Pravobranitelja za osobe s invaliditetom. Tijekom posjeta održano je dvodnevno savjetovanje zamjenice i savjetnika iz Makedonije.

Konferencija predstavljanja projekta Direktive o pristupačnosti internetskih stranica i mobilnih aplikacija tijela javnog sektora
U organizaciji Udruge slijepih Zagreb, dana 27. kolovoza 2018. godine, održana je Konferencija predstavljanja projekta Direktive o pristupačnosti internetskih stranica i mobilnih aplikacija tijela javnog sektora. Konferenciji je prisustvovao zamjenik pravobraniteljice.

Inicijativa Penjanje za sve
Dana 25. srpnja 2018. godine održan je sastanak na temu Penjanje za sve – planinarenje i boravak u prirodi za osobe s invaliditetom. Na sastanku je sudjelovala savjetnica pravobraniteljice.

Sastanak s predstavnicima WHO – a
Dana 23. srpnja održan je sastanak s predstavnicima WHO-a, u vezi upoznavanja s planiranim aktivnostima na projektu unaprjeđenja kvalitete pružanja usluga mentalnog zdravlja. Na sastanku je sudjelovala savjetnica pravobraniteljice.

Pravobraniteljica održala sastanak sa savjetnicom predsjednice RH za društvene djelatnosti i mlade i predstojnicom Ureda UNICEF-a Hrvatska
Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom i njezine suradnice sastale su se 19. srpnja sa savjetnicom predsjednice Republike Hrvatske za društvene djelatnosti i mlade Renatom Margaretić Urić, predstavnicom Ureda UNICEF-a Hrvatska Valentinom Otmačić i programskom savjetnicom UNICEF-a Melani Marković.

Sastanak s predstavnicima Hrvatskog pravnog centra
Dana 16. srpnja 2018. održan je sastanak u vezi sudjelovanja na projektu o podršci OSI kao žrtvama ili počiniteljima kaznenih djela. Na sastanku je sudjelovala savjetnica pravobraniteljice.

Antidiskriminacija, ravnopravnost spolova i primjena Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom u ESI fondovima
Zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom održao je 6. srpnja u Ministarstvu uprave izlaganje u sklopu programa „Antidiskriminacija, ravnopravnost spolova i primjena Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom u ESI fondovima“ s temom „Prava osoba s invaliditetom“.

Konferencija povodom predstavljanja izvještaja o položaju i pravima žrtava kaznenih djela
Dana 06. srpnja 2018. godine održana je Konferencija povodom predstavljanja izvještaja o položaju i pravima žrtava kaznenih djela. Konferenciji je prisustvovala je savjetnica pravobraniteljice.

Trening Agencije Europske unije za osposobljavanje u području izvršavanja zakonodavstva (CEPOL)
Savjetnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom izlagala je o zločinu iz mržnje zbog invaliditeta na treningu Agencije Europske unije za osposobljavanje u području izvršavanja zakonodavstva (CEPOL). Edukacija u organizaciji Policijske akademije održana je u periodu od 2. do 5. srpnja 2018. godine na Policijskoj akademiji u Zagrebu.

10 godina institucije Pravobranitelja za osobe s invaliditetom
01. srpnja 2008. godine jednoglasnom odlukom Hrvatskog sabora na dužnost je stupila prva pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak. Povodom desete godišnjice ovog važnog događaja za sve osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju kao i njihove obitelji, u Hrvatskom saboru je 2. srpnja 2018. održano svečano obilježavanje kojem je domaćin bio predsjednik Sabora Goran Jandroković. Obilježavanju su nazočili predstavnici Hrvatskog sabora, Vlade, Ureda Predsjednice RH, ministarstava, ostalih pravobraniteljica, veleposlanstava, krovnih organizacija osoba s invaliditetom te drugih tijela i organizacija.

Okrugli stol Erasmus+ projekta, CPwellbeing Hrvatske udruge radnih terapeuta
29 lipnja u Zagrebu je održana završna radionica projekta čiji tim čine stručnjaci poput logopeda, radnih terapeuta, fizioterapeuta, nutricionista i kineziologa. Pravobraniteljica se susrela s partnerima, te su razmijenili iskustva vezano uz aktivnosti i inkluziju osoba s cerebralnom paralizom.

