2018.

Sastanak u Zračnoj luci Franjo Tuđman
Na inicijativu predstavnika Zračne luke, a vezano uz pristupačnost prostora osobama sa oštećenjem vida, dana 27. travnja 2018. održan je sastanak na kojem su sudjelovali predstavnici Hrvatskog saveza slijepih, Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i Zračne luke.

Dan „OZANE“
27. travnja 2018. godine u organizaciji OZANA-e svečano je obilježen Dan „OZANE“. Svečanosti je prisustvovala zamjenica pravobraniteljice.

Obilježavanje nacionalnog praznika Nizozemske
Veleposlanstvo Kraljevine Nizozemske u Hrvatskoj upriličilo je 26. travnja na Tuškancu u Zagrebu obilježavanje „Kraljevog dana“. U ime Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom obilježavanju je prisustvovao zamjenik pravobraniteljice.

„Ravnopravnost žena i muškaraca na tržištu rada“
25. travnja 2018. održan je Okrugli stol Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog Sabora „Ravnopravnost žena i muškaraca na tržištu rada“ koji je organiziran u suradnji s pravobraniteljicom za ravnopravnost spolova. Zamjenica pravobraniteljice se tom prilikom osvrnula na statističke podatke te posebno upozorila na nepovoljan položaj žena s invaliditetom.

Izložba „Tate iz Švedske i Hrvatske“
U sklopu Festivala tata 20. travnja u Galeriji Forum u Zagrebu otvorena je izložba „Tate iz Švedske i Hrvatske“. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom otvorenju izložbe prisustvovali su zamjenici pravobraniteljice.

Sastanak sa predstavnicama Građanske inicijative vezano uz probleme osoba s oštećenjem kralježnice
Dana 19. travnja 2018., u Uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom održan je sastanak sa predstavnicama Građanske inicijative.  Iz Ureda sastanku su prisustvovale pravobraniteljica i suradnice.

Podrška projektu „Zajedno možemo bolje“
Dana 19. travnja 2018. godine, u organizaciji Doma za starije osobe Sanatorij Ćorluka, Zagreb, te u suradnji s lokalnom zajednicom započeta je još jedna u nizu aktivnosti projekta „Zajedno možemo bolje“. Na otvorenju je, uz ostale ključne sudionike, nazočila i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.

Sastanak na otoku Braču na temu uključivanja djece s teškoćama u razvoju u vrtiće
Sastanak je održan 18. travnja 2018. godine, a  iniciran je od strane Centra za socijalnu skrb Brač – Supetar. Iz Ureda pravobraniteljice na sastanku su sudjelovale zamjenica i savjetnica.

43. sjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku
Dana 18. travnja održana je 43. sjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku.  Na dnevnom redu bio je Konačan prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom (njegovo drugo čitanje). Sjednici odbora prisustvovali su zamjenik i savjetnica pravobraniteljice.

Okrugli stol na temu Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom
17. travnja je u Hotelu Laguna u Zagrebu u organizaciji Hrvatske stranke umirovljenika održan okrugli stol na temu Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom. Savjetnica pravobraniteljice predstavila je usvojene prijedloge izmjena i dopuna ovog Zakona koje je Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom dostavio Ministarstvu rada i mirovinskog sustava i putem portala e- Savjetovanje.

Okrugli stol o angažiranom roditeljstvu i aktivnoj ulozi očeva u odgoj u djece
U Hrvatskom saboru je 17. travnja u organizaciji Veleposlanstva Švedske i u suradnji s Odborom za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora, a u okviru Festivala tata, održan Okrugli stol o angažiranom roditeljstvu i aktivnoj ulozi očeva u odgoj u djece. Iz Ureda pravobraniteljice Okruglom stolu prisustvovao je zamjenik pravobraniteljice.

56 godina Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
Svečanom sjednicom fakultetskog vijeća, 16. travnja, obilježen je Dan Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu. Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom svečanosti je prisustvovao zamjenik pravobraniteljice.

Sastanak s Human Rights Watch-om
Na inicijativu predstavnika međunarodne organizacije Human Rights Watch pravobraniteljica i suradnice održale su sastanak s predstavnicima Human Rights Watch-a na teme vezane uz proces deinstitucionalizacije i skrbništva.

Državna smotra radova učenika strukovnih zanimanja
13. travnja 2018. u Koprivnici na Zrinskom trgu je održana 17. Državna smotra radova učenika s teškoćama u razvoju na kojoj je nazočila savjetnica pravobraniteljice.

Predavanje za stručne suradnike u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje
Dana 13. travnja 2018. zamjenica pravobraniteljice održala je predavanje na temu Izazovi i pretpostavke
uključivog obrazovanja učenika s teškoćama u razvoju.

V. Simpozij za voditelje udruga osoba s invaliditetom
05. i 06. travnja 2018. godine održan je Simpozij za voditelje udruga osoba s invaliditetom na kojem je prisustvovao zamjenik pravobraniteljice.