Okrugli stol Boli me, a ne znam što me boli
U Zagrebu je 27. lipnja održan okrugli stol Boli me, a ne znam što me boli.Na Okruglom stolu u raspravi je sudjelovala pravobraniteljica.

Nacrt prijedloga Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na bolničku medicinsku rehabilitaciju i fizikalnu terapiju u kući
Dana 21. lipnja 2018. godine na inicijativu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, u Uredu pravobraniteljice održan je sastanak s ravnateljem Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, g.Lucianom Vukelićem i suradnicima.

Predavanje na Policijskoj akademiji
Zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Darijo Jurišić održao je na Policijskoj akademiji 19. lipnja predavanje polaznicima/cama Specijalističkog tečaja za maloljetničku delikvenciju i kriminalitet na štetu mladeži i obitelji Ministarstva unutarnjih poslova na temu „Institucija pravobranitelja za osobe s invaliditetom i suradnja s policijom“.

Sportski dan za osobe s invaliditetom u Brežicama
Društvo Sonček u sklopu projekta Osjeti slobodu vode u suradnji s Društvom za stajaće veslanje Čatež17. lipnja 2018. godine, organiziralo je sportske aktivnosti za osobe s invaliditetom. Na navedenom događanju sudjelovala je savjetnica pravobraniteljice.

Dan Hrvatskog saveza slijepih
U organizaciji Hrvatskog saveza slijepih 15. lipnja 2018. godine obilježen je Dan Hrvatskog saveza slijepih. Obilježavanju Dana HSS-a gostovala je pravobraniteljica.

Stručni skup „Načini ostvarivanja primjerenog kontakta i specifičnost zdravstvene
skrbi za osobe s invaliditetom“
Na Medicinskom fakultetu u Zagrebu 13. lipnja u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo održan je za djelatnike Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje stručni skup „Načini ostvarivanja primjerenog kontakta i specifičnosti zdravstvene skrbi za osobe s invaliditetom“. IzUreda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom uvodnu riječ održao je zamjenik pravobraniteljice.

Deinstitucionalizacija socijalne skrbi u Republici Hrvatskoj
U organizaciji Svjetske banke i Europske komisije u Hrvatskoj 11. lipnja 2018. godine održan je okrugli stol na temu Deinstitucionalizacija socijalne skrbi u Republici Hrvatskoj. Okruglom stolu prisustvovala je zamjenica pravobraniteljice.

Hair Smile Vrgorac 2018.
U organizaciji CEH-a obrtnika i frizera Vrgorca, od 08. do 09. lipnja 2018. godine povodom Hair Smile – Frizure s osmjehom održan je Okrugli stol na navedenu tematiku. Okruglom stolu prisustvovali se zamjenik i savjetnica pravobraniteljice.

Dan prava osoba s duševnim smetnjama
U organizaciji Hrvatskog psihijatrijskog društva, Hrvatskog društva za forenzičku psihijatriju te Klinike za psihijatriju Vrapče povodom obilježavanja Dana prava osoba s duševnim smetnjama u Republici Hrvatskoj 06. lipnja 2018. godine održan je Okrugli stol na temu „Prava osoba s duševnim smetnjama kao osoba s invaliditetom“. Na Okruglom stolu izlaganje je održala pravobraniteljica, te su u raspravi sudjelovale zamjenica i savjetnica.

Predstavnice Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom održale edukaciju na Veleučilištu u Požegi
Na inicijativu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom održana je 4. lipnja na Veleučilištu u Požegidvosatna radionica na kojoj je sudjelovalo 28 djelatnika Veleučilišta, nastavnog i administrativnog osoblja. Iz Ureda pravobraniteljice predavanje su održale zamjenica pravobraniteljice Mira Pekeč-Knežević i savjetnica pravobraniteljice.

Predstavljanje Strategije za ravnopravnost spolova Vijeća Europe od 2018. do 2023.
Dana 02. lipnja 2018. godine u organizaciji Ureda za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske održano je predstavljanje Strategije za ravnopravnost spolova Vijeća Europe od 2018. do 2023. Predstavljanje Strategije prisustvovao je zamjenik pravobraniteljice.