Sastanak s tri ministra/ice
Dana 5. travnja 2018. održan je sastanak u  Vladi RH sa 3 ministra/ice (Zdravstva, Obrazovanja te Demografije, obitelji, mladih i socijalne politike) na temu položaja osoba s poremećajem iz autističnog spektra te unaprjeđenju sustava pružanja usluga rane intervencije.

Sastanak sa Pravobraniteljicom za djecu
Dana 04. travnja 2018. godine održan je sastanak sa Pravobraniteljicom za djecu vezano uz rad na slučajevima.

Izvješće o radu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom za 2017.
Dana 04. travnja 2018. godine pravobraniteljica je objavila Izvješće o radu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom za 2017. godinu.

Priopćenje povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu
Dana 03. travnja 2018. godine pravobraniteljica je uputila priopćenje povodom obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o autizmu.

Svjetski dan Roma
Povodom Svjetskog dana Roma Arheološki muzej i Savez Roma u Republici Hrvatskoj „KALI SARA“, dana 28. ožujka 2018. godine, otvorili su izložbu „Romengo drom – Tisuću godine migracija Roma“.

Zajednica za sve ili samo za odabrane
Dana 16. ožujka 2018. godine u organizaciji Platforme 112 održan je okrugli stol na temu: „Zajednica za sve ili samo za odabrane“.

Pripreme za otvorenje Područnog ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u Osijeku
U Zagrebu je 14. ožujka potpisan Ugovor o dodjeli na korištenje prostora za otvorenje Područnog ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u Osijeku.

Stručni skup: Obiteljski sudovi
Dana 12. ožujka 2018. godine u organizaciji Županijskog suda u Zagrebu održan je stručni skup na te mu Obiteljski sudovi.

Stručni skup na temu Oslobađanje učenika od pohađanja nastave Tjelesne i zdravstvene kulture
Dana 09. ožujka 2018. godine u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, a u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, održan je državni stručni skup za voditelje županijskih stručnih vijeća tjelesne i zdravstvene kulture Republike Hrvatske i liječnike školske medicine – voditelje služba za školsku medicinu pri zavodima za javno zdravstvo svih županija u Republici Hrvatskoj.

Tribina: „Žene i mediji u Hrvatskoj“
U Novinarskom domu u Zagrebu, 9. ožujka 2018. godine održana je tribina „Žene i mediji u Hrvatskoj“ koja je nastala kao rezultat suradnje Europskog Parlamenta u RH, Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i HND-a.

Sastanak o pristupačnosti pravosudnih tijela
U Uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom 9. ožujka održan je sastanak na temu pristupačnosti pravosudnih tijela osobama s invaliditetom. Na sastanku su sudjelovali predstavnici Ministarstva pravosuđa, Uprave za strateški razvoj, informatizaciju i kapitalna ulaganja u pravosuđu, pomoćnica ministra Lana Letilović i načelnik Sektora Danijel Žutić, predsjednica Hrvatskih udruga paraplegičara i tetraplegičara (HUPT-a) Mandica Knežević, dopredsjednica Zajednice saveza osoba s invaliditetom (SOIH-a) Marica Mirić te predstavnici Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Priopćenje povodom Međunarodnog dana žena
Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom u suradnji sa Zajednicom saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, u okviru kampanje (SOIH) „I dalje aktivne i uključene“, organizira Okrugli stol koji se održao 07. ožujka 2018. godine u Kući Europe. 

Radni sastanak
Dana 07. ožujka 2018. godine u organizaciji Srednje škole – Centra za odgoj i obrazovanje Zagreb, održan je radni sastanak s ciljem razmatranja mogućnosti osnivanja dnevnog centra za osobe s teškoćama u razvoju iznad navršene 21. godine.

Odlazak na Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiju i osnivanje Hrvatskog saveza za nogomet u elektromotornim kolicima
Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom zaprimio je inicijativu g. Siniše Kekića iz Turističke agencije TravAbled, agencije koja radi na pripremi organizacije i koordinacije odlaska navijača koji su osobe s invaliditetom na Svjetsko nogometno prvenstvo koje se ove godine održava u Rusiji (od 14. lipnja do 15. srpnja).

Održan sastanak s ministrom hrvatskih branitelja
Dana 5. ožujka 2018. godine u Uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom održan je sastanak s ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom i njegovim suradnicima, državnom tajnicom Nevenkom Benić i načelnikom Sektora za normativnu djelatnost Ivicom Akmadžom.

Predstavljena hrvatska paraolimpijska reprezentacija za PyeongChang 2018
Hrvatski paraolimpijski odbor (HPO) predstavio je 2. ožujka u Zagrebu hrvatsku reprezentaciju koja će nastupiti na 12. zimskim paraolimpijskim igrama (ZPOI) koje se održavaju od 9. do 18. ožujka u južno korejskom PjyeongChangu.

Tiskovna konferencija povodom dolaska Paraolimpijske delegacije
U organizaciji Hrvatskog Paraolimpijskog Odbora, 01. ožujka 2018. godine, održana je tiskovna konferencija povodom dolaska Paraolimpijske delegacije u hotelu Antunović.