Posjet učenika OŠ Matija Gubec Uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom
Dana 30. svibnja 2018. godine u organizaciji Ureda POSI i OŠ Matija Gubec iz Zagreba održan je posjet učenik osmog razreda Uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom s učenicima su se družili pravobraniteljica  i zamjenik pravobraniteljice.

Svjetski dan multiple skleroze
Dana 30. svibnja 2018. godine u organizaciji Saveza društva multiple skleroze obilježen je Svjetski dan multiple skleroze. Svečanosti je prisustvovala pravobraniteljica.

Dan Hrvatskog sabora
Dana 30. svibnja 2018. godine u organizaciji Hrvatskog sabora održano je svečano primanje povodom Dana Hrvatskog sabora. Svečanosti je gostovala pravobraniteljica.

Stručni skup o zapošljavanju osoba s invaliditetom
Hrvatski savez udruga invalida rada organizirao je 29. svibnja stručni skup na temu zapošljavanja osoba s invaliditetom. Na stručnom skupu izlagala je pravobraniteljica.

Zagreb Mental Fest
Od 24. do 29. svibnja 2018. godine održan je Zagreb Mental Fest u organizaciji Udruge Ludruge i Znanstvenog centra izvrsnosti za integrativnu bioetiku. Manifestaciji je prisustvovala savjetnica pravobraniteljice.

Sastanak Stručnog savjeta pravobraniteljice
U Zagrebu, 28. svibnja održan je 3. sastanak 2. saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na temu zdravstvene njege i fizikalne terapije u kući. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom sastanku su organizirali i sudjelovali pravobraniteljica, zamjenik pravobraniteljice i savjetnica pravobraniteljice.

Okrugli stol Roditeljstvo – izazovi brige, odgovornosti i ljubavi
Dana 28. svibnja 2018. godine u organizaciji Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet održan je u Bakru okrugli stol na temu „Roditeljstvo – izazovi brige, odgovornosti i ljubavi“. Na okruglom stolu sudjelovala je savjetnica pravobraniteljice.

Puštanje u pogon vanjskog dizala za osobe s invaliditetom
Dana 25. svibnja 2018. godine u organizaciji Bloka umirovljenici zajedno i gosp. Ivana Kresonje pušteno je u pogon vanjsko dizalo. Naime u ovom slučaju ured pravobraniteljice je dao značajan doprinos jer se radi o stambenoj zgradi u kojoj su smještene 4 osobe s invaliditetom, a koje zbog administrativnih prepreka nisu mogli ostvariti pravo na nesmetano kretanje. Prigodi je prisustvovao zamjenik pravobraniteljice.

Sastanak sa predstavnicima Grada Osijeka
U Osijeku je 24. svibnja održan sastanak s predstavnicima Grada Osijeka, kako bi se predstavila namjera otvaranja područnog ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u Osijeku. Sastanku su iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom prisustvovali zamjenici pravobraniteljice.

Sastanak sa županom Osječko-baranjske županije
U Osijeku je 24. svibnja održan sastanak sa županom Osječko-baranjske županije Ivanom Anušićem i suradnicima. Tema je bila otvaranje područnog ureda pravobraniteljice u Osijeku. Sastanku su iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom prisustvovali zamjenici pravobraniteljice.

Dani otvorenih vrata udruga
Društvo distrofičara Zagreb i Savez društava distrofičara Hrvatske organizirali su 24. svibnja 2018. godine Dane otvorenih vrata udruga. Obilježavanju Dana otvorenih vrata prisustvovala je pravobraniteljica.

Projekt „Zdravi grad u RH“
Dana 22. svibnja 2018. godine u organizaciji Škole narodnog zdravlje obilježeno je 30 godina djelovanja projekta Zdravi grad u Republici Hrvatskoj. Proslavi je gostovala pravobraniteljica.

17. Festival jednakih mogućnosti
Dana 22. svibnja 2018. godine u organizaciji Društva tjelesnih invalida, svečano je otvoren 17. Festival jednakih mogućnosti. U uvodnom dijelu građanima Zagreba se između ostalih uvodničara obratila i pravobraniteljica.

Festival sporta osoba s invaliditetom
Dana 18. svibnja povodom završetka projekta Change Your Mindest – Sport4Everyone, u organizaciji Zagrebačkog športskog saveza osoba s invaliditetom, održan je Festival sporta osoba s invaliditetom. Festivalu je prisustvovao savjetnik pravobraniteljice.

2. hrvatski kongres o mentalnom zdravlju djece i mladih
Dana 18. svibnja 2018. godine u organizaciji Hrvatske udruge za dojenačku, dječju i adolescentnu psihijatriju svečano je otvoren 2. hrvatski kongres o mentalnom zdravlju djece i mladih s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom „Mentalno zdravlje djece i mladih – bogatstvo naroda“. Svečanosti je gostovala savjetnica pravobraniteljice.

Svečano otvorenje praktikuma
Dana 18. svibnja 2018. godine u organizaciji Srednje škole – Centra za odgoj i obrazovanje održano je svečano otvorenje ugostiteljskog praktikuma. Svečanosti je gostovala pravobraniteljica.

Dan Poliklinike SUVAG
Dana 18. svibnja 2018. godine povodom Dana Poliklinike SUVAG, a u sklopu programa Dani Petra Guberine održano je predstavljanje knjige pod nazivom „Translacijski pristup u dijagnostici i rehabilitaciji slušanja i govora – 55 godina SUVAG-a“. Predstavljanju knjige prisustvovala je savjetnica pravobraniteljice.

Seminar ERA-e „Financijski instrumenti koje se odnose na invaliditet“, Trier
Zamjenik pravobraniteljice  sudjelovao je 17. i 18. svibnja 2018. godine u njemačkom Trieru na seminaru Europske pravne akademije (ERA) -„EU Zakon o invaliditetu i Konvencija o pravima osoba s invaliditetom – Financijski instrumenti koje se odnose na invaliditet“.

Kazališna predstava Život je vrednota
Dana 16. svibnja 2018. godine u organizaciji Udruge za pomoć djeci i obiteljima – Krijesnica, održana je kazališna predstava „Život je vrednota“. Predstavi je prisustvovala zamjenica pravobraniteljice.

Međunarodni dan sestrinstva
Dana 12. svibnja 2018. godine u organizaciji Hrvatske udruge medicinskih sestara obilježen je Međunarodni dan sestrinstva. Nazočnima je uvodno izlaganje održala pravobraniteljica te je također sudjelovala u raspravi.

Početna konferencija EU projekta „Ukusna dijetetika“
Dana 11. svibnja 2018. godine u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Zagreb održana je početna konferencija EU projekta „Ukusna dijetetika“. Konferenciji je prisustvovala savjetnica pravobraniteljice.

Hrvatski sabor raspravljao o Izvješću o radu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom za 2017. godinu
10. svibnja 2018. godine zastupnici u Hrvatskom saboru raspravljali su o Izvješću o radu koje je podnijela pravobraniteljica za osobe s invaliditetom za 2017. godinu. Izvješće je izlagala, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.

Međunarodno stručno savjetovanje o Ugovoru iz Marakeša
Dana 10. svibnja 2018. godine u organizaciji Hrvatske knjižnice za slijepe održano je Međunarodno  stručno savjetovanje savjetovanje o Ugovoru iz Marakeša. Na savjetovanju sudjelovala je  savjetnica pravobraniteljice.

44. Sjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku
Dana 09. svibnja 2018. godine u organizaciji Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora održana je 44. sjednica Odbora na čijem je dnevnom redu bilo Izvješće Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom za 2017. godinu. Sjednici Odbora prisustvovali su pravobraniteljica, te zamjenici pravobraniteljice.

32. sjednica Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo
Dana 09. svibnja 2018. godine u organizaciji Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo održana je 32. sjednica Odbora na čijem je dnevnom redu bilo Izvješće Pravobraniteljice za 2017. godinu. Na sjednici Odbora Izvješće je predstavila pravobraniteljica i zamjenici pravobraniteljice.

Promocija 9. broja biltena Pro bono
Dana 08. svibnja 2018. godine u organizaciji Pravne klinike Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održana je promocija 9. biltena Pro bono. Promociji biltena prisustvovao je zamjenik pravobraniteljice.