Reagiranje na članak Jutarnjeg lista od 25.2.2018. pod nazivom „Krah ideje premještanja ljudi u stanove ili krah politike odgovorne za ostvarivanje ljudska prava?“
Povodom članka Jutarnjeg lista od 25. veljače 2018. godine, Pravobraniteljica je uputila očitovanje 26. veljače 2018. godine.

Zero Project Conference 2018-Accessability
U razdoblju od 21. veljače do 23. veljače 2018. godine u organizaciji Zero Projecta održana je u Beču trodnevna konferencija na temu pristupačnosti.

Okrugli stol „Mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke – izazovi, ciljevi i smjernice u radu“
U organizaciji Ministarstva pravosuđa 22. veljače u Zagrebu je povodom Europskog dana žrtava kaznenih djela održan Okrugli stol na temu „Mreže podrške i suradnje za žrtve i svjedoke – izazovi, ciljevi i smjernice u radu“.

Svečanost 25. obljetnice utemeljenja Hrvatskog helsinškoga odbora
U organizaciji Hrvatskog helsinškog odbora 16. veljače održana je svečanost 25. obljetnice utemeljenja Hrvatskog helsinškoga odbora (HHO-a) i obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava.

Zajedničkim koracima do cilja
Povodom Međunarodnog dana djeteta oboljelog i liječenog od maligne bolesti, SANUS-klub roditelja djece oboljele i liječene od malignih bolesti, organizirao je 14. veljače 2018. godine Okrugli stol na temu: Zajedničkim koracima do cilja.

U partnerstvu s hotelom Hilton Double Tree održana gala večera
Dana 13. veljače održana je u restoranu Oxbo Hotela Hilton Double Tree jedinstvena večera koju je u partnerstvu s hotelom organizirala Udruga nastavnika u djelatnosti ugostiteljskog obrazovanja – UNUO.

Reakcija na članke iz Jutarnjeg lista od 9. i 10. veljače 2018.
Dana 10. veljače 2018. godine Pravobraniteljica je uputila očitovanje na članke iz Jutarnjeg lista od 09. i 10. veljače 2018. godine.

Okrugli stol “Razvoj društvenog poduzetništva u Republici Hrvatskoj”
U Zagrebu je 07. veljače održan okrugli stol pod nazivom ‘Razvoj društvenog poduzetništva u Republici Hrvatskoj’, u organizaciji Udruge VISOKI JABLANI iz Rovinja, u partnerstvu s Centrom UP2DATE iz Zagreba.

Svečanost hrvatskog paraolimpijskog sporta i proglašenje najuspješnijih sportaša za 2017. godinu
Dana 08. veljače 2018. godine u organizaciji Hrvatskog paraolimpijskog odbora održana je svečanost proslave i dodjele priznanja najuspješnijim sportašima s invaliditetom za 2017. godinu.

Posjeta predstavnika ureda ukrajinske pravobraniteljice
Predstavnici ukrajinske pravobraniteljice i predstavnica litvanskog pravobranitelja u okviru studijske posjete Republici Hrvatskoj, posjetili su 6. veljače Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Održan sastanak sa predstavnicima Saveza društava multiple skleroze Hrvatska
U Uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom održan je 06. veljače 2018. godine sastanak sa predstavnicima Saveza društava multiple skleroze Hrvatska.

Sjednica Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskog sabora
Dana 01. veljače 2018. godine u organizaciji Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina održana na 17. sjednica Odbora.

Tematska sjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora o dostupnosti posebno skupih lijekova
Dana 31. siječnja 2018. godine u organizaciji Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku održana je 35. sjednica Odbora na temu: „Posebno skupi lijekovi – naše potrebe i naša realnost“.

Znanstvena konferencija „ Osobe s duševnim smetnjama u suvremenom društvu“
Katedra za kazneno pravo Pravnog fakulteta U Rijeci organizirala je 31.siječnja 2018.godine znanstvenu konferenciju pod nazivom „Osobe s duševnim smetnjama u suvremenom društvu“.

Osnivački sastanak 2. saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice za osobe s invaliditetom
U Zagrebu je 25. siječnja održan osnivački sastanak 2. saziva Stručnog savjeta pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Svjetski kup u skijanju za osobe s invaliditetom, Sljeme 2018.
U organizaciji Hrvatskog Paraolimpijskog Odbora održan je Svjetski kup u skijanju za osobe s invaliditetom, Sljeme 08.-09.01.2018.

Povodom posjete regionalne direktorice za Europu i Središnju Aziju, gospođe Afshan Khan
Dana 17. siječnja 2018. godine povodom posjete regionalne direktorice za Europu i Središnju Aziju, gospođe Afshan Khan održano je druženje uz prigodni domjenak. Na druženju i domjenku gostovala je zamjenica pravobraniteljice Mira Pekeč Knežević

Accessibility