Okrugli stol Kako unaprijediti sustav minimalnog dohotka u Hrvatskoj i borbu protiv siromaštva i socijalne isključenosti
7. svibnja je u Zagreb stigao EMIN2 autobus unutar projekta kojeg provodi Europska mreža protiv siromaštva. Na okruglom stolu koji je održan prilikom dolaska autobusa u Zagreb sudjelovala je i savjetnica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Zadar – Wings for Life World Run
Po peti put u Zadru je 6. svibnja održana utrka Wings for Life World Run. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom na utrci je sudjelovao zamjenik pravobraniteljice.

Svečano otvorenje nove podružnice CeDePe Zagreb
Dana 04. svibnja 2018. godine u organizaciji CeDePe Zagreb svečano je otvorena nova podružnica CeDePe-a Zagreb i obilježen je Nacionalni dan osoba s cerebralnom paralizom. Svečanosti je prisustvovala pravobraniteljica.

Konferencija o ljudskim pravima u Maroku
Dana 03. svibnja 2018. godine u organizaciji Veleposlanstva kraljevine Maroko u Zagrebu održana je Konferencija o ljudskim pravima u Maroku. Na konferenciji su prisustvovale pravobraniteljica  i savjetnica pravobraniteljica.

Dodjela nagrada “Poslodavac godine za osobe s invaliditetom”
Dana 02. svibnja 2018. godine na svečanoj ceremoniji dodijeljene su nagrade “Poslodavac godine za osobe s invaliditetom” najboljim poslodavcima javnog i privatnog sektora u 6 kategorija.  Iz Ureda pravobraniteljice nazočile su zamjenica i savjetnica.

Pravobraniteljica primila veleposlanicu Kraljevine Maroko i predsjednika Nacionalnog vijeća za ljudska prava Kraljevine Maroko
U sklopu posjete Republici Hrvatskoj kako bi se upoznao sa sustavom zaštite ljudskih prava predsjednik Nacionalnog vijeća za ljudska prava Kraljevine Maroko, gospodin Driss El Yazami u pratnji veleposlanice Kraljevine Maroko u Hrvatskoj gđe Nour El Houda Marrakchi, posjetio je 02. svibnja 2018. godine, Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom gdje je razgovarao s pravobraniteljicom, njezinim zamjenikom i savjetnicom.

Međunarodni praznik rada – Osvrt na zapošljavanje osoba s invaliditetom
Povodom Međunarodnog praznika rada, Pravobraniteljica je 01. svibnja 2018. objavila osvrt na zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Sastanak u Zračnoj luci Franjo Tuđman
Na inicijativu predstavnika Zračne luke, a vezano uz pristupačnost prostora osobama sa oštećenjem vida, dana 27. travnja 2018. održan je sastanak na kojem su sudjelovali predstavnici Hrvatskog saveza slijepih, Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i Zračne luke.

Dan „OZANE“
27. travnja 2018. godine u organizaciji OZANA-e svečano je obilježen Dan „OZANE“. Svečanosti je prisustvovala zamjenica pravobraniteljice.

Obilježavanje nacionalnog praznika Nizozemske
Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske u Hrvatskoj upriličilo je 26. travnja na Tuškancu u Zagrebu obilježavanje „Kraljevog dana“. U ime Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom obilježavanju je prisustvovao zamjenik pravobraniteljice.

„Ravnopravnost žena i muškaraca na tržištu rada“
25. travnja 2018. održan je Okrugli stol Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog Sabora „Ravnopravnost žena i muškaraca na tržištu rada“ koji je organiziran u suradnji s pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova. Zamjenica pravobraniteljice se tom prilikom osvrnula na statističke podatke te posebno upozorila na nepovoljan položaj žena s invaliditetom.

Izložba „Tate iz Švedske i Hrvatske“
U sklopu Festivala tata 20. travnja u Galeriji Forum u Zagrebu otvorena je izložba „Tate iz Švedske i Hrvatske“. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom otvorenju izložbe prisustvovali su zamjenici pravobraniteljice.

Sastanak sa predstavnicama Građanske inicijative vezano uz probleme osoba s oštećenjem kralježnice
Dana 19. travnja 2018., u Uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom održan je sastanak sa predstavnicama Građanske inicijative.  Iz Ureda sastanku su prisustvovale pravobraniteljica i suradnice.

Podrška projektu „Zajedno možemo bolje“
Dana 19. travnja 2018. godine, u organizaciji Doma za starije osobe Sanatorij Ćorluka, Zagreb, te u suradnji s lokalnom zajednicom započeta je još jedna u nizu aktivnosti projekta „Zajedno možemo bolje“. Na otvorenju je, uz ostale ključne sudionike, nazočila i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.

Sastanak na otoku Braču na temu uključivanja djece s teškoćama u razvoju u vrtiće
Sastanak je održan 18. travnja 2018. godine, a  iniciran je od strane Centra za socijalnu skrb Brač – Supetar. Iz Ureda pravobraniteljice na sastanku su sudjelovale zamjenica i savjetnica.

43. sjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku
Dana 18. travnja održana je 43. sjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku.  Na dnevnom redu bio je Konačan prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom (njegovo drugo čitanje). Sjednici odbora prisustvovali su zamjenik i savjetnica pravobraniteljice.

Okrugli stol na temu Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom
17. travnja je u Hotelu Laguna u Zagrebu u organizaciji Hrvatske stranke umirovljenika održan okrugli stol na temu Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom. Savjetnica pravobraniteljice predstavila je usvojene prijedloge izmjena i dopuna ovog Zakona koje je Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom dostavio Ministarstvu rada i mirovinskog sustava i putem portala e- Savjetovanje.

Okrugli stol o angažiranom roditeljstvu i aktivnoj ulozi očeva u odgoj u djece
U Hrvatskom saboru je 17. travnja u organizaciji Veleposlanstva Švedske i u suradnji s Odborom za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora, a u okviru Festivala tata, održan Okrugli stol o angažiranom roditeljstvu i aktivnoj ulozi očeva u odgoj u djece. Iz Ureda pravobraniteljice Okruglom stolu prisustvovao je zamjenik pravobraniteljice.

56 godina Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
Svečanom sjednicom fakultetskog vijeća, 16. travnja, obilježen je Dan Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom svečanosti je prisustvovao zamjenik pravobraniteljice.

Sastanak s Human Rights Watch-om
Na inicijativu predstavnika međunarodne organizacije Human Rights Watch pravobraniteljica i suradnice održale su sastanak s predstavnicima Human Rights Watch-a na teme vezane uz proces deinstitucionalizacije i skrbništva.

Državna smotra radova učenika strukovnih zanimanja
13. travnja 2018. u Koprivnici na Zrinskom trgu je održana 17. Državna smotra radova učenika s teškoćama u razvoju na kojoj je nazočila savjetnica pravobraniteljice.

Predavanje za stručne suradnike u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje
Dana 13. travnja 2018. zamjenica pravobraniteljice održala je predavanje na temu Izazovi i pretpostavke
uključivog obrazovanja učenika s teškoćama u razvoju.

V. Simpozij za voditelje udruga osoba s invaliditetom
05. i 06. travnja 2018. godine održan je Simpozij za voditelje udruga osoba s invaliditetom na kojem je prisustvovao zamjenik pravobraniteljice.

Sastanak s tri ministra/ice
Dana 5. travnja 2018. održan je sastanak u  Vladi RH sa 3 ministra/ice (Zdravstva, Obrazovanja te Demografije, obitelji, mladih i socijalne politike) na temu položaja osoba s poremećajem iz autističnog spektra te unaprjeđenju sustava pružanja usluga rane intervencije.

Sastanak sa Pravobraniteljicom za djecu
Dana 04. travnja 2018. godine održan je sastanak sa Pravobraniteljicom za djecu vezano uz rad na slučajevima.

Izvješće o radu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom za 2017.
Dana 04. travnja 2018. godine pravobraniteljica je objavila Izvješće o radu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom za 2017. godinu.

Priopćenje povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu
Dana 03. travnja 2018. godine pravobraniteljica je uputila priopćenje povodom obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu.

Svjetski dan Roma
Povodom Svjetskog dana Roma Arheološki muzej i Savez Roma u Republici Hrvatskoj „KALI SARA“, dana 28. ožujka 2018. godine, otvorili su izložbu „Romengo drom – Tisuću godine migracija Roma“.

Zajednica za sve ili samo za odabrane
Dana 16. ožujka 2018. godine u organizaciji Platforme 112 održan je okrugli stol na temu: „Zajednica za sve ili samo za odabrane“.

Pripreme za otvorenje Područnog ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u Osijeku
U Zagrebu je 14. ožujka potpisan Ugovor o dodjeli na korištenje prostora za otvorenje Područnog ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u Osijeku.

Stručni skup: Obiteljski sudovi
Dana 12. ožujka 2018. godine u organizaciji Županijskog suda u Zagrebu održan je stručni skup na te mu Obiteljski sudovi.

Stručni skup na temu Oslobađanje učenika od pohađanja nastave Tjelesne i zdravstvene kulture
Dana 09. ožujka 2018. godine u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, a u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, održan je državni stručni skup za voditelje županijskih stručnih vijeća tjelesne i zdravstvene kulture Republike Hrvatske i liječnike školske medicine – voditelje služba za školsku medicinu pri zavodima za javno zdravstvo svih županija u Republici Hrvatskoj.

Tribina: „Žene i mediji u Hrvatskoj“
U Novinarskom domu u Zagrebu, 9. ožujka 2018. godine održana je tribina „Žene i mediji u Hrvatskoj“ koja je nastala kao rezultat suradnje Europskog Parlamenta u RH, Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i HND-a.

Sastanak o pristupačnosti pravosudnih tijela
U Uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom 9. ožujka održan je sastanak na temu pristupačnosti pravosudnih tijela osobama s invaliditetom. Na sastanku su sudjelovali predstavnici Ministarstva pravosuđa, Uprave za strateški razvoj, informatizaciju i kapitalna ulaganja u pravosuđu, pomoćnica ministra Lana Letilović i načelnik Sektora Danijel Žutić, predsjednica Hrvatskih udruga paraplegičara i tetraplegičara (HUPT-a) Mandica Knežević, dopredsjednica Zajednice saveza osoba s invaliditetom (SOIH-a) Marica Mirić te predstavnici Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Priopćenje povodom Međunarodnog dana žena
Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom u suradnji sa Zajednicom saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, u okviru kampanje (SOIH) „I dalje aktivne i uključene“, organizira Okrugli stol koji se održao 07. ožujka 2018. godine u Kući Europe. 

Radni sastanak
Dana 07. ožujka 2018. godine u organizaciji Srednje škole – Centra za odgoj i obrazovanje Zagreb, održan je radni sastanak s ciljem razmatranja mogućnosti osnivanja dnevnog centra za osobe s teškoćama u razvoju iznad navršene 21. godine.

Odlazak na Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiju i osnivanje Hrvatskog saveza za nogomet u elektromotornim kolicima
Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom zaprimio je inicijativu g. Siniše Kekića iz Turističke agencije TravAbled, agencije koja radi na pripremi organizacije i koordinacije odlaska navijača koji su osobe s invaliditetom na Svjetsko nogometno prvenstvo koje se ove godine održava u Rusiji (od 14. lipnja do 15. srpnja).

Održan sastanak s ministrom hrvatskih branitelja
Dana 5. ožujka 2018. godine u Uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom održan je sastanak s ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom i njegovim suradnicima, državnom tajnicom Nevenkom Benić i načelnikom Sektora za normativnu djelatnost Ivicom Akmadžom.

Predstavljena hrvatska paraolimpijska reprezentacija za PyeongChang 2018
Hrvatski paraolimpijski odbor (HPO) predstavio je 2. ožujka u Zagrebu hrvatsku reprezentaciju koja će nastupiti na 12. zimskim paraolimpijskim igrama (ZPOI) koje se održavaju od 9. do 18. ožujka u južno korejskom PjyeongChangu.

Tiskovna konferencija povodom dolaska Paraolimpijske delegacije
U organizaciji Hrvatskog Paraolimpijskog Odbora, 01. ožujka 2018. godine, održana je tiskovna konferencija povodom dolaska Paraolimpijske delegacije u hotelu Antunović.

Reagiranje na članak Jutarnjeg lista od 25.2.2018. pod nazivom „Krah ideje premještanja ljudi u stanove ili krah politike odgovorne za ostvarivanje ljudska prava?“
Povodom članka Jutarnjeg lista od 25. veljače 2018. godine, Pravobraniteljica je uputila očitovanje 26. veljače 2018. godine.

Zero Project Conference 2018-Accessability
U razdoblju od 21. veljače do 23. veljače 2018. godine u organizaciji Zero Projecta održana je u Beču trodnevna konferencija na temu pristupačnosti.

Okrugli stol „Mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke – izazovi, ciljevi i smjernice u radu“
U organizaciji Ministarstva pravosuđa 22. veljače u Zagrebu je povodom Europskog dana žrtava kaznenih djela održan Okrugli stol na temu „Mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke – izazovi, ciljevi i smjernice u radu“.

Svečanost 25. obljetnice utemeljenja Hrvatskog helsinškoga odbora
U organizaciji Hrvatskog helsinškog odbora 16. veljače održana je svečanost 25. obljetnice utemeljenja Hrvatskog helsinškoga odbora (HHO-a) i obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava.

Zajedničkim koracima do cilja
Povodom Međunarodnog dana djeteta oboljelog i liječenog od maligne bolesti, SANUS-klub roditelja djece oboljele i liječene od malignih bolesti, organizirao je 14. veljače 2018. godine Okrugli stol na temu: Zajedničkim koracima do cilja.

U partnerstvu s hotelom Hilton Double Tree održana gala večera
Dana 13. veljače održana je u restoranu Oxbo Hotela Hilton Double Tree jedinstvena večera koju je u partnerstvu s hotelom organizirala Udruga nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja – UNUO.

Reakcija na članke iz Jutarnjeg lista od 9. i 10. veljače 2018.
Dana 10. veljače 2018. godine Pravobraniteljica je uputila očitovanje na članke iz Jutarnjeg lista od 09. i 10. veljače 2018. godine.

Okrugli stol “Razvoj društvenog poduzetništva u Republici Hrvatskoj”
U Zagrebu je 07. veljače održan okrugli stol pod nazivom ‘Razvoj društvenog poduzetništva u Republici Hrvatskoj’, u organizaciji Udruge VISOKI JABLANI iz Rovinja, u partnerstvu s Centrom UP2DATE iz Zagreba.

Svečanost hrvatskog paraolimpijskog sporta i proglašenje najuspješnijih sportaša za 2017. godinu
Dana 08. veljače 2018. godine u organizaciji Hrvatskog paraolimpijskog odbora održana je svečanost proslave i dodjele priznanja najuspješnijim sportašima s invaliditetom za 2017. godinu.

Posjeta predstavnika ureda ukrajinske pravobraniteljice
Predstavnici ukrajinske pravobraniteljice i predstavnica litvanskog pravobranitelja u okviru studijske posjete Republici Hrvatskoj, posjetili su 6. veljače Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Održan sastanak sa predstavnicima Saveza društava multiple skleroze Hrvatska
U Uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom održan je 06. veljače 2018. godine sastanak sa predstavnicima Saveza društava multiple skleroze Hrvatska.

Sjednica Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskog sabora
Dana 01. veljače 2018. godine u organizaciji Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina održana na 17. sjednica Odbora.

Tematska sjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora o dostupnosti posebno skupih lijekova
Dana 31. siječnja 2018. godine u organizaciji Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku održana je 35. sjednica Odbora na temu: „Posebno skupi lijekovi – naše potrebe i naša realnost“.

Znanstvena konferencija „ Osobe s duševnim smetnjama u suvremenom društvu“
Katedra za kazneno pravo Pravnog fakulteta U Rijeci organizirala je 31.siječnja 2018.godine znanstvenu konferenciju pod nazivom „Osobe s duševnim smetnjama u suvremenom društvu“.

Osnivački sastanak 2. saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice za osobe s invaliditetom
U Zagrebu je 25. siječnja održan osnivački sastanak 2. saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Svjetski kup u skijanju za osobe s invaliditetom, Sljeme 2018.
U organizaciji Hrvatskog Paraolimpijskog Odbora održan je Svjetski kup u skijanju za osobe s invaliditetom, Sljeme 08.-09.01.2018.

Povodom posjete regionalne direktorice za Europu i Središnju Aziju, gospođe Afshan Khan
Dana 17. siječnja 2018. godine povodom posjete regionalne direktorice za Europu i Središnju Aziju, gospođe Afshan Khan održano je druženje uz prigodni domjenak. Na druženju i domjenku gostovala je zamjenica pravobraniteljice Mira Pekeč Knežević

Accessibility